Családi házban rejtegetik Kádár János mellszobrát a rongálók elől – értesült a Bors.

Ez az első, a pártfőtitkárt ábrázoló alkotás. Híveinek készült, de éppen ők sem láthatják.

A fehér mészkő szobrot három éve Várhelyi András szobrászművész készítette közadakozásból. A volt kommunista vezető mementóját születésének 100. évfordulóján állították fel a Kádár házaspár sírjánál.

Vidéken rejtegetik Kádár János szobrát

Az ünnepség végeztével a szobrot egy személyautó csomagtartójába rakták, majd ismeretlen helyre szállították. 

Nem csoda, hogy a szobor hollétét hétpecsétes titokként kezelik. Moldova György író azt mondta, biztonsági okokból van szükség a titkolózásra. Főleg annak fényében, hogy a vandálok képesek voltak az egykori pártfőtitkár koponyáját is elrabolni a sírjából.

A szobrot jövő vasárnap, július 5-én állítják fel újra a Kádár házaspár sírjánál a Fiumei úti sírkertben.

76 hozzászólásarrow_drop_down_circle

simmering73
Ez Magyarországot, a magyar népet minősíti. Bárhonnan nézzük.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
bakegya
A vicctor majd bevédi azt is-jobban tenné az őt tisztelők körew,ha továbra is rejtve tartanák,mert a teknős minden műtárgynak skalpját veszi-az elmúlt évtizedekben egyetlen fejet se hagyott a helyén-csakkk a sajátját karózta ki-ma már keríti is!!!
simmering73
Ez Magyarországot, a magyar népet minősíti. Bárhonnan nézzük.
Anna Mária
Ó, ez is micsoda piti, gonosz, szánalmas magyar történet. Meddig tart még, hogy egy szobor sem lehet biztonságban az országban?
verum
Az csak egy szobor.
Szobrokat szoktak leönteni, összetörni - de az csak egy szobor akkor is.
Tisztelni az életet, minden életet kellene...
Tényfeltáró
@verum: Ebben az országban semmit nem tisztelnek. Soha nem volt, nem is lesz Európa.
verum
@Tényfeltáró: - annál nagyobb érték itt a "fehérek közt európai".
szandokan
"Gyilkos és áruló szent földben nem nyughat"
verum
@szandokan: - milyen kár, hogy a jobbikosoknak mégis ilyen példaképeik vannak!
szandokan
@verum: Nem tudom, nem vagyok Jobbikos.
picike
@Horizont: a történelemnek mindig a muzeum a helye ott lenne akár tetszik valakiknek akár nem ez mindig igy volt és igy kéne legyen
verum
@Horizont: - nem, nem volt jó az átkos, csak nem volt rossz. Mert bizony orosz elnyomás alatt voltunk, vasfüggöny vett körül.
A szabadság keserves, fájdalmas, fárasztó és veszedelmes. A rabság sokszor biztonságos és kényelmes.
A rabság hogy milyen, attól függ, hogy milyen a gazda, attól függően rossz, vagy rosszabb. De jó sosem lehet!
Én a szabadságot szeretem, annak minden keservével, fájdalmával, nehézségével és veszélyességével.
keresztapa
Az ország történelmével együtt kell élni a nemzetnek, Személyektől függetlenül, mert a mi országunk a mi történiségünk, nem lehet jó v rossz, a jó is a rossz is a mienk, azért nemzet, aki műsként gondolja az nem a nemzettel van érzelembe, lelkületben. Egyénileg eltérhetnek a vélelmek, hisz különböző érintettségek vannak kinek jó, kinek kevésbé jó, de vannak olyanok is akiknek rossz, vagy elviselhetetlen, de a nemzet sorsa magán a nemzet alkotókon múlik, előbb v utóbb a nemzet tud változtatni sorsán, így vagy úgy, rosszul, kevésbé rosszul, v jól v nagyon jól, de az utóbbi soha nem valósult eddig meg, mi soha nem éltünk azon jelenünkbe jó, melyben akkor voltunk, ez a folyamat nálunk nyomon követhető, folyamatos elégedetlenség, szemben állás egymással, másokkal, mindenkivel ezt nem lehet tenni, észre kéne már ennek a nemzetnek venni hogy a történelme folyamat, de az övé!
Mézike
@szandokan: mert titeket elárult és kinyírt az akkori kormány ugye?
verum
@Horizont: - de bizony, egy ország élhet át és él is át szabadságot. Legfeljebb mi nem.
A szabadság nem szabadosságot jelent és nem azt, hogy mindent szabad. Egy szabad és független ország hogy mit jelent, sajnos nálunk sok generáció nem tudja és csak álom marad. Ezért nem is tudják sokan ezt az igény átadni gyermekeiknek sem.
JAJMÁR
Nem vagyok híve politikusok emlékére szoborállításoknak, de ha már mindenáron kell, akkor meg kellene várni -kb. 200 év- amíg az események letisztulnak, és a személlyel a nép megbékélt, az egyetemlegesen elismeri, mert egyébként ezek a szobrok előbb-utóbb, vagy időnként a porban végzik. Vagy eldugva.

