Meg fog lepődni, milyen kevés magyar nyugdíjas nyomorog más országok idős embereihez képest. Az OECD rangsorából kiderül: nyugdíjasaink a finn és új-zélandi kortársaikhoz hasonló arányban részesülnek a javakból. Emellett okkal számíthatnak a kormány jóindulatára is, reálemelések formájában.

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: emerencia
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

72 hozzászólásarrow_drop_down_circle

nyanya001
Gondolom ez a felmérés a Harrach és a Fónagyról szólhat, akik milliós fizetésük
mellé felvehetik a nyugdíjukat is.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
emerencia
@Szeparepa2: Nekem az eredeti cikkről a fiatalkorom jutott eszembe. Akkoriban a nyugdíj előtt állók kapták a legnagyobb fizetést, hogy magasabb legyen majd a nyugdíjuk, ne kelljen idősen, egy ledolgozott élet után hiányt szenvedniük.

Pl. a 48 éves nyolcosztályos raktáros néni, aki bármikor leülhetett munkaidőben és ha másfél kilónál többet kellett emelnie máris ott termett vezetői parancsra közülünk egy képzett fiatal technikus kolléga, aki saját szakmai feladatát hanyagolva elvégezte a raktárosi pakolómunkát. Ő 55 évesen, egészségesen ment nyugdíjba a nyolcvanas évek végén. Nemrég találkoztam vele, köszöni jól van. Jó volt látni, hogy neki legalább sikerült nyomormentesen, békében, kisebb időskori tüneteket leszámítva egészségben tölteni az utóbbi bő negyedszázadot nyugdíjasként.

Elgondolkoztam azon, hogy vajon mi, késő Ratkó korosztálybeliek még érettségi után is nappalin majd munka melletti tanulás közben vajon milyen súlyos bűncselekményt hajtottunk végre, ami miatt nemcsak a rendszerváltás után kellett keservesen meglakolnunk munkahely, szabad külföldi munkavállalás és végkielégítés nélkül egy szerény otthonainkat sújtó kamatadóval a nyakunkon, hanem még idősen is elvárás velünk szemben, hogy akár gyötrő munkával, egészségünket nem kímélve dolgozzunk még le még
+ 9-10 un. "büntetőévet" a várhatóan egyre csökkenő nyomornyugdíjunkért a cselédtörvény által teljhatalommal felruházott, ifjú, dinamikus főnökeink kényének, kedvének kitéve. (Már aki megéri.)
eszegfu
@enslaved: 18:39 Őszintén kivánom Neked is -- meg mindenkinek -- aktiv korodban képes legyél "gondoskodni", azaz gyüjteni nyugdijas korodra. Mondjuk arról fogalmam sincs, hogy ma 2 kereső + 1-2 gyerek mellett az akár 300 eFt nettóból, mondjuk lakáshitellel a nyakában, hogyan képes valaki megtakaritani akár havi 1-2 ezer Ft-ot is.
enslaved
@eszegfu: Sehogyan, de legalábbis nagyon nehezen, habár a cigin meg a pián sokan tudnának spórolni. Most gondold el, ha anyósom is megtartaná minden hónapban azt a 30 ezret:-). Éppen azért kellene azoknak gondolni erre, akik megtehetik, de a legtöbb ember az Isten pénzét is elverné, ha máskor nem is, de karácsonykor biztosan szüksége lesz sokaknak egy 4K - s tévére, akár hitelből is.
emerencia
@Szeparepa2: Tudtommal még senkinek sem jutott eszébe a genocídium kapcsán az idősödő, (kb.55 éven felüli) és idős emberek célcsoportként való említése. Mégsem gondolom, hogy tévedésből ugrott be neked elsőre ez a fogalom.

A magyar tömegkommunikációban gyakorta negatív előjellel, a társadalmat teherként sújtó fenyegető problémaként szerepel az idős kor és a hosszú élet. Erre trenírozzák a fiatalokat, így egyre inkább mindennapi erkölcsi normává válik az idősb korosztályok jogszabályok szerinti nyugdíjba vonulásának egyenlőtlen bánásmóddal való nyugdíjba vonulásának nehezítése, kegyetlen, gyakran veszélyes, fizikailag megterhelő továbbdolgoztatása, életlehetőségeik beszűkítése vagyis...
emerencia
@Szeparepa2: folyt: vagyis egzisztenciájuk megkérdőjelezése. Ezt tükrözi ez a cikk is.

Megkerestem neked Biedermann Zsuzsánna olvasmányos írását erről a fogalomról, s gondolatébresztőként idézek belőle egy rövid részletet:
"Mark Levene szerint akkor beszélhetünk genocídiumról, ha egy állam úgy érzékeli, hogy egy társadalmi csoport, amelyet az állam összefüggő közösségként vagy közösségekként definiál, fenyegetést jelent az állam programjának megvalósítására és az állam úgy próbálja orvosolni a helyzetet, hogy szisztematikusan a csoport egészének fizikai megsemmisítésére törekszik, vagy arra, hogy többé ne jelentsen fenyegetést."

jesz.ajk.elte.hu/biedermann48.html
emerencia
@Szeparepa2: Szerintem a genocídiumra utaló jelenségek generálják az exodust. Sajnos egyformán rossz mindkettő. Nem véletlen, hogy a világ szegényei a liberális demokráciákba mennek vagy vágynak, ezekben az országokban ugyanis még a társadalom alsóbb rétegeiben is nagyobb eséllyel lehet felszínen maradni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.