Sajnos megrekedt a hetvenes években a balatoni vendéglátás, nagyon apró lépések láthatók csak a kedvező irányba, a nagy többség képtelen szemléletet váltani – foglalta össze véleményét Csapody Balázs, a balatonszemesi Kistücsök étterem tulajdonos-vezetője.

Csapody Balázs a Balaton Fejlesztési Tanács, a Balatoni Szövetség és a Balatoni Kör közös közleményére reagálva mondta el véleményét a sonline.hu hírportálnak.

A szakmai szervezetek közleménye szerint a tóparti vendéglátás, a gasztrokultúra színvonala folyamatosan javul és a Balaton ma már nem néhány hetes, hanem négyévszakos régió.

Továbbra is rossz a véleményem a nyári balatoni vendéglátásról

- mondta a lapnak Csapody Balázs.

Akik Európa üdülőhelyeire járnak, azok láthatják: elment mellettünk a világ. A hajam égnek áll a balatoni strandbüfék kínálatát látva: hurka, kolbász, palacsinta, lángos, pörkölt, gulyás, vagyis minden egy helyen, noha ekkora választékot csak olyan helyen szabadna kínálni, amelyik minden szempontból alkalmas, felkészült rá. Meggyőződésem, hogy nemcsak Európa más fürdőhelyein, hanem nálunk is lenne vevő egy teljesen más büfékínálatra, könnyű zöldség-és gyümölcssalátákra, helyi sajtspecialitásokra, mert sokan a nagy melegben nem jól beebédelni akarnak, hanem csak "csipegetni".

Csapody szerint a szemléletváltáshoz talán útra kellene kelni a büféseknek és a jó tapasztalatokat hasznosítani. Nem a külföldi példák másolására gondol, hiszen akad bőven a Balatonnál is helyi specialitás.

A balatoni régió legabszurdabb problémájának pedig továbbra is azt tartja, hogy nincs balatoni hal az éttermek kínálatában.

46 hozzászólásarrow_drop_down_circle

soljanka
Ja. 2000 egy káposztás cvekedli a Kistücsökben, túrós csusza 2500.
De van kacsamell graipfruitos meggyel kb. 3800.
A menü 9000.- Ft.
Ha Balaton, akkor: lángos, hekk, sült kolbi. Ez az alap.
Ok, hogy esténként jó beülni valamelyik csárdába, de a Kistücsök egy kicsit a ló túloldalán van már. Régen nagyon jó volt, de most egy vacsi ára plusz egy-két nap szállás.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
soljanka
Ja. 2000 egy káposztás cvekedli a Kistücsökben, túrós csusza 2500.
De van kacsamell graipfruitos meggyel kb. 3800.
A menü 9000.- Ft.
Ha Balaton, akkor: lángos, hekk, sült kolbi. Ez az alap.
Ok, hogy esténként jó beülni valamelyik csárdába, de a Kistücsök egy kicsit a ló túloldalán van már. Régen nagyon jó volt, de most egy vacsi ára plusz egy-két nap szállás.
szaboria1
Még a külföldi turisták is sokszor büfében esznek.
Nyuszicsibe
@soljanka: mi pont nemrég ettünk ott, az ár-érték arány is rendesen el van csúszva... Nem mondom,hogy szar volt a kaja,de annyit biztosan nem ért,mint amit otthagytunk.
Nyuszicsibe
@szaboria1: persze, mert melyik étteremben kapnak egy jó lángost két csobbanás közt ??
Csizmás Kond
Aki nem akar enni az nem menjen a büfébe, hanem csipegessen a parti fűben...miaz, hogy nem lehet a kolbász menütétel ?...sőt van aki épp a jó zaftos falatokért jön ide nem a csigarágta füfélékért.
szaboria1
Turós csusza 2500.-ft ennek árából 6 adagot lehet előálítani.
soljanka
@Nyuszicsibe: Épp ez érdekelt volna, hogy mekkorák például ezek az adagok. A déli parton ritkábban járok, valamikor 2005 előtt ettem utoljára ott. Azon a környéken én a Kukorica csárdát szerettem.
soljanka
@szaboria1: Az a baj, hogy a balatoni bérleti díjakat nézve, plusz a bérek, azt azt terhelő illetékek, adók miatt biztos nem egyszerű.
Inkább azt mondanám, hogy nem a csusza drága, hanem az emberek keresete alacsony.
Egy négytagú család, ha a gyerekek már 10 felett vannak, akkor 15 ezret simán kipengetnek, pedig a srácok még levest sem szoktak enni.
Hát akkor inkább még egy éjszaka az apartmanban. De van ahol majdnem kettő.

