„Egyaránt büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, és hogy szíriai” – írja Facebook posztjában Al Ghaoui Hesna. A riporternő, akinek édesapja szíriai, megköszöni a menekülteket segítő önkéntesek munkáját, és bejelenti, hogy segélygyűjtést szervez.

A családjáról azt írja, egyelőre épségben vannak Damaszkuszban, de bele sem mer gondolni, hogy mi fog történni, ha a szíriai fővárosba is betör az ISIS.

Al Ghaoui Hesna: büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, és hogy szíriai

A Facebookon ezt írja: 

Az ismerőseim itt, facebookon tudják, hogy én soha nem voltam egy nagy FB felhasználó, ritkán osztottam meg akár infot, akár fotókat magamról, talán azért, mert a nyilvánosság a hivatásomnál foga egyébként is épp elég része az életemnek, és hiába ez a privát oldalam, ami ide kikerül, az általában nem marad a privát szféra része. Úgyhogy az elmúlt hónapokban sem osztottam, posztoltam azt sem, amit magánemberkét tettem a menekültek segítéséért, tettem, amit én fontosnak tartottam, és szándékosan nem akartam, hogy bárki ezért like-okat nyomjon. De be kell látnom, hogy mégis fontos megosztani ezeket a dolgokat, mert így tudunk másokat elgondolkodtatni, inspirálni – és tudom, hogy rám most különösen sokan figyelnek a származásom miatt. Bár sokatoknak egyáltalán nincs is inspirációra szüksége: ámulattal nézem és követem, hogy a drága barátaim közül milyen sokat végtelen energiát fektetnek a menekültek segítésébe! Köszönet nektek, félig szíriaiként ezért külön hálával tartozom! Szóval ezért is döntöttem úgy, hogy magánakciók helyett, vagyis inkább mellett belefogok ennek a segélycsomagnak a megszervezésébe, a Ti segítségetekkel, aminek hála rengeteg gyógyszer, esőkabát, hálózsák, bébiétel és sok más is összegyűlt! Köszönöm mindenkinek, aki akár tárgyi adománnyal, akár egy kedves szóval vagy like-kal támogatta mindezt – különösen Katarina Durica-nak, Garami Judit -nak és Viki Palkovics-nak az önzetlen belefektetett energiát a szervezésbe! És köszönöm azoknak is, akik az elmúlt hónapokban érdeklődtek az én családom jóléte felől. Szerencsés vagyok, a családom épségben van, egyelőre kitartanak Damaszkuszban, és bíznak abban, hogy a fővárosban nem fog elszabadulni a pokol. De bele se merek gondolni, mi lesz, ha egyszer oda is betör az ISIS. És bele se merek gondolni, mi lesz, ha egyszer nekik kell átmenni azon a tortúrán, amin a menekülteknek most át kell menniük. A szívem megszakadna. De jó tudni, hogy Magyarországon ennyi önzetlen és segíteni kész ember van! Jó látni, hogy hogyan mozdultatok meg Ti is egy emberként, hogy ruhát, vizet, játékokat, ételeket vigyetek a menekülteknek! Hogy beszélgessetek velük, mert egy jó szó sokszor mindennél többet ér! Megható volt látni, hogy a Migration Aid önkéntes csapata milyen emberfeletti kitartással főzi nap, mint nap a rengeteg adag ételt – munkaidő után, esőben, hőségriadóban – egy apró szuterénban! Ezt látva – akármilyen nehéz idők is ezek mindkét országnak – egyaránt büszke vagyok arra, hogy magyar vagyok, és hogy szíriai.

