Meghalt Esterházy Péter – közölte az MTI-vel az író családja és kiadója.

A család és a Magvető Kiadó mély fájdalommal tudatja, hogy 2016. július 14-én a délutáni órákban Esterházy Péter elhunyt

- olvasható a család és Nyáry Krisztián igazgató közleményében. A kiadó a család kérésére mást nem közölt.

A 66 évesen elhunyt Kossuth-díjas írót a Magvető Kiadó saját halottjának tekinti, temetéséről később intézkednek.

Esterházy Péter, aki a mai magyar prózairodalom egyik legjelentősebb alakja volt, tavaly októberben az Élet és Irodalomban írott cikkében jelentette be, hogy súlyos beteg, hasnyálmirigyrákkal küzd. Betegségéről könyvet is írt, amely Hasnyálmirigynapló címmel jelent meg az idei könyvhétre. A rendezvényt az író nyitotta meg június 9-én és ez a kötet volt a legnépszerűbb a könyvhét fővárosi programjain.

Meghalt Esterházy Péter

A történelmi szerepet betöltő Esterházy család fraknói grófi alágának leszármazottja Budapesten született 1950. április 14-én. Az író születése után nem sokkal a családot Hortra telepítették ki, a fiatal Esterházy Péter az 1956-os forradalom után főként az általános iskolában szenvedte el az úgynevezett osztályharc megkülönböztetéseit.

A Budapesti Piarista Gimnáziumban érettségizett, az ELTE Természettudományi Karán diplomázott matematika szakon, számítástechnikai rendszerszervezőként dolgozott 1978-ig, utána az írást tekintette főfoglalkozásának. Első nagy sikerét az 1979-ben megjelent Termelési-regény (kisssregény) című művével, a szocreál termelési regény paródiájával aratta.

A nyolcvanas évek elejétől évente jelentek meg kisregényei – Függő, Ki szavatol a lady biztonságáért?, Fuharosok, Daisy, A szív segédigéi –, 1987-ben nagy feltűnést keltett Csokonai Lili álnéven írt Tizenhét hattyúk című regénye, amelynek főhőse, Weöres Sándor Psychéjének modern utóda ékes 17. századi nyelven adta elő napjainkban játszódó szerelmi történetét.

Későbbi "nő-tárgyú" könyvei (Hrabal könyve, Egy nő) arról tanúskodnak, hogy írójuk hihetetlen beleérzéssel térképezte fel és tárta olvasói elé a nőiség lényegét, finom árnyalatait.

Nagy siker volt Harmonia caelestis című fikciós családi krónikája, majd a Javított kiadás, amelyben saját ironikus-indulatos megjegyzéseivel adta közre apja ügynöki jelentéseinek egyes részleteit.

Futballkönyvei (Utazás a tizenhatos mélyére, Semmi művészet) is nagy népszerűségnek örvendenek. 2010-ben jelent meg Esti című kötete, amelyben Kosztolányi Dezső Esti Kornél-novelláit írta tovább "esterházyul". 2013-ban publikálta Egyszerű történet vessző száz oldal című regényét, amely a 17. századba kalauzolja olvasóját. 2015-ben jelent meg Szüts Miklós festőművésszel közös kötete, A bűnös.

Drámaíróként is jelentőset alkotott, színpadon is játszották Rubens és a nemeuklideszi asszonyok, a Harminchárom változat Haydn-koponyára és az Én vagyok a Te című darabjait. Műveiből több film is készült (Idő van, Tiszta Amerika, Anna filmje, Érzékek iskolája).

Tagja volt a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémiának és a Berlini Művészeti Akadémiának. Több rangos elismerésben is részesült, 1996-ban Kossuth-díjat kapott, 1999-ben az Európai Irodalom Osztrák Állami Díjat vehette át.

47 hozzászólásarrow_drop_down_circle

moareka
Mérhetetlenül sajnálom, a betegségét is emelt fővel viselte... Nyugodjék békében...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
RonaGyuri
R.I.P.
Nagyszerű író és kiváló ember volt!
papa.49
Nyugodjék békében, igaz ember volt, részvétem a családnak...
moareka
Mérhetetlenül sajnálom, a betegségét is emelt fővel viselte... Nyugodjék békében...
lampa laz
Hiába tudtuk, hogy súlyos beteg a halál híre mégis sokunkat megráz. Nagyszerű ember volt.

Őszinte részvétem a családnak.
amaramaistanna
Nincsenek szavak, csak fájdalom és a bánat... R.I.P.
justhpeter
Nincs méltó mértéke a veszteségnek. Részvétem a családnak.
JAJMÁR
Emléke és életműve örökké fennmarad. Részvétem a családjának.
Bringás
"Esterházy Péter:

Így gondozd a magyarodat!