A Rogán és a Hajdú Peti kb. 3 hete találkoztak épp ott. Hát nekik biztos nem megerőltető.
Nyuszicsibe
@soljanka: mi Füredre járunk újabban,ha van szabad hétvégénk. Nekem ez a legszebb és legnyugisabb hely a Balcsin. De ha csak munka után akarunk egyet csobbanni,akkor Siófokra szoktunk lepattanni,mert közelebb van,de az rohadt drága.
szaboria1
@soljanka: Én megnézném mennyire bérleti díjasok ezek az éttermek. Általában a gemínesek meg is vették aprópénzért szőröstül bőröstül. A büféseknek a helypénzt mára már nagyon megemelték az önkormányzatok.
justhpeter
Minden szereplő a nyári három hónapból szeretne 12 havi megélhetést. Önkormányzat is, a büfés is, az étterem is. Soha nem lesz ilyen.
Csizmás Kond
@szaboria1: Az üdülés nem a spórlásról szól drága Bea.
soljanka
@Nyuszicsibe: Megértelek. Veszprémi voltam 16 éves koromig. Utána meg minden nyáron, míg a nagyiék, nagynénik éltek. Aztán meg inkább sok évig nyáron munkát vállaltam Tihanyban, csak Balaton legyen. És a Balaton az az északi part.
Mivel idegenvezettem így vannak tapasztalataim a balatoni vendéglátásban. Csárdák, borozók, borpincék, éttermek, lovardák. És nekem nagyon jó tapsztalataim voltak. Ez 2001-2007-8 között volt. Volt olyan persze, ahol egyszer voltam, aztán megmondtam a szervezőnek, hogy oda soha többet, de nagyon ritka.
pbalage
Ha pl. Angliában kérsz egy tengerparti utcai árustól egy fish&chipset (sült hal, sült krumpli, zölborsós mutymurutty) az úgy 5-6 font körül van, ez 2500 Ft. Elviszik, mert ki tudják fizetni.
Ez pont egy órai minimálbér összege.
Ha ezt Magyarországra vetítve átszámolom, itt 600 forintnak kellene lenni ugyanennek.

De ha veszünk egy másik példát, mondjuk Ausztria. Ott is hasonló összeg a minimálbér (egyébként nincs meghatározva) de úgy 8-9 euró a minimum.
Ha megnézed az étlapot, (wörthi tó, jó hely egyébként)
von-thomas-gruber.at/pdf/T_Speisenkarte_Web.pdf
akkor az jön ki, hogy úgy 3 órányi bérből lehet egy egész jó kaját enni.
Szóval egy Magyarországon 2000 forintnak megfelelő összegért steak-et lehet burkolni, de ennek az ára úgy 25 euró, ami 8000 forint.

Szerintem a bérekkel van a gond, nem az árakkal.
Így kerül aztán a lángos, palacsinta a magyar ember tányérjára.

