Három építész is kemény szavakkal lépett ki a Nemzeti Hauszmann Terv társadalmi testületéből. A gittegyletet elvileg Orbán Viktor újabb drága becsípődésére hozták létre, hogy levezényelje a várnegyed rekonstrukcióját, és a miniszterelnök végre beköltözhessen a régóta vágyott Budai Várba.

A testület három tagja, Csomay Zsófia építész, Lővei Pál művészettörténész és Schneller István építész-urbanista március 3-án küldték el felmondó levelüket Lázár Jánosnak, pénteken pedig a nyilvánossággal is közölték, hogy lemondanak tagságukról, mivel a kormányzat folyamatosan figyelmen kívül hagyja a testület véleményét a fejlesztési tervek kialakításakor.

"Idétlen, horthysta" – Felmondtak Orbán Várának újjáépítői

Az Index szerint megpróbálták Lázár János és államtitkára, L. Simon László figyelmét levélben felhívni arra, hogy álláspontjuk szerint a budai várat és ezzel összefüggésben a Városligetet érintő kormányzati tervek egyértelműen negatív hatással lesznek az egész főváros városszerkezetére, közlekedésére, területhasználatára, kulturális életére, idegenforgalmára, a figyelmeztetésre azonban nem érkezett válasz.

Döntésüket most többek között azzal indokolták:

Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását, teljesen elpusztult épületek újraépítését, az ennek érdekében teljesen felszámolt magyar műemlékvédelem történetének és eredményeinek teljes semmibevételét. Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk a 19. század második felének, a 20. század elejének ilyesfajta rekonstrukcióját, az I. világháborúba torkolló késői historizmus, illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását.

113 hozzászólásarrow_drop_down_circle

pbalage
én átmenetileg egy ilyent javaslok miniszterelnöki hivatal gyanánt felhúzni:
2.bp.blogspot.com/-iAY7iUsDumg/Un-cciU351I/AAAAAAAAChE/UOBLWwPdzu8/s1600/PB020007Kercaszomor+jurta.JPG

Kicsit szedett-vedett ugyan, de arra a hátralévő kis időre azért megjárja.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
cs.n.
"Az Orbán-kormány egy kicsit felhasználta, aztán dobta őket"
címmel az előzmények egy korábbi cikkben:
nol.hu/belfold/az-orban-kormany-egy-kicsit-felhasznalta-aztan-dobta-oket-1582267
pbalage
én átmenetileg egy ilyent javaslok miniszterelnöki hivatal gyanánt felhúzni:
2.bp.blogspot.com/-iAY7iUsDumg/Un-cciU351I/AAAAAAAAChE/UOBLWwPdzu8/s1600/PB020007Kercaszomor+jurta.JPG

Kicsit szedett-vedett ugyan, de arra a hátralévő kis időre azért megjárja.
Csizmás Kond
"Elfogadhatatlannak tartjuk a kortárs megoldások helyett száz-százötven éve megrajzolt tervek, fel sem épült épületek anakronisztikus megvalósítását"
..és mi a garancia hogy az övék jobb ?...vagy..
"illetve a Horthy-korszak jelentés nélküli kulisszáinak, esetenként egyenesen idétlen építészeti megoldásainak száz- és ezermilliárdokat igénylő újraálmodását."
...az övék mennyibe került volna ?
Peller Anikó
Hülyeség, már megint valami magasztos értelmet keresnek a szobatudósok a vektor becsípéseire. A várba költözésnek egyetlen értelme van, aggódik a vektor. A vár jól védhető és a rettegő geki fel akarja tenni a művére a koronát. Attól fél, hogy elapad a mű vére. Csau.
coni
Kezdettől fogva abszurd ötlet volt hogy az agglomerációs közlekedés miatt eleve túlterhelt Centrum-Városliget útvonal még elbír plusz 1-2 Millió túristát.
karma1
@pbalage: Nekem mar a cikkben szereplo meghatarozas sem tetszik: "orban VARANAK"... Mi van? Az mar nem a magyaroke, hanem orbane???
Nincsenek ezek egy kicsit meggargyulva?
Van, aki ketkedok abban, hogy ugyan mitol lenne egy mai epitesz terve jobb, mint egy 150 evvel ezelotti, (ez a nagyfoku hulyeseg mar valaszra sem erdemes, mert olyat nem is emlitenek, hogy a technika es az epiteszeti tudas es felhasznalt anyagok, eszkozok mintha egy picit fejlodtek volna az elmult 150 evben, ), de az, hogy ezt az egeszet kizarolag orban agymenesenek megfelelve kellene vegrehajtani... haaaat, ez rettenetesen szomoru...
Asszem, egyre tobben lesznek, akik nem hagyjak a szakmajukat ledegradalni, megeroszakolni, ennyire visszamenni az idoben, mert ez a deklaralt es egyben eroltetett visszafejlesztes elobb-utobb megbosszulja magat, a nem praktikus megoldasok a valosagban sohasem mukodnek...
eugen4402
Alapvető tévedés, hogyha valaki igazi "úri környezetbe" kerül, abban a pillanatban úriember lesz belőle. Az úr a pokolban is úr, a cseléd a palotában sem alakul át főherceggé. Az új Puskás stadionban sem lesz soha annyi néző, mint a boldog emlékű Népstadionban volt anno. A "változnak az idők" nem egyszerű szólam, jelentése is van...
eszegfu
@Csizmás Kond: Garancia valóban nincs, hogy az ő tervük jobb lett volna. Nyilván elolvastad az egész cikket... de akkor miért nem idézted a 2.-hoz a mondat elejét is..."Szellemiségében is igencsak károsnak tartjuk... az I. világháboruba torkolló historizmust..." ?! Engem azért gondolkodóba ejt: miért is kellene 100-150 éve tervezett és fel nem épitett épületeket most felépiteni és "idézni" ezzel esetleg a Trianoni béke előtt M.o-t, vagy Horty "szellemiségét"?! Az rendjén van: őrizzük meg a Várban lévő épületek állagát, sőt még O.V. használhatná is, tényleg nem érdekel! De hogy régi tervek alapján épitsünk fel ma bármit is... sajnos engem arra emlékeztet: éljünk ugy, mint a "mult"-ban , amikor még "nagymagyarország" volt és kormányzó volt M.o. első embere. Szerinted meg mire jó ez a fajta épitkezés... van ötleted?!
Jozefina
Igazuk van, de el sem kellett volna vállalniuk.
human
Orbán és a kormány a várba költözéssel csak jobban elzárja magát a külvilágtól, a valóságtól.
Fradigege
Idétlen, horthysta? Horthy forgolódik a sírjában, hogy egy morénak a példaképe. Sőt, a gyerekeinek héber neveket adott.
Szókrakész
Az mszp-szdsz milliárdos kormányzati negyed esetében miért nem lázadtak így fel?
karma1
@human: 10.09-re: Az lenne a legkisebb baj, a nagyobbik az, hogy kozben tonkre is teszi a Vilagorokseg e gyonyoru darabjat...

