Kontor Tamás zenész szerint évtizedek óta rosszul, hibásan olvassuk és játsszuk a Himnusz kottáját, azért tűnik lassúnak és vontatottnak. Kontor videójában meg is mutatja, hogy hogyan hangzik nemzeti imádságunk az eredeti Erkel-kotta szerint.

Eljátszom a Magyar Himnuszt (...) Erkel Ferenc eredeti kéziratán megjelölt tempóban (Andante Religioso = 76-108 bpm, az enyém 80 bpm). Eljátszom (...) Nektek, Drága Ismerőseim, Akik szeretitek a Rock zenét, vagy szomorúnak és vontatottnak találjátok a Magyar Himnusz legelterjedtebb változatát egy 50-60 évvel ezelőtt félreértelmezett tempómeghatározás miatt, ami kb. 60 bpm volt akkoriban. Ezzel együtt mind a mai napig ez a lassú, sirató jellegű megszólalás csendül föl legtöbbször!

- írja a videóhoz fűzött kommentárjában a zenész.

79 hozzászólásarrow_drop_down_circle

silber13
@csa-csa: Az a gospel. Az maga a fantasztikum! Nem is Tina Turnerek születnek így, hanem a feledhetetlen Mahalia Jackson és társai. Egyszerűen imádom a gospellt!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
JAJMÁR
Imádom :) Kontor Tamást pedig pusszantom ezért. Valahogy én mindig is éreztem, hogy ez a helyes tempó :)
eugen4402
Brávó Tomi! A fociválogatott is dupla eséllyel lépne pályára, ha a meccs előtt a Te verziód szólna, nem a szomorkodós...:-)
nevemnick
Tetszik, mert nem egy siratóénekre hajaz. Sőt, még az elektronyos :) változatot is elfogadnám. .
human
Na igen. Csak ugye nem véletlen, hogy a Himnuszt nem így kell játszani. Talán esetleg másik himnuszt kell választani, ami vidámabb.
Toby
Szimpatikusabb, mint a jelenlegi gyászmenet ritmusú !
silber13
@human: Mégis, hogyan kellene játszani?
eszegfu
Tényleg érdekes... ha 1x Erkel 76-108 percenkénti "leütést" irt elő, akkor miért tanitották, ill. tanultuk kb. 60-nal?! Én is "lelkesitőbbnek" érzem Kontor előadásában. Azt azért nem tudom, hogyan lennék képes legalább megközelitőleg ebben a tempóban elénekelni... nyilván a zenészeknek egyszerübb lehet.
silber13
@human: Tán követni Dohnányit amit csak még jobban elbaltáztak a következö zenetúdorok, karmesterek?
pbalage
Csak remélni merem, hogy tényleg ez az igazi, az én valódi, jó és szép Magyarországom himnusza, amit még nem raboltak el tőlünk...
silber13
@eszegfu: Hogyne képes elénekelni! Megy az, próbáld meg, csak mellőzd az olyan előjegyzéseket, jogy " méltósággal, vagy méltóságteljesen, vagy áhítattal, stb. Pedig ezek alól még a világhírű Ferencsik sem volt kivétel, ő is gyászindulót csinált egy verbunkosból!
eszegfu
@silber13: Hát ez az! Kb. 55 éve "méltóságteljesen és áhitattal" tanultam meg énekelni, ezt igen nehéz "átirni" az agyamban! De talán Kontor "kiséretével" még megpróbálom!
JAJMÁR
@eszegfu: Próbáld bízva, bizakodva, reményteljesen, örömmel. Az "áldd" a 'nyújts" "hozz" nem könyörgés, felszólítás!
human
@silber13: A zenéhez nem értek, de himnuszunk szövegében is a magyarság szomorú múltjáról szól ezért nem tudom elképzelni pörgős zenével.
human
@silber13: Persze nem vitatom, hogy a bpm az bpm.
csa-csa
nem rossz!, de részemről Tolcsvay "Nemzeti dalát" nevezném ki hivatalos himnuszunknak!
