Megfontolásra visszaküldte az Országgyűlésnek a nemzeti otthonteremtési közösségekről (nok) szóló törvényt Áder János köztársasági elnök csütörtökön.

A jogszabályt egy hete – kivételes eljárásban – fogadták el a képviselők a Miniszterelnöki Kabinetirodát vezető Rogán Antal javaslatára.

Áder János a parlament honlapján elérhető visszaküldő levelében azt írta: támogatandó célkitűzés a családok otthonteremtési lehetőségének bővítése állami támogatással, ám ennek végrehajtása áttekinthető, a folyamatban résztvevőknek megfelelő garanciákat biztosító szervezet kialakítását igényli, a működés szigorú hatósági felügyelete mellett.

Álláspontja szerint

a törvény nem felel meg ezeknek az elvárásoknak, mert tisztázatlan és ellentmondásos rendelkezéseket tartalmaz a nok és a közösséget működtető, annak vagyonát kezelő szervező jogállásával, szervezetével és működésével kapcsolatban.

Nem ért egyet azzal sem, hogy a törvény több garanciális előírást kormányrendeleti szabályozás körébe utal, egyes rendelkezései pedig nincsenek összhangban a hatályos törvényi szabályozással.

Kifogásait részletezve a köztársasági elnök tisztázatlannak nevezte, hogy a törvény kit tekint a nok létesítőjének: a szervezőt, amely már a nyilvántartásba vétel előtt jogosult tagokat toborozni és a közösség létrehozása érdekében jognyilatkozatot tenni, vagy a közösséget alkotó, a vagyonösszességet szolgáltató személyeket, akik azonban csak a közösség nyilvántartásba vétele után válnak annak tagjaivá.

A törvény rendelkezései nincsenek összhangban a jogi személy létrehozásának szabadságáról szóló polgári törvénykönyvi (Ptk.) szabályokkal – állapította meg az elnök, emlékeztetve: a jogalkotó célja az volt, hogy a közösséget megkülönböztesse a fogyasztói csoporttól – kimondva az új szervezet jogi személyiségét –, ebben az esetben viszont meg kell felelnie a jogi személyekre vonatkozó Ptk.-szabályoknak.

A jogszabály nem különíti el egyértelmű módon azt sem – folytatta –, hogy a szervező ügyvezetése egyes feladatainak ellátása során mikor jár el a közösség és mikor a szervező képviselőjeként.

Az államfő úgy látja, hogy ezeknek a kérdéseknek a tisztázása nélkül nem lehetséges a közösség és a szervező jogállásának pontos és egyértelmű meghatározása.

A parlament múlt csütörtöki döntése szerint a nokhoz csatlakozó tagok kötelezettséget vállalnak egy meghatározott összeg befizetésére, előre meghatározott ütemben. Az új lakás vásárlásához a megtakarításon felül még hiányzó összeget a közösség kamatmentesen megelőlegezi azoknak a tagoknak, akiket sorsolással választanak ki a több mint 10 éves futamidő alatt. A konstrukcióhoz állami támogatás is jár, amelynek mértéke a befizetési kötelezettség 30 százaléka, de legfeljebb havi 25 ezer forint. A megtakarításokat csak új ingatlan vásárlására lehet fordítani. A közösséget egy szervező cég működteti és az kezeli annak vagyonát is.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Aki Én
Itt az ideje, hogy lecseréljék Ádert.
Nekem egyébként már akkor gyanús volt, mikor láttam, hogy hibátlanul írja le a nevét.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
Az ország-gyülekezet ismét "megfontolja" és dönt! =))
Szókrakész
@RonaGyuri: Ők már rég döntöttek.
Csak kÁder Oszi díjas színészkedik egy kicsit hogy érezzük, ő demokrata, hazafi, becsületes, önálló gondolatokkal és jogkörrel felruházott országfő.
Aki Én
Itt az ideje, hogy lecseréljék Ádert.
Nekem egyébként már akkor gyanús volt, mikor láttam, hogy hibátlanul írja le a nevét.
Jozefina
Ja igaza van, hogy visszaküldte, de mit ér el vele. Ugyanúgy elfogadja a sok birka és akkor alá kell írnia. Max levágathatja jobb kezét, hogy ne tudjon írni.
Egyébként ez a megoldás szabályos piramis játék, ezen kevesek nyernek és igen sokan csak bukni fognak.
Nyerni pedig nem nehéz megjósolni, valamelyik fideszes fog keresztényi alapon!!!
verőce21
Nagyon helyes, hogy nem támogat egy kisorsolós piramisjátékot!
human
A focirajongóknak elmagyarázom mi történik. Ott a kapu, benne a kapus. 3 lehetőség van kapura rúgni. Ha az első 2-nél valamiért a kapus elkapná a labdát, akkor a 3. próbálkozásnál kiállítják a kapust. Úgyhogy mindenképp lesz gól.
mariaberta
@Jozefina: Majd ezt is Gyurcsány nyakába varrják, mint tették ezt korábban
Fradigege
Mossa kezeit! Megfontolásra, bazmeg! Bábúúúú

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.