Ez a pali amiota hatalmon van, meg semmit sem tudott felepiteni, kizarolag rombol, atepit, kivag, attelepit, bezar, befalaz, feltolt (aluljarokat a Belvarosban),

Az arany is szarra' valik a kezeben,... Anti-Midasz
Csizmás Kond
@eszegfu: szellemiség...és a kommunizmusban épültek melegséggel töltenek el ?
papa.49
@pbalage: Igazad van pontosan neki való ,,hivatalnak,, !!!
Ebben is ugyanannyi kárt tudna okozni az embereknek, az országnak!!!
papa.49
Amit a megzakkant agyával kitalál, azt ,,tűzön, vízen,, átveri, az se érdekes mennyibe kerül, avagy jó- e az országnak, az embereknek!!!
Igaz az emberek addig érdeklik, míg rá szavaznak, utána pont leszarja őket!!!
Slade
@magyarbakancs: szép kis csapat. A sírásó legyen a legjobb barátjuk.
magyarbakancs
@papa.49:" Igaz az emberek addig érdeklik, míg rá szavaznak, utána pont leszarja őket!!!"
Mindig konzultálnak nem?
Veled nem konzultáltak?
papa.49
@karma1: Például Erzsébet híd pesti hídfő...
magyarbakancs
@Slade: Harangozást vállalom.
Bele kezdenék nagy lelkesedéssel a sír ásásba is.
eugen4402
A VÁRésLIGET csoport felhívásához rengeteg (el)ismert magyar személyiség csatlakozott, akik nem értenek egyet az idióta változtatásokkal a várban és a Városligetben. A Fidesz rövid közleményben baloldalinak nevezte őket, köztük Szörényi Leventét, és Jeszenszky Gézát...:-)))
Pestilence
Ha holnap azt találná ki, hogy vezessük be a gyermekmunkát vagy a rabszolgaságot, akkor a lefizetett gombnyomogatói megszavazná és legtöbb hivője ezeket is meg tudná magyarázni.
Szerencsére vannak olyanok, akik nemet tudnak mondani az eszement ötleteinek.

