Az egyik közösségi oldalon szerveződött önkéntesek csoportja segíti a menedékkérők ellátását Szegeden a vasútállomásnál. Elsősorban azok szorulnak támogatásra, akik az utolsó budapesti vonat indulása után érkeznek a pályaudvarra és kénytelenek ott éjszakázni.

Szerdán éjszaka néhány perccel az utolsó gyorsvonat indulása után állt meg egy autóbusz a pályaudvar előtti téren, melyről több mint ötven ember, többségében gyerekes szíriai családok szálltak le. Az érkezőket az ott várakozó taxisok arról igyekeztek meggyőzni, hogy folytassák velük útjukat, az önkéntesek – köztük több arabul is beszélő fiatal – pedig felkínálták segítségüket – tapasztalta a helyszínen az MTI tudósítója.

A szíriai családok határsértőként érkeztek Magyarországra, azt követően pedig, hogy menekültstátusz iránti kérelmet nyújtottak be, a hatóság elindította őket az ország valamelyik befogadóállomása felé, ahol kivárhatják, hogy ügyükben döntés szülessen.

A téren már több mint egy hete dolgozó önkéntesek ételt és italt adtak az érkezőknek, és igyekeztek őket információval is ellátni. Egy begyulladt szemű szíriai kislányhoz gyermekorvos érkezett, mellette még több gyerek is kezelésre szorult, mert elfertőződtek a szúnyogcsípéseik, melyeket akkor szereztek, amikor szüleikkel a Tisza árterében a zöldhatáron keresztül Szegedre érkeztek.

Kékesi Márk, a csoport egyik aktivistája az MTI-nek elmondta, programjukat kettős céllal indították. Egyrészt, hogy segítsenek azoknak az embereknek, akik gyermekkel, néha egészen kicsi csecsemővel kénytelenek az éjszakát a szabad ég alatt tölteni, másrészt, hogy megnyugtassák a környéken lakókat, azzal, hogy az első hajnali vonatra várók szervezett körülmények között pihenhetnek, így megelőzve az esetleges konfliktusokat. A napközben érkezőket útbaigazítják, azoknak pedig, akik az állomás előtt éjszakáznak takarókat és matracokat biztosítanak.

Az egyetemi oktató hangsúlyozta, a menedékkérők ellátásához folyamatosan érkeznek az adományok: étel, ásványvíz, pelenkák, ruhák, gyerekjátékok, szerdán pedig kiszállították az első olyan támogatást, melyet külföldön dolgozó magyarok rendeltek meg az egyik kereskedelmi láncnál az interneten keresztül. A térre a szegedi önkormányzat cégei 24 négyzetméteres tárolóhelységet, ivó- és mosdó kutakat, mobil vécéket és ingyenes hálózat nélküli internetelérést telepítettek.

Kelemen Zoltán Gergely (MTI)
Kelemen Zoltán Gergely (MTI)

