A tavalyi rekordmagas halálozási szám és az alacsony születésszám megtette a hatását: egy újabb városnyi magyarral csökkent a lélekszám egy év alatt – olvasható a Világgazdaság cikkében.

Így tavaly már több mint félmillióval kevesebben éltek Magyarországon, mint huszonöt évvel ezelőtt.

Mivel a születések száma sem nőtt érdemben, a népesség várhatóan tovább csökkenhet a következő években is. A statisztikai hivatal becslése szerint 

tizenöt év múlva már kevesebb mint 9,7 millióan laknak majd az országban, az évszázad közepére pedig 9,35 millióra csökken a lélekszám. 2070-re pedig már csaknem százezerrel leszünk 9 millió alatt.

Ez a becslés azonban figyelmen kívül hagyja a negatív vándorlási különbözetet, amit ha belekalkulálunk, még lesújtóbb a helyzet. Tavaly ugyanis

minden korábbinál többen, 33 ezren vándoroltak ki Magyarországról.

A KSH jövendölése pesszimistább: 

2060-ra a népesség száma közel 2 millió fővel fog csökkenni, a születésszám pedig nem emelkedik érdemlegesen.

68 hozzászólásarrow_drop_down_circle

magyarbakancs
Egy városnyi ember hagyta itt ezt a teljél, mézzel folyó Kánaánt.
Mert a reformok működnek, minket irigyel az EU.
Magyarország jobban teljesít.
Be kellene vezetni egy új fizető eszközt.
Duma mani lenne a pénz.
Orbán képével az egyik oldalon a másikon Várkert bazár és a stadionok lenne látható.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
vadnarancs
@verőce21: Engem lenyűgöztél. Jutalmad egy trafik kulcsa! Mellesleg megjegyezném, aki Londonban mosogat, a büdös életben nem venne itt lakást, hülye lenne, ugyanis többé nem is akar haza jönni. Beszélgess kint Londonban a mosogatókkal, 100-ból 99 ezt megerősíti!
kukac50
Magyarországon csak a Fideszhez közeliek tudnak megélni,azoknak jut pénz szarásig.
Az Én rokonságomból már minden fiatal külföldön dolgozik,de már az 50 év körüliek közül is többen próbálnak megélni külföldön. Nem a hitelek miatt mennek el,hanem a megélhetés és a megélhetéshez kevés pénz miatt. A megélhetési létminimumtól kevesebb fizetések miatt.
silber13
@Kovács Béla: " 3. És a családtámogató programoknak is lesz hatása."
Persze, hogy lesz! Az itthon maradottak is mennek utánuk!
karma1
@eugen4402: 10.30-ra: Szerinted van onekik egy sajat dakota focihuszaruk? Aki allandoan hadakozik? Majd akkor mutassanak ilyen magas GDP-t, ha a csuti torpe fog nekik dirigalni, addig csak aszondom, hogy makjuk vagyon, de nagyon...:o)))) LOL...:o))))
karma1
Azert ez egy baromi nagy csusztatas, ugyanis ma SENKI nem tudja megmondani , hogy hany ember tavozik az orszagbol hosszabb idore, mert az emberek nagy resze NEM jelenti be az adohatosagnak a kulfoldre valo tavozasat, viszont ha Magyarorszagon egyszercsak nem jon be utana egy evben adobevallas es ado, az azt is jelentheti, hogy az illeto csak siman elvesztette a munkajat, vagy ha volt vallalkozasa, akkor az tonkrement.
Mivel viszont nincsen semmifele szocialis halo, vagy segelyezesi rendszer azutan, hogy egy ember kiesik a munkabol barmilyen oknal fogva, igy nem tudja ma senki, hogy hova tunnek ezek az emberek. Ugyanez a szitu akkor is, ha peldaul egyuttlakoknal a fiatal csalad dobbant, es a 60-as eletkoru szulok tovabbra is a lakasban laknak, nem jelenik meg a cimtorles sem...

Mar tavaly elerte az osszesen kb. 1 milliot kitevo kivandorlo letszamot a statisztika, csak ANgliaban 600 ezer korul mozog a regisztralt munkavallalok szama, illetve ennyi a munkavallalok+ eltartott csaladtagjaik szama.
Ezt a statisztikat nem lehet a szonyeg ala soporni, mert nem magyarok keszitik, hanem komoly kulfoldi statisztikusok, ahol nem divat a partszempontok miatt keszitett statisztikak feltupirozasa parterdekbol.
eugen4402
@karma1: ...Ki tudja? Csak ott nem harcol, nem focizik, szónoki emelvényekről sem sokkolja a hallgatóságát, hanem kussol, és ottani bankokba hurcolja az itthon elejtett zsákmányát. Meglásd, nemsokára ő lesz Luxemburg grófja...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.