Mindenki azt reméli, hogy béke lesz Ukrajnában, a fegyverek végérvényesen elhallgatnak, és ezután a béke megtartásáról, az ukrán gazdaság talpra állításáról is értelmes beszélgetést lehet folytatni – mondta Áder János köztársasági elnök pénteken este a dél-lengyelországi Katowicében a magyar sajtó képviselőinek, miután kétoldalú megbeszélést folytatott lengyel kollégájával, Bronislaw Komorowskival.

A magyar államfő feleségével, Herczegh Anitával délután érkezett a sziléziai vajdaság székvárosába, ahol szombaton Bronislaw Komorowskival együtt ünnepélyesen felavatja Henryk Slawik és idősebb Antall József, a második világháború idején Magyarországon több ezer embert megmentő lengyel és magyar politikus közös emlékművét, majd részt vesznek a magyar-lengyel barátság napja alkalmából rendezendő ünnepségeken.

Áder: Mindenki reméli, hogy béke lesz Ukrajnában

Az elnöki párt katonai tiszteletadás mellett fogadták a sziléziai vajdasági hivatal előtt pénteken. Az ezt követő plenáris, majd négyszemközti tárgyalásokon három téma szerepelt napirenden: az energiaellátás és energiabiztonság, az ukrajnai helyzet és az emlékmű kapcsán a történelmi emlékezet, az egykori tragikus eseményekből levonható tanulságok és feladatok.

Áder János a találkozó után hangsúlyozta: Ukrajna nehéz helyzetben van, jelentősen esett az életszínvonal, a valuta elértéktelenedett, és az embereknek nagyon alacsony jövedelemből kell fenntartani magukat. Az államfő szerint a második minszki megállapodás végrehajtásáról nincs vita, az Európai Unió vezetői sokszor, sok fórumon elmondták, hogy csak a politikai megoldás lehetséges, ehhez viszont minden EU-tagállamnak minden erőfeszítést meg kell tennie.

Kérdésre válaszolva azt mondta, hogy a magyar és lengyel kormány álláspontja között az Oroszország elleni szankciók mikéntjét illetően van különbség, hogy jók-e, eredményesek-e ezek a szankciók, de ettől függetlenül a szankciókat Magyarország is elfogadta, és teljes körűen végrehajtotta. Az a kérdés, hogy az EU rászánja-e magát további szankciókra, ez pedig attól függ, hogy betartják-e a felek a minszki megállapodást – hangsúlyozta.

Magyarország és Lengyelország egyaránt kész minden segítséget megadni Ukrajnának az ország talpra állításában és a halaszthatatlan reformok végrehajtásában – tette hozzá.

Henryk Slawik és idősebb Antall József példájáról szólva a magyar államfő azt mondta, történetük arra hívja fel a ma élő és a következő nemzedékek figyelmét, mindent meg kell tenni azért, hogy még egy ilyen tragédia, mint ami 1939 és 1945 között bekövetkezett, soha többé ne ismétlődjön meg.

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
Ezt mindenki nagyon reméli, kivéve persze Putyint, Orbánt és Ádárt.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.