58 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Feraj49
Ha annyira szereted őket,vigyél haza egy-két családot.Élj velük .Majd megkérdezlek egy hónap múlva.Ne a pavilonból szeresd őket. Szervezők ! Valószínű az internet nekik a legfontosabb ?
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
rugacs
Ha valaki nem szeretné, hogy a menekültek átvonuljanak tízezrével a veteményesén, szerintem nem gyűlölködés.
Ha pedig egyik-másik menekült zsebéből majd kipottyan néhány kézigránát és az udvarodban robban fel éppen véletlenül, te ugyanolyan szeretettel fogod utána is segíteni őket?
Mert a terroristák leginkább a menekültek között tudnak elvegyülni észrevétlenül. És nincs olyan szűrő, amivel ki lehetne választani őket!
Feraj49
Ha annyira szereted őket,vigyél haza egy-két családot.Élj velük .Majd megkérdezlek egy hónap múlva.Ne a pavilonból szeresd őket. Szervezők ! Valószínű az internet nekik a legfontosabb ?
Commneter
Ami, ez ügyben történik manapság Magyarországon, az messze nem " A gyűlölet"!:O
Inkább, egy teljesen normális reakció!
E reagálás része lehet nyilván az is, hogy akik közvetlen kapcsolatba kerülnek velük, ők pedig a cikkbeli módon reagáljanak.
Azonban, teljesen más egy "tömeget kezelni", mint pártucat, akár gyermekkel érkező menekültön - kizárólag önkéntes alapon -, emberiességi okból segíteni!
rugacs
Szerintem európaiak is tömegével "menekülnének" Dubai-ba vagy a környékére (az Emirátusokba), de erősen kétlem, hogy a helyiek tárt karokkal fogadnának bennünket! Főleg ha papírok nélkül próbálnánk a határt átlépni. De még a környékbeli országok sem lennének olyan elnézőek, mint mi itt Európában!
Nem is értem, miért nem oda mennek a menekültek, hiszen sokkal közelebb van hozzájuk, sokkal rövidebb lenne az út, azok sokkal gazdagabbak, mint mi, ráadásul hasonló a kultúrájuk is, és sok lakatlan területtel rendelkeznek!!
Ha jól belegondolok, én nem is hiszek ebben a spontán népvándorlásban... :-(
verum
@Commneter: - nekem teljesen más elképzelésem van a normálisról.
Katalina62
El kell ismerni miniszterelnökünk jól ismeri a népét, és ezt használja is a népszerűségének visszaszerzésére. Az, hogy ez ezzel sikerül neki, minősíti a magyart!
Commneter
@verum: )
Igen?
Tény, hogy sokféle definíciója létezik!:P
Én igazán csak egy olyant tudok, amit el is fogadok, de ez, egy vektoralgebrai megközelítést!:O
A vektor az, ami az adott felületre merőleges!
Számomra ez az egyetlen hiteles változat; míg a többi, csak puszta találgatás!:D
Commneter
@Commneter:P
A lényeg lemaradt!- és ez a felületre merőleges vektor, az a bizonyos "normális"!:$
JAJMÁR
@Commneter: Vektor? vagy parabola? Mindegy, ez most pszichológia!
Pszichológiai értelemben normális a többség által elfogadott értékrendet betartó és így a többséghez tartozó egyén, aki épelméjű, beszámítható, a döntéseiért felelősséget vállaló ember.
Az itt most a gond, hogy van egy erős és felfokozott félelem az ismeretlentől, az idegenektől, hogy "ezek bűnözők" és van az a belülről fakadó emberi dolog, tudod, amit azt súgja, "segíts nekik!" hiszen ők áldozatok. Ez a kettő pedig szembe lett állítva egymással. Ez pedig nem normális!
verum
@Commneter: - akkor szerinted mi a normális viselkedés ebben a nem normális helyzetben? Mi legyen azzal a tömeggel?
verum
@JAJMÁR: - valahol neten olvastam:
"...normálisnak lenni csak valamihez képest lehet. De erről a valamiről nekünk nincsen semmiféle tudomásunk. "
Commneter
@verum:)
Most nem idézek senkit, csak magam próbálkozom:
A normális - mint viselkedési forma -, az norma, amely összességében és minden élethelyzetben általánosan elfogadott - mindenfajta emberi közösség számára -, amely egyben nem kirívó, és nem konfrontatív a többség normálisnak ítélt alapelveivel szemben.
verum
@Commneter: - a kérdésemre továbbra is várom a választ: te mit tennél ebben a nem normális helyzetben a tömeggel?
Commneter
@verum:)
Én mit tehetnék?!:O
Hiszen nincs semmi jog- és hatásköröm.
Magánemberként pedig, semmit!:P
Az ilyenre szoktam mondani, hogy ugyan már: a munka nem az én dolgom.
verum
@Commneter: - miért térsz ki a válasz elől? Az előbb hivatkoztál normális viselkedésre, mint aki tudja, ilyenkor mit kell tenni az országnak, illetve hogy milyen normális hozzáállás kellene.
Hát, akkor várom a választ. Nem azt, hogy te, vagy én, hanem hogy szerinted az országnak mit kellene tennie a menekültekkel.
pistapapa
Az a baj,hogy ezek többsége nem menekült,hanem küldött.
JAJMÁR
@Commneter: 16:08 Köszi, hogy megerősítetted a "normális" jelentésére adott válaszomat. De, bocs, hogy zaklatlak én is...
és nem kell dolgoznod, - hacsak a gondolkodás nem az neked -, de te ezt írtad:
"Ami, ez ügyben történik manapság Magyarországon, az messze nem " A gyűlölet"!:O
Inkább, egy teljesen normális reakció!" - ezt a hihetetlen "bölcsességet" mivel tudod alátámasztani?