51 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Macskaszem
Tényleg van még emberfia, aki büszke arra manapság, hogy magyar? Én már szégyellem basszus.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
@JAJMÁR: A nők,gyerekek maradnának a férfiak katonaként kiképezve nem küldhetnénk vissza harcolni a hazájukért?
JAJMÁR
@JAJMÁR: Nem. Ugyan milyen jogon küldhetnénk mi háborúba egy idegen nép polgárait?
(Mégis, ki mellett és ki ellen? Tudod te, hogy mi folyik abban a térségben?)
rugacs
@JAJMÁR: Nem a pastuból következik, hanem a tálibból. Esetükben tök mindegy, férfi e vagy nő, esetleg gyerek...
Sok a ha, mert a két nyelv közötti különbséget nem én tettem, hanem a cimborám. És sok a ha, mert amit írtam, még nem következett be - nálunk! Máshol már igen.
Te írtad, hogy szerinted..., de mire alapoztál? Beszéltél velük? Tudod, hogy viselkedik egy terrorista? Értesz a viselkedéselemzéshez? Ott voltál, mikor ez vagy az éppen elindult? Rokonaid netán? Mi alapján tesztelted ezeket? Hiszen még a videó is hazudhat, ha összevágják, ha az előzményt kihagyják, de az is elég, ha rossz szögből mutatnak történéseket. Tehát mi alapján döntöd el, hogy ki menekült, ki gazdasági bevándorló, ki terrorista? Ránézésre?
Hogy mire jó, hogy szétszórja erőit, csak ő tudja. De szét van szórva, hiszen az ISIS jelen van Afganisztánban, Sziriában, Irakban, Iránban, Törökországban és a Balkánon is...
Tippelek: félelemkeltés. Ők nem egy kiterjedt háborút folytatnak, hanem partizán akciókat. Arra tökéletes figyelem elterelés, hogy több helyen kisebb erővel lépnek fel, akiket így nehezebb megtalálni. Egy zsúfolt nagyvárosban terrorcselekmény elkövetéséhez elég pár ember, a riadalom mégis óriási lesz.
A II. vh-ban Tito gerilla harcot (bocs. partizán harcot) folytatott a németek ellen Jugoszlávia területén. Sok kicsi kevés létszámú egysége volt. A hegyekben jól el tudtak rejtőzködni, de még a városokban is. Ők maguk szabadították fel az országukat, nem szorultak rá sem az oroszokra, sem az amcsikra.
Dél-Amerikában sok a független gerilla, akiket nem tudnak elfogni évek óta.
1-1 kis csoport hihetetlen sokáig tud rejtőzködni a nagyvárosokban. Nehéz őket megtalálni. És minél több a szimpatizáns az adott helyen, annál nagyobb az esélyük a rejtőzködésre. Papirok, iratok nélkül a tömegben elrejtőzve sokkal egyszerűbb eljutni Európába, főleg ha nincs ellenőrzés, mint hamis útlevéllel. Ráadásul mivel senkinek sincs irata, mindenki azt mond magáról, amit akar, főleg ha még ujjlenyomatot...
JAJMÁR
@rugacs: 14:15 Nagyjából egyetértek én veled, csak az elején "bicsaklik" az egész, mert ahogy te sem, én sem ismerem a menekülteket, és nem tudom, mennyi közülük a tálib... stb. Ez igaz. Csak amíg te azért, mert lehet köztük, mindenkit elutasítasz, én azért, mert lehet köztük, nem utasítom el őket, mert a többség súlyos bajból menekül. Én inkább meg akarom találni köztük a "rossz" embert, és azokat kiemelni.
Egyébként jól leírtad, rosszabb a terrorizmus, mint egy hadsereg, de éppen ezért másképpen is kellene "harcolni" ellenük.
Pl. így: a regisztrációt beadottak - nem tudom, hogy milyen vizsgálaton mennek át - igazmondását, útvonalát, származási helyét egy szakember kérdésfeltevésekkel elég jól be tudja határolni. Lehet úgy és olyan kérdéseket feltenni, hogy mindez rövid úton kiderüljön még akkor is, ha az illető "betanul" bizonyos dolgokat. A menekülttáborokba pl. be kellene épülni, figyelni a hangadókat stb. (Biztos, így is van.)
Egyébként szerintem is, aki ide jön, annak igazodnia kell, ha nem képes, ki kell utasítani. De csak akkor.

A félelmeidet megértem, de ennek az érzelemnek a felfokozása az emberekben, nézd csak hova vezethet. Jót nevettem rajta, de ez a kezdet. Megjelennek majd a kezekben a botok, fegyverek... és puszta félelemből egymásnak esnek a magyar emberek? Ezért nem szabad túlzott félelmet kelteni, mert pánikot okoz, annál pedig nincs veszélyesebb.
(és ne hidd, hogy én nem féltem a családomat, de, csak nyugodtan, éberen, okosan, legalábbis úgy próbálom)
:) ) Na, szia :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.