Már egy ideje megy az adok-kapok Csányi Sándor és Lázár János között. A háború újabb fordulójában most Csányin volt a sor, hogy megint beszóljon a Miniszterelnökséget vezető miniszternek, amit meg is tett – írta a napi.hu.

Az üzletember az OTP közgyűlését követő sajtótájékoztatón válaszolt újságírói kérdésekre, ahol többek közt a Quaestor-károsultak kifizetéséről azt mondta: tisztességtelen, hogy utólag emelik fel a kártalanítás összegét 30 millió forintig. Tarsoly Csabáról, akivel évekig együtt dolgozott, úgy fogalmazott, aktív elnökségi tag volt, sokat tett a futballért, ám ez "nincs összefüggésben egyéb tevékenységével". Egyébként a Quaestort szakmai körökben "mindig is körüllengte bizonyos gyanú" – fűzte hozzá az OTP vezére.

Csányi arról is beszélt, igazságtalan, hogy a tisztességes bankokkal fizettetik meg a tisztességtelenek okozta hiányt.

Lázár Jánossal kapcsolatban pedig azt nyilatkozta:

Az uniós pénzek terén nem tartom szerencsésnek, hogy az a Miniszterelnökség alá tartozik. Ismerik a véleményemet Lázár Jánosról. Nem megnyugtató, hogy olyan ember kezében van a döntés a százmilliárdokról, aki egy kisváros pénzügyeit sem tudta kézben tartani.

53 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Csányi szövege, ami Lázárt illeti, " aki egy kisváros pénzügyeit sem tudta kézben tartani."annyiban hibádzik, hogy az az emlegetett kéz felettébb ragadós
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mobil123
:-))))) ))))) Hát igen Hódmezővásárhely igen csak nagy deviza hitellel büszkélkedhetett . :-)))
silber13
Csányi szövege, ami Lázárt illeti, " aki egy kisváros pénzügyeit sem tudta kézben tartani."annyiban hibádzik, hogy az az emlegetett kéz felettébb ragadós
Hellcat
Ugyan már ez a fideszben kurvára nem számít...egy várost se bírt rendesen vezetni...eltolcsi ugyan ez...pénzügyminiszternek csapnivaló ezért felbuktatták az MNB élére...szégyen gyalázat.
Anna Mária
Csányi igen finomat fogalmazott. Szerintem nemhogy nem megnyugtató, hanem életveszélyes.
papa.49
Ez csak ,,terelés,, a köznépnek szól még mindig együtt köpködik a ,,szotyit,, a meccsen a hazugoviccsal!!!
tarhonya
@Mobil123: de legalább valamiben az első az országban ...
wooki
Nekem csak egy mondás jut az eszembe. Aki tudja csinálja. Aki nem ért hozzá az tanítja... Viszont ez magánvélemény lehet kövezni érte, de aki oda berakta a pénzét tudta mit vállal. Ott a bank, valamivel biztonságosabb. Mi közöm az ő pénzükhöz? Akkor kb ezt kellett volna tenni a devizahitelesekkel is. A különbözetet az államnak fizetni.
KERKA
Azért juthatott Lázár az egekig, mert mint jó Fideszes városvezetőnek mindíg kifizette az állam a bődületes tartozásait. Bezzeg egy ellenzéki városban...
Lázár egy fekély az ország testén, csak kivágni lehetne, de egyszer erre is sor kerül
verum
Egyetlen remény, hogy közösen egymás fejére borítják a bilit és felfalják egymást.
Különben az ország sosem szabadul meg önerőből tőlük...
Anna Mária
@wooki: Engem sem tud különösebben izgatni a "szegény kisember" károsultak baja. Milliószor jobban érdekel a rosszul ellátott gyerekek, a közmunkások, az éhenhalás szélén tengődő nyugdíjasok stb. gondja.
Az eset persze felháborító az állam benne játszott szerepe miatt, és felháborító az is, amit most terveznek - újra mások, teljesen vétlenek kárára.
verum
@Anna Mária: - engem meg minden jogtalanság érdekel, ha kisember, ha nagyember a károsult.
Jogállamban legalábbis kellene hogy izgassa a többséget...
Anna Mária
@verum: Hahó!