Én pedig azt állítom, hogy nem, ez egy "káosz", mert itt már nem tudod, hogy melyik a többség, mert az eddig elfogadott és az emberekben meglévő humánum szembemegy a mesterségesen felfokozott félelemmel.
Ja, ilyenre szoktad azt mondani, hogy "bocs, én elvonulok, én tehetetlen vagyok..?"
Commneter
@verum: A menekültek halmaza, két részhalmazból áll össze, vannak ugye a politikai- és gazdasági menekültek, mégpedig legális- és illegális határátkeléssel.

- A legálisan belépő politikai menekültek kérelmét, egyénileg megvizsgálnám, s aszerint dönteném el, hogy kaphat-e az illető migráns, letelepedési- és munkavállalási engedélyt.
- A legálisan belépő gazdasági menekülteket visszatoloncolnám oda, ahol beléptek a schengeni határon. Ennek tényét, puszta vélelem alapján határoznám meg.
- Az illegálisan belépőket - függetlenül attól, hogy melyik halmazba tartoznak -, egységesen határsértőknek, tekinteném, s a vonatkozó jogszabályok szerint járnék el velük szemben; azaz, kitoloncolnám őket Magyarország területéről.

Én ugyanis, elfogadom a magyar kormány álláspontját,- ebben a kérdésben (is).
1magyar
Akik annyira kardoskodnak a menekültek mellett miért voltak anno a romániai magyarok kettős állampolgársága ellen???
Miért kellene jobban szeretnünk ezeket mint a külföldi magyarokat?
Hozzáteszem én a kettős állampolgárság ellen voltam mert nem ide adóznak és más farkával csalánt verni a legkönnyebb.
Commneter
@JAJMÁR: Nem fogom kikerülni a felvetésedet, s válaszolni is fogok, de most, mennem kell, bocsánat!:P
verum
@Commneter: - Ha jól értem, szerinted egyedül csak európai embernek, főként magyarnak lehet megélhetési bevándorlóként másutt letelepedni. Te nem európainak még a legális határátlépést sem engedélyeznéd. Fura felfogás, de a te dolgod. Én ennek az ellenkezőjét gondolom.
Ami a menekülteket illeti, ha nincs ismerete, a háború, a terror elől is csak zöld határon menekülhetett, ha nem is érti, mit akarnak tőle, mert nem is mer más nyelvet, az egy kalap alá van véve terroristával, "megélhetési" bevándorlóval. Akkor is, ha odahaza megkínozták, megölték a családját, stb.
Mert ugye, a magyar kormány álláspontja, amivel te egyetértesz arról szól, hogy "vissza a feladónak".
Illetve nyelje le mindet Szerbia, fogadja mindet, döntsön mindnek a sorsáról, mert az ő lehetőségeik erre adottak. Vagy inkább, mert az nem a mi gondunk.
Hát, ha ez szerinted európai gondolkozás, akkor én egy másik Európában élek, mint te.
Commneter
@JAJMÁR:P