Egyébként szeretem a lángost, azzal nem tudnak átverni sem.
coyote3
Én nem ettem még a Kistücsökben, így nem tudom, mi mennyi és milyen ízű. Az viszont biztos, hogy valamikor a késő ősszel este 7-kor, amikor kajálni akartunk ott, akkor közölte a pincér, hogy már nincs konyha...Javaslom a tulajnak, hogy a saját háza elött söpörgessen :) Megjegyzem nekem a Balcsi egyenlő a sült kolbival, a hekk-kel és a lángossal, megfejelve egy nagy kori hideg sörrel :))))
soljanka
@pbalage: Hát én az idén visszavittem lángost!
Valamikor május végén-június elején voltam otthon, első kánikulai hétvége.
45 percig vártunk a lángosra. Kaptam egy majdnem fehér. átsületlen valamit 350-ért.
A két gyerek megevett ugyan egyet, mert szegénykéim annyira várták, így azt nem vihettem vissza,de az enyémet bizony igen. És olyan sokan voltak, hogy csak levágtam a pultra, nem akartam még én is a sorttartani.
pbalage
@soljanka: a sajttal is át szokták baszni az embert, mert azt a növényi sajtízű szart dobják rá, a tejfölt meg lisztezni/vizezni szokták, mert az a finom a magyar vendégnek.
Komplikált ügy ez, de komplexitásában nézve tényleg nem vagyok biztos abban, hogy a kistücsükkel van a gond.
pbalage
@soljanka: amúgy dobni is lehet, az még gyorsabb. Tudod, mint a frizbi, megy vissza a kiadólyukba... :)
pbalage
@pbalage: repül a nehéz kő, ki tudja hol áll meg, kit hogyan talál meg.
soljanka
@pbalage: Sajtos-tejfölös kizárt.
Van nekem ilyen "nem eszünk műanyagot" mániám, és hát persze azért vannak kis elfordulások, de direktben igyekszem elkerülni.
Só meg fokhagyma.
verum
@Csizmás Kond: - 11:17
De bizony, az üdülés is szólhat spórolásról. Nem pedig arról, hogy amit egész évben dolgozott az ember, azt egy-két hét alatt elveri!
Bizony lehet úgy menni akár Balcsira is, hogy otthonról visz az ember alapételt, hogy olcsó helyen akar vásárolni és ingyen strandon fürödni.
Képzeld, a kispénzű ember is akar spórolva kikapcsolódni. Aki sokáig élt és él kis pénzből, az bizony mindig spórol, nem csak amikor már fogytán a lóvéja!
A tapasztalat mondatja velem.
Csizmás Kond
@verum: A pazarlás és a spórolás között nagy a különbség de bizonyos szinten ugyanazt jelenti minden vagyoni helyzetben.
verum
@Csizmás Kond: - nem. Spórolni csak valamiből lehet. A nincsből nem lehet, abból csak nélkülözni lehet. Szerintem neked nem tanították ezt meg, magadnak sem kellett megtanulnod, ezért fogalmad sincs róla, miről is beszélek.
Csizmás Kond
@verum: ...nézd elhiszem hogy tudod mi az a nélkülözés...pl hogy nincs magánhelikoptered viszont ez a sírásod nem hat meg...az aki nélkülöz nem mindennapos vendég a neten...
...és nélkülözni nálunk senkit sem tanítottak csak spórolni...
verum
@Csizmás Kond: - a nélkülözésről is van fogalmam és a spórolásról is.
És bizony, sokaknak a nyaralás is a spórolásról szól.
Te viszont számolatlanul ontod gonoszságaidat és hazugságaidat. Bátran herdálhatsz, mert egyéniségedből fakadóan sosem fogy ki ezekből.
Csizmás Kond
@verum: ...szerintem csak szerepelni szeretsz meg osztogatni a semmit...mert a fogalmad ahogy látom csak arra futja, hogy nekem írogass...
...és unom a nyafogásodat...
verum
@Csizmás Kond: - a Tiszába fulladt emberről a másik cikknél mérhetetlenül ocsmányan kegyeletsértő vagy. Ennél jobban már nem alázhatod meg magad. Pontosan annyira vagy gonosz, amennyire annak tartalak!
Csizmás Kond
@verum: Túl meg azt írtad nem válaszolsz...a kényszer nagy úr...:)
verum
@Csizmás Kond: - azt írtam, hogy ott nem válaszolok, mert az a cikk egy tragédiáról szól.
Gyalázatosan gonosz vagy!
Csizmás Kond
@verum: ja...
a tragédia az ami váratlanul nem előidézve történik...itt az a valaki olyasmit csinált amire utólag kiderült hogy nem volt képes...vagyis a szórakozást ötvözte a hencegéssel...ez lett a vége.
Az igaz, hogy valakinek fáj, de itt a hírek nem azért vannak hogy mindenkit elsirassuk vagy misét mondassunk a megboldogult lelkéért, hanem azért hogy megvitassuk.
...te azért ha úgy érzed sírhatsz...hogy ne legyen annyira unalmas a turkálás...:)
kkalman
A balatoni vendéglátásban szinte mindennel gond van. Gond a szezonalitás, hogy a szezon két-három hónap. Ez idő alatt szeretne az önkormányzat a büfés, az étterem tulajdonos a lehető legnagyobb bevételre szert tenni. A magyar nyaralni vágyó meg szeretné minél olcsóbban jól érezni magát, és egy ebédért nem fog kifizetni négy személyre egy fél havi bért, sem a Tücsökben, sem pedig másik étteremben. Ezen illene elgondolkodni a balatoni vendéglátás minden részvevőjének, ha sokáig szeretnének hasznot húzni a balatoni nyárból.
m.macskosz
Annyira klassz, hogy elbeszélgetünk a balatoni kaja árakról...
az milyen klafa lenne, ha arról is beszélnénk,
hányan nem fogják életükben látni családostól a Balatont...:(
m.macskosz
@verum: ma, 15:01
:D
Bizony, az én édesapám akkor látta a Balatont, amikor elvittem az édesanyámat és őt,
amikor én már felnőtt voltam és volt saját jövedelmem. Szép új világ, hogy megint lesznek, akik soha nem jutnak el oda. :(
simmering73
Csapody úr! Ha Balaton, akkor kolbász, hurka, lángos, palacsinta. Természetesen csak csipegetve. Abban viszont igaza van, hogy botrányos, hogy nincs balatoni hal. Én még gyerekként ettem a parton a halsütőnél süllőt.
m.macskosz
@simmering73: Kétlem, hogy a francia, a spanyol, az olasz vendég ... a Balaton partján a saját hazája étkeit keresi. Ha mégis, azt megkapja a szállodában, ahol lakik. Ja, hogy vannak csóró turisták is? Na, nekik, -gondolom-, pont megfelelő a büfék kínálata.
Desischado
Sajnos, nekem nincs erre gondom, mert sem pénzem, sem időm, hogy nyaralni menjek. Bár mindenütt azt hallom, hogy nagyon drága a Balaton, szóval nem az én parkettem, sajnos, pedig egy hét nyaralás nekem is jólesne.
mate03
@Csizmás Kond:! Mindig tudtam! Te egy lelki púpos vagy!
Csizmás Kond
@mate03: ...erre most mit mondjak...úgy viselkedsz mint egy cigánypurdé...
mate03
@Csizmás Kond: Csak egy vélemény volt! Talált?
wagabund
kereslet-kínálat kérdése..ha senki nem venné a sülteket, gulyást, stb, akkor a büfés mást árulna..
üldözik a lányokat is, akik a testüket kínálják...ha nem lenne rájuk kereslet, nem állnának ott, ahol..