Maradjon 60pusztán, úgyis útálja Bp-et. Ez látszik azon is, hogy lebetonoztat minden parkot a városban.
papa.49
@magyarbakancs: Én már az első ámokfutásuk alatt ,,feketelistás,, lettem azóta engem nem keresnek, hála Istennek!!!
karma1
@magyarbakancs: En is lattam rola Nepszabadsagos ujsagcikket, de azon eppen egy putri ajtajaban alldogaltak... Ha nem az ujsagban lattam volna, a sajat szememmel, nem hinnem el,... Igaz, ennek kb. 23 eve, akkor meg nem volt komoly jelentosege...;o(((((
magyarbakancs
@karma1: Látod tezsvérem ki aváckodta.
Jogot végzet vályogot.
karma1
@eugen4402: Istenkem, hat nem mindegy, hogy takonyarpad minek nevezi ezeket a tisztesseges, orszagunkert aggodo embereket? Szerintem ezzel ok sem foglalkoznak, mert megnezik, hogy ki mondja (egy elmebeteg, vagy eppen valamelyik apolo-csicskasa), az meg olyan pehelykonnyu gyalazas, mintha a Himalaya tetejen valaki elpukizta volna magat,...
eszegfu
@Csizmás Kond: Jó vicc! Ezt csak annak foghatom fel, mivel nincs olyan hülye ma M.o-n, aki a Várba a szocializmusban felépitett épitmények stilusában szeretne valamit is látni!!! Csak ismételni tudom: az rendjén van, védjék meg a Várban lévő épületek állagát, ujitsák fel. És erre kértem ötleted Tőled is: mi lehet az oka annak, hogy 100-150 éve tervezett, de fel nem épitett épületeket ma akarnak felépiteni?! Ha nem akarsz rá komolyan válaszolni, akkor ugyis jó...
RonaGyuri
@Szókrakész: esetleg ha utánanéznél - függetlenül attól, hogy ki találta ki - annak lehetett volna egy igencsak pozitív hozadéka a Nyugati mögötti roncstelep felszámolása.
Az orbáni agyrémben az a legrosszabb, hogy tönkreteszi a Várat és a Városligetet!
Slade
@magyarbakancs: fasza, akkor lássunk hozzá mihamarabb, mert amit ma megtehetsz...
eszegfu
@magyarbakancs: @Slade: Ha jól értem: valami "szociális temetésre" készültök?!
eugen4402
@karma1: Egy kicsit meg is értem a Fidesz beszélőembereinek pillanatnyi zavarát, hiszen lassan bárhova néznek, mindenhonnan BALOLDALI pillantásokkal szembesülnek, már amennyiben mindenki baloldali, aki nem feltétlen híve az Orbán-rezsimnek...(?)
Csizmás Kond
@eszegfu: Az építészetet is ugyanúgy mint bármi mást lehet tömbben tervezni vagy egyenként. A felépítés pedig pénzfüggő. Ha akkor megterveztek valamit aminek bizonyos részleteit nem tudták befejezni miért ne lehetne ma hozzáépíteni egy mai tervezettel ellentétben ?
Pestilence
@Csizmás Kond: Te tipikusan az vagy, aki minden fideszes agyrémet meg tud indokolni.
Majd amikor már csak a pártkatonák és a közmunkások maradtak Mo-on, és Neked kell eltartani ezt a pénzéhes bandát, akkor tapsikolj ennyire.
karma1
@Pestilence: Nem kell neki eltartani,... Bertroll o, Romaniabol...:o))) Csak olyan cikkekhez ir, amiben valakire ra lehet szallni, es azzal az egy emberrel szorakozik 80 beirason at,...Nem erdemes vele szobaallni, o meg azt is tudja, hogy nalunk mi folyik Uj-Zelandon,...:o))))
Csizmás Kond
@Pestilence: ...ellentétben veled én igyekszek minden cikkhez úgy hozzászólni, hogy az ne politikai vagy egyéni érdekeket piszkáljon.
Magyon beszűkült gondolkodásmódra vall ha minden cikknél csak a politikai irányelvet látja valaki.
eszegfu
@Csizmás Kond: Na ezt már értem! Azt azért látni kell, hogy a II. világháboruban sok épületet lebombáztak a Várban is, tehát ezen épitmények + a 150 éves török hódoltság miatt még lényeges lehet a régészeti kincsek száma... (amit csak akkor tudhatunk meg, ha feltárták), igy szerintem nem szabadna uj épületeket ezekre ráépiteni... az is igaz, hogy ha általában az épitkezések alkalmával valamilyen régészeti dologra akadnak, akkor évekre elhuzódhat az épitkezés a feltárás miatt...
Pestilence
@karma1: Köszi, akkor nem fárasztom magam vele.
Itt már egyesek úgyis leamortizálták a falra hányandó borsókészleteimet. :)
pbalage
@magyarbakancs: a második képet egy robur ablakából fényképezték?
karma1
@Pestilence: Te meg uj vagy, Veled probalkozik...Viszont ha nem szolsz hozza, megpukkad mergeben...:o)))
karma1
@eszegfu: 11.13-ra: Ja, csak a halott nem akarja meg ezt az akciot,... sajnos...
karma1
@I am a beautiful and smart.: Bocsika, de biztos jol vagy? Ugy nez ki, nem volt tiszta a "szer"... Egy szavadat sem erteni...Ha leforditanad, mondjuk magyarrol magyarra, azt tudnam ertekelni...:o))
eszegfu
@karma1: 11:59 Bocs.! de most besz@tam a nevetéstől!:))))
karma1
@eszegfu: En ugyanezt tennem, ha mar ott tartanank...:o))) Sot, asot ragadnek, mert be akarnam tartani a torvenyeket, a szocialis temetesbol bizony ki kell venni a csaladnak is a reszet, a maffia az egy nagy csalad, igaz, mi csak kis mutyurok vagyunk benne, de akkor is...:o)))
Sot, megtoldanam meg "hat la'b" melyseggel, biztos, ami biztos alapon...:o))))
Toby
Igyan már...ott van, készen a sopronkőhidai "rezidencia" és Grác sincs messze...
moiszikf
Arra azért kíváncsi lennék, hogy a felmondását benyújtó "trió" mit és mennyiért tervezett volna.
sentinel216
A bukott balhátvéd talált a nagyanyja batyujában egy pár múlt század eleji Kincses Kalendáriumot, azokban képeket a Magyar Királyi Székesfővárosról. Vissza szeretné építeni ami az idők folyamán elporladt. Csak hát ezek a kommunista, bolsevista építészek nem hangolódtak rá az ő múltba révülő terveire.
moiszikf
@Toby: Az objektivitás végett, hogy ki tudjam alakítani a saját véleményemet.
bakegya
@Toby: Grác már nem fogad!!!-pénzér se...
Toby
@moiszikf: Aha, ezt csak te érted, ugyanis mi a fészkes fene köze lenne a személyes pénzhez, amikor nyilván nem 50 HUF-ért várták el tőlük a szakmai munkát ? Egy ilyen tervezői meló milliónál kezdődik és akkor csak a lépcsófokok tervezéséről, van szó !
Magyarul: - rejtély vagy ezzel.
Toby
@bakegya: Akkor majd valamelyik választási irodás "tar"honya helyrepofozza !
moiszikf
@Toby: Nem arra vagyok kíváncsi, hogy ők "mennyibe kerülnek", hanem amit terveztek volna.
Borsodi
Majd megoldja Valamelyik mutyis cég,csak még kell egy építsz bizonyítványt csinálni.
Tádé
l.s.l. a nemzet főépítésze beosztásba került kinevezésre.
Április 1-én veszi át a nemzet főborásza, a nemzet főpâlinkafőzője, nemzeti maghasadás kutató, nemzeti szállásgazda,
nemzeti útmenti útmentő, l.s.l. díjas nemzeti költő,
főnemzeti nemzeti...kinevezéseket.
Az előterjesztést l. Simi lacika terjesztette elő és hagyta jóvá.
Toby
@moiszikf: Ehhez képest eléggé érdekes ez a mondattöredék: "...felmondását benyújtó "trió" mit és mennyiért tervezett volna. ".
karma1
@moiszikf: Ebben az esetben ennek semmi jelentosege. Az o penzuk a tervezesert ugyanannyi lenne, ha egy Vajdahunyad varat, vagy egy epiteszeti szornyet,- mint pl. a Nikex palota volt a Gresham mellett a Duna parton - terveznenek. A tervezesen nem lehet nyereszkedni,abban nincs szetoszthato penz, ellophato vagyon.

Itt csupan arrol van szo, hogy akik benne voltak a Hauszman tervben, azt lattak, hogy a szaktudasukat baromsagokra akartak felhasznalni, mert valaki(k)nek igy tetszik, valoszinu, hogy a KIVITELEZESNEL akartak leszakitani a nagy lovekat.

Hidd el nekem, hogyha egy epitesz azt mondja, hogy ez egy baromsag, es nem illik bele a meglevo epuletegyuttesbe (mert ok nemcsak EGY epuletet terveznek, hanem egyben VAROSKEPET is), akkor az egy orbitalis baromsag.
Egy fekete, egy kerenyi mindenfele szivfajdalom nelkul megtervezte volna akar a horthy korszak legszebb lovardajat is, a makovecz telerakta volna faval az amugy regesregen kore alapozott epuleteket, de ezek az emberek mar reges regen keptelenek haladni a korral, magaval az epiteszettel, de foleg a technikaval sem.

En dolgoztam olyan helyen , tervezoirodaban kezdo designerkent, ahol epuleteket (is) terveztek.
Egy epitesz mindig fellabbal a bortonben van, es csak akkor latja a muvet, IGAZAN, ha az mar felepult, viszont tudja , hogy annak az epitmenynek mi a kornyezeti hatasa, es hogyan mukodik az epuletgepeszete.
Ebben a helyzetben semmi jelentosege, hogy MENNYIERT terveznenek, a MIT? pedig maximalisan megfelelne a jelenkor osszes kovetelmenyenek, beleertve a varoskepet, a tortenelmet, es a praktikumot.
kkalman
Minden tiszteletem a három bátor építészé, de...
Ez csak egy kis vihar a billiben. Ha a teljes Hauszmann csoport lelépne sem lenne semmilyen ráhatása minidiktátorunk bomlott agyában megszületett tervre.
Desischado
@Slade: Segítség nem kell? Ha igen, rohanok segíteni! Ásót is tudok szerezni!