- Örülök, hogy megerősítésnek tekintetted!:)
- Igen, nekem a gondolkodás (is) munka, mindig mondom is, én „fizikus” szeretnék lenni!:O
S általában rábökik, de hiszen, te, majdnem az vagy!:P
Igen, de nem ilyen fizikus szeretnék lenni, hanem olyan másfajta, tudjátok?!- akik munka után leteszik a lapátot, s ezzel kész az aznapjuk!:P
Ők a fizikai munkások. Ezzel szemben, egy szellemi munkás, nem teheti le a „lapátját”, hiszen örökkön cipeli magával, akár akarja, akár nem.
- Bölcsességet, csak az utókor képes megítélni, de az legalábbis csak jóval utóbb derülhet ki!:O
- S mivel „a bölcsesség birtokolja az okosságot, és nem fordítva” [Biblia]: először is okosnak kellene lennem, hogy majd bölcs (is) lehessek, de én még az sem vagyok!;)
Ergo: nincs alapom az „alátámasztékhoz”.
- A káoszelmélet valóban, olyan egyszerű nemlineáris dinamikai rendszerekkel foglalkozik, amelyek viselkedése az őket meghatározó determinisztikus törvényszerűségek ellenére sem jelezhető hosszú időre, előre.
S a migránsok megjelenése határainkon, valóban, nemlineáris dinamikus rendszerű, így nyilván a viselkedésük sem jellemezhető előre!:P Azaz, ez valóban egy káosz!- tökéletesen igazad van!;)
- Sajnos, nincs olyan mérési lehetőség, amely pillanatról-pillanatra,úgy ad hoc mutatná a többséget!- ez is igaz!:P
- Sajnos, nem tudom objektíven értelmezni a „humánum” etikai normáit, mert képzettségem révén, csak legfeljebb a jogi normákhoz értek. Így a humánum kérdése számomra nem is definitív.
De mondjuk rá, sejtem, mit is jelent, úgy „ámblokk”.
- A felfokozott félelem, nyilván egy felharmonikusa a félelmen; tehát alapjaiban, „félelem”!:O
A mesterségest, gondolom úgy érted, ahogy, az ez irányú félelmekre a társadalom, az adott pillanatban éppen, akár hisztisen, reagál.
A káoszban pedig, direkt szembemenni a „forgalommal”, az kvázi olyan, mint behajtani az egyirányú utca, tilos végén.
- Igen, erre! … Pont.
Commneter
@verum: "... (...) ... akkor én egy másik Európában élek, mint te.":O
Jó neked!:P
nola
@1magyar: mások nevében nem beszélhetek, de szerintem a többség anno nem a határon túliaknak adott kettős állampolgárságot, hanem csupán a magyarországi szavazati jogukat kifogásolta. mert ahogy írod te is, aki nem itt él, nem itt adózik, ne hozzon olyan döntést, ami őt nem fogja érinteni, 9 millió másik embert viszont igen.
JAJMÁR
@Commneter: 17:39 Úgy beszélsz mellé, mint egy politikus. Javaslom gondold át ezt a "fizikus szeretnék lenni" dolgot. Jól sejtem, hogy valójában te még semmilyen munkát - se fizikait, se szellemit - huzamosabb ideig nem próbáltál?
Akkor egy jótanács: azt a munkát keresd meg magadnak, amivel kapcsolatban nem érzed sem azt, hogy fel kell venni, sem azt, hogy végre letehetem. Azt a munkát, ami örömet ad. (Az pedig teljesen mindegy, hogy a két kezeddel, vagy a szellemeddel alkotsz-e). Ne nézz le egy munkát se!

(Ha majd bölcs leszel, megérted :)))) )
Fölöslegesen használod a fizikai fogalmakat itt, mert attól te nem leszel fizikus, és mi - a kommentelők - sem értjük meg jobban, amit mondani szeretnél.
A félelem "ösztön", hiszen az emberi faj nem maradt volna fenn, ha ez nincs benne, de mint mindent, ezt is túlzásba lehet vinni, és akkor már nem a fennmaradást szolgálja, hanem a pusztulást.
A normákat tulajdonképpen tanuljuk, amikor "szocializálódunk".
Igen, tudom, mi "félünk" az idegenektől is, hiszen be voltunk kerítve 40 évig! Tehát lehet, hogy ez belénk nevelődött a múltban, de erre rájátszani, a káosz kezelése helyett a káosz fokozása, nem gondolod?
A jelenlegi népvándorlást mi indukálja? Hát persze, hogy a félelem. Ez indokolt? Igen. A nagy többség nem lát más lehetőséget az életbenmaradásra, mint hogy más országban telepedjen le.
A mi félelmünket mi indukálja, a menekültektől? ...???
Talán a múlt sötét diktatúrája? Szerinted mi a megoldás?
A kerítés?

