Az államfő álláspontja szerint az állami földvagyonról szóló törvénymódosítás egyes rendelkezései és elfogadásának módja nincsenek összhangban az Alaptörvénnyel, ezért Áder János előzetes normakontrollt kért az Alkotmánybíróságtól (Ab) – hozta nyilvánosságra honlapján a Köztársasági Elnöki Hivatal pénteken.

A köztársasági elnök három kérdés vizsgálatára kérte az Ab-t: fogadott-e el az Országgyűlés feles többséggel olyan rendelkezéseket, amelyekről minősített többséggel kellett volna döntenie? Ha így történt, az az államfő szerint felveti a törvény egyes részeinek közjogi érvénytelenségét.

Ádernek is sok volt az új földtörvény

Ugyancsak választ vár arra: sérültek-e a természetvédelem korábban elért szintjének megőrzését szolgáló intézményi garanciákra vonatkozó szabályok, valamint arra, hogy a jogszerűen megkötött, hatályos szerződések ezen törvénnyel módosíthatók-e?

Áder János a honlapon közzétett nyilatkozatában úgy fogalmazott: mindannyiunk érdeke, hogy a nemzeti parkok működését illetően az Alkotmánybíróság döntését követően megnyugtató, egyértelmű jogi helyzet keletkezzen.

Közölte azt is: "a polgári demokrácia legfőbb ismérve a normakövetésen nyugvó jogállami működés, melynek fontos garanciáját jelenti a normakontroll kezdeményezésének alkotmányosan intézményesített joga. A törvényhozói akarat ugyanis csak az Alaptörvénnyel összhangban szolgálhatja a közjót, és ennek a törvények legapróbb részletkérdéseiben is tükröződnie kell".

Az indítvány elbírálására 30 nap áll az Alkotmánybíróság rendelkezésére – olvasható az elnöki nyilatkozatban.

A törvénymódosítást az ellenzék és szakmai szervezetek főként azért bírálták, mert védett természeti területeket is az NFA-hoz utal a nemzeti parki igazgatóságoktól. Ellenzéki képviselők szerint mindezzel természetvédelmi értékeket sodornak veszélybe, emellett "földmutyiról", "földrablásról" beszéltek.

Fazekas Sándor az eredeti javaslata indoklásában ugyanakkor azt írta: az NFA a védett természeti és Natura 2000-es területek haszonbérbe adása során minden esetben érvényesíti a természetvédelmi szakmai előírásokat, amelyeket a nemzeti parki igazgatóságok adnak meg a szervezetnek, így a kizárólagos nemzeti parki igazgatósági vagyonkezelés fenntartása nem indokolt.

Simon Attila, a földművelésügyi tárca államtitkára az Országgyűlés törvényalkotási bizottsága előtt szintén azt hangsúlyozta, nem kerülnek hátrányba a természetvédelmi szempontok a változtatás által, egyúttal jelezte, hogy a nemzeti parkok megkapják azokat a haszonbérleti díjakat, amelyeket eddig is beszedtek a szerződéseik alapján.

A Fidesz agrárpolitikusa, Font Sándor a parlamenti vitában megemlítette, hogy a természetvédelmi területek egy részét jelenleg is az NFA kezeli, a másik fele van a nemzeti parkoknál.

A törvénymódosítást az Országgyűlés április 28-án fogadta el, az ellenzék mellett a fideszes Bencsik János szavazott nemmel.

Ez a második törvény, amellyel kapcsolatban Áder János előzetes normakontrollt kért, 2012 decemberében a választási eljárási törvény megszavazása után fordult az Alkotmánybírósághoz.

21 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Toby
Természetvédelem !

Legnagyobb természetvédő a felcsúti gecinek az apja ! Annyira természetvéd, hogy egyedül ő kapott tőzegkitermelési jogot ternészetvédelmi területen Zalában ! Mert van liberális termésuzetvédő és van illiberális...meg van pofátlan részrehajlás !
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Manhattan
Az alkotmánybíróságra bízza? Hisz ott is kollégái vannak. Nyakam rá, hogy jövő héten mégis aláírja! Majd módosítják a gránitszilárdságú alaptörvényt.
Toby
Természetvédelem !