Ez a nemnormális, csak rombolni tud. Meg kell állítani mindenáron! Az építészek meg jól tették, hogy kiszálltak! A szakmájuk iránti tisztelet is erre kötelezte őket! Meg a józan észé is. Persze az orbánnak nincsen!
Yoda69
Remelem ezekutan a ketkedo fidesznyikeknel is tisztul a kep mire is megy itt a jatek.
bakegya
@pbalage: a vizes árok, az jár neki és a pereputtynak is.EZ EGY CSODA A TERMÉSZET KÖZEPÉN-a mészáros mangalica hasonló menedékházakat romboltatott le Fejérben ,ahol egybeszántatta az ajándékba kapott földjeit,AZ ERDŐSÁVOKAT IS KIIRTATTÁK.
Egyetlen bokrot se talász már amit nyugodtan körbehugyozhatna a megfáradt vándor!!
Az V-ker József nádor téri fák helyére kiállítva várják meg az utolsó ítéletüket,akár 60 fokos melegben is,aztán ha dob nekik egyetlen BECSÜLETES MAGYAR EMBER EGY SZELET KENYERET,AZT KÖSZÖNJÉK MEG -AZT VÉDJÉK MEG,HOGY A KUTYÁK ÉS AKÁR A SZOCIK EL NE VEGYÉK TŐLÜK!
OTT SZOPTASSA A GYEREKÉT A RÜHELLKE AHOL ÉN NAPONTA A SÁRBA JÁROK!
A három építésznek pedig annyi munkája lenne a romkocsmák helyén a rekonstrukciós munkával,hogy a történelmi belvárost ne kelljen eldózerolni.Maradna még valami a MILLÉNIUMI MULTUNKBÓL IS.
karma1
@kkalman: Na, azert ha mindenki egyszerre felallna a terveoasztaltol, es azt mondanak, hogy bizony, bizony , ez egy meretes baromsag, azert eltartana am egy joideig, amig osszeszedne megint egy utokepes tervezogardat, es ha osszeallitott egy uj csapatot, azoknak meg kell ismerni minden reszletet, es lehet, hogy meg elobb elhajtjak a tarka fulre a kormanytagokat, akik baromsagokat akarnak megterveztetni veluk.
papa.49
A csutifélkegyelműt nem nagyon érdekli hogy az a 3 ember felállt, hogy nem kívánja a nevét adni ahhoz amivel nem ért egyet!!! A tegnap nyilatkozta egy fütyiszes ,,nagyon hozzáértő,, nem baj még maradtak 47 en. hát azoknak is el kéne gondolkozni azon, hogy mihez is adják a nevüket...
eszegfu
@moiszikf: 17:44 Ahogy elolvastam 1-2 tanácskozásról szóló irást...A Hauszmann terv alapján ezek az épitészek vállalták az épületek restaurálását, eredeti terv szerint, mint további lehetőséget a lovarda és a rendőrpalota felépitését, mindezeket ugy, hogy a középkori romok láthatók és ezzel védhetők legyenek. Majd menet közben a kormányzat különböző funkciók alkalmassá tételére is kéri az épületek felujitását, vagyis kormányzati és turisztikai célokra (pl. mélygarázs épitése). Tehát a Várból a kulturális és tudományos intézményeket kitelepiti és helyettük kormányzati és turisztikai intézmények kerüljenek... ami nekem ugy tünik, hogy a tervezői csapat megbizatásakor nem volt benne a tervekben, vagyis mikor elvállalták kb. 1 évvel ezelőtt a feladatot, nem erre szerződtek.
Draba
Attól,hogy a putrilakó a várba költözik,még putris marad,azt nem tudja levetkőzni.
magyarbakancs
@eszegfu: Tudod tezsvérem sír ásás fárasztó egy kis lőre jól jönne.
Na meg korpa is kevés amit ezért a munkáért kapok dikházom.
eszegfu
@Szókrakész: tegnap 10:15 Egyszerü: az SZDSZ-MSZP-s kormányzati negyed a Nyugati pályaudvar mögötti helyen lett volna 3,5 milliárdból, ez a mostani Várbeli dolog meg kb. 20 milliárdba kerülne, melyből 1,5 milliárd az "előkészités", a mélygarázs a Várba 1,5 milliárd! Ez a 2 tétel már önmagában is majdnem annyi, mint a Nyugati mögé tervezett kormányzati negyed... és akkor arról nem beszélek, hogy egy középkori történelmet is képviselő helyre szerintem valahogy nem "illik" a mélygarázs...
eszegfu
@magyarbakancs: Értem én testvérem, hogy ez a munka fárasztó és még pénzt sem kapsz érte... de hát ez "szociális" temetés... meg aztán még az is lehet, hogy "közügy" lenne...Te meg ezáltal "közszereplő" is lehetnél... ez azért bárki számára vonzó lehetne... vagy nem?!:))))
karma1
@magyarbakancs: Szegyelld Magad!!! Hat Te semminek nem tudsz orulni? Teged nem hat at a targy szeretete???...:o))))
Valami cefret csak-csak vinne Neked a mi Baratnonk,...Beszeld meg Vele, csak kezdjetek neki minel elobb!...:o))))))
bretagne
Szeretem, amikor embereknek gerincük van. Gratulálok a 3 embernek.
Szókrakész
@eszegfu: Annak csak a neve lenne mélygarázs.
Szerintem egy bunkert építenének, olyan Fehér Ház stílusban.
Ezek az egész projektet már a jövőre tervezik.
A mindenkori vezetők(Orbán azt reméli, örökké ő maga) menedékhelyének szánják "esős időkre".
Csak titokban kell csinálni, a bunker építésének költségeit más projektbe csomagolva akarják eltitkolni. Alapozási munkák címszó alatt titokban mélyebb, nagyobb "alapot" tudnak létrehozni, mint a felépítmény maga.
Matolcsy se azért tervezi a kis földalatti "gyógyászati" létesítményét, mert nincs elég fürdő, masszázs és gyurmaterem Budapesten.