A csokorba kötött magyart szétbontjuk, és éles késsel ferdén visszavágjuk. Kivétel a fásszárúak, mert azokat törjük vagy kalapáccsal zúzzuk. Nehogy megrohadjon a magyar. Az összement magyart a savó leöntése után túrónak használhatjuk... A magyar emlõs. Egy magyar nem csinál nyarat. A magyar a sötét, ahová Európa ugrik. Ki tartson magyart? Kezdõ magyarbarát inkább kanmagyart tartson, ne szukát! Tanácsosabb fajtiszta magyart beszerezni, mint valami bizonytalan származású magyart. Öreg magyart ne vegyünk! A magyart következetesen dicsérjük vagy dorgáljuk! Lágy, barátságos hang: jól van, jó magyar, illetve keményen, határozottan: pfuj, magyar, helyedre! A magyar a tartós fogyasztási cikkek kategóriájába tartozik. Olcsó magyarnak híg a leve! A magyartartás csak akkor gazdaságos, ha a törzsállományunktól szaporulatot nyerünk, és azt fölneveljük. Az erogén zónákat piros-fehér-zölddel jeleztük... Hogyan öltöztessük a magyarokat? Ami a pelenkázást illeti, legjobb a magyart minden étkezés elõtt tisztába tenni. Szoptatás 3 óránként. Levegõt minden magyar igényel, de nem huzat formájában. A Kárpát-medence huzatos... (magyarul: húzzon el innen minden magyar). A rágalmaktól magyarod minõsége alig változik, az esetleges vizeletfoltokkal ne törõdj, bazmeg."

Köszi! Remélem emlékszel ránk a meleg helyen!
JAJMÁR
@Bringás: xaros kis faszkalap vagy te! Na, de ilyennek is kell lenni, valószínű te ihletted a fenti írást. Én rádismertem :)
JAJMÁR
@Bringás: Mind a hatan magaktokra ismertetek? Na ugye!

(De ennyi, és tiszteld mások érzéseit annyira, hogy húzz el innen.)
Bringás
@JAJMÁR: A művész távozott! Nem fog fázni!
vonotok
Most itt ülök, és csend van. Emlékeimben írásaid kavarognak. És megint csend...
Nyugodj békében.
vonotok
@Bringás: Te nem ember vagy, de még éllatnak sem titulálnálak.
nemkati
@Bringás: @ToMindzsó: @Fekete Pál: Undorító vagy mind a 3 neveden.
eszegfu
@Bringás: Hááááááááát tudod azt kell mondjam valóban ritka egy mocsmadék vagy! Téged még Orbán Viktor és Vona sem "érdemel" meg!!
eugen4402
Kisúrfi, nagyon korán mentél el. Tudom, Odaát is szükség van Rád, azt is tudom, hogy elkerülhetetlen volt a távozásod, számíthattunk rá, hogy előbb-utóbb bekövetkezik, de most mégsem könnyű... Az örök világosság Veled van...
silber13
@Bringás: Takarodj innen te szemétláda, érzéktelen bunkó!!!
silber13
Csodálkozom a szerkesztőségen és a moderátoron, hogy ezt a Bringás nevű akárkit ezután még megtúrik itt!!!
silber13
Ismét eltávozott egy igazi író, ismét szegényebbek lettünk. De az égí penna- és tollforgatók amúgy sem csekély nagyságú csapata most jogosan örvendezhet hisz nem akárkivel bővült az égi szépírók serege. Béke poraira...
Bringás
Fel vagytok háborodva, hogy beidéztem egy magyargyűlölő bejegyzését? Nem sajnálom azt, aki utálja a magyarokat és megírja úgy, hogy a gyűlölt állam kitünteti. Az ellenséget a halál bajtárssá szelídíti, a gyűlölködőt semmivé.
Bringás
@Horizont: Én látom, amit te meg sem mersz gondolni.
Eriksson
@Horizont: Ez az "Így gondozd a magyarodat!" egy hangjáték 1991-ből, Esterházy Péter tollából. A tény mindenképpen tény.
nyanya001
@Horizont: " Bizonyos szint fölött nem süllyedünk bizonyos szint alá "
nemkati
@Bringás: Te agyatlan, gondolkozni, értelmezni képtelen gyűlölködő!

"Vannak mindenféle vicces dolgok. Pl. az egyik legviccesebb, amikor tetszőleges Esterházy Péterről szóló hír alá elhivatott kommentelők szinte kényszeresen odakommentelik az Így gondozd a magyarodat c. szöveget, ami elsőre tán versnek tűnik, de mindenképpen rövid, velős, frappáns, zászlóra tűzhető nemzetgyalázásnak."

Az egész szöveget nem olvastad el, ez nyilvánvaló.