azért megnézném a kínálatot a Kistücsökben..
Bercifiu
Balázska! Menjél Afganisztánba, vagy Felcsútra.
Lepényleső
Nem tudom nem-e,e kormány hozta az új horgászati és halászati törvényt? Talán reklamációt oda kellene benyújtani? Azt pedig,hogy kötelező lenne fogyasztani a kifőzdék kosztját,még nem láttam kiírva,de ami késik nem múlik,mert csak egy böffentés valamely aspiráns részéről,s máris törvénybe van foglalva (persze előtte tulajdonosváltás indokolt).
Hari
Ha csak a balatoni vendéglátás rekedt volna meg a 70-s évek szintjén, velem madarat lehetne forgatni...
Hari
@soljanka: ma délelőtt bizonygatta a ( Kossuth) rádióban az illetékes elvtárs, hogy Horvátországba menni 2-3-szor drágább, mint a Balaton. Tessék odafigyelni, mert ha valaki tudja, az ő. Csak azt nem értem, hogy ezt miért nem súgta meg Viktorunknak, hogy a Balatonra menjen nyaralni, ne Horvátországba. Mennyit sporolhatott volna, arról nem beszélve, hogy magyar ember magyar kolbászt egyen, és magyar tengerben pancsikoljon !
Hari
@kkalman: a körberablás zavartalanul üzemel... ki tudja mióta és meddig ? Igen tenni kéne ez ellen, de először a fejekben, de az sokakat nagyon hátrányosan érintene nem akármilyen szinten, ezért minden mód akadályozzák. Más, miért van az, hogy egy piacon ugyannak fillérre egy az ára ? Mert a konkurencia a sorból kilógni akarót szó szerint megveri. Amíg nem lesz verseny, addig itt minden megreked ! Ez pedig az ország veszte.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.