Valami készül, csak kussolnak róla.
És a mi pénzünkön a saját pöttyös seggük mentésére építgetik ezeket.
eszegfu
@Szókrakész: Én csupán igyekszem a "tényekre" alapozni, ill. amit olvasok... tehát elfogadtam, hogy a mélygarázs a turisták miatt kell! Ha viszont átgondolom, hogy a Várba egyetlen buszjárat közlekedik, külön engedély kell az autóknak is, tehát nincs "közuti" közlekedés igazán, akkor majd a turisták jármüvei meg felmehetnek a mélygarázsig (amit a Lovarda alá akarnak épiteni!)... mindenképpen érdekes a teóriád!
Szókrakész
Amúgy kíváncsi lennék hány ember befogadására alkalmas Óvóhely létezik most Magyarországon és hol?

Melyik városokban, falvakban?

Svájcban a lakosság 70%-t befogadó férőhely van.
Nálunk?

Mert ilyen projektekről a gengszterváltás óta nem hallottam.
A pestiek azt hiszik, hogy ha lemenekülnek a metrókba, akkor már védve is vannak?
Az lenne a legnagyobb tömegsír!!!
Csak elég áttörjön valahol egy fal, álljanak le a szivattyúk és az egész metró egy nagy akváriummá alakulna.
karma1
@eszegfu: Dragam, ne hidd el, a turistaknak eszukbe sincs a Varba autoval behajtani! (Igaz, mar majdnem tobb mint 2 evtizede nem is hajthatnak be, csak engedellyel az ottlakok)
Ez az egesz koltozosdi csak az emberek eloli elzarkozasra lenne jo, es arra, hogy talan a Varat mar megse lovi szet a magyar, olyan gyonyoru!!!
Tudod, tavaly nyaron voltam otthon, es felmentunk a Varba is, oriasit SETALTUNK, Matyas templom, Halaszbastya, Toth Arpad setany, a regi agyuk, a csodaszep Csontvary Kiallitas... Nem kell oda semmifele jarmu, a kisbuszok tokeletesen megfelelnek az emberek igenyeinek!

Ez a szemet akarja oda magat kirobbanthatatlanul befeszkelni, pereputtyostul, mert a zabszem mar nem fer abba a pottyos s@ggebe...!
Ha bunker- es barlangrendszerben gondolkodnak, akkor elegge megszivjak, mert az egesz Varhegy egy oriasi meszkoszivacs, telistele uregekkel, feltart (es feltaratlan) pince- es barlangjaratokkal...

Kesz ongyilkossag ott barmit is elkezdeni furni-faragni, rajuk szakadna az egesz, illetve annyira megdragitana az epitkezest, amit egyszeruen nem lehetne mar fu alatt csinalni! Azt sajnalnam igazan, hogy az ott lakok elete is teljesen tonkremenne, mert hiaba laknak elokelo kornyeken, de a lakasokat csak szigoru eloirasok szerint ujithatjak fol (nana, az egyszeru polgar szivhatja, orban nem!), a rengeteg turista meg igy is sok...
Egy legy se szallhat majd be a Varba a TEK tudta nelkul, ha orban keresztul birja nyomni ezt az orultseget...
világlátó
Az egész ötlet nagyzási mánia fedezet nélkül.Ahogy az olímpia is, a városligeti őrület is.
A Budai vár restaurálása folyamatos és gondosan ütemezett feladat kell legyen.Ez egy olyan objektum együttes, amit művi , álságos, buta politikusok által vízionált neo-neo klasszicista , copf, reneszansz, rokokó stílusjegyek , ugyanakkor a hegy gyomrában szuper welness létesítményekkel, annak komplett gépészetével stb. kivitelezni egy olyan országban, ahol az országgyűlés épülete Európa legszebbike, szemben vele a két gyönyörű palotával,egyszerűen megengedhetetlen. Nem lesz Paks 2. sem ne aggódjatok.Le kell húzni ezeket a megbomlott tudatuakat a földre, el kell venni a kis csörgőt a kezükből, a cumit ki kell venni a szájukból és el kell verni a liberós feneküket.Az L Simon -t el kell zavarni a birtokára, mert amíg ott lebzsel az Orbán mellett, képes bátorítani hagymázas gondolatai.
Mondjátok meg, ki, kik, hogyan tudják megállítani ezt a valóságtól elrugaszkodott, saját zavaros gondolataiba belegabalyodott teljhatalmú diktátort?Hát nincs erre testület, a kormányt ellenőrző intézmény, vagy valami az új alaptörvénybe foglalt felsőbb erő?
Az lehetetlen hogy a népnek az utcán, erővel, szemben a hatalmi erőszakszervekkel kell kiharcolnia hogy ez az elvakúlt ember és a lakáj környezete elhúzzon a francba. Az iráni sah is elmenekült, de több más, óriási hatalommal bíró ember is a 20. szd. - ban.Egy ilyen történelmi múlttal bíró kis nemzet itt a Kárpát medencében hogy aljasodhatott le a saját kormánya szintjére?Széchenyi István ezt már egyszer megfogalmazta. Ma is igaz.
Ha mégis megmaradhat egy darabig, legalább vegyék el tőle a kassza kulcsát, de a kamra kulcsát is. Minden százmilliárd feletti döntéstől meg kell fosztani.Őt is, Matolcsy barátját is, Varga Mihályt is, meg mindazokét is akik hozzáférnek az ország vagyonához.
Tűrhetetlen, hogy a lopásokról titkosítást kezdeményezzenek. Ki állította ki a Bánki képviselőt
ezzel a disznósággal? Nyilván Orbán tudtával történt.Gyalázat !
eszegfu
@karma1: Bevallom, teljesen megdöbbentett, amit irtál a Várról! Nem bizalmatlanság, de én is rákerestem! Bakker! Ezek ott fent nem tudják: hogy 1980-tól "jelentős felszin süllyedések, beszakadások" vannak. Olvastam egy 2012. tanulmányt, amelyben konkrétan bizonyos helyszineken mértek és ezt az épitészfórumon is ismertették. Fel nem fogom, hogy mehet szembe O.V. és L. Simon (aki a Vár projektért felelős) ennyire a józan észnek! Kénytelen vagyok a Te és @Szókrakész: hsz-ét is elhinni, pedig nem nagyon hiszek a hipotézisekben!
karma1
@világlátó: Baratom, Te mindig higgadt, meggondolt vagy, az irasaidban minden temat legalabb 3 kulonbozo oldalrol is megvizsgalsz, elemzel, de latom, mar Neked is kezd tele lenni a puttonyod...:o(((

Van itt egy masik cikk, amiben Vago Istvan szegyelli, hogy valaha a TV2-nek dolgozott. Azt nem kell szegyellnie, mert az egeszen mas volt, mas musorpolitikaval, szakemberekkel, hozzaertokkel... A nmostani TV2-t viszont vajna szemelye lehuzta a sarba, egy felelos embernek nem lehet celja, hogy ott dolgozzon...
Szoval EZ a TV2 mar nem AZ a TV2...
Ezt csak azert mondom, mert sokan vadolnak azzal, hogy masik orszagot valasztottam lakhelyemul, eletvitelszeruen...