silber13
@eszegfu: A neten van fent digitális metronom. Az segíthet.
silber13
@csa-csa: Hát azért Tolcsvy fényévekre van Erkeltől. Lehet persze vitázni, de szerintem a Tolcsvaíy féle muzsika is eléggé lehangolóan kezdődik. Másfelől azt nem sokan tudják kiénekelni
lampa laz
Szuper, nekem jobban tetszik, mint a bús, kesergő változat.
Csizmás Kond
@silber13: metronom...
az ütemek mérése és a percenkénti leütés nem ugyanaz. A cikkben azt írja hogy az eredeti kottán (én soha nem láttam) 76-108 bmp...és ő bemutatja 80-al...hát ez az átverés, ugyanis ha a szélesség 32 leütési különbségeket megenged akkor az nem eredményez egységes tempót.
Butautáló
Aszongya, bemutatja 80-al a 60 helyett! Bemutatta és így sokkal jobban tetszik! Himnuszosabb mint a siratóének volt az biztos! 76-108.. A 60 ugye kevesebb. A 80 benne van abban a tűréshatárban, ami meg lett adva. Ez egy példa volt! Ez nem érthető?
KERKA
Tetszik.! Induljunk ki abból, hogy miért is íródott a magyar himnusz? Akkoriban minden ünnepélyen az osztrák himnuszt játszották. Ezt megelégelték a magyar honatyák, és felkérték Erkelt hogy írjon egy önálló -magyar zene ritmusára megalkotott himnuszt. Erkel akkor már a legismertebb opera/zeneszerző volt. Ismerve Erkel muzsikáit, a palotást, a Hunyadi /Bánk bán zenéjét " Meghalt a cselszövő, eltünt a rút viszály" (Hunyadi Lászlóból) pattogós ,induló szerű dalokat alkotott.Nem egy gyászindulót. A himnusz a felgyorsított ütemmel sokkal reálisabb, ez tükrözi a reformkor buzdító (lázadó) zenéjét.
silber13
@Mirabilis: Lrhrtséges, de nem haallottam még soha a teljes himnuszt végig énekelni, ezért maradjunk csak az első strófánál. Az meg nem olyan búbánatos!
enslaved
Valamelyik politikus is kifogásolta a Himnuszt, és akkor mindenki támadta érte. Most Tamás eljátszotta másként, és máris tetszik mindenkinek...Ez a kettős mérce. Egyébként én is mindig mondtam, hogy csak nekünk ilyen siratós a Himnuszunk. Szép volt Tamás, nagyon jó így!
papa.49
@Mirabilis: Nézd lehet hogy rosszul tanultuk, rosszul tudjuk, de pont a Himnusz az amit ne háborgasson senki, mert még a végén átírják csasztuskára is...
papa.49
@Mirabilis: Azt még megértem hogy egy rendezvényen, nem játszák le a teljes művet, de attól még létezik, és az egész versnek van mély értelmű mondanivalója...
papa.49
@Horizont: Nekem mindenesetre az közismert változat tetszik, ÉN SZEMÉLY SZERINT AZT TARTOM A HIMNUSZNAK!!!
papa.49
@Horizont: Hát nem vagyok biztos benne hogy ennek a pacáknak pont a Himnuszt kellene átdolgoznia, akármit ,,átdolgozhatott,, volna de ne a Himnuszt...Az átkos dalaiból például))))))))
JAJMÁR
@Mirabilis: 20:28 A Kontor Tamás jó fej és jó zenész. Ezek nem megasztárfüggő tulajdonságok. A Himnuszt pedig mindenkinek el szabad játszani és énekelni is.
Anno' Kölcsey korában, amikor írta, az emberek hittek abban, hogy egy össznépi, nemzeti imádság felemelő, magasztos, a nemzet javát szolgálja.
Nagyon sok alkalommal állt már vigyázva és énekelte a nép, és őseink, nagyszüleink, ők is benne vannak minden sorában.

