Egy neve elhallgatását kérő olvasónk mesélte el, hogyan kényszerültek fiai Angliába a család devizahitele miatt. Zoltán hét éve felvett 6 millió 700 ezer forintnyi svájci frank alapú hitelt. Ma a jóváírást követően még mindig 11 millió 250 ezer forinttal tartozik úgy, hogy az elmúlt években folyamatosan törlesztett körülbelül havi 80 ezer forintot. Szerinte, ha igaz lenne, amit a Fidesz szóvivője állít – a 192 forintnak megfelelő forintosítás – akkor most csak 8 millió 755 ezer forint lenne a tartozása.

Zoltán mindkét fia ma már Angliában dolgozik – ahogy fogalmaz: „természetesen nem kalandvágyból”. Hanem azért, hogy a szüleiknek legyen hol lakniuk, a bank ne vigye el a házukat.

Egyik gyermeke sem a szakmájában helyezkedett el kint. A nagyobbik, 23 éves fiú felszolgáló Bristolban, átlagosan 1200 fontot keres havonta túlórák nélkül, ami magyar viszonylatban 480 ezer forintot jelent neki. Eredetileg itthon, a Corvinus Egyetemen szeretett volna tanulni, de a családnak erre nem lett volna pénze. Ma már viszont esze ágában sincs haza jönni, teljes mértékben Angliában tervezi az életét, ott is akar családot alapítani. Mindössze évente 4-6 hétre jön haza.

A kisebbik, 20 éves fiú gazdálkodni szeretet volna, azonban ahhoz föld, ismeretség és megfelelő anyagi háttér kellett volna Zoltán szerint.

De nem vagyunk fideszesek, erre nem volt esélyünk sem

- tette hozzá.

Így ehelyett a fiú egy angliai közepes méretű étteremben lett szakács. Nagyon szeret ott dolgozni, havonta átlag 1600 fontot keres, ami nagyjából 640 ezer forintnak felel meg. Ő még nem döntötte el, hogy később haza akar-e jönni. Zoltán becslése szerint fiai 4-5-szörösét keresik meg annak Angliában, mint amit itthon tudnának.

És hogy mi lesz az itthon maradottak jövője? Olvasónktól a hitel miatt felesége válni készül, ezután pedig fiaihoz költözik Bristolba. Zoltán pedig, ha "kiszabadul az adósrabszolgaságból", erősen fontolóra veszi, hogy utánuk menjen.