No igen, sajnos a másokkal történt jogtalanság ritkán izgatja az embereket.
Pedig a demokratikus gondolkodás alapja, hogy mások jogaiért is küzd az ember.
volvós
Csányi SC - Lázár FC " rangadó " 4:1 a félidöben !!!
silber13
@volvós: Az a négy már gombócbóé is sok!_)))
m.macskosz
@silber13:... mindamellett csányi befoghatja a pofáját, mivel e kis felesége is kivett több tíz milliónyi résvényt, FURA MÓDOM AKKOR, amikor ...
Kínában ezt kötéllel díjazták volna.
Tempora mutantur--...ami késik, nem múlik
1magyar
Csányi meg a tisztességes bank??? Kedvem lenne nagyot röhögni, de igen sokba került az ő "tisztessége".
1magyar
A dolog ott kezdődik, hogy lett ilyen gazdag az egykori Otp-s vezérigazgató!
Fradigege
Ezek között csak úgy izzik a levegő. Valamiért féltékenyek egymásra. Ide vezet egy kiforratlan kapcsolat.
nyanya001
Ami azt illeti bagoly mondja verébnek
Az OTP részvényenként 145 forint szavazott meg - döntött a bank éves rendes közgyűlése..
A bank 40,6 milliárd forintot fizet ki osztalékként a tulajdonosoknak. Mivel a saját részvényekre nem juttat osztalékot a bank, az egy részvényre jutó osztalék így várhatóan 147 forint lesz.
Az OTP csoport 2014 egészében 102,258 milliárd forintos veszteséget szenvedett el konszolidáltan számítva a nemzetközi számviteli szabályok szerint, a 2013-as, 64 milliárd forintot meghaladó nyereség után. (A bank a veszteséget márciusi gyorsjelentésében a magyarországi fogyasztói hitelszerződésekkel kapcsolatos jogszabályi változásokkal, az ukrajnai helyzettel, a banki különadóval, illetve a Banco Popolare Croatia akvizícióval kapcsolatos tételekkel indokolta).
Veszteséges, de osztogat!
www.vg.hu/gazdasag/reszvenyenkent-145-forint-osztalekot-fizet-az-otp-448380
bakegya
Kézbe nem,DE ZSEBBE IGEN-beműbutorozta még a könyvelője nyomortanyáit is-aztán miből???
redd
Magyarország, gyűlöllek. A magyarok miatt.
Értsd: magyarok nélkül sokkal jobb lenne ez az ország.
menjetek... menjünk a picsába MIND!!!
papa.49
@1magyar: Jó néhány ember vesztette el a házát, lakását 1992-93. ban a piCsányi miatt!!!
volvós
@redd: Nyugodj meg, akiket gyülölsz, azok tuti hogy maradnak
( a levesesfazék mellett ) a " java " már elment...
silber13
Van egy kis problémám, nevezhető fixa ideának is: Lázár szerintem a hatalomra tör, a csúti hájfejűt feltett szándéka, hogy kitúrja abból az ominózus bársonyszékből. És akkor - ismerve a vásárhelyi mentalitást, setét napok köszöntenek ránk!
Január
Lassacskán eljuthatnánk odáig már, hogy némi szakképzettsége is legyen a politikusoknak, kevés ugyanis a jogászi végzettség. Saját magával is kitol az , aki szakképzettség nélkül vállal el azt igénylő feladatok ellátását.Jókora támadási felületet hagy az ellenfeleinek. A munkája minőségéről nem is beszélve. Kevés már a politikai megbízhatóság...
kamazuka
Komolyan nem értem ezt az embert!
Siránkozik.
Arról miért nem siránkozik,hogy kártyahasználatot terhelő költségek miért kerűlnek harmad,negyedannyiba mondjuk Romániában,mint idehaza?
1magyar
@kamazuka: Mert szipolyozza a magyarokat, a "tisztességes" bankjában.
Desischado
@silber13: Na akkor már ketten látjuk így, mert szerintem is hatalomra tör, ezt egyyre nyíltabban csinálja. csányiról meg inkább nem szólok, mert sajnos, nem tanultam káromkodni! Egy mocskos fideszes pióca ő is!
karma1
@redd: 18.56-ra: Bocs, pontosan mit is mondott Neked az orvos? Mert remelem, meg idoben felkerested!