Erre várom a válaszodat!
nola
@rugacs: nem logikus. a terrorszervezetek nem a zöldhatáron át fogják küldeni az embereiket, hanem szépen megveszik nekik a repülőjegyet. akinek meg elég pénze van, állampolgárságot is vehet, köszönet orbánéknak...
Commneter
@JAJMÁR:
Ismét türelmet kérek, bocsi!:$
rugacs
@JAJMÁR: Hallottál már a sáska járásról? Az éhes sáskák felkerekednek és mennek az élelem után. Amerre mennek, letarolnak mindent. Én még csak tévében láttam ilyet, de élőben nem hiányzik.
Volt már részed népvándorlásban? Olyanról is csak olvastam, de az is hasonló lehet.
Most jönnek pár ezren, pár tízezren. Kezelhető.
Aztán mikor kiderül, járható az út, megindul a tömeg. Pár millió, pár tízmillió. Kezelhetetlen. S ha akkor akarsz okos lenni, már túl késő lesz. Azokat nem fogja megállítani sem kerítés, sem puskacső, sem pénz. Ott majd elszabadulnak az indulatok, mindenki veszélyben lesz. Az is aki már most ellenük van, meg az is, aki támogatná őket.
Van egy jó kis mondás: késő bánat, eb gondolat...
Most kéne ennek elejét venni. Persze Új Zélandról, meg Angliából, meg a világ másik feléről könnyű mást hirdetni!
rugacs
@nola: Ettől még nem érthető, hogy miért nem inkább Dubai-ba mennek? Hiszen ha a menekültek jóravaló népek, a saját fajtájuk biztos örülne nekik, vagy nem?!
Desischado
Jó volt olvasni, hogy EMBEREK IS VANNAK MÉG EBBEN AZ ORSZÁGBAN.
Commneter
@JAJMÁR: Íme, röpke válaszom!:P

Megnyugtatlak, átgondoltam, amit mondtam, s amint mondtam, az inkább olyannyira ironikus, mint amennyire egy álomvágy!

Ebben alaposan tévedsz, mert már sok-sok éve dolgozom, s szellemi tevékenységet végezve, ami természetesen nem zárja ki nálam alkalmanként a fizikai munkát sem!
Olya foglakozást művelek pontosan, amivel kapcsolatban nem az az elvárásom, hogy „letegyem”.

Már bocsánat!- de ebben is alaposan tévedsz. Én nem nézek le semmiféle munkát; semmiféle munkást! S ehhez, nem kell bölcsesség, úgy néz ki, hogy ezt már, anélkül is megértem!:P

Az inkriminált terminus technicus-ok sora egyrészt: szakmai ártalom; másrészt: feltételeztem, hogy a véleménynyilvánítási szabadság körébe tartozó szólásszabadság, már maga, eleve feltételezi a szóhasználat szabadságát is!

Ösztönös félelem vs pusztulás akár kontrapoduktív viszonyban is állnak egymással, ez tény! Ezt bizonyítja maga az esetenként önpusztítások ténye.

Andorka Rudolf professzornál tanultam anno a szociológiát, s nekem akkor, nem pont úgy tűnt, hogy mindenki igyekszik (is) szocializálódni. Sőt!
Hogy „szocializálódunk”?!- mint írtad, talán nem oly széles körben valósul meg össztársadalmi szinten, hogy a te, a szóhasználatoddal élsz, csak úgy, ex katedra!

Sajnálom, de a „40 éves bekerítést” csak így, kapásból nem tudom lecövekelni semmihez sem. Kérlek, majd világosíts fel légy szíves, hogy valójában ezzel, mire is céloztál?

A káosznak, már az általam korábban leírt definíciója sem szabott korlátokat, így magának a káosznak a kiterjedését, illetve kiterjeszthetőségének a mértékét illetően nem lehet állást foglalni, talán csak annyiban, hogy a limese a végtelen felé tart. Ezzel nem azt akarom mondani, hogy a káosz matematikai tulajdonsága eleve definiálja is egyben, annak végtelenségét, de határt nem szab, ez tény!

Jó kérdés, hogy mi indukálja (előidézi), ahogy jó kérdés az is, hogy mi generálja (gerjeszti) mindezt? Talán, első ránézésre a két szó,...
Commneter
@JAJMÁR: Lemaradt a folytatás!:P

Jó kérdés, hogy mi indukálja (előidézi), ahogy jó kérdés az is, hogy mi generálja (gerjeszti) mindezt? Talán, első ránézésre a két szó, szinonimának tűnhet, de nálam teljesen mást jelentenek.