Egyetértek Keresztapával - soha nem hittem volna, hogy erre sor kerül - mert gyönyörűen leírta a nagy igazságot.
verum
@Horizont: - a szabadságvágyat bizony sikerült átadni, de ahogy írtam, ezzel nincsenek sokan.
verum
@Horizont: -
"Akik nem mozdulnak meg, észre sem veszik a láncaikat." (Rosa Luxemburg)
m.macskosz
@verum: "Én a szabadságot szeretem, annak minden keservével, fájdalmával, nehézségével és veszélyességével."
Én meg nem! Engem nem zavart, hogy három évente mehettem nyugatra , tíz évet kellett várni kocsira, telefonra... Az kellemesebb volt, hogy bárki, aki akart dolgozhatott, és a jövedelméből, a röhejes kamatból és a kalákából még az unokáinak is megteremthette a lakhatást.
Mit ér a szabadság, ha korog a gyomrod?
Ráadásul ma Magyarországon nincs szabadság!
*
Mondok egy példát: évek óta töltök fel képeket a képguru.hu-ra,
legutóbb egy általam fotózott plakátot szerettem volna.
Nem sikerült. A plakáton ugyanis ez a szöveg olvasható:
ORBÁN NORMÁLIS?
m.macskosz
@szandokan: ma, 12:52
Miért nem te mentél ki az USA-ba
és szponzoráltad volna a NAGY TALÁLMÁNYT?
Ja, hogy a másik Kádár-elnyomott már akkor is többre vitte?
Vagy elvitte ...?
szandokan
@Horizont: Szerintem meg nem attól lesz valaki kis vagy nagy ember, hogy milyen rendszerben él. Az átkos korlátozta (hogy a te szavaddal éljek, a nem kis emberek) lehetőségeit, ami a rendszerváltás óta már megszűnt. Akik megragadtak az akkori szinten, azok többsége nem is volt többre való, hiszen a követelmények nagyot nőttek, egy erős piacgazdaság vette kezdetét. Persze vannak dolgok, amelyeket én is visszahoznék a mai rendszerbe, és az nem más, mint a fegyelem. Ha rajtam múlna, nem menne be a tanáriba baltával a szülő, mert le merte szidni a gyerekét, és még sorolhatnám.
szandokan
@m.macskosz: Ehhez azt hiszem, semmi közöd nincsen. Nem azt mondtam, hogy annyira rosszul éltem volna az átkosban, de össze nem lehet hasonlítani a rendszerváltás utáni időszakkal.
JAJMÁR
Aki szabad akar lenni, annak nem szabad beállnia a sorba. A hatalom megvesztegeti az embereket, ezzel beállítja őket a sorba, és létrehozza a jóllakott barbárok társadalmát.

