Kontor Tamás zenész szerint évtizedek óta rosszul, hibásan olvassuk és játsszuk a Himnusz kottáját, azért tűnik lassúnak és vontatottnak. Kontor videójában meg is mutatja, hogy hogyan hangzik nemzeti imádságunk az eredeti Erkel-kotta szerint.

Eljátszom a Magyar Himnuszt (...) Erkel Ferenc eredeti kéziratán megjelölt tempóban (Andante Religioso = 76-108 bpm, az enyém 80 bpm). Eljátszom (...) Nektek, Drága Ismerőseim, Akik szeretitek a Rock zenét, vagy szomorúnak és vontatottnak találjátok a Magyar Himnusz legelterjedtebb változatát egy 50-60 évvel ezelőtt félreértelmezett tempómeghatározás miatt, ami kb. 60 bpm volt akkoriban. Ezzel együtt mind a mai napig ez a lassú, sirató jellegű megszólalás csendül föl legtöbbször!

- írja a videóhoz fűzött kommentárjában a zenész.

79 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
@csa-csa: Az a gospel. Az maga a fantasztikum! Nem is Tina Turnerek születnek így, hanem a feledhetetlen Mahalia Jackson és társai. Egyszerűen imádom a gospellt!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
silber13
@Csizmás Kond: Az első részben tök igazad van, azért az eredeti kottához, és itt a dallamra gondoltam, ahhoz illö ragaszkodni, a hangszereléshez már nem! Megint csak az " egy kiállítás képeire gondolok, amiben Ravel odatette magát Aztán évekkel később igaz más módon átírták, az ELP, vagy a japán Tomita Emígy valódi, mindenki által ismert
csa-csa
@silber13: Többek között Ő is igen! még lehetne sorolni!
Csizmás Kond
@silber13: Szerintem az eredeti kottához való ragaszkodás vagy hogy pontosabb legyek a himnusszá kinevezésekor elfogadott mindenféle alakján mint és míg himnusz nem szabad változtatni.
Ha valaki elénekli elzongorázza gitározza vagy akár furulyán játssza el az más...mert az nem hivatalos himnuszként elfogadott verzió hanem csak egy általa előadott zenemű, ami az ő felkészültségét tehetségét és temperamentumát fejezi ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.