Hogy „A jelenlegi népvándorlást mi indukálja?” Leegyszerűsítve a „képletet”, ezt a helyzetet azok a külső beavatkozások idézték elő, amelyek egyes belpolitikai kérdéseket, saját önös indíttatásukból, külpolitikaivá generáltak, önös és alantas érdekeik miatt! Miközben mondvacsinált okokra hivatkozással megteremtették a katonai beavatkozás „szükségszerűségének” jogcímét is!, Ilyen volt pölö, a „humanitárius segítségnyújtás”!- mert Irak esetében, a ma már közutálatnak „örvendő” kisBush, sosem mondta ki, hogy az „oil”!:P

Ilyen beavatkozóknak tekinthető az usa, az eu, a nato … usw.! És hol is tartanak ezek, a népvándorlás terheinek a viselésében? Mennyire is humánusak most az amcsik? Semennyire! Az sosem volt üzlet számukra, amelyhez nem kapcsolódott a fegyverkezés, a fegyvereladás, vagyis amiben nincs, a háborúk áldozatai terhére bevállalt anyagi hasznuk.

„Ez indokolt? Igen.”, - ott a válaszod is! Mármint az, hogy elvándorolnak, azonban ez a ténykérdés, s az általad inkriminált „káoszt”, azonban ez objektíve nem indokolja!
Hogy „A mi félelmünket mi indukálja, a menekültektől?”Jó kérdés!- szükséges lenne ezen okokat taxatíve felsorolni, de ez sajnos nemigen lehetséges, mert nem constans okokról van/lehet szó! Ha azok lennének, akkor könnyebb lenne a receptet is megtalálni a megoldására. Talán azonban rangsorolni és súlyozni, érdemes lenne ezeket az okokat.

A „népvándorlás” indikátorait már szóba hoztam; de érdekfeszítő kérdés lenen annak megválaszolása is, hogy mik generálják azt, azaz, mik- és milyen érdekek gerjesztik azt?! Nos, ezt a témakört is érdemes lenne alaposan körbejárni! De előre mondom, hogy egyáltalán nem lepődnék meg, ha sok lenne a párhuzam az „indikálok” és a „generálók” érdekei között.

Én nem gondolom,...
Commneter
@JAJMÁR: És még, ez is lemaradt!:O

Én nem gondolom, hogy manapság már a „múlt sötét diktatúrájának” erre a kérdéskörre bárminemű érdemi ráhatása lehetne, de ki sem zárhatom.

„Mi a megoldás?!”- nos, azt hiszem, az én „megoldási javaslatom” nem lenne annyira publikus, mint egy olyan személyé, illetve személyeké, aki(k)nek a kezei(k)ben ott lapul a bölcsek köve.

S végül, „A kerítés?”! Nos, semmi esetre sem ez a megoldás! Ez, csak és kizárólag, amolyan, csak „a cél szentesíti az eszközt”- címen futhat manapság, itt Európában!
Anna Mária
Nagyon klassz, hogy vannak közöttünk emberséges emberek is, akik önkéntesként vállalnak állami feladatokat.
JAJMÁR
@Commneter: Hoppá! Kihúztam a "dugót"? -:D
Szóval azt állítod, hogy a népvándorlást politikai okokból, egy elit réteg beavatkozása a másik országok belügyeibe, indította el?
(Közvetve igen, szerintem is, hiszen minden mindennel összefügg a világban) A közvetlen oka azonban a helyi hatalmak véres diktatúrája,
De nem is látom most értelmét, és nem is célravezető, hogy mi "felderítsük", majd "megállapítsuk", hogy mindezért "mások" a felelősek, és főleg azok, akiktől mind gazdasági, mind katonai szempontból függünk. Mind gazdasági és katonai téren magasan fölöttünk állnak, és ezek tények. (De már emberségben is, és ezek is tények.) Mégis, amit Mo. kormánya mond, és tesz, ráhatással lesz a világra, persze elsősorban az országra. De vajon milyen folyamatokat indít el, milyen indulatokat generál?
És igen, beláthatatlanok ennek a következményei, úgy is lehet mondani, hogy már "röpül a nehéz kő..."
A káoszelmélet még gyerekcipőben jár, "A legelképesztőbb azonban a káosz univerzalitása: minden tudományág rengeteg területén felüti fejét. Matematikusok és tudósok, akik eddig teljesen mással foglalkoztak, kezdik felfedezni, hogy valami közös van a munkájukban. A káosznak, mint jelenségnek a kutatása pedig még csak éppen hogy elkezdődött."