1magyar
A brókercégekhez hasonlóan meg kellene vizsgálni visszamenőlegesen az otp-t is! Lehet, hogy ott is találnának egy-két furcsa dolgot?
Bedécs LÁszló
Na,akkor most ki az ország legnagyobb uzsorása??O.V. tudja,hogy a dudaorrú a szotyitársát b@sztatja???
picike
mindenkinél apadnak a pénztárcák ezért marakodnak a pénz nagy ur a pénz a hatalom
Bercifiu
Szellemi vaknak uniós pénzek felett dirigálni, kissé nevetséges.
világlátó
Ez a fricska oda - vissza csak színesíti a szürke - fekete képet.Ki fog győzni? Szerintem a Csányi. Ennek ellent mond a legutóbbi magas kitüntetése, mert ilyenkor szokták bejelenteni a tisztes visszavonulást.Mégis úgy gondolom, az ország legnagyobb pénzintézete iránti bizalom rendülne meg ha most a Lázár féle erő kerekedne felül.A Csányi maga az OTP. A Lázár pedig csak egy magasra felkapaszkodott politikai kalandor, aki maholnap megpuccsolja a gazdáját. Ez a túlzott önbizalom sugárzik belőle, ami még nem tudni milyen fedezettel bír. Ha a fidesz teljes szavazó és szimpátia bázisa áll mögötte, akkor hamarosan ő lesz a miniszterelnök. Az Orbán az államelnök megerősített hatalommal, jelentős elnöki apparátussal, amit most éppen a Lázár és a Matolcsi képez kézre. Komoly terv, nem mondom, no de mi lesz velünk, az istenadta néppel? Az ami eddig. Kicsit tüntetnek aztán hazamennek.Most hogy döl a lé az EU.-ból, még ha döcög is most éppen a pénz szállító kamion, de dőlni fog, aminek ha a felét el is lopják, a másik fele is elég arra, hogy betömjék a száját az ellenzéknek. Mindennek ellenére a Lázár szereptévesztése nagyobb kockázatot jelent, mint Csányi stabil pozíciója.Ma így tűnik.
Desischado
@világlátó: Igazad van, nagyon világosan, és korrekt a gondolkodásod, és jól látod a dolgokat! Sokszor elgondolom, mi lesz velünk, miért mi igyuk meg a levét annak, hogy ennyi hülye agyhalott van ebben az országban, tisztelet a kivételeknek!
nemjoezigy
@világlátó: @Desischado: Ugye nem baj, ha nem szeretem én ezt a csányit sem, de a lázárért sem lenne kár.
De maradjunk a csányinál: 1992-ben lett az OTP vezére jelentéktelen vagyonnal, maradjunk ennyiben.
2015-re 288 milliárd Ft lett a személyes vagyona! Ez évi 12,5 milliárd gyarapodás.
Miről beszélünk?
Az ország legnagyobb kizsákmányolója. Neki "köszönhetjük", hogy a külföldi bankok az otp által diktált magas kamatra adtak ki pénzt, holott a saját országukban egy számjegyű volt a kamat, stb.
Bedécs LÁszló
Jó üzlet az uzsorázás,a "devizaalapú"szélhámosság.
1magyar
Csányi szerint az nem volt tisztességtelen amikor a románoknak jóval olcsóbban adott hitelt mint a magyaroknak?
világlátó
@nemjoezigy: A szeretet az egy másik kategória. Én sem szeretem őket. Nekünk senkit a kormányból nem kell szeretnünk. Óriási hiba, hogy mi még itt tartunk. Ezt az orosz nép körében láttam hónapokig, közelről. Ők ilyenek. Még mindig, sőt egyre többen könnyezve csókolgatják az utcán, tereken körbehordott Sztálin képét. Mások ugyanígy a Putyin arcképét.
Ők ilyenek. De hogy mi is, ez nekem magas. A CÖF népe is Szeretünk Viktor molinókat hurcol, ami még mindig a feudális szemléletből maradt itt nekünk. Bár most ha visszagondolok történelmi tanulmányaimra, javítanom kell, mert az ötvenes évek elején láttam először a felvonulásokon nagyméretű fényképeket Rákosiról és más hazai vezetőkről. Egyszer nekem is jutott egy tábla Losoncziról.Aztán ez a Kádár korszak végére elhalt.
