Nem kormányváltást, hanem azonnali megoldást vár a jelenlegi kormánytól Sándor Mária, az egészségügyi dolgozók arca, a fekete ruhás nővér.

Mária a Mandinernek adott interjújában beszélt az egészségügyi dolgozók kilátástalan helyzetéről és megélhetési problémáiról. A koraszülött osztályon dolgozó nővér szerint az egészségügy nem összeomlóban van, már összeomlott. „Régen más volt azért. Amikor tanuló nővér voltam, voltak iskolák. Sikk volt nővérnek menni. Büszkék voltunk magunkra, ahogy hófehér fityulában, fehér köpenyben, kismamacipőben vonultunk.” – mondta Mária, aki azért küzd, hogy az egészségügyi dolgozók alapbérét 50 százalékkal emeljék meg.

„Ha bejön az osztályunkra, a hatvanas évekbe csöppen. Csak mára lerohadt az akkor új berendezés. Ahová a vért, vizeletet, anyatejet letesszük, ott eszünk. Jön az anyuka, eszem, mutatja a pelenkát a véres széklettel. Nincs ebédszünet, nincs rá mód, hogy elhagyjam az osztályt, hiszen nincs senki, aki ottmaradna a gyerekekkel. Nem iszunk, hogy ne kelljen vécére menni. Ennél, ami ma van, nincs már lejjebb.” Sándor Mária 12 órában dolgozik 140 000 forintért, „szabadidejében” pedig takarítani jár, hogy fenn tudja tartani magát és családját.

Máriát a főnővér-helyettes behívta magához, ahol az ápolási igazgató és a Magyar Egészségügyi Szakdolgozói Kamara alelnöke várta. Jobb feltételeket, jobb csapatot ajánlottak neki, ha „megalkuszik”, de a mozgalom vezéralakja udvariasan elutasította az ajánlatot. Mária azóta is fekete nővérruhában dolgozik. Azt mondta, július elsejéig hord feketét, addig várják a választ a petíciójukra; ha megkapják a béremelést, színesbe öltözik. A tüntetés már egyébként részben elérte célját, végre kifizették a több hónapja torlódó túlórapénzeiket. „A bérekre átutalt pénzt mostantól csak bérekre lehet fordítani, nem úgy, mint eddig, hogy a kormány odaadta az összeget, a vezetés meg mondjuk autóbérlésre fordította” – mondta Sándor Mária.

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
@Toby: Nagyon is igaz ! Sőt ! Még a százlábú is jól áll mind a száz saját lábán. De Mária ne nyugodjon meg, csak ha megkapja az 50%-os béremelést.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
A Kádár óta a mindenkori kormányzópártnak az az érdeke, hogy egymás ellen hangolja az embereket, mert akkor nem fognak össze ellenük és a kizsákmányolásuk ellen hanem egymást szidják mint a devizahiteleseket a nem hitelesek, a földtámogatottakat a nem támogatott vállalkozók stb.
Így azt tehetnek amit akarnak. Pld. egy tampon ellopásáért börtönbe zárják de ha a Demján vagy bármely más milliárdos tartozik annak nem nyúlnak a vagyonához.
human
Sándor Mária megkapta az ígéreteket. Most bizakodó, hogy megértették a panaszát és úgy látja tenni akarnak az ügyben.
Őszintén szólva ezt naivitásnak tartom. A fidesz vagy a fizetős egészségügy felé akarja terelni az embereket vagy egyszerűen nincs pénz. Mindkét eset azt jelenti, hogy az ígéretnél többet nem fognak kapni az ápolók.
papa.49
@mate03: Az én Apámat meg beutalták Recskre, némi továbbképzésre, ' 56 után meg Kistarcsa, némi melóügyileg, ismerős a dolog, a bűne az volt hogy megmerte mondani a véleményét, '56. meg munkástanács elnök volt, hát persze megint bevitték, arra már emlékszem én is...Az egyik anyai nagybátyám '51. ben tűnt el, úgyhogy éjjel jöttek érte soha senki nem tudta mi lett vele, a másikat aki csak unokanagybátyám volt a Kossuth téren lőtték le, az ÁVÓSOK '56. ban...Nekem ismerős a történet sajna nagyon...
Dr plágium
@kkalman: Ez a kis szösszenet a FESZ facebook oldaláról van www.facebook.com/fesz.eu?fref=nf A folytatást is érdemes elolvasni. Nagyon hosszú ezért nem másolom ide.

Legyünk elégedettek?

Az utóbbi időben aktívvá vált MSZ EDDSZ elnök asszonya, dr. Cser Ágnes legalábbis ezt próbálja az ágazat dolgozóiba bele sulykolni! Nyilatkozataiban, kinyilatkozásaiban az egyedüli és elfogadható út az, amelyet Ő képvisel a 11 éve „folyó” sztrájk tárgyalásával, amelyhez elítélendően nem akar csatlakozni sem a Független Egészségügyi Szakszervezet, sem a „Csipet Csapatként” emlegetett Őszintén az Egészségügyről akció-szövetség! Nem akar csatlakozni az a tízezernyi ágazati munkavállaló sem, akik kifütyülve és hátat fordítva értékelték tevékenységét! Azt a tevékenységet, amely inkább szól a saját érdekek képviseletéről, mint az ágazatban dolgozók érdekeinek képviseletéről! A most sokszor hangoztatott, bár lassan elkopó reprezentativitást eddig miért nem érvényesítette? Ha ez megtörténik, akkor ma nincs FESZ, nincs más az EDDSZ-ből kiszakadt vagy kiüldözött tagokból, szervezetekből álló „új” szakszervezet és nincs Őszintén az Egészségügyről akció-szövetség sem! Lennének viszont elégedettebb munkavállalók, működő érdekképviselet, valódi szociális párbeszéd!