38 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Mézike
Na igen! Ez ma a magyar sikertörténet. Bár Orbán kivont karddal rontott a bankokra, valahol nagyon csorba az a kard.
Míg ki kellett váltani a gazdagabbak, tehetősebbek hiteleit addig ment is simán a dolog, de mire a szegény köznép került volna sorra? Hát valahol mellément az a kardcsapás!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Mézike
Na igen! Ez ma a magyar sikertörténet. Bár Orbán kivont karddal rontott a bankokra, valahol nagyon csorba az a kard.
Míg ki kellett váltani a gazdagabbak, tehetősebbek hiteleit addig ment is simán a dolog, de mire a szegény köznép került volna sorra? Hát valahol mellément az a kardcsapás!
nemjoezigy
@Mézike: az csak látszat kivont kard volt, és az is csak gumiból volt.
Embertelen még a kdnps családi csődvédelmi javaslat is, csak azok vehetik igénybe, akiknek nagyobb a vagyonuk mint a tartozásuk.
A magyar fidesses, bankos megoldás, a kilakoltatás és a híd alatt, köztereken élés mellett is fizetni a tartozást.
Ennél még az amerikai is emberségesebb megoldás. Kilakoltatás és 3 év múlva újra hitel képes. Persze ez se jó, de jobb mint a fidesskdnps javaslat.
Megoldotta a kormány a svájci frankos átverést, igen az mnb és így a kormány jól járt.
Mézike
@nemjoezigy: Olvastam én is a csődvédelmi hablatyolásukat. tiszta zavar és homály az egész.
Ott is csak azok járnak jól akiknek van annyi tőkéjük hogy ki tudjanak ugrani belőle, állami segítséggel, mint ahogy a végtörlesztéssel is azok jártak jól.
Úgy látszik a fidesz országába nincsenek csak gazdag polgárok a szegény polgárok lemaradtak a kanyarban...
Cicamama55
Nos akkor gondolom Habony is adósságokkal küszködik. Szegény biztosan a bróker botrány okozta kár miatt lett londoni tulaj.
Jankó123
Marad még Magyarországon valaki, aki majd hallgatni fogja a napi dicshimnuszokat a "hasító" gazdaságról és, hogy egy akármilyen intézkedésük hatására hány milliárd forint marad az emberek zsebében?
justhpeter
Szerintem évről évre egyre többen választják Nyugat-Európát, aztán egy pont után nem lesz elég a nyugdíjkassza, a tb kassza, no akkor kell majd Viktor Orbanovicsot elővenni, de akkor ő már politikai menedékjogot fog élvezni Oroszországban mint az ukrán elnök.
Grafix69
Akkor sziasztok. Már régen nem írtam ide , de : Nos külföldön dolgozó magyar család akinek két tagja dolgozik simán félre tud tenni heti , na még egyszer HETI 60000 ft ot . Ez nem álom , ez a valóság , aki otthon habratyol a megélhetésről és a többi szarról annak ajánlom figyelmébe magamat.
verőce21
Aztán majd Nagy-Britannia Cameron vezetésével kilép az Unióból. Skócia pedig belép, és kiutasítja az országból az angol megélhetési bevándorlókat! :)
verőce21
@Grafix69: (20:13) Havi 240.000.- Ft-ot én is félre tudok tenni(még többet is) az itthoni fizetésemből. :)
Grafix69
@verőce21: Angliának nem a dolgozmi kívánó emberekkel van baja , ha nem a szociális rendszerüket fel élő emingránsokal. Nem kellene össze keverned a kettőt .
Grafix69
@verőce21: Akkor te egy boldog ember vagy otthon.
verőce21
@Grafix69: (21:20) Mert hol írtam én erről?
Grafix69
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
verőce21
@Grafix69: (21:24) Bezzeg nem úgy mint te, aki "habratyol".
Nil
@verőce21: vaon mivel keresed meg ezt a pénzt és hány embert dolgoztatsz éhbérért?
persze lehet drogból és alkoholból no meg cigicsempészetből is jól élni
ja aztán ott van pár vállalkozó akinek nagyon jól megy bár papíron alig van jövedelme
aztán a politikusok akik jól megszavazzák maguknak a fizetést- erről a népnek kellene döntenie
no meg az is jó pénz ha szerzel állami földet és nem műveled meg, állatot sem tartasz rata viszont kapsz egy csomó lóvét
jött még egy lehetőség- valami jól fizető vezetői munka- nem baj ha nem értesz hozzá- a lényeg hogy a koma, sógor

ha van ötletetek mivel lehet ma sok pénzt keresni írjátok meg nekem hátha találok valami nekem valót - amiben nem vesztem el a gerincemet és a becsületemet
kamazuka
Bár hihetetlennek tűnik de éppen egy hete indítottuk útnak azt a fiatalembert ki elképzehetetlen nyomorban élt itthon rendes szakmájában nem tudott elhelyezkedni.mert nincsen diszkrimináció nálunk.A reptéren kicsit pánikolt,de sikerűlt megnyugtatni.
Azzal az útravalóval engedtük el,hogy tudja honnan indúlt,és vissza se nézzen.
Hitele nem volt ugyan, de egy lelket megmentettünk európának!
verőce21
@Nil: (23:15) "...mivel lehet ma sok pénzt keresni írjátok meg nekem..." - én elárulom neked a titkot: Elegendő, ha jó szinten értesz valamihez!
Nem kell ahhoz senki csicskásának lenned.

