A NATO-Oroszország megállapodás megsértése nélkül erősítik meg "a keleti szárny" védelmét – szögezte le szombaton a magyar sajtónak nyilatkozva Orbán Viktor miniszterelnök, miután részt vett az Észak-atlanti Tanács kétnapos, a varsói NATO-csúcson tartott tanácskozásán.

Orbán Viktor az M1 aktuális csatornán is sugárzott nyilatkozatában kifejtette: miután a közép-kelet-európai országok beléptek az észak-atlanti szövetségbe, éveken át vita tárgyát képezte, hogy csupán a tagság mellett "maradunk, vagy továbbmegyünk, és a NATO-katonai képességeket is telepítjük".

"Senki nem akarta úgy biztonságba helyezni Közép-Európát katonailag, hogy közben ellenségünkké tesszük Oroszországot" – hangsúlyozta a miniszterelnök.

"A korábbi NATO-Oroszország megállapodásokat nem rúgjuk fel, mégis néhány közép-európai országban rotációban, de folyamatosan katonai jelenlét lesz, és néhány másik országban, így Magyarországon is katonai vezetési pontot helyezünk el" – foglalta össze Orbán Viktor a varsói csúcson hozott döntés lényegét.

A miniszterelnök közlése szerint már kijelölték a magyarországi vezetési pont helyét, hogy "szükség esetén, ha katonai erőket kell a védelmünk érdekében Magyarországra hozni, akkor a vezetési struktúra már kiépült legyen".

Mindezek alapján Orbán Viktor kijelentette: ez a csúcstalálkozó Magyarország és a magyar emberek biztonsága szempontjából rendkívül fontos és jelentős volt.

A kormányfő arról is szólt: magyar kezdeményezésre a NATO is segítségül szolgál a migráció elleni küzdelemben.

Közölte: Magyarország azt akarta elérni, hogy a szövetség "vonódjék be az illegális migráció megállítását célzó európai erőfeszítésekbe".

"A magunk oldalára állítottuk a NATO-t: (...) kimondtuk, az illegális migrációt meg kell állítani, a külső határokat meg kell védeni, az ellenőrzés nélküli beáramlás nemcsak civil, hanem katonai biztonsági kockázatot is hordoz" – mondta Orbán Viktor.

Hozzátette: a NATO-nak érdeke, hogy ez a jelenség megszűnjön, és ezért a NATO bizonyos képességeket mozgósít is, elsősorban a tengeri határok megvédésére.

A NATO-Ukrajna találkozó kapcsán Orbán Viktor arról beszélt, Magyarország mindig is támogatta, hogy keleti szomszédunk épüljön be ebbe a biztonsági-védelmi rendszerbe, "ugyanakkor ennek a gondolatnak itt nincs többsége".

A bukaresti NATO-csúcson például leszavazták Ukrajna belépését, "ez a kérdés ezért ma nincsen napirenden", mert "itt távol állnak egymástól az álláspontok", hiszen "Ukrajna egy nehéz helyzetben lévő ország, és nem látjuk, hogy hogyan lehetne rövid távon nyugatosítani akár a gazdaság működését, akár a közigazgatását, akár a védelmi rendszerét".

"Habár a szándék megvan bennünk erre, az eddigi eredményeink időarányosan inkább soványnak mondhatók, semmint biztatónak" – fogalmazott a miniszterelnök, hozzátéve, a résztvevők határozottan álltak ki Macedónia sürgető csatlakozása mellett, hiszen e lépés elutasítása "stratégiai hiba, amiért később lehet, hogy magas árat fogunk fizetni".

Hozzátette: Magyarországnak elemi érdeke, hogy Montenegró után ez a balkáni állam is csatlakozzon a NATO-hoz.

