Budapesten a 196-os busz vonalán a sofőrök nem voltak hajlandóak felvenni egy mozgássérült, kerekesszékkel közlekedő férfit július 10-én – írja a Bors.

A felesége, Natália elmondta, a Bánkút utcában, a Rákospalotai köztemető megállóban várakozott a férjével és ötéves kislányával, amikor jött az első busz. A sofőr azonban megtagadta a segítségnyújtást, Natália szerint

a kormányrendeletre hivatkozott, miszerint nem szállíthat elektromos kerekesszékes személyt, mert az megterheli a buszt és balesetveszélyes.

Amikor a menetrend szerinti következő járat is hasonlókra hivatkozva továbbhajtott, végül felhívta a mozgássérülteket szállító szolgálatot. A kiérkező vezető megszánta őket, és "baráti áron az egyébként hét-nyolcezer forintos útiköltség helyett kétezer forintért hazahozott minket".

A Bors megkereste a BKK-t, és a cég válasza szerint a kormányrendelet "nem szabályozza részletesen a fogyatékkal élő vagy csökkent mozgásképességű személy kerekes-székének és egyéb mozgást segítő eszközének szállíthatóságát". A BKK viszont közölte, hogy a közelmúltban kezdeményezésükre egyeztetést tartottak a mozgássérültek képviseletét ellátó szervezetek és a közlekedési szolgáltatók. A BKK részletesen kidolgozza az elektromos mozgássegítő eszközökkel való közlekedés szabályrendszerét.

57 hozzászólásarrow_drop_down_circle

sziha
@ila51: ahogy Angliaban is. Mondjuk egy atlagos kisvarosban valoszinuleg a sofornek le kell szallnia es lenyitni a rampat, addig tobbi utas var. Igy mukodik ez a budosliberalfasisztaeuban, ugye...
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
ila51
Néztem is Párizsban , mikor megállt a busz pontosan ott az ajtó kinyílt , és leereszedett egy emelő rampa, símán felgurult rajta , a sofőr egy gombnyomással intézte , ajtó csuk , indul.
sziha
@ila51: ahogy Angliaban is. Mondjuk egy atlagos kisvarosban valoszinuleg a sofornek le kell szallnia es lenyitni a rampat, addig tobbi utas var. Igy mukodik ez a budosliberalfasisztaeuban, ugye...
wagabund
itt Bp-is működik, ha a sofőr úgy akarja..csak ehhez figyelembe kell venni a sofőrök rendkívüli megaláztatását a főnökeik részéről, az elbocsájtás rémét, és a kritikán aluli szar fizetést...

ezért rossz a hangulatuk...(is)

amúgy ilynekor videót kell készíteni, hogy nyoma maradjon a sofőr által mondott orbitális baromságnak..esetleg a rendszámról fényképet totálban...ha szívózik a sofőr, esetkocsit, vagy yardot kell hívni...
solidedge
A lényeg az utolsó mondatokban van. Nincs kidolgozva a jogszabály, a buszvezető ezáltal szintén kiszolgáltatott. Ha a mozgássérült valamilyen oknál fogva mégis balesetet szenved a buszon, akkor a mai trendi szerint másnap a "rosszul döntő" buszvezető munkanélküli.
Csizmás Kond
Ha nincs lehetőség egy kerekesszékest felszállítani egy buszra akkor perelhet az öregistenhez is mert akkor sem fogja senki felemelni.
Oda valamiféle eszközök kellenek, mert a sofőr vagy más utas nem biztos hogy hajlandó vagy alkalmas erre...ha nincs, és azt biztos előre tudta akkor ne menjen olyan helyre ahol nem tud közlekedni.
wpym
Nálunk a tömegközlekedésben nem szeretnek a rokkantakkal foglalkozni, főleg a fizetési viszonyok miatt. Kevés a jövedelem, ezért a kis pénz, kis munka elv szerint járnak el.
Persze erre azonnal ész nélkül rá lehet vágni, hogy nem kötelező az adott munkahelyen dolgozni, de ez nem így működik, hiszen a számlákat fizetni kell, a család asztalára kenyér kell.
Ezért az egyéni érdekek felülírják a szabályokat. Így van ez mindenhol, sőt az utasok is ezen elv mentén utaznak: nincs pénze jegyre, bérletre, semmi gond, akkor is felül a járműre, mert neki haza kell jutni. Az, hogy ez nem így működik, hogy önjáró a seggfej, az a legkevésbé sem zavarja.
Ez az elv nem mostanában fog változni az alkalmazottak és az utasok részéről...
wpym
Ebben az országban leginkább orbánék esetében lehet tetten érni az egyéni érdekek elvét:
gátlástalanul csinálják a hülyeségeiket, így nem csoda, ha nem jogkövető a polgár.
sziha
@solidedge: Ez a masik oldal. Vajon tenyleg ennyire fontos Vikorovicheknak a "zistenadta"? Korhazba se jusson el, egyszerubb. Jo ez a csalad-barat qrmany, nemde?
Ha a buszsofor megis elviszi, akkor megutheti a bokajat. Meg a vegen a beteg ellatasat is raverik, itt tart ma Mo. Csak tudnam, hogy a drotkecskesek miert nyalnak be toluk minden sz@rt...
eszegfu
@solidedge: 10:04 Csak kiegészitem: ha lenne jogszabály, akkor sem tudnák szállitani a kerekesszékeseket, mert nincs olyan -- illetve kevés és csak bizonyos járatokon -- tömegközlekedési eszköz, melyek felszereltségükkel alkalmasak lennének a biztonságos közlekedésre...sem villamos, sem busz...a metró jó lenne, csak ott meg a mozgólépcső az akadály.
desert
@wagabund: Szerintem arról baromira nem a fizető utas tehet, hogy a bkv (is) szarik a dolgozói megbecsülésére, a cikkben szereplő szerencsétlen sem hiszem, hogy önként, dalolva lett mozgássérült. Nem kéne még belerúgni emberekbe mert neki úgy tartja úri kedve, hogy nem veszi fel.
volvós
@ila51: 9:34