A kormány a magyar társadalom , a nép választott szolgája. Ha jó a népnek, jó a kormány. Ha nem, el vele. De mi van ha a nép egy részének jó, más részének nem jó? Mi van ha a kormányt választó parlamenti képviselők kétharmadának jó, egyharmadának nem jó?
Ki mondja meg a pontos és biztos ítéletet a kormányról és ki állítja pontosan és biztosan ennek a cáfolatát ? A Csányi erre nem fog válaszolni. Ő már elérte amit elérhetett. A Lázár? Talán igen, ha nem ilyen hangosan fűrészeli az ágat a gazdája alatt. Meg kell hagyni, van miniszterelnöki svádája. Hogy pökhendi és ő is leszakítja amit lehet? Ez ma normális módja a meggazdagodásnak, mert ha menni kell, valamiből meg kell élni, fizetni a rezsit, az autókat, lakásokat, nyaralókat, a földjeiken dolgozó jobbágyokat, tiszt tartókat és biztonsági embereket, a személyi titkárokat, az ügyvédi irodát, a yacht tároló garázst az Adrián a tengerparti villa gondnokát, a vadászmestert a Bakonyban és Erdélyben, a fő lovászt aki gondozza a versenylovakat, a klubtagsági díjat Londonban, no és az aktuális barátnőt.
nemjoezigy
@világlátó: Részben egyetértek azzal amit írtál, de én nem vagyok ennyire elfogadó egyikkel szemben sem, mint ahogy Te a lázár meggazdagodását normálisnak tartod. És megindoklod, hogy mikre kell neki a pénz, amit valakiktől elvesz, úgy, hogy oda se adja nekik.
Ugyanezt csinálja a többi féreg is!
Csak még egy példa arra amit én nemzetvesztőnek és szegénység ellenesnek tartok!
A falu helyeken előforduló/van ahol teljes szegénységet a városi, főleg a fővárosi fel nem tudja fogni (nem is akarja), főleg a képviselőink és a gazdagok!
Egy megoldás lenne a falvak szegényeinek, ha földet kapnának. (nem kell örökbe, úgysem tudná eladni :-))
Nem kell sok, csak 2-5 hold. Ekkora földterületeken, ezeknek a terményéből tartották el a családokat az átkosban és előtte.
Ennyi föld lenne mindenhol, ez munkát, megélhetést biztosítana a mostani segélyeseknek, éhezőknek.
Jó tudom ez "nagy" érvágás, nagy veszteség lenne a csányi, orbán, mészáros és a többi földtulajdonos számára, pedig nekik több EZER hektárnyi földjük van. (1Hektár=4hold)
Mert ők sportot űznek a harácsolásból, nekik kielégülést okoz, ha mástól elvesznek akármit is, még akkor is, ha ennek a másik számára a teljes kilátástalanság, halál a vége!
Ilyen az országunk vezetése, tehát semmi jó nem várható tőlük a többség és az ország érdekében!
világlátó
@nemjoezigy: Én sem vagyok elfogadó. De ha ez nem így lenne, mármint a mai , a brancshoz tartozók meggazdagodása, akkor nem kapitalista, hanem szocialista társadalomban élnénk.
De nem abban élünk. Itt most még mindig az eredeti tőke felhalmozás időszakát éljük. E még eltart egy darabig, addig, amíg az összes állami földet, fel nem parcellázták és ki nem stafírozták vele az összes potenciális szavazót, akik 2018-ban gondolkodás nélkül rájuk szavaznak, újabb négy , vagy nyolc évre. A hazai burzsoázia persze nem tud úgy kifejlődni mint korábban. Ezt már elrontották. A profitéhes nyugati kapitalizmus ezt már nem engedi meg. A profitnak haza kell jutnia Németországba, az Egyesült Királyságba, a Skandináv országokba, az USA -ba stb. Itt annyi marad, amit adóként itt kell hagyjanak, meg némi fejlesztésre.Az adót itthon feléli az ország , olyan módon, hogy ha nem lenne az EU pénze, helyben járnánk sőt növekedne az adósságállomány, a költségvetésihiány, stb. Ezért a kis és középvállalkozások is csak addig élnek, amíg beszállítói tudnak lenni ezeknek a külföldi multiknak, akik az autóiparban és még néhány ipari termelő ágazatban érdekeltek. Ha a magyar állam visszavásárolja ezeknek egy részét, működtetnie kell, komoly ráfordításokkal kell fenntartani ezeket, a terméket el kell adnia, a bevételből vissza kell forgatni, a nyereség azaz a profit itthon marad.Ez a profit az, amiben én nem hiszek. Ugyanis ez a profit kell hogy előteremtse azt a fejlesztést, képzési ráfordítást, piackezelést, megannyi, a fejlett ipari termelést magas szinten tartani képes makrogazdasági fedezetet, amit ma nem mi hanem a multik tesznek, mert ők képesek erre. Ettől és ezért lettek multik.
