Pákh Imre magyar származású amerikai műgyűjtő elviszi a debreceni Déri Múzeumból a Krisztus-trilógia tagját, a Golgota című festményt. Munkácsy Mihály alkotásáért a Magyar Nemzeti Bank (MNB) korábban 6 millió dollárt ajánlott, de a tulajdonos 9 millió dollárt kért.

Pákh Imre vasárnap az MTI-hez eljuttatott közleményében azt írta, megszakadtak a kép eladásáról szóló tárgyalások, ezért a tulajdonát képező festményt június 25-én elszállíttatja. De ha "addig változik az MNB, illetve alelnökének, Gerhardt Ferencnek véleménye, vagy más állami szervezet, intézmény érdeklődést mutat a kép iránt, állok rendelkezésükre" – jegyezte meg.

A műgyűjtő felidézte: a Golgotát több mint egy évtizede vásárolta meg azzal a céllal, hogy egyben maradhasson a Munkácsy-trilógia. Akkor – írta – abban állapodott meg vezető magyar politikusokkal, rövid úton megoldást keresnek arra, hogy ez a műalkotás is a magyar állam tulajdonába kerüljön.

Pákh Imre szerint nem felel meg a valóságnak Gerhardt Ferenc MNB alelnök (az Értéktár Program vezetőjének) nyilatkozata, miszerint rajta múlt volna a megállapodás. A műgyűjtő tagadta az MNB alelnökének azon kijelentését, hogy a műkereskedői körök becslése szerint ő egymillió dollár körüli összeget fizetett a képért. "A valóságban ennek sokszorosát adtam érte" – szögezte le Pákh Imre, megjegyezve, hogy ezt Gerhardt Ferenc is tudhatná, hiszen neki és kollégájának bemutatta a vételi szerződést és a banki utalási bizonylatot.

Pákh Imre az árvitával kapcsolatban kiemelte, hogy a világ két legismertebb aukciósháza, a Christie's és a Sotheby's, valamint a Fine Art Asset Management az értékbecsléseiben egyaránt 10 millió dollár körüli összegre becsülte a Golgota értékét.

Gerhardt Ferenc, az MNB alelnöke kedden az M1 aktuális csatorna esti hírfolyamában azt mondta: a Debrecenben megtekinthető festményért az MNB csak annyit adhat, amennyit az állam meghatároz, ezt egy kormányrendelet rögzíti. A jogszabály szerint három igazságügyi műtárgybecsüsnek kell értékelést készítenie, és ennek alapján lehet dönteni az árról.

A becsüsök egy árintervallumot adnak meg, ez esetben a felső határ a 6 millió dollár, az MNB igazgatósága ennek alapján hozta meg a határozatát arról, hogy a Magyar Nemzeti Bank ennyit fizethet érte, többet nem.

A Krisztus Pilátus előtt – a trilógia másik darabja – 5,7 millió dollárért került kanadaiból magyar tulajdonba, és ez a piaci ár – mondta az MNB alelnöke.

29 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
Szégyen! Valamilyen " csodazongorára" ami sokak szerint koppintás, kastélyokra, hegedűkre telik rogyásig, ám egy Golgotára nem!! Jellemző az uralkodó párt kultúra "szeretetére" !!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
silber13
Szégyen! Valamilyen " csodazongorára" ami sokak szerint koppintás, kastélyokra, hegedűkre telik rogyásig, ám egy Golgotára nem!! Jellemző az uralkodó párt kultúra "szeretetére" !!
nyanya001
@silber13: Elvannak foglalva a saját zsebük tömésével,
ráadásul ezt a csodálatos festményt nem tudnák lenyúlni, tehát
nem is érdeklii őket !
Lendkerék
Én ide se adtam volna, hogy ez a banda büszkélkedjen vele..
lampa laz
@silber13: nézd az értelmi és kultúrális szintjüket hol van a Golgota ahhoz a "zseniális" alekox lényhez.
wagabund
már majdnem könnybe lábadt a szemem, hogy ezek mennyire spórolnak a pénzemmel...
de aztán elolvastam a kommenteket...attól mindig tisztul a kép...vagy a szemem..

már csak azt szeretném megtudni, ha mégis megveszik a Golgotát, akkor azt a bankban megnézhetem? mert hátha nem is oda viszik...
de...ezt csak úgy kérdezem ám...humorosan..mertugye..
wagabund
@Fradigege: ó dehogynem...ezek nem tűrik a kudarcot...