"Esterházy Péter: Így gondozd a magyarodat
A magyar az Új Európa önismerete.
A magyar nem a rossz, a piti, a kisstílű, az ügyeskedő – hanem az örök.
Semmi nem idegen tőlem, ami emberi. Ez az emberi a magyar.
Ha azt mondom, keresztény, azt mondják, antiszemita…"

Akkor ezt olvasd el legalább, ez nincs 10 oldal, ami neked ezek szerint megterhelően sok:

parameter.sk/blog/egyszeru-plack/2014/06/28/igy-gondozd-az-esterhazy-peteredet-frissitve
nemkati
Egyébként ez nagyon hasonlít ahhoz, ahogy Gyurcsány 2006-os beszédéből egy-két mondatot idéznek iszonyatosan ostoba emberek, akik az egészet soha nem olvasták. Vagy Kertész Imrének egy mondatát idézik olyanok, akik az életművéről semmit nem tudnak.
És az egy dolog, hogy az ember tudja, hogy az ilyen senkik ostoba, gyűlölködő véleménye mit se számít, mégis bosszantó, amikor odatolakodnak nagyszerű emberek elé és trágyaszagú szájukból undorító mondatokat lehelnek.
nemkati
@Bringás: Ja, a 18:06-os hozzászólásomból kimaradt, hogy vajon miért nem azt az idézetet írtad be, amit ott idéztem? Ezt:
"Esterházy Péter: Így gondozd a magyarodat
A magyar az Új Európa önismerete.
A magyar nem a rossz, a piti, a kisstílű, az ügyeskedő – hanem az örök.
Semmi nem idegen tőlem, ami emberi. Ez az emberi a magyar.
Ha azt mondom, keresztény, azt mondják, antiszemita…"
Eriksson
@Horizont: Valahol leírtam a nap folyamán valamit ezzel kapcsolatban. Kiegészíteném azzal, hogyha nem is örülök valaki halálának, mert nincs belőle semmi hasznom, de sírdogálni se fogok miatta. Mivel ő írta le először, hogy lenézi a magyarokat, nem én.
Én speciel sose néztem le a zsidókat, mert a legtöbbje okos, értelmes ember. Éppen ezért Esterházytól sem nekem kellene bocsánatot kérnem halála apropóján és azoknak sem, akiket ő alázott.
Csak ennyit tudok hozzátenni. Remélem, megérted.
nemkati
@Eriksson: Nem értem.

Akiket ő alázott, azok alávalók. Nem a teljes magyarság. Esterházy amellett, hogy zsidó volt, magyar is volt. Soha nem alázta meg a magyarokat, mint magyarságot. Azzal együtt, hogy a magyar történelemből ismert kiemelkedő személyek, vagy akár az egész magyarságot illetően elég sok rossz, elítélendő példát, történetet, jellemző vonást tudunk felfedezni. Csak egyet mondok a sok száz közül: dögöljön meg a szomszéd tehene is. Ez is elég tipikus. Vagy ahogy nem tudunk összefogni egy jó ügy érdekében. Vagy ahogy könnyű megosztani minket ócska populista szövegekkel. Ahogy gyűlöletet tudnak kelteni bennünk mások iránt. És igen, ezeket ki kell mondani, pellengérre kell állítani, szóvá kell tenni.
Eriksson
@nemkati: Én mindezt készséggel elhiszem Neked és nem is a vita kedvéért írtam, amit írtam.
Eriksson
@Horizont: Csak ennyit olvastál ki a hsz-omból?
És miért akarod befogni a szám? Hiszen szólás és vélemény szabadság van, ami éppen úgy megillett engem is, mint téged.
nemkati
@Eriksson: Jó, ha nem akarsz vitázni, nem muszáj. :)
Csak sajnáltam, hogy most, egy olyan emberrel nem értek egyet, akivel legtöbbször egy hullámhosszon vagyok, akinek adok a véleményére, mert elolvasom amit ír, még ha időnként el is felejtem lájkolni. Ezért bocsi. De sokan vannak itt még, akiket szívesen olvasok, de a lájkokat elfelejtem bepöccinteni. De ha nem vitázunk, hát nem. :)
nemkati
@Horizont: "mortuis nil, nisi bene. Halottakról jól vagy semmit! "