Charles Bruce Chatwin
keresztapa
@Horizont: Nagy igazságot írtál, te így érted meg családoddal együtt tudtatok annak örülni amitek volt, majd amit munkátok által megtudtatok vásárolni, és a magatok szorgalmának köszönhetően. Ez is egy életforma a becsületesség emberi formája. Politika az egy métely amely az emberek életminőségét rombolja, hisz hazugságra épülve a hatalom megragadása érdekében, a politika és annak művelői becsületes igaz emberek nem is lehetnek, mert egyik sem munkából él kivan zárva, ideológia az sohasem az igazságot hordozza magán, hanem, hatalomra törő gazdasági elit uralkodni való vágyának, megvalósulásának eszköze! Szabadság fogalma, meg teljesen más mint azt a mai emberek elméjébe beültettek.a szabadon gondolkozók, akik a társadalom által elfogadott szokásokat, rendet, fegyelmezettséget, szervezettséget, az ország törvényeit az ö szabadságuk korlátozásaként élik meg.
Az ő szabadságuk akkor élhető ha függetlenek mindentől és mindenkitől, akaratuknak kell teljesülni és ők akkor szabadságban érzik magukat. Ez egy sete életellenes felfogás, de sokan vannak követői anarchiát követve rombolják a munkából élők becsületességét, mert őnekik a becsület az elhanyagolható értelmetlenség. Viszont rájuk jellemző magatartás a hirtelen jött gazdagság, szorgalom és munkanélküli elérése, de soha nem munkával! Ország érdeke nekik egy érthetetlen fogalom.
m.macskosz
@szandokan: Van közöm: nem sok, mindössze annyi, hogy eddig csak a saját "kommunista" főnöködet ócsároltad, --bárki is volt az--, ma meg már Kádárt szidod és gyilkosozod.
orbánviktor rovásán több ember halála van, mint Kádárén volt, (ha volt)!
keresztapa
@Horizont: Érdekes én észre sem vettem, mert én folyamatában értelmezem a leírtakat, nem betűzve olvasok, ezt csak a szótagoltan olvasók veszik észre, akik még következtetés szegények, ők szoktak kihagyott, vagy elütött betűn lovagolni, sőt az ékezet nélküli klaviatúrát is akkor ha az illető közli, hogy nincs ékezete, ezek a tudálékosak, de nincs ebbe semmi rossz ők ezt szokták meg ( betűn az ékezetet keresni mint értelmezni a szavakat.) nekem az a rossz szokásom, hogy gondolatilag írok és soha nem olvasom vissza a leírtakat csak küldöm, mert akkor ha után olvasnák, már nem én lennék hanem egy tökéletesre igyekvő nokedli!
keresztapa
@Horizont: nem rossz indulatból hozza dicsekedve anyagi helyzetét @szandokan: őt én már így szoktam meg, vannak jó napjai, én inkább attól tartok, hogy egy ilyen kellemes társalgó személy anyagi vonatkozásnál elveszti reális ítélőképességét, amit sajnálnák mert akkor még nagyobb ellenségesség követné mint így!!!
keresztapa
@szandokan: Mi igaz abból, hogy vissza nem térítendő támogatást kaptál, ami nagyban megalapozta anyagi jó létedet? Privibe kaptam azt a rosszindulatú feltételezést. elnézést ezt nem akarom elhinni! Még kokót is említi az illető.
justhpeter
36 évet éltem a Kádár rendszerben. A mai magyar politikai szereplőknek az 56-ot kivéve nem sokat lehet Kádár terhére írni. Az akkori "politikai elit" kismiska volt a maihoz képest. Egyrészt nem vette át a megelőző rendszer potentátjait, a párttitkárok a az ország teherbíró képességéhez képest lényegesen kevesebbet loptak, mint a mai fullajtárok, nem rontottak rá a fél országra.
kkalman
Szégyen, ha egy műalkotást rejtve kell tartani, mert vandálok, vagy mások, akik nem értenek egyet a műalkotás tárgyával megrongálnák.
verum
@m.macskosz: - hol mondtam én olyant, hogy ma szabadság van? Én azt mondom, hogy van kevésbé rossz és van rosszabb rabság, attól függ, hogy milyen a gazda.
Nem mélyedek ebbe bele, mert nem tisztáztuk, kinek mit jelent a szabadság.
Legfeljebb annyit jegyeznék meg, hogy nem a jólét záloga, hanem az emberi méltóságé.
Az egyén szabadságát nem vehetik el, ha nem adja, de egy országét igen. És ha sok ember adja oda a szabadságát, az országé is el fog veszni.
Feraj49
Lehet szidni-ma már sokaknak ez a sikk-a Kádár rendszert !De Ő sem lehetett ott mindenhol.Arról nem is beszélve milyen sok áruló vette körül,különböző magas pozíciókban,és adtak neki "tanácsot". /szőrős matyi, pozsgaos,a milliárdos volt ipari miniszter stb./Kádár MUNKÁS ember volt,és szerencsénkre egyszerű emberként gondolkodott.