Bécsben látom nap mint nap, a megállóban 2 kerekesszékes utas ,
Busz megáll, ajtót kinyit,vezetö kiszáll, egy erre a célra készitett vaskampóval
hátrasétál, az alacsonypadlós ( mint a képen ) busz GYÁRI felszereltsége
a lenyitható rámpa, leengedi, felsegiti a buszra a kerekesszéket,RÖGZÍTI,
visszahajtja a rámpát, megkérdezi az utastól, melyik megállóba szeretne
leszállni...az utasok megköszönik ! A célállomáson ugyanugy kiszáll...
és lesegíti a kerekesszéket !!! Ugyanezt megtehetné a magyar buszos is
a munkaköri leirásban szerepel...Csak ezek nem tudják, hogy ,
Ök vannak az utasokért és nem forditva...Vitézydávidka tanitványai
Pfujjjjj !!
wagabund
@desert: minden szavaddal egyertértek...de mint látod, nem így működik...a sofőrben is fortyog az indulat, most így vezette le valamelyest...
a bkk válasza pontosan egy kalap szart ér.

tehát nem jelezték, hogy a sofőröket alaposan kioktatták, és ilyen nem fog többé előfordulni...
wagabund
@volvós: ez itthon is előfordult..egy ideje viszont valamiért nem..pedig a buszon ott a kijelölt hely...

valamiért nem gömbölyű ez az egész.
papa.49
Minek is kell a bkk. nevű valami hát csak egyetlen célra PÉNZKIFIZETŐHELYNEK!!!
desert
@volvós: a véleményem szinte 100%-ban egyezik a tiéddel, csak annyit hadd tegyek hozzá, hogy, amit leírtál azt én is láttam, igaz én Pesterzsébeten még anno az 59-es (mostmár 35-ös) busznál. Tehát létezik ilyen itthon is, a kérdés, hogy a sofőrön aznap milyen zokni van...
volvós
@desert: 11:08

