Soron kívüli, a lehető leggyorsabb eljárást és mielőbbi ítéletet szeretne a Biszku-perben a Fidesz – erről Gulyás Gergely, a kormánypárt országgyűlési képviselője beszélt hétfői budapesti sajtótájékoztatóján.

A Biszku-perben múlt héten született bírósági döntés – amelyben a Fővárosi Ítélőtábla hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet, és új eljárást rendelt el – azt mutatja, hogy a magyar igazságszolgáltatás egésze még a legnyilvánvalóbb bűnösökkel szemben sem képes olyan eljárás lefolytatására, amelynek során igazságügyi, jogi és történelmi igényességgel egyértelműen tisztázható lenne, milyen szerepet játszottak a pártállam kommunista vezetői az 1956. októberi forradalmat követő tömeggyilkosságokban – mondta Gulyás Gergely. Értékelése szerint a Biszku-per eljárása jól mutatja az 1990 utáni igazságtételi próbálkozások eredménytelenségét.

Közölte továbbá: annak érdekében, hogy ne férhessen kétség a bíróság pártatlanságához, tisztázni kell a sajtóban megjelent állításokat, választ kell adni arra, hogy a Biszku-perben eljáró bíró az összes vádpontban ítélkezett-e, mert ha nem, az komoly szakmai hiba. Azt is tisztázni kell, miért zárták ki Kahler Frigyes szakértőt – tette hozzá Gulyás Gergely, majd megjegyezte, reméli, nem olyan szakértőt keres a bíróság, aki még nem döntötte el, hogy 1956 forradalom vagy ellenforradalom volt.

Szerinte az, hogy a büntetőjogi felelősségre vonás mindeddig elmaradt, hozzájárul ahhoz, hogy a rendszerváltás után is számtalan feszültség van a magyar társadalomban.

Nem fogadható el a diktatúrák közötti kettős mérce – jelentette ki a kormánypárti képviselő, hangsúlyozva: vannak el nem évülő bűnök, amelyeket büntetni kell, függetlenül az elkövetés időpontjától és a terhelt korától.

A Fidesz-frakció eddig is megadott minden jogalkotási segítséget ezekben az ügyekben – mondta a politikus, utalva a nemzetiszocialista és a kommunista bűnök elévülhetetlenségére.

Megjegyezte: az államhatalmi ágak elkülönült működése nem jelenti azt, hogy ne lehetne álláspontjuk egymás tevékenységéről. A Fidesz is természetesnek tartotta, hogy a bírák véleményt mondanak például az életpályamodelljükről vagy az eljárási törvényekkel összefüggésben – tette hozzá.

Azzal kapcsolatban, hogy a Nemzeti Emlékezet Bizottsága lengyel példára lehetővé tenné, hogy akár elhunyt elkövetővel szemben is lefolytatható legyen a büntetőeljárás, Gulyás Gergely személyes véleményeként közölte: támogatja a bizottság javaslatát.

A 94 éves Biszku Bélát – aki az 1950-es évektől az állampárt vezetőségéhez tartozott, 1956 után volt belügyminiszter és miniszterelnök-helyettes is – az 1956 utáni megtorlások miatt háborús bűntettel vádolják.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
wagabund
Na, ezek szerint megvan az új itélet, már csak ki kell hírdetni...

mire várnak? biszku elmegy nyaralni, aztán várhatnak őszig...
verum
Én úgy tudom, hogyha háborús bűnöst ítélnek el, azt korábban már jó ideje keresik egészen pontos konkrétum miatt. Tehát amikor sikerül elfogni, az ítélet már nem várat sokáig magára.
Biszkut keresni sem kellett, itt él az országban kezdetektől és mégsem tudtak egyetlen konkrét bizonyítékot sem felmutatni?
Akkor vagy nagyon szakmaiatlanak, vagy Biszku nem háborús bűnös.
Gondolom, arra számítanak, már aggastyán, hátha előbb meghal, minthogy nekik fel kelljen mutatni valamit. Utána meg verhetik a mellüket, hogy ők felelősségre vontak.
Szánalmas ez az egész!
Senara
Parlamentbe délelőtt Vonát helyretették Biszku miatt . Délután már ők akarnak mimnél hamarabb ítéltetett .:-(
jancsipapa
Gyors ítélet kilencvenben lehetett volna .Akkor ,ugye hatalmon voltak Antallékkal ...
ferii
Gyors ítéletet kell hozni,a fidesztes csalók,mutyizók ügyében,remélem egyszer megtörténik!
nemkati
Micsoda népek ezek a fideszesek! Csak azért, hogy Biszkuról még életében legyen ítélet, siettetnék az eljárást és az ítéletet, mindegy, milyen áron??!!!

És hogyha kifutnának az idődből, mert Biszku közben meghalna, átvennék a lengyel törvényt, hogy egy ember halála után is lehessen az ügyében ítéletet hozni!

Ennek a rongy pártnak minden törvényhozása valamilyen konkrét eset miatt történik, tekintet nélkül arra, hogy az igazság és a jogérzék mit diktál az összes többi hasonló esetben.

Amikor meg visszaszáll a fejükre a törvényük, akkor gyorsan megváltoztatják (pl plakátkiragasztási törvény, de van más is). Ha a halálbüntetést bevezetnék, és lenne olyan bíró, aki az elvetemült fideszesre ezt szabná ki, akkor azt is megváltoztatnák gyorsan, még az ítélethozatal előtt.

Kedves állampolgárok, kérem, itt jelentkezzenek azok, akiknek ezek rendben vannak.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.