De, hogy most nekünk, ebben a helyzetben, mit kellene tennünk, mi a helyes, a "normális" emberi reakció, számomra nem kétséges.
Nem tudom megváltani a világot, és "visszarendezni" a helyes mederbe a dolgokat. Az ember mindig ott maradjon Ember, ahol a probléma találja.
Csak annyit tehetünk, hogy a testileg, lelkileg elcsigázott, kifáradt embereknek vizet, élelmet, jó szót adhatunk. Nálunk most ez lenne a megoldás.

Aki még ezt sem teszi meg, az nem kérhet számon másokon semmit...

A kerítés a vasfüggönyt idézi vissza, és nagyod drága nekünk,
(De ez még csak nem is eszköz, csupán jelképe egy fura szándéknak.)
JAJMÁR
@rugacs: 21:31 Nem lehet elejét venni annak, ami már nem az elején tart.
A menekülő emberek nem "sáskák", - éhes emberek Mo.-ról is elindulnak nagyságrendekkel többen, mint akik ide!
(Ha még egy kicsit töröd a fejed, arra már magadtól rájössz, hogy miért nem Dubai-ba mennek :) )
levi
na ez azért rohadtul sántít. Találkoztam már sok fiatallal de egyik se beszélt még arabul. Itt meg kapásból van egy tucat.
mate03
@Katalina62!:Köszönöm! Teljes mértékben,egyetértünk!
mate03
@levi:! Szegedi egyetemista Arab diákok! Csak hogy tudd!
mate03
@JAJMÁR:!! Gratulálok,remek hozzászólás!
levi
@mate03: Akkor meg nem kell csodálkozni, ha segítenek , és hírértéke sincs.
varirmag
Miért nem látok segítőket az idős,beteg,nehezen mozgó emberek körül ?
Nekik nincs aki bevásároljon,nincs aki segítsen főzni,fürödni,takarítani.

Miért nincsenek segítők a kórházakban,ahol a magatehetetlen ,mozdulni sem tudó embereknek nincs aki egy pohár vizet adjon.
Miért nem látom segíteni a mindennapi életben az itt fotózott,mutogatott embereket ???

Akkor is segítenének ha nem fotóznák,mutogatnák őket folyamatosan ???
Anna Mária
@varirmag: Vannak ilyen segítők, szép számmal.

Igen, képzeld csak el, az önkéntes akkor is segít, amikor nem fotózzák.
JAJMÁR
@varirmag: 09:58 Miért nem mész oda segíteni te magad, ahol szükségét látod?
(Oszt jöhet a szelfi :))
varirmag
Néhány hónapja a házban lakó 83 éves néni elesett , eltört a combcsontja.
A fia néhány éve,a férje regen meghalt. Mi a szomszédai jártunk hozzá a kórházba.
Etettük,itattuk,vittünk neki tiszta ruhát (munka és család mellett !!! ). Soha egyetlen segítőt sem láttam.
Amikor hazakerült akkor is csak a házbeliekre számíthatott.
A házban lakók legalább fele idős,de még soha nem láttam hogy bármelyiköjüknek segítettek volna "önkéntesek".
Van akinek heti egy-egy alkalommal van segítsége ,pénzért !
Mindig csodáltam azokat akik elmennek a világ másik felére segíteni,gyógyítani.
A cikkben szereplőket is csodálom.
DE ! soha nem értettem ,miért nem veszik észre a melletük élő segítségre szorulókat.
Anna Mária
@varirmag: Na látod, ott voltatok ti, a szomszédok, önkéntesen.
Ha az ilyesfajta tevékenységet fontosnak tartod, alapíthatsz segítő szervezetet, fogsz találni szép számmal hozzád hasonlóan jóindulatú, segítőkész embereket.
nola
@rugacs: " Ettől még nem érthető, hogy miért nem inkább Dubai-ba mennek? Hiszen ha a menekültek jóravaló népek, a saját fajtájuk biztos örülne nekik, vagy nem?!"