Na, ja...majd jönnek a trollok, és megmagyarázzák,
hogy a soförök nincsenek megfizetve, kihasználtak
idöben agyonhajszoltak, stb...stb...
Válaszom nekik: minek a vezérnek és a sleppnek
havi többmilliós fizetés ???
Bringás
Talán rokiék is ismerhetnék a szabályt!
Perwool
@Csizmás Kond: ".ha nincs, és azt biztos előre tudta akkor ne menjen olyan helyre ahol nem tud közlekedni."
Valóban mi a f@nak megy a temetőbe egy kerekesszékes..., netalán az anyját temette el? menjen stadionba... vagy, ha már ott volt a temetőnél, ássa el magát élve.
volvós
@Bringás: Te állat !!! KIvánom, hogy életed végéig
kerekesszékes legyél, és ne legyen aki segit a
mindennapos gondjaidban...Hányinger egy barom vagy !!
És ne válaszolj, mert nem vagyok kiváncsi Rád !!!
Bringás
@volvós: Én se vagyok rád kíváncsi, "Te állat !!! "!
A mozgássérültség nem kéne, hogy a tanulási képességekre hasson! Aki roki, olvasson már, mit szabad és mit nem!
A sofőrök a szabályt tartották be!
Mikor a szabály betartása mellett szólok, te trágárkodsz paraszt!
Meddig tűrnek még meg itt emberek között?
desert
@volvós: na... csak emlegetni kellett...
Nagyon jól tudom, hogy némelyik ember, legyen az utas, ügyfél, vásárló olyan szinten bír tapló lenni, hogy az embernek kipattan a bicska a zsebében, ettől függetlenül az őket "kiszolgáló" személyzetnek ezt sajnos tűrnie kell. Erre a pénz dologra most mondhatom azt nyugodt szívvel, hogy közalkalmazottként, 5 számjegyű nettóval én se érzem magam Rothschildnak, de (remélem) képes vagyok kultúr ember módjára megnyilvánulni a kollégáim és az idegenek felé. Sőt... az idegen magával viszi az intézményről kialakított képét, ezért exrtán odafigyelek, hogy a lehető legjobb véleménnyel legyen távozóban.
wagabund
@Bringás: 11.15...

hát mit mondjak? nagy vadbarom vagy te szarcsimbók...amellett még buta is.
van két unokám, aki tolókocsiban tud csak közlekedni...

ők nem rokik, hanem mozgáskorlátozottak...te vagy az a szopógép, aki izomból aláz mindenkit.
Bringás
@wagabund: Belekötsz a szóhasználatomba? Megteheted!
Elektromos székkel, ha nem lehet felszállni a buszra, nem az erre figyelmeztetőt kéne alázni!
eszegfu
@Bringás: Nem a "szóhasználatoddal" van a baj, hanem a puszta lényeddel! Még Neked van ahhoz bátorságod, hogy a kerekesszékeseknek ajánljad az olvasást, a tanulást?! Egy sehonnai bitang vagy!
Bringás
@eszegfu: Ha nem tudnak olvasni, mit mondjak?
wagabund
@Bringás: mondom én, hogy sötét vagy...az elektromos kerekesszék kényelmi megoldás...van, aki csak dzsoisztikkal tud közlekedni...a széken számtalan biztonsági retesz van..bitonságosabb, mint a hagyományos kézzel lökdösős...

szívesen venném, ha egy apró dolgozat formájában elmagyaráznád, miért is veszélyes az elektromos szék...hátha többen is megvilágosodunk..a gépész diploma csak elég a megértéséhez..
talán a bkk is tanul belőle..bár azt nem hiszem..

nos?
Bringás
@wagabund: Ha a BKK szerint nem lehet vele felszállni, miért is kéne vitázni?
wagabund
eszegfű helyett...láttál te már közelről súlyos, de akár enyhe mozgáskorlátozottat, aki kerekesszékbe kényszerül.?

ugye nem..te vagy az aki irtózik az öregektől, akik ott lábatlankodnak mindenhol...neked nincs öreg szüléd? he?

remélem előbb agyonütnek, mint hogy megérd az öregséget...és megértsd...akkor már késő..
...mert azzal az élet nagyon kibaszott ám..vegyél vissza abból a barom arcodból...
eszegfu
@Bringás: Én meg csak azt tudom ajánlani: cserélj elemet, mert lemerültél... Ha ennyit fogtál fel az egészből... ez akkor tragikomédia! Ezek után ne csodálkozz, ha ez lesz a legujabb szitok mondatom: szóljon Hozzád a Bringás! De mondhatom azt is: Isten nem ver bottal, csak Bringással!
wagabund
@eszegfu: ez jó...a hülyeség új mértékegysége: 1 bringás! ezt akár le is lehetne védetni.

:-)
wagabund
@eszegfu: egy kicsit nem vagy túl udvarias, miközben egy majmot ekézel? a bringás nem nagybetűs szó..főleg ebben az esetben...