Ezert tettem tehat, - csak eddig nem lehetett IGAZAN megfogalmazni, hogy miert is -:
EZ a mostani Magyarorszag mar korantsem AZ, amit en igazan szerettem, amiben 28 evet tisztesseggel ledolgoztam...

Azt nem tudom, hogy hogy tortenhetett meg, hogy ilyen gyorsan ilyen melyre sullyedhessen az orszag, ami 10 millio embernek a hazaja, nekem szulohazam, ...
Eltunt erkolcs, moralitas, tisztesseg, a lopast torvenybeiktatjak, ha ugy tetszik, akkor akar visszamenoleges hatallyal is hozhatnak torvenyt, ket kezzel szorjak a penzt, a MAS PENZET, az Unioet, a kisembereket, a nyugdijasoktol lopjak el az etelrevalojukat,...
EZ nem az en hazam, ami olyan gyonyoru , ahol dolgos, boldog emberek eltek, csaladot neveltek, kiszamithattak a jovojuket, tanulhattak, juthattak valamire...

Kerdezed: nincsen valami felso ellenorzo szervezet, akik felelossegre vonhatnak oket? NINCS! Ezert toroltek az Alkotmanyt, ezert csinaltak egy zavaros torveny-katyvaszt, nincsenek fekek es ellensulyok, csak sogorok es komak, iskolai cimborak, es ha mar ok is ugy gondoljak, hogy ez szurhatja a nepek szemet, akkor jo, majd eldugjuk az ordas tenyeket, mindent titkositunk legalabb 50 evre, oszt jonapot...

Szomoru vilag ez, bar mielobb valtozas allhatna be...
eszegfu
@világlátó: Sajnos költői kérdéseidre én sem tudok válaszolni! Azt viszont tudom: mindenre megvan/meglesz a fedezet, amire O.V. akarja, ahogy a személyes érdeke kivánja. Pl. az elmult hónapokban "menesztették" az OEP vezetőjét is, mert nem tudott, vagy nem akart olyan költségvetést letenni, ahol 80 milliárdot meg lehet takaritani! Az világos, hogy a politikus foglalkozás nem egy szakma, de hogy a kormánytagok valódi szakmája teljesen eltérő legyen a posztjuktól, az már nincs annyira rendjén! L.Simon magyar szakos középiskolai tanár és megbizzák a Vár rekonstukciójának "levezénylésével"... vagy Bánki, aki külker. áruforgalmi szakon végzett, annyira ért a dolgához, hogy képes legyen benyujtani azt a törvényjavaslatot, mely szerint az MNB alapitványait kivegyék a köztulajdonból?! Nem járok messze az igazságtól, ha azt gondolom: megbizható fideszesek vannak minden területen, akik "kihajták" a szakemberekből O.V. óhaját-sóhaját... és szinte természetes, hogy O.V. engedélye, beleegyezése nélkül talán még szellenteni sem mernek! Akiknek ez nem megy, kirugják, vagy önszántukból adják vissza megbizatásukat.
karma1
@eszegfu: En egy kutato es tervezointezetben dolgoztam zsenge novendekjanyka koromban, es mi bejarast kaptunk mindenfele plecsnivel engedelyezve , a foldalatti reszekbe... Akkor meg csak egy nagyon kicsi resze volt feltaras alatt, amirol a historiasok meseltek, es a konyvekbol lehetett tudni, hogy bizonyos helyeken vannak lejaratok egy barlangrendszerbe...
Ez majdnem 40 eve volt, akkor kezdodtek komoly asatasok ott, es tudomasom szerint meg most sem a teljes labirintusrendszer van feltarva, sok resz meg feltaratlan, de tudjak, hogy uregek vannak, joreszt meszkobol es tufabol...