...a nyílvánosság teljes kizárásável vadul dolgoznak a megoldáson...aztán felszáll a fehér füst, és bejelentik, hogy győztek a fukarság felett...miénk a kép!

fogadjunk?

egyébként az igazi vételárat sosem tudjuk meg, csak amit a népnek még be lehet adni...
lampa laz
@lópicigáspár: kuszaszem is elolvasta a cikket, azért ajánlott érte kevesebbet.
lópicigáspár
@lampa laz: Ha olvasta volna 1 Ft-nál többet nem ajánlott volna, hisz az egész kép az új ismeretek alapján hiteltelen! :-)
lampa laz
@lópicigáspár: de Munkácsy Mihály megérdemli. A történeten meg rágódjon az egyhåz.
justhpeter
Csak az igazolódik be megint, hogy eddig hazudoztak a képről az MNB-ben.
Desischado
Istenem, vérzik a szivem! Ezért a csodálatos örökbecsű műért nem harcolnak foggal, körömmel?! Bezzeg a mutyikra, a bóvlikra van pénz, ugye? Szakadna rájuk a mennyezet!
silber13
@lópicigáspár: 19:21-re : Szerencsére az emberek túlnyomó többséégének más a véleménye
Logogrif
T.Urak ! - A műkincspiac nem egy orbáni államosított katyvasz ! Az üzlet sosem volt "nemzethy" érzelem.-Emellett: - nem cukros bácsi, ez az ember óta türelemmel várt a válaszra...Ki is van birtokon belül ?
silber13
@wagabund: Nagy a valószínűsége az igazságodnak, mert meg fogják venne, talán még némi engedményt is kicsikarnak, de aztán jön a melldöngetés a világra szóló siker miatt, és világgá óbégatjék, hogy mennyire művészer pártoló a kormány!
evacica
@Desischado: Kerényi förmedvényeire bezzeg nem sajnálták a milliókat! A képek között a különbség, mint Makó Jeruzsálemtől olyan messze van! /Már mint művészi értékét tekintve/ Na de mit várhatunk egy ilyen kormánytól?
m.macskosz
100 millás Bugatti...
... ha már ennyire szívén viseli a Munkácsy trilógia sorsát,
a képek megvásárlása után öt perccel elajándékozta volna az ország javára.
lópicigáspár
@silber13: Akkor az erőszakos hittérítés is szemenszedett hazugság? Most akkor jönnek rám az inkvizítorok? :-)
mate03
@Desischado: Bezzeg arra a Turulmadaras ,történelem hamisító szoborra,nem sajnálták az adó forintjainkat!
silber13
@lópicigáspár: Nem hazugság, volt olyan is, persze, de az egy egészen más történet! Itt most egy képről, egy meseszép festményről lenne szó!, nem pedig a valamikori erőszakos hittérítésről.
lópicigáspár
@silber13: Látom nem látsz a szavaim mögé...! :-)
Senara
Szerintem színtájék megveszik , de süketelnek előtte . Mint minden másban eladón kívül , ezen is keres majd valaki .
silber13
@lópicigáspár: Oh, én egy egyszerű együgyű lélek volnék...!:-)
lópicigáspár
@silber13: Akkor én előrébb tartok, mert én meg kétügyű! :-)
stirliitz
Az üres és felesleges stadionokra bezzeg volt pénz, de erre a kultúrgyöngyszemre nincs!
wagabund
@stirliitz: höhö...most még a stadion a felmutatandó utálatos kép...
...nemsokára elfelejtjük, és újabbaknak lehet örülni. Ilyen lesz a ligeti múzeumnegyed, valamint a Dagály(ra), mellé, fölé, rá épülő uszodacsodák mindenféle jóval...hadd bámulja az a buta nyugat a magyar vírtust...
na, ezek fognak aztán baromi sokba kerülni...

én így nyílvánosan nagyon örülök a sok beruházásnak, mert ha nem, akkor szarevőnek leszek kikiálltva... ennek a kimondottan óccó képnek meg pláne örülök...
Desischado
@mate03: Nem, hogy fordulnának fel! A Golgotára meg igen! hát nem őrület?!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.