(A drogdíler, drogfutár "foglalkozásokat" viszont jobb, ha elfelejted örökre, még ha milliókban is számolhatod ott a "havi megtakarításokat".)
ágimami
@verőce21: " Elegendő, ha jó szinten értesz valamihez! "
Hát, én ezzel kicsit vitatkoznék, ugyanis az nagyon kevés, ha jó szinten értesz valamihez, ha nincs gyakorlatod! Persze más a helyzet, ha vannak "megfelelő" ismerőseid, akkor no problem!!
bundi
@verőce21: "Havi 240.000.- Ft-ot én is félre tudok tenni(még többet is) az itthoni fizetésemből. :)"
ez olyan nagyon enterosra sikeredett...esetleg bizonyíték?...mert tudod itt bárki mondhat bármit magáról...esetleg ha azt mondanám, hogy ez amit ide dobtál nem teljesen fedi a valóságot?...mert kezemben a bérpapírod?...tudsz cáfolni?
m.macskosz
@verőce21: Oszt' ezt ki kérdezte, jelentgetős szandi-mandika?!
tegnap, 21:19
verőce21
@ágimami: (10:38) Igen, az a baj, hogy az itt panaszkodók 80%-ban a világon semmihez sem értenek, csak az irigykedéshez. Sokoldalúan képzetlen szocialista embertípusok.

@bundi: Ha nálad van, akkor láthatod, nem is olyan sok ám az amit írtam. :)
verőce21
@m.macskosz: (13:10) Csak nem hagyom kitörletlenül az ostoba károgókat. Leszedegetem egyenként, mint fáról a verebeket.

Megérted QQCSI-Csodapók-m.macskosz...? Van még néhány eladó nickem, ha érdekel.
ágimami
@verőce21: ma, 13:10
Mondjuk én nem az itt panaszkodókra gondoltam!! Tudod van sajnos a családomban olyan, akire értettem!!! Hiába van felsőfokú végzettsége, sőt már + szakmája is, gyakorlat nélkül nem veszik fel sehova, mert az alapkövetelmény! De ha nem tud elhelyezkedni, hogyan lesz gyakorlata???
verőce21
@ágimami: (14:11) Igen, a munkaadók pályakezdő, 23 éves fiatalokat keresnek, lehetőleg 25 éves szakmai gyakorlattal...

