MSZP-s kezdeményezésre 42 ezer forint miatt kihajították az önkormányzatból egy mindkét nagy pártnak kínos képviselőt. Várnai Lászlót, a Civil Zugló Egyesület politikusát a XIV. kerületi képviselő-testület csütörtökön nyilvánította "méltatlanná", ami az önkormányzati törvény szerint azzal jár, hogy a képviselő megbízatása megszűnik.

Várnai László az MTI-nek azt mondta: amikor valaki képviselővé válik, kérnie kell, hogy bekerüljön a köztartozásmentes adatbázisba. Ő január 10-én tudta meg, hogy nincs benne, és mintegy 42 ezer forint köztartozása van. Ezt az összeget február 25-én befizette, ám közben méltatlansági eljárást indítottak ellene. Jelezte az ügyrendi bizottságnak, hogy leadta a nullás igazolást – ezt látta a bizottság, valamint a képviselő-testület is –, és ismét kérte, hogy kerüljön be az adatbázisba – idézte fel.

Várnai szerint a zuglói önkormányzat fölött törvényességi felügyeletet ellátó Fővárosi Kormányhivatal állásfoglalást adott ki arról, hogy mivel már nincs köztartozása, rendezett köztartozások esetén pedig nincs lehetőség a szabály visszamenőleges hatályú alkalmazására, méltatlansági eljárással a képviselői megbízatása nem szüntethető meg.

Nem számított, azért is kitették

A képviselő-testület tagjai megismerték a kormányhivatali állásfoglalást, ennek ellenére tartottak csütörtökön titkos szavazást az MSZP kezdeményezésére, és 12-10 arányban megszavazták a méltatlanságát – ismertette a képviselő.

Várnai László közölte, hogy bírósághoz fordul, mivel álláspontja szerint a méltatlanság törvényi feltételei nem valósultak meg, ezért meggyőződése, hogy visszakapja a mandátumát. A Civil Zugló Egyesület politikusa úgy fogalmazott, hogy "ez egy politikai kiszavazó show". Hozzátette: azt gondolja, "sok gerendát talált az elmúlt években mások szemében, és most az övében találtak egy szálkát". Egyesületük "sok turpisságra rámutatott" a kerületi működésben, ezért szerinte sokaknak nem érdeke, hogy ott legyenek a képviselő-testületben.

Fideszes-MSZP-s háttéralkukról beszélt

Várnai korábban többször beszélt arról, hogy a Fidesz és az MSZP együttműködik a kerületben, "háttéralkukat kötnek az önkormányzati cégek, a felügyelő bizottsági tagságok elosztásában vagy a költségvetés megszavazásakor."

Karácsony Gergely, Zugló PM-es polgármestere az ügyben az Indexnek azt mondta: a méltatlansági eljárásról szóló törvény több szempontból is rossz. Szerinte egyrészt igazságtalan, hogy akár egy forint adótartozás is elég a méltatlansághoz, másrészt "értelmezhetetlen a jogszabály".

A kerület vezetője a lap azt nyilatkozta: azért dönthetett a méltatlanság mellett a testület, mert Várnai Lászlónak a megismert dokumentumok szerint korábban is voltak köztartozásai, így "életszerűtlennek gondolhatta a többség, hogy ne tudott volna a tartozásról korábban". Karácsony szerint a törvényi szabályozás hibája, hogy az önkormányzat nem tudja ellenőrizni, mikor értesítette a NAV a képviselőt, a bíróság feladata lesz ezt megállapítani – mondta. Hozzátette: az is kiderült, hogy a tartozások miatt Várnai László vagyonbevallása nem volt pontos, így az ülésen jelezte, hogy kötelessége kezdeményezni egy vagyonnyilatkozati vizsgálatot is.

6 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Szegény, csórika képviselők, a szívem hasad meg !
coni
Azért szavaztak ellene mert korábban is volt köztartozása és a bevallásában nem szerepeltette az adótartozást.
Korábban az LMP Schiffer ágát támogatta, így csodálkozom, hogy a fideszesek is ellene szavaztak.
Az LMP-ből azért kellett távoznia mert a volt felesége feljelentette mert lökdöste az utcán!?
Karácsony ellen indult az esélytelen nyugalmával, így a Fidesz utódot erősítette, mint az LMP általában. Olyanok mint a KDNP, a Fidesz nélkül már nem léteznének.
Manhattan
Juhász védi Várnait, hisz egyértelműen igaza van. Választási törvény adta joggal élve állampolgárok választották többségi szavazással, ezt semmiféle ilyen-olyan bizottság vagy testület nem írhatja fölül. Hol van ilyenkor a TÖRVÉNY?
tivoli
Hogy nem szakad rájuk az ég! 42 000 ft. köztartozásért?
Ha csak ennyi a bűne, akkor a zuglói a világ legtisztességesebb önkormányzata.
Hellcat
42 ezer miatt KÖZÖSEN a két semmirekellő párt emberei kiszavazták...beszarás.
bencemacska
Várnai volt az, aki a legtöbbet tett a papzsák elzavarásáért. Mivel sok bizonyíték volt arra, hogy az MSZP frakcióvezetője akkor is sok esetben együtt működött a Fidesszel, sokszor volt köztük nézeteltérés.
Kétszer követett el hibát, ami nagyon erősen befolyásolja a jelenlegi eseményeket is!
- Először akkor, amikor az LMP kettévált, és ő a z LMP-nél, maradt!
- Másodszor akkor, mikor önállóan indult a zuglói polgármesteri posztért, nem csatlakozott Karácsonyhoz. Tudnia kellett, hogy egyedül nincs esélye!

Nagyon sajnálom őt! Többre érdemes, de nagyon önfejű, kompromisszum képtelen. (De ja vu érzésem van vele kapcsolatban!)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.