A szinte mindenki számára garantált alapjövedelem megfelelően orvosolná a társadalmi problémákat – mondta Karácsony Gergely, a PM társelnöke, Zugló polgármestere vasárnap Budapesten, a Párbeszéd Magyarországért (PM) alapításának harmadik évfordulója alkalmából tartott rendezvényen.

Tájékoztatása szerint Magyarországon a lakosság hetvenhat, Európában pedig hatvannégy százaléka támogatja az ellátás koncepcióját, amelynek lényege, hogy senki nem maradhat egy fillér jövedelem nélkül. Az ellenzéki párt vezetője jelezte: az alapjövedelemről pozitívak a tapasztalatok azokban az országokban, ahol kísérleteztek a bevezetésével.

Karácsony Gergely kifejtette, hogy a modern kori kapitalizmus sok igazságtalanságot termel, ezért erősíteni kell az alapjövedelem támogatottságát, többek között más baloldali pártok körében. Önmagában ez azonban nem elegendő, béremelésre szintén szükség van – jegyezte meg.

Hozzáfűzte: "az elnyomó orbáni gazdaságpolitika" se nem igazságos, se nem hatékony. A PM olyan rendszert szeretne kiépíteni, amelynek bázisa az alapjövedelem – jelentette ki a politikus.

Szabó Tímea, a PM másik társelnöke, országgyűlési képviselő szerint az alapjövedelem az egyetlen olyan vízió, amely "kiránthatja" Magyarországot a szegénységből. Hangsúlyozta, hogy a PM be fogja vezetni a juttatást, és ezzel megmutatja, hogyan kell mindenkinek elhozni a jólétet.

A koncepció nem csupán a legnincstelenebbek néhány százezres tömegének segít, hanem sok millió embernek, akik napi 10-12 óra munkával 70-100 ezer forintot keresnek, többek között a kórházi dolgozóknak – emelte ki. Nincs más út előre, mint az alapjövedelem a PM tehát helyes irányvonalat követ – jelentette ki.

Szabó Tímea megfogalmazása szerint az ellátás társadalmi támogatottságából az látszik, hogy az embereket meggyőzték a fontosságáról, így "már csak a pártokat kell" jobb belátásra bírni.

10 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Mirabilis
"Szabó Tímea, a PM másik társelnöke, országgyűlési képviselő szerint az alapjövedelem az egyetlen olyan vízió, amely "kiránthatja" Magyarországot a szegénységből. Hangsúlyozta, hogy a PM be fogja vezetni a juttatást, és ezzel megmutatja, hogyan kell mindenkinek elhozni a jólétet."
szabó tímea is elmegy a büdös francba az ilyen hülyeségével. Nem alapjövedelem kell, hanem szociális háló.
Bevezetnétek, hogy ezzel hozzátok el a jólétet? Te annyira hülye vagy szabó tímea, amennyire nem gondoltam volna rólad: mennyi lenne az alapjövedelem? Havi nettó 200 ezer? Mert kb. ma Mo.-on ennyi, amiből "jólétben" meg lehet élni. De ha ennyi lenne az alapjövedelm, ki a franc dolgozna?
Nil
Ha lett volna alapjövedelem, részmunkaidő és megfizethető lakhatás, akkor az anya sem ugrott volna le a gyermekével a 16.-ról. Az alapjövedelem a fény az alagút végén. A remény.
Ehelyett az állandó fenyegetés/megfélemlítés nem viszi előre világot/életet
Hellcat
Azért ezt nagyon NAGYON jól ki kéne találni ahhoz, hogy ne lehessen visszaélni vele. Ez a rendszer ha jól meg van csinálva biztos, hogy előrevinné az országot...de abban is biztos vagyok hogy szinte lehetetlen jól megcsinálni... a férgek mindig meg fogják találni a kiskapukat.
Bringás
1. Minden gyerek ingyen egyen.
2. Aki nem járatja iskolába a gyermekét, vagy elhanyagolja, azonnal elveni tőle.
3. Ezután segély címen egyetlen fillért sem kifizetni.
4. Aki erőszakos cselekményért ült ne nevelhessen gyereket.
Lenne itt megoldás!
Eriksson
A nemdolgozóknak az alapjövedelem után mennyi volna a Szja? És mennyi volna a dolgozóknak?

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.