Január 22.-én lesz a Himnusz szövegének születésnapja, talán ezért került most ide ez a hír. Az elmúlt években ilyenkor mindig szóba került a himnuszváltás. Többször leírtam, hogy én inkább gyorsítanám a tempót, és most meghallgathattam így! Igen, én ezt köszönöm a Kontor Tamásnak, és pusszantom érte, mert egy elképzelésem vált valóra általa :)

Örülnék, ha hasonlóan, ahogy ő, felgyorsítva játszanák, énekelnénk a jövőben. Főleg, ha tényleg ilyennek szánta Erkel Ferenc. Másik himnuszt választani értelmetlen lenne! Ebben az országban ilyen mélyen elfogadottá tenni egy másikat, esélytelen. Szerintem nincs is ennél szebb :)
Nem a himnusz miatt kesergő a magyar, de talán a kesergése miatt lassult le!
Szerint gyönyörű himnuszunk van, de egy kis gyorsítás ráfér :)
JAJMÁR
@Mirabilis: A fenti előadás nem változtatott a himnuszon. Szó sincs arról, hogy ezután így kellene játszani.
(Nem értem, hogy mi a problémád ezzel, hogy egy más tempóban és stílusban eljátszotta valaki. Főleg, azért nem értem, mert egyébként túl búbánatosnak találod. Azért sem értem, mert tudod az országban sok helyen nem tudják biztosítani az Erkel által megírt zenei hátteret, mégis eljátsszák! Azzal, ami van. Eléneklik úgy, ahogy tudják. )
Erkel műve pedig az idők folyamon nagyon sokszor változott.

wiki: "Ennek egyik oka, hogy a Himnusz előadásának tempóját az 1920-as években, a világháborús vereséget és a trianoni békediktátumot követően nagymértékben lelassították.[9]
Az 1930-40-es évek híradófelvételein viszont a himnuszt még sokkal gyorsabb, indulószerű ritmusban játszották. Végül 2013-ban a himnusz tempóját gyorsabbra vették, de ez még így is elmarad a korábbitól."