m.macskosz
@verum: No, akkor így jártunk. Én sokkal inkább szabadnak éreztem magam a rendszerváltás előtt, mint ma. Szabadság? Csak egy szó.
Szabad éhen döglened, ha peches vagy.
www.mek.oszk.hu/00700/00708/html/kolto00000/kotet00001/ciklus00459/cim00480.htm
"Óh, én nem igy képzeltem el a rendet.
Lelkem nem ily honos.
Nem hittem létet, hogy könnyebben tenghet,
aki alattomos.
Sem népet, amely retteg, hogyha választ,
szemét lesütve fontol sanda választ
és vidul, ha toroz."
verum
@m.macskosz: - akkor azért nézzük tovább is a verset:
"...nem oly becses az irhám,
hogy érett fővel szótlanul kibirnám,
ha nem vagyok szabad!"
m.macskosz
@verum: Ez nekem is tetszik,
de a rendszerváltás előtti és utáni viszonyokat tekintve
másként értelmezem ám! :)
verum
@m.macskosz: - persze, lehet különbséget tenni bőven rossz és rossz között. De ettől még egyik sem lesz jó - szerintem.
m.macskosz
@verum: Ez már filozofálgatás, nekem attól még nem lesz reggelim.
F_Viktor
Azt beszéli az egész város, ha Kádár élne, akkor 2/3-a lenne...
szandokan
@keresztapa: Akkor tisztába teszem neked a dolgokat, de remélem, priviben te is megírod nekem, ki volt az illető, mert sejtésem ugyan van, hogy ki szórakozik ezzel, csak még bizonyítani nem tudom. A tények: "2011 - Uniós pályázatokat is igénybe véve, a cég üzemi területe +40% - kal, míg kapacitása +35%-kal bővül. A bővülés keretein belül átadásra kerül egy új üzemcsarnok, egy nagyteljesítményű égető kemence és már a következő kemence bővítés előkészületi munkái is lezajlanak." A cég története 1974 - re vezethető vissza, a rendszerváltást követően pedig megalakult a vegyesvállalat. Most gondolj abba bele, hogy 2011 - ig semmit nem csináltunk? Hazudnak ezek mind, ez a lételemük, ezt az egyszeri Uniós támogatást csak a tudatlanok hozzák fel minduntalan. Sötét, irigy, annyitisér senkiháziak.
szandokan
@Mézike: Persze, csak reinkarnálódtam:-)
szandokan
@Horizont: Azt szidalmazd meg sértegesd, akinek a vizét ellenőrzöd, ezekből engem hagyjál ki légy szíves a közeljövőben, vagy szólj értelmes emberhez méltóan, mert erre az állandó trágárkodásra már nem vagyok vevő. Nem hiányzik nekem még egy Anna Mari, a régi Horizont viszont jöhet.
verőce21
Bizony tanulhatnának a mostaniak Kádártól! Nagyobb diktatúrát, erősebb rendőrállamot, mert ez a langyos demokrácia óriási károkat okoz.
verőce21
Kádár még a cigányokat is meg tudta dolgoztatni, ami előtte ötszáz évig senkinek nem sikerült tömegesen.
keresztapa
@szandokan: Köszönöm a felvilágosításodat, én is az irigység mérgének beadását a köznek, véltem felfedezni a vádlóban, így érdemtelenné vált a vele való foglalkozás. Amint írtad hazugság a lételemük, az uniós támogatást összekeverte a vissza nem térítendő támogatással... Rosszindulatú személy! Nézz el felette. Nekem az indoklásod teljesen érthető!!
Cicamama55
@kkalman: Biztosan nem csinálnának belőle akkora ügyet, mint Orbán Viktor hungarocell bábjának...
verőce21
Mindent meg kell adni a népnek, amit Kádártól megkapott és akkor elégedettek lesznek.
Még a halálbüntetést is.
Cicamama55
@verőce21: Maximálisan egyet értek mind a két legutolsó hozzászólásával. A másodikhoz csak annyit fűznék, hogy ha a 8.osztály után nem tanult tovább, betanított munkásként rendes családi életet teremthetett magának bármelyik roma származású ember. Azok pedig akik túlkorosként kimaradtak az általánosból, esti iskolában munka mellett meg tudták az alap végzettséget szerezni, erre a munkahelyek is ösztönözték őket. Mondom még egyszer, munkahelyek, termelő üzemekben, nem az utak szélén kapirgálva!!! Ahol az ember hasznosnak érzi magát, oda minden erejét befekteti, s így válik hasznos tagjává a társadalomnak. Egyformán működik ez mindenkinél, nem bőrszín függő!
szandokan
@Horizont: Te tudod. Megleszek a hozzászólásaid nélkül is, attól ne félj. Egyébként meg nem igazán értelek, mert már többször is leírtam, mi nem tetszett a Kádár rendszerben, és miért nincs bajom a mostanival, olyan szinten legalábbis, mint másoknak. Más az értékrendünk, máshogy éljük meg a dolgokat, de ez szerintem nem baj.