csak simán úgy mint nemecseket...de ez rossz példa, mert Ő egy hős volt...Nemecsektől bocsánat..
Bringás
@eszegfu: Tombolunk? Gondolkodni ki fog és olvasni ki tud?
eszegfu
@wagabund: Igen jó lenne! Ilyen "komplex" mértékegységet még ugysem találtak ki! Megfelelően tükrözné a lelketlenséget, az unszimpátiát, a butaságot, korlátoltságot... az összes negativ jelzőt!:) Én biztos használni fogom!
eszegfu
@wagabund: Lehet, hogy "tul udvarias" vagyok... de nekem a "kezemben" van, hogy a neveket nagybetüvel kezdem. (4 évig tanultam gyors- és gépirást és érettségiztem is belőle, egyszerüen komoly nehézséget okozna.)
wagabund
@eszegfu: na jó...megbeszéltük..
én azért nem írok nagy betűt sehol, mert egy ujjal irogatok, és macerás a shift használata...csak akkor, ha félreérthető lenne a kisbetűs indítás, vagy név..

nehéz a kommentelő élete..
justhpeter
@Bringás: Lássuk be, ez megint nem a te napod. Nem kellene ezt az oktondi trollkodást már abbahagynod ? Mert annyira buta biológiailag sem lehetsz, mint amilyennek mutatod magad.
koszpeko
@Csizmás Kond: Szőrös talp!
Mo.-n direkt ezért alacsony padlós buszok vannak.
Nálatok mi van?
simmering73
Van abban valami diszkrét báj, mikor a bringás aszongya: "Gondolkodni ki fog és olvasni ki tud?" Mit mondjak: feldobta a napom. Bicajos neked is csak azért van a helyén a két füled, mert egy spárga tartja a helyén őket.
koszpeko
@Bringás: Te egy olyan degenerált gyökér érzéketlen f@sz vagy,hogy aki nálad hülyébb az már csal vagy festi magát.
Desischado
@Bringás: Fékezd magad! Kinek képzeled te magadat, hogy sértegetsz másokat?!
Talán fáj az igazság? volvósnak a körme hegye is különb nálad, mert ő nem véd egy ilyen patkány bandát, mint te! Vegyél vissza!

A bkk nyeli a sok pénzt, - mármint a vezetők, - és ennyit nem lehet megtenni a tehetetlen utasért? Szavam nincs, mert nem tűrné a nyomdafestéket!
Bringás
@Desischado: Az autós egy patkány féreg!
volvós
@koszpeko: tegnap 18:11
Mi lenne?? Lovaskocsi meg Dacia 1310...
Meg a szobában Csaucseszku szobor...
Bringás
@volvós: :-) Ennyi!:-)))))))))))))))))))))
Csizmás Kond
@koszpeko: ...neked alacsony a műveltséged !
koszpeko
@volvós:ma 08.04 :D Meg a szekus egyenruha.
koszpeko
@volvós: Mi a véleményed ezt a bringásnak nevezett szart hogy lehet innen kitakarítani?
koszpeko
@Bringás: Te szarcsimbók!
Te mersz ilyet kérdezni Volvóstól?
Láttam,hogy rózsadombi szarrágó vagy.
Tudom ti az úrhatnám sznób bunkók kivagytok békülve a vezíretekkel.
Onnan könnyű ugatni lefelé.
De még mindig a prolik vannak többen.
Ezt SOHA ne felejtsd köcsög.
koszpeko
@Bringás: Mi van szarrágó fáj az igazság?
Bringás
@koszpeko: :-))))))))))))))))
Nevetséges vagy paraszt!
koszpeko
@Bringás: Lehet,hogy paraszt vagyok.
Még mindig jobb mint úrhatnám mocskos sötét gyökérnek lenni.
Bringás
@koszpeko: :-))))))))))))))
Viszont miénk a hatalom!
Sz@r érzés, ugye?
koszpeko
@Bringás: Mondok neked egy évszámot,2018
Utána ugass köcsög.
volvós
@koszpeko: 18:23

Felbérelni 3-4 kigyúrt kopasz romát, akik átformálják
az amugy is görény ábrázatát...de a legjobb, ha senki
sem szól hozzá, az ilyen féreghez...én mostantól betartom,
bármit is ír, az eszéhez mérem...Többiek is kövessenek !!
Bringás
@koszpeko: 2018?
Mi nyerünk! Magasan!
És te román , hol leszel?
koszpeko
@volvós: Igazad van.
Ilyen pondró miatt nem kell idegeskedni.
Bocsi a pondróktól azoknak van annyi hasznuk,hogy eltüntetik a dögöt illetve kiváló horgász csali.
Ennek a kullancsnak annyi haszna van mint a rovarnak amihez hasonlítottam.
kukac50
Pedig a Fidesz azt ígérte senkit nem hagynak az út szélén! A babakocsisok és a kerekes székesek ott maradnak. Mészáros Lőrincre van pénz a buszokon a kerekesszékesek biztonságos elhelyezésére nem jut.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.