Az indulószerű egyébként Dohnányi feldolgozása volt, és/de az meg túl verbunkosra sikerült. Nem tudom, hogy igaza van-e a Kontor Tominak, mert nem tudom, hogy Erkel milyen tempóban írta meg valójában, de a mostanit én is túl lassúnak találom, még akkor is, ha 2013-ban már gyorsítottak rajta.
Na, mindegy :)
verőce21
@Horizont: (18:42) Aztán majd kapkodnád a levegőt, ha ebben a tempóban kellene elénekelned Béjbi ünnepélyes alkalmak kezdetén.
Úgy járnál, mint aki akkor érkezett 100 m-es síkfutásból, vagy netán elkésett. :)
verőce21
@JAJMÁR: Most aztán kiélhetted végre az íráskedvedet.
Mangu
@eszegfu: Trianon után jött be e sirató dal átirat, ami nem himnusz - lásd görög eredeti meghatározást.
Mangu
@human: Te tudod, hogy hogyan kell játszani, mit jelent az, hogy himnusz vagy gyászinduló?
Mangu
@human: A magyarság történelme nem szomorú, hanem példamutató és büszkék lehetünk rá. Hogy voltak elcseszések, vannak és lesznek is még, az egy dolog. Minden családban (nemzet életében) előfordul egy-egy balul sikerült dolog, de nem ez a meghatározó. Tudsz még egy olyan országot, mely siratja önmagát a Himnuszában.
kimm
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
verum
Elfogadom, hogy ma más a közízlés. Elfogadom, hogy manapság gyorsan változik minden és a lassúság nem fér bele a mindig siető ember életébe. Elfogadom, hogy egy sportesemény győzelmekor ha felcsendül, örülni akarnak az emberek és nem meghatódni.
Elfogadom, hogy ez az egész arról szól, hogy változtatni akarnak himnuszt és az ilyen cikkekkel felmérik az emberek véleményét.
Azonban bárhogy alakul, akár lesz másik himnusz, akár nem, akár gyorsítják a tempót, akár nem - nekem mindig a mostani himnusz lesz a hazám himnusza. Mert meghat, mert megrendít, mert visszagondolásra késztet. És a lassú tempót én nem gyászosnak érzem, hanem kapott időt arra, hogy gondoljak hazám múltjára, jelenére és jövőjére.
Nem várom el senkitől, nemhogy igazat adjon, de még azt sem, hogy megértsen, mert mindez túlságosan szubjektív. Csak a véleményem írtam le.
Mangu
@papa.49: Na álljon meg a menet! Erkel, Kölcsey versének első versszakát tartotta alkalmasnak megzenésítésre és nem az egész költeményt. Persze, mi nem voltunk ott a mű születésénél és most gyárthatunk bármiféle ideológiát a miértre, de egy biztos az osztrák himnuszt ismerve, nagy leégés lett volna egy kesergő.
Mangu
@kimm: Akkor mit keresel itt. Zárd magadra a klotyót és húzd le magad.
kimm
Ez a hozzászólás törlésre került. Többszöri törlés a felhasználó kitiltását vonja maga után.
silber13
@Mirabilis: Azt mondod, ugyanolyan tempóban kellene játszani, mint most? Na ne röhögtess már! Mert ahhoz Erkelnek vajhmi kevés köze van, sokkal inkább Dohnányinak, meg nasonszőrű zenészek garmadájának. Ami meg a 20:39-es megszólalásodat illeti, bevallom, nem hallottam a himnuszt teljes egészében végig énekelni, tartok tőle, te sem. és képzeld, tudom, értem a mondanivalóját., Ami meg Kontor Tamás feldolgozását illeti elő kell venni a zenekari partiturát és rá fogsz jönni, hogy bizony az ott leírtak szerint megy. Ahogy Dohnányi áthangszerelte.A metronom jelzés betartása meg az előadó, vagy a karmester döntése. Mert hallottam én Beethoven VII. szimfóniáját álmosa tempóban játszami, de hallottam száguldó tempóvalk is megszólalni.
silber13
@enslaved: Azt hiszem, Rákosi próbálkozott Kodálynál, de pofára esett. Egyébként nem értem a kettős mérce kifejezésedet, mert kotta szerint játszik a srác, a metronom jelzés meg tág lehetőséget biztosít a tempó kiválasztására,
verőce21
@Horizont: (05:16) Oké Béjbi, ha szeptemberben végigfutod Pesten a félmaratonit, még azt is elhiszem, hogy menne az egész is. :) Én ott leszek.
silber13
@Csizmás Kond: A 76 - 108 érték szerintem tól - ig értéket jelent, amit az előadó, vagy karmester saját felfogása szerint alkalmaz. Kontor meg pontosan ezt tette.
Csizmás Kond
@silber13: A zenében mint azt te is tudod szigorúan csak a tanitásnál és most az elektromos zene megjelenésével az abban beépített ütemkeltők kikerülhetetlensége miatt kell betartani a gépi tempót. A zene kivéve néhány indulót nem szabályos ütemű sőt a szabályos ütem egyfajta gépi jelleget kölcsönöz neki ami a zenének előnytelen jelleget kölcsönöz. A cikkben szereplő 76-108-ig is azt jelenti hogy a lejátszás közbe is változhat az ütem az előírt paraméterek közöztt sőt szerintem ezt be is írták, hogy hol kell gyorsabb legyen és hol lassúbb.
A másik érdekessége az egésznek, hogy minden zene megírásánál feltüntetik, hogy azt milyen hangszerekre komponálták és annak előadása csak azokon hangzik megfelelően.
Tehát a Himnusz úgy jó, szép és helyes ahogy azt Erkel írta...a többi csak egy kis csevegésre ad lehetőséget...
..a többi meg csak egy kis csevegésre jó...
Aki Én
@enslaved: De ugyanazok kifogásolták akkor, akiknek most tetszik? Ugyan azok voltak az ellenérvek mint most? Mert nem mindegy...
Én ezt a véleményt osztom:

,,Rossz gondolkodás eredménye a rossz árnyék: esetpéldák
Magyar Himnusz

Hallgasd meg a magyar Himnuszt. Eret vágsz? Én igen. És szerintem sokan. Miért nem képes a magyar társadalom lecserélni ezt a zeneileg és irodalmilag ugyan elsőrangú, de szemléletben és mentálisan durván elavult, önsajnáltató, öngyilkossági hajlamról, szeretethiányról, kisebbrendűségi komplexusról árulkodó művet?

Miért NEM TUD A MAGYAR SEMMIN VÁLTOZTATNI? Válasz: Mert ehhez már tettek kellenének. Cselekedni kéne, nem mutogatni.