a legtöbb menekült hozzánk Szíriából, Koszovóból és Afganisztánból érkezik. miért nem Dubaiba mennek? arra mennek, amerre tudnak. egyrészt Dubaiba is tömegesen érkeznek bevándorlók (nem olyan régen volt hír, hogy kb. 7000 illegális bevándorlót tartóztattak le), másrészt az EU-ban látják a lehetőséget. (és ide könnyebb bejutni...) az EU-ban remélhetnek némi törvényes segítséget is, ezért is folyamodnak sokan menekült státuszért, valójában mi csak tranzitország vagyunk, nem akarnak itt maradni, de ha nem kérnek menekült-státuszt, akkor azonnal visszafordítják őket. így pedig nem. így maradhatnak és indulhatnak tovább.
egyébként Dubai 90%-a bevándorlókból áll...
és én nem mondom, hogy ez a rengeteg menekült nem okoz gondot. gondot okoz. és az EU-nak foglalkoznia kell a kérdéssel, megoldást kell találnia. de te, én, bármelyik magyar ember úgysem tudja megállítani, nem tudja visszafordítani. ami fontos, hogy embernek lássuk őket, mert ha itt lenne polgárháború, ha itt lenne kilátástalan a helyzeted, te is fognád a családodat és megpróbálnál mindent egy jobb élet reményében. szóval akik önkéntesként kiállnak oda és segítenek ezeknek az embereknek, tiszteletet érdemelnek.
JAJMÁR
@varirmag: Szívből gratulálok, így kell ezt csinálni :)
Tekla
varirmag! Szívemből szóltál. Ezeket a propaganda segítőket, pedig meg vetem. Hol vannak ők a minden napokba, az öregek és betegek, elessetek mellől? Akkor nem kell jó fej ,cukiskodni?
A falvakból a jobb megélhetés reményében elköltöztek, "diszidáltak" a fiatalok,ott maradtak halomban a magatehetetlen emberek , koszban , gazban mocsokban, kiszolgáltatva a helyi kiskirály-kocsmáros-boltos -földesuraknak. Akik kedvükre szadizzák őket a nyomoruk fokozásával, egy fűnyírást sem segítve. Felvesznek egy csomó közpénzből fizette közmunkást, de ezek 100000 szer söprik a járdát , de egy darab fát nem vágnának össze az öregeknek. Tudok olyanról aki éhen halt ,a lakásában ,mert nem tudott felkelni. Egy 100 fős faluban kiszáradt! Divatos szociális gondozó képzésben, olyanok részesülnek akik szellemi fogyatékuk okán , sehol nem alkalmazhatók. Fél óráig simogatta vizes szivaccsal a csempét , amikor rászóltam , hogy használjon vizet a takarításhoz! :) Egy ajtó mosásnál nem érette mért akarom a belsejét is lemosatni :( Mi lesz ezekkel az emberekkel? És akkor a fiatal életerős külföldieket kell kiszolgáltatni etetni,akiken kilóra lóg az arany . Undorítóak .
Dr. Felipe
Jéé, Magyarbajdzsánon nem veszett még ki az emberség sem a kurmányzati gyűlöletpropaganda ellenére sem.

Ha Magyarországra jössz, találsz még jóembereket is, igaz egyre kevesebbet.
nola
@Tekla: azért akadnak önkéntesek a mindennapokban más területeken is. csupán nem minden önkéntes mellett áll egy fotós és nem jelenik meg róla hír minden nap.
de a ksh vezet statisztikát erről is. most hirtelen ezt találtam:
www.ksh.hu/docs/hun/xftp/idoszaki/pdf/onkentesmunka.pdf

túl sok az általánosítás az írásodban...
mate03
@levi: Azért van hírértéke! Szeged polgármestere,és jó néhány szegedi vállalkozó,segít a menekülteknek! Mert van bennük emberi érzés!
Anna Mária
@mate03: Magyarországon még mindig van jó oktatás az egyetemeken, több helyen is lehet keleti nyelveket és kultúrákat tanulni, arabot is.
mate03
@Tekla! Kérdezd meg Lévai Anikót!Mostani hír:A miniszter elnök felesége,meglátogatta a menekült tábort! Vizet és élelmet osztott!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.