Az EU magára hagyta Magyarországot a schengeni határok védelmében, holott Magyarország elvárná, hogy Európa inkább segítse, mint kritizálja – mondta Mikola István biztonságpolitikai és nemzetközi együttműködésért felelős államtitkár csütörtökön az M1 aktuális csatornán.

A Külgazdasági és Külügyminisztérium államtitkára kifejtette: a visegrádi partnerekkel folytatott szerdai egyeztetései alkalmával megállapodtak abban, hogy a jelenlegi helyzet a kezdete egy olyan folyamatnak, amelynek kezelésére Európának fel kell készülnie.

A megbeszéléseken elsősorban a kvótákról volt szó, és a visegrádi csoport (V4) tagjai (Magyarország mellett Szlovákia, Csehország és Lengyelország) egyértelműen elutasították a kötelező kvóták bevezetését, és az önként vállalt kötelezettségek terve sem nyerte el a felek tetszését – idézte fel. Közölte: felmerült, hogy ha Magyarországra kétezer embert telepítenének, vélhetően ők "másnap már mennének Németországba, nem köthetjük meg őket". Hozzátette: teljesen végiggondolatlan ez a rendszer, és a V4 nem tudja elfogadni ezt a megközelítést.

Mikola István ugyanakkor kijelentette: Magyarország tagja az európai közösségnek, és az ott születő többségi döntések "ránk nézve kötelezettséget is jelentenek".

Magyarország arra törekszik, hogy ebben a nehéz helyzetben is minden jogszabályt betartson, és eddig eleget is tudott ennek tenni, bár ennek ára van, hiszen "rendőrséget kell bevetni, vízágyúkat kell bevetni, könnygázt kell bevetni ahhoz, hogy ezeket a fiatal harcosokat visszatartsuk" – mondta.

Megjegyezte: azokon, "akik ilyen ötkilós betondarabokat dobálnak tizenöt-húsz méterre, hát nem látszik az a több ezer kilométeres gyaloglás".

Az államtitkár hangsúlyozta: Európa nem képes ezt a helyzetet kezelni, nincs közös megoldás, "magunkra hagytak bennünket sajnos a schengeni határok védelmében".

Jogszabályi kötelezettségünk, hogy a schengeni határokat megvédjük, és "elvárnánk, hogy ebben Európa segítsen inkább bennünket, mint kritizáljon, hiszen Európa határait védjük" – mondta Mikola István.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
fekete
Itt van a Markel es Hollande elso trombitas. Be@rott az Eu. Pedig 15-ev alatt leszivtak mindent
amit csak lehetett foleg Keletrol.Most pedig szabadulnanak a menekul;tektol?
Az egesz EU-t es a menukult befogadasait is padlora tettek. Igaz edig is masodlagos allam
kent neztek Keletre,most is vissza fogjak az eu penzeket.Csak dobnak valamit.Remelem
nemsokara teljesen be -s@rik az eu is.Markel is ugy jar mint a minisztere ki lemondott.
kamazuka
Pisti!
Azért vagytok odaállítva,hogy megoldjátok.
Ha kellett a pozíció. akkor itt a lehetőség.
Nem kell siránkozni.
A migránsoknak szerencséjük van,ők egy másik társadalommal szemben csak egy kerítéssel küzdenek.Mi itthon szakadákkal vagyunk elválasztva egymástól,morális,és anyagi téren.
vonotok
@Január: Köszönöm válaszod, teljesen igazad van.
zöldszem
Az a baj, hogy januárban már téma volt a menekült ügy.
Addig amíg olasz, görög probléma volt, valahogy nem érdekelte a kormányt a megoldás, az összefogás.
Orbán, még az osztrák találkozóra sem ment el.
Orbán, Pintér hónapokig néma csendben volt!!! Nyaralgattak! Orbán kijelentette, tudják kezelni a menekült ügyet!
keresztapa
Normális gondolkodó ember a hazáját védi, nem ajnározza idegenek kénye kedve szerint örömmel,de az a párt amely csak keréktörője az országnak az meg maradjon meg magának, ne ártson szándékosan azoknak akiknek ez az ország a hazájuk!
keresztapa
Trianon aljassága, hogy ellenséggé tették az összes szomszédot, nehogy véletlenül is találjunk közöttük egyetlen szövetségest sem! Mert amíg bármelyik is magyar földet bitorol, addig egyik sem fog barátként, társként közelíteni felénk.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.