Legnagyobb természetvédő a felcsúti gecinek az apja ! Annyira természetvéd, hogy egyedül ő kapott tőzegkitermelési jogot ternészetvédelmi területen Zalában ! Mert van liberális termésuzetvédő és van illiberális...meg van pofátlan részrehajlás !
volvós
Teljesen felesleges idöhúzás...a bábú pihen addig !!
Vizual
Súlytalan. Egy nem létező köztársaság elnöke. No ennyi is a tag. Minek van ott. Talán kiutalták neki azt panorámás palotát. Neki is van az a pénz...
bakegya
REPRIVATIZÁCIÓT-a csehek meg zudták lépni-nálunk a torgyánnal karöltve ezt is a teknős nyulta le.
justhpeter
Ócska halogatás, semmi több. Majd Balsai elintézi az alkotmányosságot. Hiszen már az alkotmánybíróság is kétharmados.
vitriol
nem tudok meghatódni áder ébredezésén. Ő az egyik fő ok, hogy idáig fajulhattak a dolgok, mert kezdetben mindenre rábólintott. Leánykori nevén Bólogató Jánosnak hívták.
legacy
Áder, hihetetlenül szarul nézel ki.
Rossz rád nézni.

Mit is eszel, iszol, gondolsz, mert én azt nem szeretném...
Nem szeretnék olyan szarul kinézni, mint te.

Tényleg te vagy a köztársasági elnök?
Egy olyan országban, ami saját bevallása szerint sem köztársaság?

Báb vagy.
Mindig is az voltál, mert a gondolataid, amik meghatározzák a tudatod, betegek...
Egy beteg állat vagy - CSAK!
Azt sem hiszem el, amit kérdezel, te köcsög kismiska!!!
Desischado
Szemfényvesztés semmi több, csak a látszat kedvéért. Jövőhéten a banda megszavazza, és áder/bólogató jános aláírja, szép csendben.
bretagne
@zöldszem: Ez egy örök érvényű dal! Sajnos, sok mindenkire illik.
mate03
@Desischado: Ahol még az alkotmány bíróság is,volt (fideszesekből) áll,addig nincs miről beszélnünk!
Desischado
@mate03: Sajnos, már megint egyetértünk.
pbalage
@zöldszem: én régebben sosem gondoltam, hogy Laár András egyszer politikailag is megállja a helyét, és ő is szigorúan tartózkodott minden ilyesmitől.
A múltkor meghurcolták a fideszesek, de jelenleg már csak Besenyő Pista bácsi tud mindenre kiterjedő magyarázatot adni arról, ami ebben az országban jelenleg folyik.
kukac50
Hagyják már a földtörvényt,ne akarjanak mindent uralni! Az iskolák központosítása is kudarcba fulladt, nem kell azt rombolni ami még valamennyire életképes.
bakegya
@kukac50: de,csakkk azért is!-nehogy bármely sarka is likas legyen a zsebüknek.
bakegya
Anikóka naccságának,mészárló- barátnak,tiborckának és a többi havernak még nem intézett a fazekas ELÉG TALPALATTNYI MAGYAR FÖLDET-ők a fejük alá is visznek!!!
bakegya
@zöldszem: a lényeg hogy elég szarszerüen megszedték magukat és ugyan úgy vezetik a mai közös társaságukat mint itt a propin is befoglalhatja a közbeszélgetést az a bizonyos szellemi toprongyával ékeskedő "gyáriparos".
eugen4402
Édes Istenem, ennek az embernek majdnem három percre elhittem, hogy Deák Ferenc a példaképe. Reméltem, hogy a Brüsszelben eltöltött évek alatt kinőtte a fideszes előéletét, és tényleg alkalmas lesz a magyarság egészének képviseletére. Nem jött össze, így jártunk ...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.