Akkor tehát mik ezek a hazai hirtelen meggazdagottak? Senkik, mert még nem tudják miből is áll a gazdagságuk. Az új földbirtokosok még nem tudják, mi is a nagybirtokon való gazdálkodás. Majd megtudják. Mi is itt valamennyien. Csak mire megtudják, tönkre megy a vidék, a falu.Folytatom.
human
várható volt, hogy miután Orbán lenullázta az ellenzéket már csak fideszes tud fideszessel hadakozni a koncért.
világlátó
@nemjoezigy: Én egyedül művelem 7000 nm-es szőlő , gyümölcsösömet. szomszédaim sorra eladják kisebb , nagyobb földterületeiket, mert kiöregedtek. Amíg egy doboz olcsó sör 200.-Ft, addig mi a tiszta és jó minőségű borainkat nem tudjuk eladni csak 200.-Ft.-ért literenként. A gyümölcs is ha dömpingtermő évünk van, szinte eladhatatlan, elszállítani a megyeszékhely városba már csak ráfizetés. A pálinkafőzetés január tól +700.-Ft./liter adóval terhelt. Saját gyümölcs esetén is 1700 - 2000 Ft./liter áron kifőzhető.Eladni csak szabályos eljárás útján, zárjeggyel ellátott palackban, vételi szerződéssel lehetséges. Marad a natúr gyümölcslé, de eladása csak őstermelőként, az összes hivatal engedélyeivel, a helyi piacon lehetséges. Az általad felvetett 2 - 5 hold termőföldön való gazdálkodás ma már csak a nálam is öregebbek emléke. Ez jól működött az 1965 - 85 közötti és akörüli években. A termelőszövetkezeti tagok a napi munkájuk mellett, az után otthon a háztáji gazdaságokban kiválóan és biztonságosan működött. Amit plusz munkával a családok megtermeltek, a Tsz átvette, vitte a raktárakba, a vágóhidakra, a nagybani piacokra és külföldre. Tele voltak a piacok, volt friss magyar árú, volt déligyümölcs is, mert a kivitt konzerv helyett narancsot, banánt hozott vissza a kamion.
Ma ez több okból már csak álom .Már semmi sincs abból, ami nem is olyan régen a legvidámabb barakká tette Magyarországot. Csak a föld. A jó termőföld, a sok víz. az évi 2200 órás napsütés. Csak ez maradt, amit most azok bitorolnak el, akik hogy hogy nem százmilliókat összeharácsolva , megveszik ezt a földet az államtól, azaz tőled és tőlem és mindannyiunktól. De nincs már meg az a falusi emberanyag sem, aki tudta hogy mikor mi a dolga a földeken, a gazdasági udvarban, a kertben, az ólak, istállók környékén. Az éhezők és a segélyezettek, - tisztelet a kivételeknek - korábban sem, most sem, holnap sem akarják, tudják, vállalják a falusi életet, falusi házakban, 2-5 holdas családi kisgazdaságokban.
