Rétvári Bence államtitkár szerint már jövőre kisebb lesz a gyerekek óraterhelése, csökken a lexikális tananyag, az alapkészségek kerülnek fókuszba.

A Köznevelési Kerekasztal április 30-ig javaslatot dolgoz ki arra, hogy már a 2016/2017-es tanév kezdetére csökkenjen a tanulók óraterhelése – mondta el a Magyar Idők keddi számában Rétvári Bence, az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára.

Ha a tanuló a napközis tanulási idő alatt az iskolában marad, biztosítani kell a felkészítését a következő tanítási napra, részére otthoni házi feladat a jövőben nem adható. 

Az államtitkár hangsúlyozta: a tartalmi szabályozás és az óraszámok kialakításakor elsősorban a gyermekek érdekeit kell szem előtt tartani. A legfontosabb feladatok közt említette a Nemzeti alaptanterv (NAT) és a kerettantervek átfogó felülvizsgálatát, a megtanítandó lexikális tananyag érezhető csökkentését, továbbá az alapkészség-fejlesztés – az intézménytípusok sajátosságainak figyelembevételével, különösen az általános iskolák alsó tagozatán történő – erősítését. A NAT alapkoncepciója az év végéig, míg a végleges változat 2017 végére készülhet el.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

lampa laz
Az álltalánostól a középiskoláig kérték a hüyeségek kiszórását a tananyagból. A szemét törvényeiteket 24 óra alatt megszavaztatjátok, akkor ezt miért kell évekre kitolni?
papa.49
Már most is úgy van, hogy pl. az elsős unokánk, már a könyveket, füzeteket haza se viheti, csak hétvégén, akkor ez a MAJOM GYÍK MIRŐL IS UGAT???
Nagy Mária
@lampa laz: Jó munkához idő kell! Ezt a tantervnek nem nevezhető katyvaszt pillanatok alatt összehozták, minden szakmaiságot mellőzve. Most sokkal könnyebben lehetne módosítani, mert évek óta ott van a fiókjukban a rengeteg pedagógus visszajelzés. Nem, majd 2017 végére átdolgozzák, addig meg még két évfolyamnyi gyereket hülyítenek.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.