Új helyzet állt elő az Európai Unióban, a népvándorlás, a migráció az első számú közbiztonsági kérdéssé vált – mondta Orbán Viktor miniszterelnök pénteken Szófiában, miután bolgár kollégájával egyeztetett.

A kormányfő a Bojko Boriszov bolgár miniszterelnökkel folytatott egyeztetése után sajtónyilatkozatában kiemelte: eddig gazdasági és kulturális kérdésként kezelték a migrációs válságot, de most már biztonsági kérdéssé vált, a mindennapok biztonságáról van szó, nő a terrorfenyegetettség, romlik a közbiztonság.

A miniszterelnök kijelentette: Európában "nem szabad ilyet mondani", de "veszélynek vannak kitéve az európai emberek", különösen "a gyengébbek, a nők és a magukat megvédeni képtelenek", és ez elfogadhatatlan.

Ezért alapvetően közbiztonsági ügyről van szó mostantól, és minden politikust azért választottak meg elsősorban, hogy biztonságot és védelmet adjon országa polgárainak, de egyre több olyan ország van Európában, amely ezt az alapvető kötelességét nem tudja teljesíteni. Komolyan kell venni a helyzetet, meg kell védeni az embereket, most nem az elveket, hanem az embereket kell megvédeni a terrorveszéllyel és a bűnözéssel szemben – mondta.

Orbán Viktor közölte: február 15-én Prágában tanácskoznak a visegrádi országok, az eseményre a bolgár miniszterelnököt is meghívták, és ott közép-európai keretekben folytatják a most megkezdett egyeztetést.

A kormányfő arra is kitért, hogy nem fair, hogy Bulgáriával szemben kettős mércét alkalmaznak Európában, nem ismerik el az eredményeit, nem akarják felvenni a schengeni övezetbe, és nem ismerik el, hogy a migrációs válságban a legjobban teljesítő ország volt a schengeni övezeten kívül. Mint mondta, kiderült, hogy Bulgária a vállalásait betartja, képes a határait megvédeni, képes ellenőrzés alá vonni a migránsok áradatát.

Hozzátette: ha Európa hű akar lenni önmagához, fel kell ajánlania Bulgáriának a tagságot a schengeni övezetben, az más kérdés, hogy

a felajánlott tagságot egy éppen haldokló intézményben egy ország elfogad-e.

Bojko Boriszov arról beszélt, hogy eddig ugyan nem jutottak konszenzusra a migrációs válság ügyében Európában, de előreléphetnek, ha lezárják a határokat legalább addig, amíg a már ittlévő migránsok helyzetét rendezik.

Remélhetőleg a februári egyeztetéseken is arra jutnak majd, hogy nem engedhetik meg, hogy folytatódjon a tömeges bevándorlás – fűzte hozzá.

A bolgár kormányfő szerint humánusabb megoldás lenne most megállítani a bevándorlást, amíg döntenek a migráció rendjéről, szabályairól.

Arra is kitért, hogy nem Magyarország az egyetlen, amely értékeli Bulgária erőfeszítéseit, többen is példaképnek tekintik az országot.

Bojko Boriszov az európai szolidaritás jelentőségét hangsúlyozta, közös európai megoldást sürgetett, és azt mondta, remélhetőleg az európai partnerek a korábbinál aktívabbak lesznek a helyzet kezelésében.

27 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sentinel216
"Orbán: Schengen haldoklik"

Te csak azt szeretnéd kispöcs! Lehet, hogy minket MIATTAD szankciók fognak érni, de nehogy már egy évtizedek alatt - a Nyugati gazdaság és kultúra égisze alatt - felépített szövetséget a te kicsinyes bosszúd miatt feloszlassanak. Te már öt év alatt bőven leverted a magyar társadalmon a három sikeres bukásodat és az eeemmúúút nyolc évet. Bosszút álltál, megszedted magad a nép asztaláról, a haverok is kösz' jól vannak. Csak még azt nem tudod, hogyan bújjál ki a vezír jelmezből, hogy a lopott vagyont élvezni is tudjad. Nem tudsz elbújni! Megtalálunk felelősségre vonunk! Remélem!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
justhpeter
Ha innen nézzük igaza van, schengen haldoklik, csak Felcsút emelkedik ki. Gondolom javasolta a bolgár testvéreinek, hogy csatlakozzanak Felcsúthoz. Nagy meglepetés lenne számomra, ha egy komoly orvos normálisnak nyilvánítaná.
eugen4402
Fájdalommal tölt el Schengen haldoklásának híre, de ha kérhetem, a halál beálltát inkább az orvos jelentse be, a gyászjelentés kiadását meg talán hagyjuk a családra. Szurkolók maradjanak a lelátón, ne szóljanak bele olyasmibe, ami ... ... ...
Toby
A következő látogatási helyszínén - Albániában - már azt mondja, hogy az unió megszűnt !
papa.49
@Toby: Ha az albánok nem figyelnek besorozza hozzánk ,,külső tartománynak,,!!! Kíváncsi lennék ez után még hány percig élne a hazugovics???
Eriksson
Gyerekek! Ez nem is olyan süket duma, ha figyelmesen olvassuk a cikket.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.