Három építész is kemény szavakkal lépett ki a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületéből. A gittegyletet elvileg Orbán Viktor újabb drága becsípődésére hozták létre, hogy levezényelje a várnegyed rekonstrukcióját, és a miniszterelnök végre beköltözhessen a régóta vágyott Budai Várba.

A testület három tagja, Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista március 3-án küldték el felmondó levelüket Lázár Jánosnak, pénteken pedig a nyilvánossággal is közölték, hogy lemondanak tagságukról, mivel a kormányzat folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét a fejlesztési tervek kialakításakor.

"Idétlen, horthysta" – Felmondtak Orbán Várának újjáépítői

Az Index szerint megpróbálták Lázár János és államtitkára, L. Simon László figyelmét levélben felhívni arra, hogy álláspontjuk szerint a budai várat és ezzel összefüggésben a Városligetet érintő kormányzati tervek egyértelműen negatív hatással lesznek az egész főváros városszerkezetére, közlekedésére, területhasználatára, kulturális életére, idegenforgalmára, a figyelmeztetésre azonban nem érkezett válasz.

Döntésüket most többek között azzal indokolták:

Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását.

113 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
én átmenetileg egy ilyent javaslok miniszterelnöki hivatal gyanánt felhúzni:
2.bp.blogspot.com/-iAY7iUsDumg/Un-cciU351I/AAAAAAAAChE/UOBLWwPdzu8/s1600/PB020007Kercaszomor+jurta.JPG

Kicsit szedett-vedett ugyan, de arra a hátralévő kis időre azért megjárja.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mangu
@papa.49: Csak ki ne fuss a fazékból, mert odakozmálsz.
@mariaberta: Több, mint 1100 éve várunk "türelmesen", itt. Azt a kicsit, ami még hátra van, tán kibírjuk. Nem kell izgulni, vannak, akik már több, mint 6000 éve várnak a megváltóra. :))
qxy
@eszegfu: Tudod, ez mind csak az embereken ,múlik. meddig engedik. mert ha szabad a rablás, büntetlenül, Nem igen lehetne olyan Magyart találni aki nem használná ki. Jó. most egy páran biztos azt mondják ,- hogy én aztán biztos nem. Itt, két embert lehetne kinevezni. Klapkát, aki ért a pénzhez, meg Stadlert aki a szarból is pénzt csinál. mert akik eddig voltak, az pont az ellenkezője.Tudod volt idő amikor a politikusok bulizni jártak olyan helyekre ahol " szabad" minden. Én ilyen helyen dolgoztam és nagyon tetszett amikor le ugathattam és ki is dobhattam az embereket akik ma is a nyálukat verik a parlamentben. Tudod milyen jól esett ??
Ja, miért dolgoztam ott? Mert már akkor is valutában fizettek. Honnan volt nekik? a sticiktől. akik tejeltek nekik elég rendesen de ő hozta a " hölgyeket."így nem szólhatott senki, semmit.
eszegfu
@qxy: Egyetértünk abban, hogy -- talán nem is csak a magyarok -- ha az ember a hatalom és ezáltal pénz birtokába jut, biztos kihasználná. Én is azt gondolom: én biztosan nem, de ki tudja milyen "pénzéhes", mindenkit "eltaposó" ember válna belőlem adott esetben?! (Ha csak egy örökösödési veszekedést, pert nézek... ott is mi minden történik?!) Jelen esetükben az "emberek", legalábbis az a 3 épitész nem használta ezt ki...csakhogy szerintem "ott áll sorban a 2. arcvonal", akik alig várják, hogy helyzetben lehessenek! Gyakorlatilag pont ezért nem kellenek a Klapkák és a Stadlerek, mert ők még el is végeznék jól a munkát! Sajnos "kiszolgáló személyzet" mindig akad...ahogy nemrégiben Jaksity mondta: ma vagyontalanok, 1-2 év mulva milliomossá lesznek, de nem a munkájuk révén, és ami nem a középréteget gazdagitja, erősiti (és ezáltal M.o-t is!), hanem a 200 ezer "elit" réteg számát növeli pár fővel.
qxy
@eszegfu: Tudod sok fele jártam a világban. sok Magyarral is találkoztam a munkám miatt. és ez nem csak az én meg látások, sok fele ezt látták mások is. Magyarnak, Magyar az ellensége és ez, sajnos igaz. sok nemzet össze tart pláne külföldön. de a Magyar az ki cseszik mindenütt a honfitársával. Jó, Vannak kivételek. Mi is egy ilyen csapat vagyunk Mindenki mindenkinek segít, ha tud és ingyen . Semmi vallás kötelezettség. csak úgy. de nekem is jól esik ha valamiben tudnak segíteni amihez nem értek. és szaporodunk. De ezt otthon, kivitelezhetetlen.
eszegfu
@qxy: Szomoru ez a tapasztalatod... de én azért reménykedek, hogy a Tietekhez hasonló példa azért többségben van! Mint ahogy remélem ez itthon is van/lesz... elég, ha az ember a szükebb lakókörnyezetében együtt tud élni a szomszédaival, segitik egymást... ezzel máris tettél 1 lépést az összefogás felé... ezt a kört persze lehet tágitani tovább... és ebben én hiszek is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.