25 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Faszkalap ezt a lépést a Putyin nem fogja helyeselni, ezt tudod már???
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
3dwhite
Mindenki ki van segítve a véleményétől. Megszoktuk már.
pbalage
Mindig az ellenkezőt teszi, mint amit mond.
Szóval azon dolgozik, hogy újra szovjet tagállam legyünk.
De akkor kitől fog lopni? Mert azok az első alkalom után kibelezik.
papa.49
Faszkalap ezt a lépést a Putyin nem fogja helyeselni, ezt tudod már???
Cicamama55
Valami miatt úgy gondolom, ez nem így van! :) Én inkább azt gondolom, hogy a NATO hozta ezt a döntést azért, hogy közelebbről ellenőrizhesse a történéseket, mert nem tetszik neki Magyarország "libikóka" politikája...
Toby
@Cicamama55: Én is hasonlót gondolok, a NATO-ban sem hülyék ülnek, majd pont abban a szemétben fognak megbízni, amelyik félévente jár "gyónni" Putyinhoz!
Híven követi ez a szarházi a Horthy- hintapolitikát, veszélyeztetve az ország biztonságát!
justhpeter
Viktorunk egyre viccesebb lesz. Már nem csak uniós, hanem Nato-szakértőnek is érzi magát. Lassan már Napóleonná válik.
nevemnick
,,Magyarország azt akarta elérni, hogy a szövetség "vonódjék be az illegális migráció megállítását célzó európai erőfeszítésekbe".
Ember, biztos vagyok benne, hogy rajtad kívül senki sem hozta fel ezt a témát. Hagyján, hogy ,,vonódjék", de a NATO-nak nem a migráncsok elleni hadakozás a dolga.
Cicamama55
@Toby: Egy riportot hallgattam nem túl régen a tv-ben, amiben arra utaltak, hogy a NATO nem elégedett Magyarország Nato-katonai fejlesztésére fordított tevékenységével.
Toby
@Cicamama55: Az a gyanúm - és logikám szerint helyénvaló is - hogy az orbánci hintapolitika okából nem teljes a szövetségesi bizalom a gengszterrezsim iránt! Én sem bíznék egy olyan illiberális alapokat építgető gengszterrezsimben, amelyik hol ide nyal, hol oda, miközben a NATO éppen a liberális, demokratikus értékeket védi!
Cicamama55
@Toby: A lényegével maximálisan egyet értek!
Villon
"Ukrajna egy nehéz helyzetben lévő ország, és nem látjuk, hogy hogyan lehetne rövid távon nyugatosítani akár a gazdaság működését, akár a közigazgatását, akár a védelmi rendszerét". Na várjunk csak! Az, hogy Orbán vezér nem látja, hogyan lehet Ukrajnát nyugatosítani, az természetes. Hiszen pontosan onnan szeretne minket kivezetni, ami érthető, hiszen "Ezek ott Brüsszelben, egy vidéki kócerájt sem tudnának elvezetni"
papa.49
@Cicamama55: Akkor a szargyártó mit ,,hozsannázott,, itt tegnap???
kkalman
Ki is volt az a pöcsfej, aki anno hangosan óbégatott, hogy soha többet ne állomásozhasson idegen hadsereg Magyarország területén?
Szókrakész
Igen Viktorkám.

Először csak az egyik lábat.
Aztán a másikat.
Aztán...
Szókrakész
Csak nehogy ezért a paksi fűtőanyagot más csomagolásban és légipostán küldjék az oroszok.
Cicamama55
Ha Orbán Viktorra gondol, akkor az én válaszom a kérdésére az, hogy egyszerűen nem mondott igazat...Adott helyzet így kívánta. Ez a hinta politika!
1magyar
Egyébként a nato-nak mint katonai intézménynek az lenne a dolga, hogy ha már fizetünk megvédje az országot az illegális betolakodóktól.
Fegyver nélkül jönnek, de azt itt tudnak rengeteget szerezni ha eljön az idő.
papa.49
@Cicamama55: Ez nem ,,hinta politika,, ez egészen egyszerűen HAZUGSÁG, ÉS A HAZUGOVICS CSAK ERRE KÉPES, HAZUDNI, MA EZT, HOLNAP AZ ELLENKEZŐJÉT!!!
Cicamama55
@papa.49: "egyszerűen nem mondott igazat.."írtam én, "hazugság" írta Ön. A lényeget tekintve ugyanaz a véleményünk nem úgy gondolja?
esdi
A NATO-t a migránsok nem érdeklik. Igaz, mi sem.Nyilván valami új kipróbálására akár mi is jó terep lehetünk, mint a boszniai háború informatikai próbája. Semmilyen politikai ok jelenleg nincs. Az oroszok nagyon dühösek - miért kell húzgálnunk az oroszlán bajszát?
papa.49
@Cicamama55: Végül is, a szép, és kifejező nyelvünk szerint mindkettő igaz, és helyes is, én csak az egyszerűbb érthetőség miatt szoktam erősebb kifejezésekkel megfogalmazni a véleményemet, mert úgy gondolom nem mindenki eléggé olvasott, és esetleg mást gondol, mint amit én közölni szeretnék...
Jozefina
Orbán átvette a NATO parancsnokságot!!! Haha!!! Bugris!!!
Csizmás Kond
A natonak az a célja, hogy felbolygassa a szart, miáltal fellendül a fegyvergyártás és kereskedelem ,na meg a velejáró többi.. ...vagyis új piac a nagygazdáknak.
libellle
magyar kezdeményezésre a NATO is segítségül szolgál a migráció elleni küzdelemben.
Amennyiben itt meg valakinek kétségei voltak arról, hogy orbán viktor normális-e akkor, itt a bizonyiték. orbán viktor nem normális

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.