Úgynevezett adminisztratív levelet küldött az Európai Bizottság Magyarországnak, amelyben a migrációs válság miatt szeptemberben életbe léptetett jogszabály-módosításokról kér felvilágosítást – erősítette meg az MTI-nek az Európai Bizottság illetékes szóvivője szerdán.

Natasha Bertaud a levél tartalmáról nem közölt részleteket, csak annyit, hogy a kérdések a magyarországi menekültügyi és bevándorlási szabályokra vonatkoznak. Tájékoztatása szerint a levelet kedden küldte el a bizottság.

A szóvivő megerősítette azt is, hogy a kormánynak két hete van arra, hogy válaszoljon a bizottság felvetéseire, majd a válasz alapján a testület párbeszédet kezdeményez a magyar hatóságokkal.

A bizottsági levelet blogbejegyzésében közzétette Jávor Benedek (PM) európai parlamenti képviselő.

A levélben azt írták, hogy az Európai Bizottság szolgálatait értesítették a magyar parlament által nemrégiben, júliusban és szeptemberben elfogadott jogszabály-módosításokról, amelyek a menekültügyi szabályokra, a büntető törvénykönyvre, a büntetőeljárásról szóló törvényre, a határőrizeti törvényre, a rendőrségről szóló törvényre és a nemzetvédelmi törvényre vonatkoznak.

Emlékeztetnek rá, a magyar hatóságoknak a törvényváltoztatásokról a lehető legrövidebb időn belül hivatalos értesítést kell küldeniük az Európai Bizottságnak annak érdekében, hogy a bizottság szolgálatai véglegesíthessék annak a vizsgálatát, hogy a módosítások összhangban vannak-e az uniós joggal, különösképpen a menekültügyre és a határvédelemre vonatkozó közösségi joganyaggal és az Alapvető Jogok Chartájával.

Az adminisztratív levélben közölték, hogy bár a szóban forgó jogszabály-módosításokról hivatalos értesítés eddig nem érkezett az Európai Bizottsághoz, a szervezet szolgálatai előzetes értékelést készítettek, amelyet csatoltak a Magyarországnak küldött levélhez. Ez az előzetes értékelés számos aggályt és kérdést felvet bizonyos törvénymódosítások tartalma és végrehajtása kapcsán.

Az Európai Bizottság többek között aggályosnak tartja a Szerbiával közös határon leadott nemzetközi védelem iránti kérelmek lehetséges kvázi-módszeres elutasítását, az elégséges biztosítékok lehetséges hiányát a határon lefolytatott menedékjogi eljárások esetében, ide értve a hatékony jogorvoslat lehetőségét a menedékkérelem befogadhatóságáról szóló döntés ellen, a határ átlépésére vonatkozó büntetőjogi szankciókat, valamint a védelemhez való jog tiszteletben tartását garantáló megfelelő biztosítékok és a büntetőeljárásokban való hatékony jogorvoslat lehetséges hiányát, a határátkelőhelyek lezárását, a katonai erőknek biztosított hatásköröket a határ igazgatásában, valamint a gyerekek számára biztosított különleges eljárások vagy biztosítékok lehetséges általános hiányát.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
csókolom a kisztihandját aranyoskám...látom, még nem ért el gyönyörű fülecskéihez a művelt nyugati országokban lázadozó migránsok hangja...

nos tessen hallgatózni, mert nemsokára lángolni fog néhány menekülttábor..lassú a net, gyenge az étel, kevés az apanázs, hideg van, a ledér nyugati nők meg csak húzódoznak a kiéhezett migráns ungabunga elől...

javaslom, az ottani szabályokba kellene kapaszkodni, de erősen, mert nemsokára megkergetik ha gyalog megy haza...

na, az lesz majd a szép új világ...

én szóltam...csókolom a kiskacsóját...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
kkalman
Nem vagyok Orbán hívő, deaz EU-ban mit csináltak eddig a menekültügy megoldására? Orbán legalább csinált valamit, még akkor is, ha nem értek vele mindenben egyet.
Eriksson
Ebben az Európában már csak a bevándorlóknak vannak jogaik? Bizisten fogom magam oszt visszamegyek Ázsiába.
1magyar
Schengen már annyit ér mint a tavalyi akciós újság. Nekünk keretek között, papírokkal igazolva jelentett szabad mozgást.
Ezt Merkel felülírta és minden arab papírok nélkül, szabadon kószálhat.
Ezek között egyetlen egy sincs menekült, mind gazdasági bevándorló. Mert a menekült az első háborúmentes országban van ahogyan elhagyja az országát.
Lepényleső
"A jogszabályok módosításai hatékonyak,mint a kerítés. Amióta áll a több tízmilliárdos
kerítés,azóta két és félszer annyian mint kés a vajon mennek át az országon naponta,mint
annak elkészülte előtt. A jogszabály módosításai meg csak az őslakosokra hátrányos."
1magyar
@Lepényleső: Őslakos - hmmm - milyen jól beletrafáltál!
amaramaistanna
@wagabund: A baromságot,főleg ilyen primitív módon egyszer is sok leírnod.Legalább annyira légy tekintettel másokra,hogy ne duplázd a silány mondanivalódat!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.