világlátó
@nemjoezigy: A végére marad a konkluzió. A mai kormány egy rossz, aránytalan és felelőtlen erőátcsoportosítással, szűklátókörü nomenklatúra építéssel, a hazai oligarcha klán feltöltésével, a középosztály további zsugorításával, az alsóbb társadalmi rétegek totális kiszolgáltatottságával eljutott a kézivezérlés könnyed állapotáig.Kézi vezérléssel elintézi korábbi legbiztosabb pénzforrását biztosító oligarcháját, kézivezérléssel kurtítja a a kis és középvállalkozások életterét, hitelfelvevő képességét, ami pedig a bővített újratermelés alapja, sarokba szorítja a multikat a kereskedelmi szektorban, erővel kényszerít a munkaerőfelvételre , egyben a munkaerőtől való megszabadulásra, az adópolitika manővereivel amit ad balkézzel, visszaveszi a jobbkézzel, szociálpolitikai hasba akasztásokkal megtéveszti a közvéleményt, a közép - kelet európai régióban a legmagasabb az Áfa, kirívóan alulfinanszírozott a humán elosztó rendszer valamennyi eleme, így az oktatás, az egészségügy és a nyugdíj. A mikrovállalkozások ezrével csökkennek és kényszerből nőnek. A fiatal értelmiségi deklasszálódik, külföldre megy és többségük haza sem kíván jönni. Az általános elszegényedés mérhető, hiába a fogyasztás növekvő mértékét igazoló statisztika.A GDP. 1 - 2 % át is eléri a hatalom erejét bizonyító presztizs beruházások mértéke, ahelyett, hogy a legfontosabb tételek fokozatos rendezésére fordítanák.
Nem törődnek a közszolgáltatási erőforráshiány gondozásával, ami néhány év múlva a z energetikai, egészségügyi, közoktatási, kulturális újraelosztási alrendszerek dominószzerű összeomlását hozza. Nem is szólva a demográfiai gondokról, a lakásépítés lemaradásáról, további termelőtevékenységet biztosító ipari, szolgáltató bázisok , kertészeti, élelmiszerfeldolgozó vállalkozások életre hívásáról. Miközben, a jogrend erodálása mindennapos, a túlméretezett állami bürokrácia tele dilettánsokkal, a hatékonyság pedig romlik.A 6 vidéki régióból 4 az EU.legszegényebb régiójához tartozik. Mi kell még ?
Lepényleső
Ez csak akkor lehet sértés,ha nem állja meg a helyét,egyéb esetben lemondani illene.
nemjoezigy
@világlátó: Írod többek közt: "A 6 vidéki régióból 4 az EU.legszegényebb régiójához tartozik."
Én is ilyen adatok és egyéb tapasztalatok tükrében írtam, hogy kell adni lehetőséget a segélyen és közmunkán élőknek a földön való munka végzésre az önfenntartáshoz.
Minőségi életszínvonal változás jönne rájuk.
OK, hogy nem ismerik a földdel való munkát, de minden településre rakott ez a kormány mezőgazdászt, akkor legalább lenne feladatuk.
A felszerszámozást és az induláshoz szükséges alapanyagokat meg adhatnák az oligarchák az állam nevében a mi pénzünkből.
Csak akarni kellene, de nem akarják, inkább hagyják a jobbágyi körülmények közt a felnőtteket és a gyerekeket.

Írod: "...akkor nem kapitalista, hanem szocialista társadalomban élnénk."
Ezzel viszont azért nem értek egyet, mert körülöttünk és máshol is van kapitalizmus, de az nem így működik, ahogy nálunk működteti ez a rablóbanda!
Nálunk most a XIX. század vége, XX. század elejei ős-rabló kapitalizmust műveli ez a csürhe! Nem fejlődtek ezek semmit, csak a nép nyúzásban.
világlátó
@nemjoezigy: Ma reggel véletlenül láttam a főszerkesztők vitáját a HIR Tv.-n Megnyugodva konstatáltam, hogy tegnap mi ketten nem írogattunk butaságokat egymásnak.A hazai újburzsoáziára az egyik főszerkesztő azt mondta : " lumpenburzsoázia " Tökéletes minősítés, még akkor is, ha ezek azért nem akárkik, rendelkezhetnek sokféle tudással, képességgel.
