A németországi Baden-Württemberg tartomány közigazgatási fellebbviteli bírósága (VGH) hétfőn közölte, hogy rendszerszintű hiányosságokra hivatkozva megtiltotta egy szíriai menedékkérő átadását Magyarországnak.

A mannheimi testület közleménye szerint a július 5-én hozott ítélettel egy egyedülálló szíriai férfi ügyében döntöttek, aki 2014-ben érkezett Németországba a többi között Magyarországon keresztül, és menedékjog iránti kérelmet nyújtott be a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalhoz (BAMF).

Magyarország az úgynevezett dublini mechanizmus keretében vállalta, hogy átveszi az illetőt és lefolytatja a menekültügyi eljárást, ezért a BAMF elutasította a kérelmet, és elrendelte a szíriai férfi kitoloncolását Magyarországra. Azonban a kérelmező bírósághoz fordult, és az első fokon eljáró sigmaringeni közigazgatási bíróság idén márciusban hozott ítéletével érvénytelenítette a BAMF döntését. Arra hivatkozott, hogy a felperest a magyar menekültügyi rendszert aktuálisan jellemző

"jelentős hiányosságok" miatt az "embertelen, illetve megalázó bánásmód" veszélye fenyegetné, ha átadnák Magyarországnak.

A VGH elutasította a BAMF fellebbezését. Az első fokon hozott ítélet indoklásától eltérően arra hivatkozott, hogy az idegenrendészeti őrizet magyarországi rendszerét nemcsak aktuálisan, hanem már 2014-ben annyira komoly hiányosságok jellemezték, hogy a felperest nem lehetett volna kitenni a menekültügyi eljárásnak, mert annak

"jelentős kockázata" fenyegette volna, hogy "önkényesen" őrizetbe veszik, és nem tud hatékonyan védekezni az intézkedés ellen.

Továbbá az őrizetesek elhelyezésére szolgáló büntetés-végrehajtási intézményekben a körülmények részben építésügyi, részben higiéniai szempontból "nagyon rosszak" voltak, és a személyzet fellépését a "különös keménység és brutalitás" jellemezte 2014-ben, amikor a felperes belépett Magyarországra, majd menedékjogi kérelmet nyújtott be Németországban.

Mindennek alapján megállapítható, hogy a felperesnek a menedékjog iránti kérelem magyarországi benyújtása esetén nagy valószínűséggel azzal kellet volna számolnia, hogy "embertelen, illetve megalázó" bánásmódban lesz része. Ezért ügyében Németország az illetékes, akkor is, ha a magyarországi körülmények időközben esetleg javultak – áll a VGH közleményében, amely szerint a BAMF panaszt tehet a fellebbezés elutasítása miatt.

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

wagabund
a bíróság bölcsen döntött..
ma reggel mondta egy aktivista, hogy döbbenetes állapotok uralkodnak a határ mentén...

három wc van ugyan, de azt úgy teleszarták, hogy a vállalkozó inkább otthagyta..nincs fürdő, pelenkázó, pék, büfé...a szemetet spontán elvesztik, ami meglátszik a környéken...

ezeknek tényleg németországban a helyük...ott minden van, ami szem-szájnak ingere...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
1magyar
A trójai falóban az unió vezető lennének?
Bringás
Megalázó és embertelen, ha a szabályokat és a törvényeket be akarják tartatni a primitív migráns bandával!
emerencia
Orbán illiberális törvényei "gondoskodnak" róla, hogy mi, ideszületett belmagyarok se érezzük magunkat egyenrangú EU-s polgárnak sok millióan. A menekülőkkel való nyíltan embertelen elbánás pedig azt üzeni a világ felé, hogy akinek semmije sincs az annyit is ér függetlenül attól, hogy honnan és miért kényszerült élete kockáztatásával nekiindulni egy boldogabb, emberségesebb(nek gondolt) földrészre.
varrólány
Arról nem szól a hír hogy nem-e esetleg az ő viselkedése miatt kellett erélyesebben fellépni , no és messziről jött ember azt mond amit akar.
De aztán Németországban is tessék ám viselkedni és az európai törvényeket betartani !
magyarbakancs
"Embertelen, megalázó bánásmód" várná a menekültet Magyarországon – marad Németországban"
Maradjál otthon harcoljál a hazádért.
Nem kell idejönni.
Kuvait,Szaúd-Arábia befogadhatna menekülteket.
Valamivel gazdagabbak mint mi nem?
wagabund
@magyarbakancs: hát ez az..egy akolból származnak, mégsem kellenek...a szaudiak valamit tudhatnak..

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.