Iszonyu penzeket nyelne el, ha ennek az agybetegnek minden agyameneset meg akarnak valositani, amit a koltsegvetes meg tevedesbol sem birna fedezni, eltolcsi is csak hitelt tudna valakiktol keregetni, de nem hiszem, hogy kapna ilyen celokra...
Nem hiszem, hogy ne lenne valami modja leallitani ezt a ketlabon jaro kozveszelyt...Nagyon ideje lenne mar...
Ha mar zart helyen akar elni, huzzon el Graz-ba, vagy Sopronkohidara,... Igaz, ott a fold felett, de szinten zart korulmenyek kozott lenne,...:o))
eszegfu
@karma1: Mint tudjuk ahol a pénz, ott a hatalom. Simicska "előretolt" bástyájával megteremtették a pénzt, amiből hihetetlen "szervezettséggel", akár gyalázatos eszközökkel is hatalomra kerültek... majd a törvények erejénél fogva minden pozicióba -- a hozzáértést nélkülözve -- a saját emberüket ültették. Most már csak az a kérdés, hogy M.o. életének mely része nincs kipipálva a "bakancslistájukon"?! Amikor én ugy itélem meg, hogy már nincs mire "rátenyerelni"... előbukkan megint valami! Tényleg elkeseritő!:((
karma1
@eszegfu: Utoljara Hitler gyujtotte ossze az "eszt" mindenhonnan, aztan rajuk zarta az ajtot, es teljesiteniuk kellett rendesen... Fel is talaltak egy csomo dolgot...:O))))
eszegfu
@karma1: Igaz... én is azt olvastam, hogy a 2012-ben elkészült tanulmány esetében is csak 2 konkrét helyszinen (2 utcában 1-1 házszám alatt) tudták elvégezni a méréseket. Ha mondjuk az egész barlang-rendszert már fel tudták "rajzolni", akkor sem tudták még a süllyedések, repedések mértékét felmérni, sőt ezek várható "gyorsaságát" sem, mert ahhoz min. 2x kellene u.azt a helyet vizsgálni, amihez pénz meg persze idő is kellene!
qxy
Szerintem butaság lenne ennyit el cseszni ennek a dillancsnak a kedvére. arra a kis időre minek? mert ki lesz picsázva az tuti. ha nem szép szóval, majd taslival.
eszegfu
@qxy: Világos! De attól tartok, hogy az alatt a "kis idő" alatt a felcsuti kisvasut, esetleg valamelyik metro is már közlekedni fog a Várban!:))
papa.49
@eszegfu: @karma1: Ne izguljatok nem lesz ebből semmi, ez csak a ,,szép hagymázos tervek,, kategória, annyi pénz nincs az országban, hogy meg lehessen valósítani, meg akkor még a haveroknak se jut lé!!! Elért már a csutifélkegyelmű arra a szintre hogy azzal sincs tisztába milyen nap van ma, ennyire elborult már a tökfejében a zavaros káposztalé!!!
eszegfu
@papa.49: Ha Te mondod! Én máris lenyugodtam!:)))
papa.49
@eszegfu: Nem azért mert én mondom, csak átgondoltan az utóbbi két. három hét történéseit, az Uniós pénzek viszonylatában, bizony nagy a kaki, most elkezdik a hazugovicson számon kérni az elsikított euró milliárdokat, lesz itt ne mulass...Az EU. pénzek épp csak csordogálnak, vagy már nem is csordogálnak, tehát az ilyen flancos kiadásokra nem jut, ha pedig elzárják a nyugdíj, a gyes, a táppénz fizetését , abból lázadás is lehet, ezt nem kockáztatja meg a dádé, mert fosik a néptől...Az ilyenre szoktam mondani ,, ez a bolond háziasszony,, kategória, mikor kevés a pénz nem a szalonokba szoktunk járni...
eszegfu
@papa.49: Pontosan tudod, hogy hülyéskedtem! Ettől függetlenül most irigylem a higgadtságodat, ha végig tudtad ezt gondolni! Ugy legyen!
papa.49
@eszegfu: Nyugger vagyok, időm van az eszem még a régi, mást úgyse tudok tenni mert változtatni egyedül nem lehet, és még ,,alszik a nép,, sajnos...
Láttam a mondat végén a jelet...
moiszikf
@eszegfu: Na, végre! Egy korrekt válasz, köszi!
karma1
@papa.49: A profeta szoljon Beloled, Draga Baratom, de ugy latom, hogy a profeta nelkul is ki tudod alakitani a sajat velemenyedet...:o))) Sztem is errefele tendal a dolog: az Unio mar szinte minden penzt leallitott, vizsgalat ala vont, most olvastam errol egy igen alapos ujsagcikket, haaat, ha csak a fele igaz, mar akkor is nagyobb a baj, mint akar amit Juhasz Peter is probal kiteregetni... Sokkal, de sokkal nagyobb a baj...
Ezert nem ertem, hogy a pedagogusok miert csinalnak halasztott tuntiket, miert adnak idot a kormanynak arra, hogy le-karaktergyilkolaszhassa a tuntetes prominens tagjait...
Azonnal kellett volna lepni, idot sem adni, mert ez mar nem demokracia, csak egy Patyomkin falu, Patyomkin Parlamenttel...
papa.49
@karma1: Kösz...a baj csak az, hogy az Istenadta nép nem akar felébredni, nem akarja meghallani a hívószót, hogy már cselekedni kell, mert holnap már lehet késő lesz!!!Minden nappal kevesebb mozgásterünk marad, minden nappal nagyobb a bilincs rajtunk, és még mindig hallgatunk, félek mikorra megmozdul a nép sokkalta nagyobb áldozatot kell hozni a szabadságunkért!!! Valamikor régen pontosan tudtuk mire mi lesz a válasz, ma nem tudjuk, hogy a hibbant elme mit fog válaszolni, mert már a saját játékszabályaikat se tartják be, ha valami úgy tűnik, hogy törvénytelen, egy éjszaka alatt alkotnak rá, egy visszamenőleges hatályú törvényt!!! Ez már maga a káosz!!! Egyetértek veled ezek a ,,jövő héten, két hét múlva, ha nem születik megállapodás,, kezdetű dolgok, csak a hatalommal visszaélőkben az erejüket erősítik!!!Régi de igaz mondás ,,vér nélkül, nincs forradalom,, és '90. ben a ,,vörös csillagot,, nem levenni, hanem leverni kellett volna a parlament tetejéről!!!A magyarok pont olyanok mint a költőnk írta, Pató Pálok, ,,ej ráérünk arra még,, !!!A ,,tétlenség a tett halála,, ezt nem tudom ki mondta de ma itthon nagyon igaz!!!
eszegfu
@moiszikf: 20:07 Azért "ne vegyél mérget rá"...ezt csak én "szürtem" le!
magyarbakancs
@karma1: A kannás bor meg jött csak a partner tűnt most .
Sírt mélyebbre ásom.Feltámadásnál nehéz dolga legyen.
Na meg a temető közepére ,mert feltámadás gondolom a temető szélénél kezdik nem?
magyarbakancs
@eszegfu: Közben szerepelek mint köz szereplő.
most formáztam meg a véleményemet a Fidesz kormányról a WC-n.
eszegfu
@magyarbakancs: Már bocsánat, de nem vagy 100-as! Nagyon találó! Nekem ez nem jutna eszembe! Alig tudok irni a nevetéstől!:)))
Nil
Sajnos lesz építész aki megvalósítja vezérünk álmait. Hitlernek is voltak ilyen emberei
Pestilence
@papa.49: Fantasztikusan összefoglaltad. Nyomasztó, de sajnos igaz.