Amitől lumpenburzsoázia, az nem más, mint hogy állami javadalmat, uradalmat, földet, telket kapnak az államtól, a kormány közbenjárására de csak azok, akik feltétlen hűségükről biztosítják a királyt.Lánczi szerint ez nem korrupció, hanem a fidesz tudatos politikája egy magyar tőkés csoport létrehozása céljából. Szükség van egy tartósan, folyamatosan gyarapodó, magyar kapitalista felső ezerre, akik ha megerősödnek, újabb vállalatokat vesznek vissza a multiktól, újabb vállalkozásokat generálnak középvállalkozói és kisvállalkozói szinten, munkahelyet létesítenek, , ha a piacon akarnak maradni költeniök kell a kutatás - fejlesztésre, a szakember képzésre. Ez nem megy máról holnapra.Mindez csak ilyen brutális módon történhet, hibákkal, igazságtalansággal, de kíméletlen következetességgel.
Ami a vidéket illeti és a falusi ember visszatérítését a földhöz, ennek több féle módja lehet. A legkeményebb ha olyan drágaság lesz az élelmiszerpiacon, hogy a létminimumon élő vidéki már nem tudja azt megvenni, kénytelen lesz saját maga termelni. Ez sem sokkal kevesebb ráfordítást igényel, mert mint már írtam, kapája sincs, vetőmagot, műtrágyát, növényvédőszert kell vennie, gondoznia kell a veteményét, ültetvényét. A régi módszereket már nem tudja, az újakat még nem ismeri. Nem lesz minden kisgazdálkodó rögtön bio-, öko - kertész. Évek alatt szorgalommal, kitartással juthat el egy bizonyos szintre, de ez nem könnyű, sokféle ismeretre van szükség. Jobb ha felülsz a vonatra és elutazol a közeli faluba és szóba elegyedsz néhány fiatallal és idősebbel. Ők majd elmondják miért nincs kiskert, baromfi, sertéshízlalás, tehéntartás ma vidéken.
világlátó
@nemjoezigy: Folytatom ha nem untatlak ezzel. A 800 ezer cigány sorsa is hasonlóképpen érdekes és szorító kérdés. Miért nem segítenek a falugazdászok? - írod. Mert egyedül van, és a földek körüli csűrés . csavarás, a támogatások, a földbirtokok mérete és a belevetett mag várható hozama és annak sorsa, a birtoknagysághoz meghatározott zöld terület / lucerna, szója stb / méretének ellenőrzése, a számtalan törvénytelenség miatt eszébe sem jut a falusi kisember sorsa.A cigányságról is ez a helyzet. Nincsenek a z érintett falvakban erre a célra vállalkozó állami alkalmazott, aki kézben tarthatná a helyi cigány lakosság önellátó gazdálkodásának szakmai, emberi segítését. Szakmai, mert kell egy falusi géppark, raktárak, eszközök, vetőmagok, és egy szakmailag felkészített cigány csapat, akik a művelés egy - két fázisát már jól végzik, mert megtanulták .Csak a nem cigány segítők türelmes és kitartó munkája vezethet eredményre, mert a cigányságnak általában nem sajátja a kitartó munka. Nyilván sokezren vannak , akik szalag mellett, vagy más munkakörben ennek az ellenkezőjét bizonyítják. Ez így van, de hogy vidéken ez még messze van a megvalósulástól. Odalök a kormány néhány milliárdot és ezzel nyugtatja a lelkiismeretét. Évek óta tartó dilettantizmus ez, ami ráadásul megalázó és semmit nem visz előbbre.
Máris a falusi szövetkezeteknél tartunk. Persze ez emlékeztet egyeseket a kádári szocialista időkre. Máris NEM KELL ! Akkor pedig kedves vidéki, falusi gazdák, küzdjetek egyedül!
Vannak dolgok, feladatok, időszakok, amikor kell a szövetkezés. Az nem helyes hogy két egymás mellett művelt földekkel rendelkező gazdának két kalászos betakarító kombájnja van, vagy két egyforma dominátora a kukoricára, napraforgóra. Több hasonló példával lehetne itt bemutatni az összefogás, az együtt gondolkodás hiányát.Talán érdekes lehet a számodra a Móraker Zrt. esete. Nézz utána.Azt is kutasd fel, miért ment tönkre.
wagabund
..."olyan ember kezében van a döntés a százmilliárdokról, aki egy kisváros pénzügyeit sem tudta kézben tartani."...

Lázár úr! Ez igaz? Ugye nem? ...mert ha mégis, akkor szarban vagyunk...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.