A következő tanévtől már más szerkezetben, átalakított formában működhet a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) – mondta Palkovics László oktatási államtitkár egy kedd esti háttérbeszélgetésen.

Az oktatási államtitkár úgy fogalmazott: a Klik működése a jelenlegi, centralizált formában nem igazán szerencsés, a 198 tankerület nem funkcionál jól. A tervezett decentralizáció lehetséges irányaként említette, hogy az ország térszerkezetéhez vagy a régiókhoz igazodnának, illetve elképzelhetőnek tartotta azt is, hogy az iskolák száma alapján központokat szervezzenek.

Palkovics László azt mondta, hogy Klik tavalyi hiányát konszolidálni kell, ennek összegét most mérik fel, és a jövőben annyi forrást kell majd biztosítani, hogy a hiány ne termelődhessen újra. Megjegyezte: lesznek személyi változások is az átalakítások nyomán.

Az államtitkár a keddi első köznevelési kerekasztalról elmondta: a szeptember 1-ig megoldandó feladatok között határozták meg a Klik működésének átalakítása és a fenntartás rendezése mellett a hatáskörök újraszabályozását is, azaz, hogy melyeket kell az iskolaigazgatóknak visszaadni. Szintén ide sorolták a foglalkoztatási kérdések rendezését.

Jelezte: a szükséges törvényi és rendeleti változtatásokról legkésőbb áprilisig dönteni kell.

Hozzátette: a második, 2017. január 1-től megoldandó feladatok között határozták meg az előmeneteli rendszer felülvizsgálatát, az adminisztráció csökkentését, az Oktatási Hivatal átalakítását, a nem oktatói dolgozók jövedelmi rendszerének áttekintését. Ebbe a csoportba került még a pedagógus képzés tartalmai fejlesztése, a továbbképzési rendszer átalakítása, a kerettanterv, a nemzeti alaptanterv kérdése, a diákok terhelésének csökkentése. Megjegyezte: utóbbit csak felmenő rendszerben lehet bevezetni.

A harmadik csoportba, a 2017-ben megoldandó feladatok közé sorolták a digitális kompetencia, a kilenc évfolyamos iskola kérdéseit, és a módszertani témákat. A kerekasztal február és márciusban kéthetente, azt követően júniusig havonta ülésezik majd. Júniusban zárják az első félévet és szeptembertől decemberig a tervek szerint ismét havonta lesznek ülések. Kitért arra is, hogy a kerekasztal meghívotti köre az óvodapedagógusokkal bővülhet a jövőben.

Megerősítette, hogy a kerekasztal ülései között munkacsoportok üléseznek, összesen hatot hoztak létre: a tartalomfejlesztési, a gyermek és tanulói életutak, a pedagógus szakmai stratégia, a pedagógus hivatás, a fenntartói, a köznevelés-irányítási csoportot.

Palkovics László emlékeztetett arra, hogy a kerekasztal előtt 198 tankerületből 4538 észrevétel, vélemény, kritika érkezett. A Klikkel összefüggésben a legnagyobb számban a struktúra, felépítés nem megfelelő voltára hívták fel a figyelmet, ezt követte a konzultáció hiánya, az adatszolgáltatási terhek majd a fenntartás és a működtetés különválása, és a külön oktatási tárca szükségessége.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
A klik-ből viszont nem enged a klikk, pedig ez a pénznyelő bagázs a működés legnagyobb akadálya.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Akkor szeptemberig időt nyertek. De akkor már nyáron el kell kezdeni az új rendszer tervezését, mert augusztusban már késő lesz. Most megígérnek mindent, de közben majd szépen elsumákolják a megállapodásokat.
papa.49
Kedves Tanárok!!! Nincs megállás tüntetni kell mert különben semmi változás nem lesz!!!
eugen4402
Ez igen, ez egy salamoni döntés volt. A káposzta is jóllakik, a Klik is megmarad.
Lehet énekelni, hogy "ne búsulj Rózsám, lesz még szőlő, lesz még lágy kenyér"...Ja, és lesz még kréta, meg szivacs is, ha minden jól megy. :-)
lampa laz
A klik-ből viszont nem enged a klikk, pedig ez a pénznyelő bagázs a működés legnagyobb akadálya.
justhpeter
Nagy az akarat, de a kérdés az, mire lesz pénz.
zöldszem
Mikor elkezdték "rendezni" az oktatást azt mondták:"hosszú távú oktatáspolitika"
Ez ám a hosszútávú... addig még seggbe nem rúgja valamelyiket Orbán
Jó lenne már, ha Orbán (minden új a posztra 100% megfelelő) alávalója nem nézné saját "játszóterének" a tárcát...
Napi testnevelés, kötelező ének óra, hittan, erkölcstan...a gyerek meg tök hülyén kerül ki a nyolcadikból!
Palkovicsnak mi lesz az új oktatási pontja? Napi imádság, Orbánért?
Ha jól belegondolunk semmi szükség a Klikre! Minek, hogy megmondja a szabolcsi suliba, hány csomag WC papír kell? Ez is csak a "csókosak" foglalkoztató pénz lenyúlás alakult mutyi. Lassan a polgármesteri hivatalok is feleslegesek lesznek, mert a király a várból fog parancsolni a jobbágyoknak!!!
nevemnick
Az az érzésem, hogy nagyon beültették a pedagógusokat a hintába. Csak azt nem vették észre, hogy ez egy hamis körhinta, amelyből a centrifugális hatás kirepíti majd őket az álomvilágba.
eszegfu
Remélem a pedagógusok is látják: az eddigi 198 KLIK szervezet helyett lesz akár a többszöröse is, a "decentralizálás" elvéhez alakitva "az iskolák számának alapján központok" létrehozása. Sajnos ettől több pénz megy majd el a központokra, és a pedagógusok fizetésére és az oktatás eszközeire még kevesebb.!
papa.49
@eszegfu: A semmit tevés sok pénzbe kerül NEKÜNK, és NINCS HASZNA!!!Mire a pénz az iskolaigazgatóhoz ér már nyoma se lesz))))))))))
eszegfu
@papa.49: Az Általad felvázolt pénz "utjának" tényleg kb. ez lesz a vége!:(((

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.