Mangu
Én is nyugger vagyok, mint papa.49 és van időm, többek között olvasok is. Nincs új a nap alatt. 1938-ban is újra írták, megmagyarázták a magyar történelmet. 1991-től is ez zajlik folyamatosan, miért kell ezen ennyire felháborodni. :))
@papa.49: Ez mind igaz, csak tedd még hozzá, hogy ezért maradtunk még ma is magyarok mert a dolgunkon kívül nem foglalkoztunk mással és ez nem Pató Pál-ság, tétlenség, hanem a túlélésért vívott könyörtelen harc. A rengeteg nem magyar betelepülő mind magyarrá lett és nem a magyarok lettek mássá. Mi ilyenek vagyunk, a szalmaláng alatt tartósan izzik a parázs - 1000 éves harcunk Európa ellen Európáért! Gondolom érted mire gondolok.
papa.49
@Mangu: Értem, és tudom hogy a magyarság mindig idegentest volt Európa közepén, hogy miért a történelemben megtaláljuk rá a magyarázatot, néha az elnyomók évekig, esetleg több tíz évig itt voltak, vagy a törököt 150 évig, de meg nem tudták törni a magyarságot, csak mostanában látszik, mintha kihaltak volna a hazafiak, a lánglelkű költők, az igazi államférfiak, azok a grófok, bárók, nemesek akinek fontos volt a NÉP!!!
Ma csak a bitorlók csőcselékhadát látni, nem mellesleg ügyesen szítja az ellentéteket az uralkodó párt, szétdarabolja azt a kis egységet is amire szükség volna a határozott fellépéshez!!! Mi itt valóban a túlélésre játszunk, mert ma már eljött a '60 évek világa, amikor a házmestertől, a tömbbizalmiig, a brigádvezetőkön keresztül mindenki szemmel tartotta a népet!!!Konkrét példa elküldtem a kapuból a fütyiszes aktivistát, és mikor az önkoritól segélyt akartunk kérni, kereken megmondták NEM KAPUNK, ez 2014. májusában volt!!! Én rengeteget voltam berántva az igazi nemzeti ünnepeken, a pofám miatt, a kokárda miatt, de azóta nem tettem fel magamra mióta még májusban is kokárdában feszített a fütyisz, és soha többé nem is hordom ezután!!!Mikor olvasom itt azokat a nyilvánvaló hazugságokat, amivel etetik a jó népet, sokszor legszívesebben bevágnák ököllel a gépbe, amikor a szemembe hazudják azt amit személyesen átéltem, hogy az nem úgy volt, vagy gipsz jakab ott volt ahol engem elvittek a zsaruk, hát gondolhatod mit összekáromkodok, pedig különben nem szokásom, nem így neveltek a szüleim!!!
Én csak azt tudom mondani maradjunk meg magyarnak, de főként embernek, és ne fogadjuk el bárki véleményét csupán azért mert ő a ME. vagy egy miniszter, azt tudom elfogadni amit a saját hitem mond!!!
Mangu
@papa.49: Nyugi, most oly korban élünk, amikor egyre több moslék kell a disznóknak, mert ők vannak többségben. Ne idegeskedj, mert magadat bünteted. Majd az új generáció megvívja a maga harcát és eddig még nem nőttek a jegenyefák az égig. Öreganyám szokta mondani - Isten malmai lassan, de biztosan őrölnek, bűn büntetlen nem marad. Igaza volt, van és legyen.
mariaberta
@Mangu: Igaz, csak legyen türelmünk kivárni!
papa.49
@Mangu: Igazad van tudom, csak a természetem olyan, hogyha valamit hazugságnak érzek, bizony felfortyanok, még most is...
Mangu
@papa.49: Csak ki ne fuss a fazékból, mert odakozmálsz.
@mariaberta: Több, mint 1100 éve várunk "türelmesen", itt. Azt a kicsit, ami még hátra van, tán kibírjuk. Nem kell izgulni, vannak, akik már több, mint 6000 éve várnak a megváltóra. :))
qxy
@eszegfu: Tudod, ez mind csak az embereken ,múlik. meddig engedik. mert ha szabad a rablás, büntetlenül, Nem igen lehetne olyan Magyart találni aki nem használná ki. Jó. most egy páran biztos azt mondják ,- hogy én aztán biztos nem. Itt, két embert lehetne kinevezni. Klapkát, aki ért a pénzhez, meg Stadlert aki a szarból is pénzt csinál. mert akik eddig voltak, az pont az ellenkezője.Tudod volt idő amikor a politikusok bulizni jártak olyan helyekre ahol " szabad" minden. Én ilyen helyen dolgoztam és nagyon tetszett amikor le ugathattam és ki is dobhattam az embereket akik ma is a nyálukat verik a parlamentben. Tudod milyen jól esett ??
Ja, miért dolgoztam ott? Mert már akkor is valutában fizettek. Honnan volt nekik? a sticiktől. akik tejeltek nekik elég rendesen de ő hozta a " hölgyeket."így nem szólhatott senki, semmit.
eszegfu
@qxy: Egyetértünk abban, hogy -- talán nem is csak a magyarok -- ha az ember a hatalom és ezáltal pénz birtokába jut, biztos kihasználná. Én is azt gondolom: én biztosan nem, de ki tudja milyen "pénzéhes", mindenkit "eltaposó" ember válna belőlem adott esetben?! (Ha csak egy örökösödési veszekedést, pert nézek... ott is mi minden történik?!) Jelen esetükben az "emberek", legalábbis az a 3 épitész nem használta ezt ki...csakhogy szerintem "ott áll sorban a 2. arcvonal", akik alig várják, hogy helyzetben lehessenek! Gyakorlatilag pont ezért nem kellenek a Klapkák és a Stadlerek, mert ők még el is végeznék jól a munkát! Sajnos "kiszolgáló személyzet" mindig akad...ahogy nemrégiben Jaksity mondta: ma vagyontalanok, 1-2 év mulva milliomossá lesznek, de nem a munkájuk révén, és ami nem a középréteget gazdagitja, erősiti (és ezáltal M.o-t is!), hanem a 200 ezer "elit" réteg számát növeli pár fővel.
qxy
@eszegfu: Tudod sok fele jártam a világban. sok Magyarral is találkoztam a munkám miatt. és ez nem csak az én meg látások, sok fele ezt látták mások is. Magyarnak, Magyar az ellensége és ez, sajnos igaz. sok nemzet össze tart pláne külföldön. de a Magyar az ki cseszik mindenütt a honfitársával. Jó, Vannak kivételek. Mi is egy ilyen csapat vagyunk Mindenki mindenkinek segít, ha tud és ingyen . Semmi vallás kötelezettség. csak úgy. de nekem is jól esik ha valamiben tudnak segíteni amihez nem értek. és szaporodunk. De ezt otthon, kivitelezhetetlen.
eszegfu
@qxy: Szomoru ez a tapasztalatod... de én azért reménykedek, hogy a Tietekhez hasonló példa azért többségben van! Mint ahogy remélem ez itthon is van/lesz... elég, ha az ember a szükebb lakókörnyezetében együtt tud élni a szomszédaival, segitik egymást... ezzel máris tettél 1 lépést az összefogás felé... ezt a kört persze lehet tágitani tovább... és ebben én hiszek is!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.