Lásd a magyar Himnuszt leírva: “Isten, áldd meg a magyart… Nyújts feléje védő kart… Hozz rá víg esztendőt… Megbünhödte már e nép a múltat s jövendőt…” Már az első sorban elindul az önsajnáltató nyavalygás, amelyben a szerző MINDEN megváltást egy Istentől vár el! De a dal nem csupán a jelenben sajnáltatja önmagát, mert mi már a dédunokáink helyett is megszenvedtük az ősrobbanást is… Nevetséges. A jövőt illetően is önsajnáltatásba hajlik az egész írás. “Megbünhödte már e nép a múltat s jövendőt…”

A teljes cikk: vanholnap.hu/kene-fejezni-az-oktatasi-rendszer-hibaztatasat/
Mangu
@kimm: Az anyád a lefolyóba szült volna, most nem óbégatnál. Semmi keresnivalód itt, takarodj.
kimm
@Mangu: Aha.
Fideszes... nem, mert ma már csak egy van: orbanista buta magyar(kodó)
JAJMÁR
@verőce21:23:48 Dehogy! Szerényen visszafogtam magam :)
JAJMÁR
@Aki Én: 08:55 Milyen másik himnuszt lehetne itt bevezetni, ahol még a meglévő tempójában sincs egyetértés?
Egyébként meg följebb már írtam, nem a himnuszunk miatt vagyunk kesergők, de a kesergésünk miatt lassult le ilyen búbánatosra a himnusz.
Mindegy mit választanál, kesergő lenne!
Aki Én
@JAJMÁR: Valóban nem a Himnusztól vagyunk ilyenek. A Himnuszunk ilyen tőlünk.
verőce21
@JAJMÁR: (10:30) Nem úgy tűnik! Kiélheted a beírókesergésed.
silber13
@Horizont: 21:16-ra: Munkásmozgalmi dalok átírása? Éppenéggel lehet!:-) Példul nagyszerű Mozart zongoraszonátát lehet kreálni az " Elvtársak álljunk a gátra" c. "remekműböl, vagy kimondottan Schubert dal lehet a " munka hadának a lépése dobog" c. nótából!:-))) stb...
JAJMÁR
@verőce21: A látszat néha csal! Ha több időm lenne, meg nem lennék ennyire szerény, keresztül-kasul irkálnám az egész Propit :)

(Néha van egy kis lelkiismeretfurdalásom, mert minden világi "baj" ellenére, én inkább boldog vagyok, de semmiképpen se keserű)
verőce21
@JAJMÁR: (11:04) Mindenki látja, hogy világgá kürtölöd a boldogságodat.
Akkor minek erről a témáról és megannyi közéleti eseményről annyi kesergőt írni, úgysem változik tőle semmi.
Knapp75
A fociszurkolók meccs előtt általában a helyes tempóban éneklik, ezért végeznek sokszor gyorsabban vele! ;)

Rock verzió meg már 30 évvel ezelőtt is készült a Himnuszból, ez csendül fel az István a király végén is. (igaz, az nem volt gyors)
Biztos nem véletlen, hogy az országok többségének inkább induló jellegű a himnusza, egy gyorsabb tempó nem csak az "azonosulást", hanem a nóta túlélését is segíti. A Himnuszt az elfogadott formájában nem sokan képesek egyszerű dalként végighallgatni.

Hja, volt már ötlet a 90-es évek elején új Himnuszra, de a népnemzeti konzervatívok akkoriban nagyon kiakadtak. (szardokán barátunk mentségére szóljon, hogy ő akkoriban még liberális volt a Fidesszel együtt...)

Az meg hülyeség, hogy az eredeti kottához és hangszereléshez ragaszkodni kéne, pont attól lesz emberi és "művészi" egy előadás, hogy az előadó hozzáteszi a saját tudását, érzéseit, elképzeléseit a dalhoz!
A könnyűzenében több évtizedes dalokból ezért tudnak aktuális slágereket csinálni átdolgozásokkal (ami az eredeti mű továbbélését is segíti!), komolyzenében meg mondjuk ott a karmesterek szerepe, ami tovább formálja a művet.