(Gondolom, az avatarodon nem Te kelleted magadat?) :)
ágimami
@verőce21: Sajnos igaz amit a munkaadókról írsz! Egyébként nem "kelletem" magam, tehát nem is én vagyok az avataron, csak megtetszett a kép, ahogy gondolom Neked is ez a "snájdig" ifjú!!!
verőce21
@ágimami: (18:26) Akkor az alapkérdésben egyetértünk. Miről beszélgessünk még?
A két kép között azonban ott a kérdés: Van-e a földön szebb, magasztosabb, az erénynél?
sziha
@verőce21: "Aztán majd Nagy-Britannia Cameron vezetésével kilép az Unióból. Skócia pedig belép, és kiutasítja az országból az angol megélhetési bevándorlókat! :)" Irod. Az ugyan eszedbe jutott-e, hogy az Egyesult Kiralysag resze Skocia? Ez kb olyan, hogy Magyarorszg kilep az EU-bol, de BAZ megye visszalep, es majd moresre tanit mindenkit. Ez zagyva baromsag volt reszedrol.
Orulok, hogy felre tudsz tenni havi 240-et a fizetesedbol, mondd el ugyanezt egy szakmajahoz jol erto kozmunkasnak (pedagogus, stb). Pedig azt is a te istened es parancsolod talalta ki. nyilvan nem veletlen. Pont azert, hogy ne kelljen megfizetni a szaktudast.
Csak egy kerdes: mentoztel mar valaha? Ahhoz is erteni kell, kisbaratom, oszt' megsem tud az ember felretenni 240-et a kozalkalmazott minimalberbol, te gyoker. Gondolkozz, mielott kinyitod a szartol teli fideSSes keped, te lemebeteg.
verőce21
@sziha: (12:30) Azért mert nem írtam oda, hogy Skócia pedig a mostani választásoknak köszönhetően, elképzelhető, hogy mégis kilép Nagy-Britanniából és úgy utasítja ki az angolokat, gondoltam értelmesebbek hozzá tudják gondolni. Sajnálom, hogy nem tartozol ezek közé!
Az elmebetegséget pedig talán magadban keresd, és gondolkodjál már mielőtt a gyűlölettől megszólalsz.. :)
sziha
@verőce21: En itt elek. Latom, mi a helyzet. Epp hogy Anglia bizonyos reszei akarnak Skociahoz csatlakozni, mert tele van a tokuk a jelenlegi kormanyzattal. Ha ennyire erdekel, Midlands, illetve Eszak-Birmingham. Az angolok legalabb ki merik mutatni a foguk feherjet a kormanyzattal szemben, nem ugy, mint a birka magyar nep. Tehat. A magyar helyzetet nem latod a vezered seggetol, az angolrol meg annyit tudsz, mint az Uzbegrol. Hmmmm... Ezek szerint a hiba nem az en keszulekemben van...
Nil
@verőce21: ez azt jelenti hogy kb fél millát keresel havonta
tudod ha én dolgozom azt jól szoktam csinálni- az hogy nem fizetik ezt meg-törvényileg így van szabályozva.
Amiben nagyon jó vagyok azt meg nem vagyok halandó pénzért csinálni, mert bár látom hogy sokan nagyon jól élnek belőle,rajongóik is szépen gyarapodnak - nem értek vele egyet - ráadásul végzettséget igazoló papírom sincs - csak tudom amit tudok.Tanultam, tapasztaltam, kipróbáltam -
még valami egy megjegyzéshez: engem azért szeretnek az emberek, mert én együtt tudok örülni velük a sikereiknek és nem irigylem tőlük - ezek persze tisztességes és becsületes úton elért eredmények - a becstelenek meg nem érdekelnek- erre mondta valaki hogy nincs bennem tekintélytisztelet. Hát nincs is és nem is lesz soha. Én csak embert tudok tisztelni, pozíciót nem.
verőce21
@sziha: (20.35) De annak semmi realitása sincs, hogy "Midlands, illetve Eszak-Birmingham" Skóciához tartozzon majd. Ugyanúgy, mint a példádban, BAZ megye sem kapna autonómiát, vagy esetleg Szlovákiához csatlakozásra lehetőséget.
Az, hogy netalán kint élsz, azt jelenti, sem az Angliait, sem az hazai helyzetet nem tudod kellően átlátni.
Egyáltalán azt sem értem, mit akarsz bizonyítani?
verőce21
@Nil: (21:32) Nem gondoltam, hogy ekkora hullámokat vet egy Írországi kérkedő kijelentéseire dobott válaszom. Többet kedves Nil többet! Van, hogy csak a befektetéseim 100 ezret hoznak tisztán naponta... Csak azért írom, mert azt mondod, "együtt tudok örülni velük a sikereiknek és nem irigylem tőlük". Örülök neki, de nem akarok az anyagi helyzetemről blogolni.
sziha
@verőce21: Ezek szerint te jobban tudod. Nem ertelek, egy kicsit sem. Bizonygatod magadnak, hogy igazad van. Ha jobban tudod, mi folyik itt, akkor valoszinuleg az egesz Egyesult Kiralysag is hulyebb, mint te egymagad. Sot, az egesz emberiseg. Lehet, hogy te vagy Habony.
verőce21
@sziha: (23:37) Látom nagyon bánt ez a balfék, értetlen beírásod: "Az ugyan eszedbe jutott-e, hogy az Egyesult Kiralysag resze Skocia? Ez kb olyan, hogy Magyarorszg kilep az EU-bol, de BAZ megye visszalep, es majd moresre tanit mindenkit. Ez zagyva baromsag volt reszedrol."
- Nem tudsz kijönni belőle, mi? Inkább még nagyobb baromságokat írsz! :)
sziha
@verőce21: Tudod, szamodra lehet, hogy baromsag. De megmaradok az elveim mellett es nem beszelek fideszul, nem forditom le neked.
verőce21
@sziha: (11:20) Szerintem te angolul sem beszélsz, azért érted félre a kinti híreket is. :)
verőce21
@Horizont: (21:34) Tévedni emberi dolog. Örvendtem a világos, férfias beszédnek. :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.