Így van! Tehát az igazat, vagy semmit. Akinek az igaz nem tetszik, az ne hamisítsa meg kedve szerint, hanem inkább hallgasson! :)
Eriksson
@nemkati: Nem hiszem, hogy az író halála apropóján kellene veszekednünk. Én csak annyit írtam 17.06-kor, hogy amiért bőszen ágálnak és anyáznak egyesek, az valóban le lett írva még 1991-ben. Tehát nincs mit vitatkozni. Aztán szó szót követett...
Amúgy köszönöm, hogy szoktál olvasni, és nem használsz ki minden lehetőséget, hogy belém köss. :-))) Mert vannak olyanok, akik viszont egyetlen lehetőséget sem szalasztanának el a világért se! :-)))
Eriksson
@Horizont: @nemkati: A "mortuis nil, nisi bene" helyesen: Halottakról jól, vagy semmit.
Tehát csak a valóságot mondjuk róluk, mert nem tudják megvédeni magukat.
nemkati
@Eriksson: Valóban. @Horizont: is pont ezt mondta. (és én is)
:)
nemkati
@Eriksson: 19:09 Senkibe nem kötök bele kizárólag a belekötés okán, csak akkor, ha ha másképp gondolok valamit. Egyébként sokszor nem teszek szóvá olyasmit, amivel nem értek egyet, mert olyan írta, akit kedvelek. Akkor inkább átlépek a dolgon. De most nem tudtam megállni.
nemkati
@Eriksson: Például a menekültkérdés, a zsidóság, és a cigányság problémát is másképp látom mint te. De nem baj.
Eriksson
@nemkati: :-) Ebben is egyet értünk. Nem a parttalan vita a lényeg, hanem a lehetséges konszenzus elérése. Akivel nem lehet szót érteni, azzal csak veszekedni lehet, értelmes párbeszéd sose alakul ki.
Egyébként ha mindenki mindenkivel mindig egyet értene, unalmas lenne a világ.
Eriksson
@nemkati: Én kizárólag a menekültkérdésben vagyok fafejű, semmilyen szín alatt nem támogatnám betelepítésüket. A zsidóság és cigányság ügye ezeréves dolog, mint az a sokszázféle nemzetiségié is akikkel többé kevésbé már megtanultunk együtt élni, s amelyek kivétel nélkül hozzátartoznak a magyarországi kultúránkhoz.
nemkati
@Eriksson: Nem biztos, hogy unalmas. Egyetérteni valakivel, az kellemes dolog. Ellenvéleményen lenni, az meg izgalmas. És a másik mondhat valami újat is, ami megváltoztat, vagy elgondolkoztat. Az meg nem haszontalan. :)

Bocsi, Esterházy Péter, hogy elkanyarodtam a szomorú témától. De az élet folyik tovább, te viszont már örökre itt maradsz nekünk!
jolibaba
Nagy lelkierő kellett ahhoz, hogy könyvet írjon a betegségéről. Nagyon fog hiányozni Ő és a munkássága. Nyugodjék békében.
JAJMÁR
"Hit és kétkedés arányait meglelni, kötöttségben a szabadságot, lázadásban a rendet, szabadságban a hitet, azt, amire szabadok volnánk - - - - gondolhattam volna az elején, hogy nem tudom befejezni (a mondatot). Vagy nincs ilyen arány, kushadás vagy hőbörgés csak? Idő nincs, az a baj. Minden kevés.” (Esterházy Péter)

Te be tudod fejezni a mondatot?
Mi be tudjuk fejezni a mondatot?
Ti be tudjátok fejezni a mondatot?

Én... be tudom majd fejezni azt a mondatot?

Van mondatunk? Volt, de már elmúlt? Nincs, de majd lesz? Nem lesz soha?

Kushadunk? Hőbörgünk?
Minden kevés?

Nincs időnk?

Lesz időnk?

(Mandiner Rajcsányi Gellért: Befejezni a (mondatot) -
Esterházy Péter emlékére)
Manhattan
"Én nem vágyom a túlvilágra. Úgy értem, elvileg sem. Azt gondolom, hogy ezt az Isten sem kívánja tőlünk. Nem akarlak bántani, nem írom, a te Istened. Nekem nincs Istennel semmi bajom, nem gyűlölöm, hogy nincs."
eszegfu
@nemkati: 18:06 Én csak annyit teszek hozzá... én inkább az iróniát érzem ezekben a "kiragadott" mondatokban... pontosan a "dögöljön meg a szomszéd tehene" bővitett kiadása. Itt is 1-2 Fidesz és Jobbik szimpatizáns részéről, ha nem értesz egyet valamivel, rögtön "nem vagy magyar" meg "magyarellenes", "nemzetgyalázó" leszel.
amaramaistanna
@Bringás: Neked is szól! "...Úgyhogy: ha szereted a hazád, ha Húdenagy Magyarember vagy, kezdj el Esterházyt olvasni. A Fancsikó és Pintát, A szív segédigéit, a Hrabal könyvét, bármit. Élvezd, érezd. Az ő érdeme is, hogy a „magyar”, ez a rendkívül izgalmas absztrakció még hordoz kellemes jelentéseket. Légy büszke rá, szorítsd a szívedre, mint az Aranycsapatot, Tokajt vagy Nándorfehérvárt..."
- Balavány György

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.