Arról most nem is beszélek, hogy a koncertező zenekarok a saját dalaikat is sokszor gyorsabban játsszák a bulikon, mert tudják, hogy oda pörgősebb verzió kell.
csa-csa
@silber13: eszembe sem jutott Erkellel egy lapon emlegetni!! egyszerűen csak nagyon tetszik a hangszerelése, a vokál és úgy egyáltalán!
csa-csa
@lampa laz: nem véletlen szeretem az am. filmvilág feketék templomaiban hallható fantasztikus kórus és szólistái énekét! Na az "sirató"!! Így születtek a Tina Turnerek és tsai.!
silber13
@csa-csa: Az a gospel. Az maga a fantasztikum! Nem is Tina Turnerek születnek így, hanem a feledhetetlen Mahalia Jackson és társai. Egyszerűen imádom a gospellt!
verőce21
@Horizont: (16:59) A busz után loholás kevés lesz! :)
Mangu
@Knapp75: Egyszerűbben is fogalmazhattál volna, bár azt sokan nem értenék - "lásd az USA himnuszát". Azt gondolom, hogy az amerikai himnusz megszólaltatását vehetné mindenki példának - én már minimum 100 féle változatban hallottam, mivel minden komolyabb eseményükön valaki elénekli "sajátos" és nem egyenruhás változatban. Ettől még a himnuszuk himnusz marad és az embereknek tetszik, ez előadóvak éneklik, vagy áhítattal hallgatják.
Sajna, e amcsi hagyományba bukott bele Király Linda, mivel belesült a szövegbe.
Eriksson
Gratula neked Kontor Tomi. Ha nem jössz elő a farbával, akár még évtizedekig rossz ritmusban tisztelegnénk a Himnusz előtt.
De te legalább bekerítetted magad újra a köztudatba.
qxy
Vagyis, akik eddig kottából zenélték énekelték, az mind nem értett a kottához hogy nem így adta elő?? Na ne már. de igaz az igaz, így jobb.
silber13
@Mirabilis: 19:39-re: Kekeckedő a szöveged.Mosolyognom kell rajta! Ami meg a zenei hozzáértést illeti, azt talán hagyjuk!:-)) Miféle rockosításról tecc beszélni? Tán az egyébként kotta szerint eljátszott műről. ami más hangszereket szólaltat meg, mint a megszokott? Nézd meg pl az " egy kiállítás képei" művet. Mire íródott és hogyan szólal meg, vagy nézd csak meg a Rákóczi indulót. Persze ai lyen jobbító szándékú, szellemi épülésemet szolgáló kommentárokat mindíg szívesen veszem, köszönet érte!:-))
silber13
@Mirabilis: Kérlek szépen: hosszú éveket húztam lew zongora- orgona tanulmányok végzésével, apám haláláig karmester volt, anyusom ugyanott operaénekes. Beláthatod, volt honnan szednem némi zenei tudást. És rohadtul büszke voltam kgyermekkori magamra, mikor a kiváncsiságtól kergetve apámnak 3 metronomját szedtem, szét, ( Apám meg kis híján engem ) mert kiváncsi voltam, ugyan ki kattog bent abban a dobozban! Rajtuk kívül nagyon jó zenetanáraim voltak. ,Csak elfajzottam, jött a gitár, meg az elektronikus hangszerek. Hát ennyi volt a zenei tanulmányaim sora. De maradi lettem, leragadtam Bachnál, nem is lelkesedek a többi zeneszerzőért.
Csizmás Kond
@Knapp75: " Az meg hülyeség, hogy az eredeti kottához és hangszereléshez ragaszkodni kéne"
...hát ez az, majd jön egy másik kocsitás überfazon aki majd a monalizának is szakállat festet mert szerinte csak úgy jön be...
..beteg az a világ aki nem képes alkotni csak a készenben hibát kapni.
silber13
@Csizmás Kond: Az első részben tök igazad van, azért az eredeti kottához, és itt a dallamra gondoltam, ahhoz illö ragaszkodni, a hangszereléshez már nem! Megint csak az " egy kiállítás képeire gondolok, amiben Ravel odatette magát Aztán évekkel később igaz más módon átírták, az ELP, vagy a japán Tomita Emígy valódi, mindenki által ismert
csa-csa
@silber13: Többek között Ő is igen! még lehetne sorolni!
Csizmás Kond
@silber13: Szerintem az eredeti kottához való ragaszkodás vagy hogy pontosabb legyek a himnusszá kinevezésekor elfogadott mindenféle alakján mint és míg himnusz nem szabad változtatni.
Ha valaki elénekli elzongorázza gitározza vagy akár furulyán játssza el az más...mert az nem hivatalos himnuszként elfogadott verzió hanem csak egy általa előadott zenemű, ami az ő felkészültségét tehetségét és temperamentumát fejezi ki.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.