szandokan
@verőce21: Na de a liberálisoknak ez kell, a minél nagyobb szabadság, stb. A romák szépen meg is tanulták, hogy csak jogaik vannak, kötelességük nincs.
keresztapa
@szandokan: Sokan Európa fővárosaként emlegetik Brüsszelt az uniós intézmények miatt. Nem is tévednek sokat, a helyi állapotok, főleg ami Cureghem negyedet illeti, nagyon jól megmutatják, hogy hová tart gőzerővel az egész önsorsrontó kontinensünk, hála az uralkodó, magát liberálisnak tartó "értékrendnek". Itt is csak a joguk az ismert, a szórakozás, a meló meg büdös, azt végezzék a Brüsszeliek. Magyarországon is a magyarok dolgoznak a cigány jog csak a szórakozásra vonatkozik oda mindjárt betudnak integrálódni, nincs felzárkózási kényszer! Az EU nem egyenlő Európával az csak egy só hivatal, ha a só vizet kap elolvad, vagy beleolvad a vízbe. Aki következtetni tud az érti!
Mézike
@szandokan: Ja értem. És ki voltál akkori életedben?
Mézike
@keresztapa: Mi vagyunk a víz, kissé már sós, de azért egyre sózzák...
mariaberta
Kádár élt, Kádár él, Kádár élni fog! Ismerős a tétel? Ő nem lett milliárdos, még csak saját lábon sem állt. Kádár éra alatt nem volt munka nélküli, de nem volt milliárdos sem.
szandokan
@mariaberta: Hiába sírod már vissza az átkost, nem jön vissza többé szerencsére.
szandokan
@Mézike: Még kutatom, de az biztos, hogy egy zseni:-)))))))))
Mézike
@szandokan: Hipnotizáld magad ééééssss visszajutsz oda...ahonnan indultál.
kukac50
Abban az időben a gazdaságban is előre lehetett tudni,ha egy malacot meghizlalunk mennyi pénzt kapunk érte. kiszámítható volt a gazdaság,aki dolgozott megtudott élni,nem úgy mint most!
szandokan
@kukac50: Na meg ha nem volt elég a malac, hozzá lehetett még írni, hogy a terv teljesítve legyen. Milyen "piac"gazdaságnak neveznéd te ezt?
szandokan
@Mézike: Majd megpróbálkozom vele, csak tudnom kellene, hogy ki voltam annak idején...
Mézike
@szandokan: Hát azt csak úgy tudod meg ha mélyen magadba nézel illetve hipnotizálod mgad. Na! Érted?
szandokan
@Mézike: Értem hát, majd keresek egy táltost, vagy megkérem Anna Marit, segítsen már, szerintem ő látó is...:-)
Mézike
@szandokan: Jajj! annamarit azt ne. Mer' akko még az is előfordul hogy ott hagy félúton oszt nem látunk többet.
Nem kell táltos, csak fantázia és nyugalom.
szandokan
@Mézike: Állítólag szűrőt helyezett el a gépén, hogy engem ne tudjon olvasni...
Mézike
@szandokan: De ... te ezt el is hiszed?
Nem vagyok szakember de ilyen szürő nincsen.
mariaberta
@szandokan: Nem sírom vissza, csak megállapítom, hogy élhetőbb élet volt mint most, hiába is imádod a vezíredet. Ezek tények, amit még Te sem tudsz megváltoztatni, bármennyire is tetszik Neked a jelen..
Anna Mária
@Mézike: Kiültek
a vénasszonyok a padra, a padra.
Úgy is
tudom, hogy rólam folyik a pletyka, a pletyka.
/:Nem
kérem én a jó Istent csak arra, csak arra.
Ragassza
le valamennyit a padra, a padra.:/
szandokan
@Mézike: Ki tudja, hiszen állítólag mindenre képes, még integrálni is...:-)
Mézike
@Anna Mária: Ült a padon a rosseb. De nem én. Ragasszon téged a jóisten oda ahova gondolom.
Anna Mária
@Mézike: Ez egy nagyon szép népdal. rólad jutott eszembe.
m.macskosz
@F_Viktor: június 27., 20:31
Kizártnak tartom.
De megőrülök,
hogy azóta zsong a fejemben:
asszociáció
.
dübörög
.
banda
(És még csak nem is kedveltem...)
kukac50
@szandokan: Figyelj abban az időben Én hizlaltam és tehenet fejtem tudtam,hogy mennyi forintért veszik át a hízót ősszel, tudtam,hogy milyen zsírfokos tejért mennyit forintot kapok.
Munka mellett csináltam,és tejpénzből és a hízók árából vettem a házat a tulajdonostól részletfizetésre. Tudtuk,hogy ha dolgozunk van értelme,milyen árakat kapunk.
A mostani piacgazdaságba azt sem lehet tudni holnap milyen árak lesznek,nem 1 évre előre. A papíron működő piacgazdaság nem ugyan az mint a valóság.
Nincsen versenyképes piacgazdaság ma Magyarországon,ha lenne akkor az euró bevezetésénél tartanánk. Nem a közmunka lenne a fejlődésünk menete!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.