Dr. Cser Ágnes elnök asszony vezetése alatt az MSZ EDDSZ tevékenysége két területen különösen kiemelkedő.



- Ügyvédi Irodaként működő Szakszervezet, amely bárkit, bármikor beperel, ha kritikus hangot üt meg a szervezet tevékenységével vagy vezetőjével szemben. Ellehetetlenítve ezzel a tevékenységével az együttműködés lehetőségét, az ágazatban jelenlévő szakszervezetekkel a közös érdekérvényesítést! A munkavállalóknak az édekérvényesítésre lenne szükségük, ezzel lehetne a jó hírnevet megőrizni!



- Az MSZ EDDSZ-re bízott szakszervezeti vagyon kezelése vagy inkább „lekezelése”! A tagság és az ágazatban dolgozók károsodnak azzal a tevékenységgel, amellyel például az üdülők állapota elérte a...
Dr plágium
és íme a folytatás!
A jelenlegi mozgalmi folyamatokról Elnök asszony csúsztat és valótlant állít, egyedüli ok amiért most nyilvánosságot kapott, a Demonstrációinkkal való szembeállása, amely nem csak a szervezeteknek szól, hanem az ágazatokban dolgozóknak is! A valós állapotok megismerésére szívesen látjuk a „frontvonalban”! Tudjuk, hogy nem ez a szakterülete, viszont szakmai felügyelettel támogatnánk, hogy munkát végezgessen azokon a területeken, amelyeken, állítása szerint képviseli a dolgozókat!



Ágazati Kollektív Szerződés kötésének nincsenek meg a feltételei, még a reprezentatív szakszervezetek számára sem. A jelenlegi kormányzati szándékok, javaslatok sem ezt jelzik. A juttatások, a bér és a pótlékok témakörében források nélkül nincs plusz eredmény. A túlmunka és annak elszámolásáról szóló törvényt be kell tartatni, a kollektív szerződés nem garantál semmi előrelépést az ügyben, csak ha a 2003. évi LXXXIV törvényben foglaltaknál kedvezőbb értékeket használ. Dr. Cser Ágnes időhúzó szándékkal akadályoz az érdekegyeztetésben, évek óta hallgat és most ellenünk hangol! A tények a mi igazunkat támasszák alá. Ki kell kényszeríteni a korrekt számítógépes nyilvántartó program használatát, az ellenőrzés rendszerét és ez megoldja ennek a fejezetnek a kérdéskörét. Más kérdéskörökben is eredményes egyeztetés van a jelenlévő szervezetekkel! Amiben nincs, az a munkakörülmények jelentős javítása, a biztonságos betegellátás érdekében az utánpótlás biztosítása, a további migráció és pályaelhagyás megakadályozása a bérkérdés, a cafetéria juttatás teljes ágazatra való kiterjesztésével, mert a valós megoldások itt kell, hogy kezdődjenek. A Dr. Cser Ágnes által szorgalmazott Kollektív Szerződés kötés, így nem elfogadható, főleg azért nem, mert kőbe vésné az MSZ EDDSZ asszisztálásával a jelenlegi gyalázatos kereseti viszonyokat.



A követeléseink tisztán és érhetően meg vannak jelenítve a Május 12-i Demonstráción átadott Petícióban! Amikor azokat felolvastuk, nem...
Dr plágium
Ápolónő Hangja Magyar

Sándor Mária
Kedves Kolléganők/Kollégák! Az alábbi cikk egy kivonat,nem adtam interjút a Propellernek és ,,Ő" a saját véleményét írta, amihez joga van...csak nem fedi a valóságot. Így csak annyit írnék: - Nem fekete ruhában dolgozom, csak a fekete szalagot viselem.(Hisz azt nem engedélyezték...)
- A Főnővér helyettes kísért le az igazgatóságra -TÁMOGATÁSKÉNT!!!-szegény csak ült ott megszeppenve és bár kiakarták küldeni én ragaszkodtam az ottlétéhez-éppen azért, hogy legyen velem valaki. Ő volt az, aki azt mondta,
,,Ha téged valaki bánt a történtekért, akkor bizony én megyek a médiához!"
Ő azóta nyugdíjba ment és mivel végigdolgozta keményen ágy (inkubátor) mellet az életét és épp elég volt Neki amit megélt így tölti boldog nyugdíjas idejét.

Ő nem jár vissza tanácsokat osztogatni és nem ül egyik státusból-a másikba...

Mert Ő épp eleget dolgozott! Minden tiszteletem és hálás köszönetem Szabó Katikáé, aki NAGYON HIÁNYZIK nekünk! Szeretettel! Tisztelettel! Sándor Mária.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.