Magyarország az elmúlt öt évben bizonyított, a gazdaság növekedése tavaly az Európai Unió (EU) tagállamainak élvonalában volt úgy, hogy az ország fegyelmezett költségvetési politikát folytatott, az ország eredményeit a nemzetközi szervezetek, így az OECD, az EBRD és az EU bizottsága is elismeri – mondta Tállai András, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) államtitkára hétfőn Budapesten sajtótájékoztatón. 

Az államtitkár emlékeztetett: 2010-ben Magyarországot együtt emlegették Görögországgal, azóta a magyar gazdaságpolitika a görögországihoz képest gyökeresen más utat választott, aminek eredményeként Magyarország többek között kikerült az EU túlzottdeficit-eljárása alól, és az ország kifizette tartozását a Nemzetközi Valutaalapnak (IMF).

Tállai András kiemelte: a következő évek kiemelt céljai között szerepel a költségvetési egyensúly, illetve az alacsony államháztartási hiány fenntartása mellett a tartós gazdasági növekedés megerősítése, az államadósság GDP-hez mért arányának csökkentése.

Hangsúlyozta: Magyarország gazdasága már 2013-ban az EU átlagát meghaladó mértékben bővült, majd 2014-ben növekedése kiemelkedő, évi 3,6 százalék volt, ezzel az EU élvonalában teljesített. Az államtitkár rámutatott: ezzel párhuzamosan a fogyasztás, a belső kereslet is folyamatosan bővült.

Tállai András ezt elsősorban arra vezette vissza, hogy a lakosság rendelkezésére álló jövedelem bővült, többek között a rezsicsökkentés, a foglalkoztatás bővülése, a devizahitelek forintosítása, az egykulcsos személyi jövedelemadó bevezetése, az életpálya-modellek elindítása, illetve a családi adókedvezmények kibővítése következtében.

Szólt arról, hogy míg 2010-ben 3,7 millióan dolgoztak az országban, ma már mintegy 4,1 millió a foglalkoztatottak száma, a növekedésben a közfoglalkoztatás mellett már meghatározó a versenyszféra szerepe. A foglalkoztatás bővítését segítette a munkahelyvédelmi akció is, amely egyedülálló Európában – tette hozzá az államtitkár.

Elmondta: a lakossági devizahitelek forintosítása nemcsak a háztartások terheit csökkentette, hanem jelentősen mérsékelte az ország külső sérülékenységét is. A kormány az autóhitelek forintosításával további terheket vesz le a háztartások válláról – mondta az államtitkár.

Az egykulcsos szja-ról elmondta: ez az adónem igazságos, mert a nagyobb teljesítmény elérésére ösztönzi a munkavállalókat. Hozzátette: a családi adókedvezmények jelentősen segítik a gyermeket nevelőket, 2018-ra a kétgyermekes családok adókedvezménye a duplájára emelkedik.

Elmondta: a következő évek kiemelt gazdasági céljai szerint a kormány továbbra is felelős költségvetési politikát kíván folytatni, a tartós gazdasági növekedés elérésével és megőrzésével. A kormány 2018-ig az államadósság GDP-hez mért arányát 75 százalék körüli szintre kívánja levinni. A kabinet célja az is, hogy az uniós forrásokat minél hatékonyabban használja fel az ország, ezt szolgálja, hogy a Magyarországra áramló EU-s pénzek 60 százalékát gazdaságfejlesztésre kívánják felhasználni – fűzte hozzá az államtitkár.

Tállai András kérdésekre elmondta: az ázsiai tőzsdefolyamatok hatása várhatóan csak átmeneti lesz a forint árfolyamára, később a forint várhatóan ismét erősödik majd.

65 hozzászólásarrow_drop_down_circle

verum
Azt hiszem, lassan nyugat felől is le kell zárni kerítéssel a határokat, mert még képesek lesznek Svájcból, Németországból, Angliából ide emigrálni, mint megélhetési bevándorlók...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
magyarbakancs
@Freewolf: A Fidesz nem csinál balhét! Főleg nem lövetett soha a tömegbe! Nem kínozta az elfogottakat és a terrorért felelősöket nem tüntette ki!
Az MSZP nem gyújtotta fel Budapestet.
Kérdezném ha megkínoztak valakit mért nem ment látleletet vetetni?
A flaszter mese nem biztos ,hogy igaz.
A rendőrök lábát meg a jó isten törte el?
Milyen terorrol beszélsz.
Balhét Kubatov FTC bal közepe csinálta.
hetöndöe
@magyarbakancs: Freewolf barátunk azt is elfelejtette közölni,hogy háromszor annyi rendőr sérült meg,mint tüntető,akkor ki is volt az agresszor?
magyarbakancs
@hetöndöe:" elfelejtette közölni,hogy háromszor annyi rendőr sérült meg,mint tüntető,akkor ki is volt az agresszor?"
Tisztelettel megköszönöm a támogatásodat eben a dologban.
Politikai elvakultaknak az igazság nem számít
bundi
@Freewolf: galambom nem vagy te magyar...semmi közöd hozzájuk...a magyarok mindig is vándor szabad nép volt erős összetartással...most hogy ti foggal körömmel ragaszkodtak minden kavicshoz és nyáladzva ugatsz mindenkire aki a szabadságot félti...milyen magyar vagy te...?
kicsibogár ami meg a tömegbe lövetést illeti a " liberálfasiszták " elérték, hogy a feloldják a 80 éves titkosítást és így te is olvasgathatod, hogy 2006-ban a fideszesek élükön nyitray úrral fel voltak háborodva, hogy az akkori vezetés megtiltotta az éles lőfegyver használatát a tömeggel szemben...
www.parlament.hu/biz38/bizjkv38/HOB/0609191t.pdf

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.