Az elmúlt hetek, hónapok eseményei világosan mutatják, hogy az európai életforma védelemre szorul – mondta a külgazdasági és külügyminiszter vasárnapi sajtótájékoztatóján, Dunakeszin.

Szijjártó Péter kifejtette: korábban Európában a biztonságot teljesen evidensnek tekintettük, a biztonság gyakran utolsó szempontként jelent meg, mivel adottnak vettük.

"Ez most már sajnos a múlté" – vélekedett.

Szijjártó Péter hangsúlyozta:

nemcsak Európát, az európai embereket, hanem az európai életformát is meg kell védeni, ezért minden európai politikának most a biztonságra kell fókuszálnia.

Kifejtette: mérföldkőhöz érkeztünk az Európában elkövetett terrortámadások tekintetében, ugyanis "a pénteki aljas támadás Münchenben" volt az első olyan alkalom, hogy magyar állampolgár is a halálos áldozatok között volt.

Szombaton a bajor rendőrség írásban is megerősítette, hogy egy magyar állampolgár, egy 2001-ben született fiú is az áldozatok között volt – emlékeztetett. Hozzátette: a fiú mintegy tíz éve Münchenben élt, és ott is járt iskolába.

A külügyminiszter közölte: a rokonság, a család egy része Magyarországon él, ők szombaton már megérkeztek a német nagyvárosba, és a családtagok közül néhányan részt vettek a holttest azonosításában is.

A család akarata szerint a fiút Magyarországon temetik el, az ehhez szükséges adminisztratív lépések intézésében a müncheni főkonzulátus munkatársai segítenek, a családdal közvetlen kapcsolatban állnak – közölte.

Szijjártó Péter arról is beszélt, hogy állítólag egy ingyenes ételt kínáló internetes poszt jelentette az alapját a támadásnak, és ezt annyiban alá tudják támasztani, hogy a főkonzulátus vezető konzuljának gyermeke is kapott ilyen üzenetet.

Nyilvánvalóan ez az üzenet is szerepet játszhatott abban, hogy a halálos áldozatok többsége fiatal volt – fűzte hozzá.

A politikus a kormány nevében részvétét fejezte ki az érintett családnak, és közölte: minden szükséges segítséget biztosítanak nekik.

Kérdésre a külügyminiszter elmondta: a törökországi utazásokat illetően két ajánlása van a tárcának.

Egyrészt az ország jelentős része olyan kategóriába tartozik, hogy fokozott óvatosságot kérnek mindenkitől, aki oda utazik, másrészt vannak az országnak olyan területei – alapvetően a Szíriával határos részek –, ahova egyáltalán nem javasolt az utazás – mondta Szijjártó Péter.

Közölte: minden külföldre utazót arra kérnek, regisztráljon a konzuli szolgálat honlapján.

26 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
Ne már te szerencsétlen fútszállasi, mit tudsz te az európai életformáról? Te, aki elajándékoztad ingyé a baltást!!!
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
human
Ok és okozat. Minden ami nem az okot kezeli az tüneti kezelés, ami csak odázza a problémát.
nyanya001
Csak jártasd a lepcsest rövidesen itt lesznek - ha már itt nincsenek a kötvényvásárló betelepültek te szarcsimbók !
RonaGyuri
Ne már te szerencsétlen fútszállasi, mit tudsz te az európai életformáról? Te, aki elajándékoztad ingyé a baltást!!!
nyanya001
@RonaGyuri: Miről beszélsz ???
Ingyé ?
Na ne már !!!
Kaptak érte szép summát !
emerencia
Szerintem az európai életforma legnagyobb veszélyeztetői Magyarországon a Fidesz és vezetője, valamint a kormány a diktátorral az élén és az illiberális rendszer haszonélvezői. Minden egyéb csak ezután jön.
RonaGyuri
@nyanya001: csak szerettek volna, de rendesen átb... ták őket! =))
F_Viktor
Szíjjas, hétfőtől Stuttgartban leszek, nem fogom félteni az "európai életformámat"!
nyanya001
@RonaGyuri: Én ebbe nem hiszek !

Megkapták érte a jutalmat !
Kapot, adott... 444.hu/2016/04/01/miert-tuntette-ki-orban-az-azeri-elnok-feleseget
+ a baltás a hab a tortán !
Apatszerek
A legnagyobb öröm meg az, hogy az ellenzék meg azért van, hogy a veszély be is következzen, meg is tesz érte mindent, hogy valósággá váljon.
Fradigege
Az eu-s pénzek lenyúlása teljesen európai bazmeg!
justhpeter
A magyarok európai életformájára ti jelentitek a legnagyobb veszélyt az álkeresztény haverjaitokkal együtt.
Apatszerek
Jelenleg leginkább az iraki és a szíriai keresztények vannak üldöztetésnek kitéve, kiknek létszáma 2011-es adatok alapján még 270 000[1], valamint kicsivel több, mint egy millió fő volt. 2015-re ezek a közösségek a megszűnés határához közelednek, a mindennapi létük forog kockán. A csökkenés oka egyrészt az iszlám vallásúak magasabb népszaporulata, másrészt viszont az utóbbi években egyre radikálisabban terjedő vallási és etnikai intolerancia, erőszakos kirekesztés. Az Iszlám Állam térnyerése és fundamentalizmusa felerősítette a keresztény vallásúak elmenekülését a Közel-Keletről. Az erőszakosan kikényszerített migráció mellett az európai közvélemény nem feledkezhet meg azokról a humánumba és a nemzetközi jogba ütköző etnikai és vallási atrocitásokról sem, amelyek sok esetben ártatlan életeket követelnek. Ideje lenne a pápa figyelmét a keresztény üldöztetésre felhívni, mit tett,és mit tesz konkrétan nem az Istenre hívatkozva
vadnarancs
Van is mitől félned te tarajos köcsög! Ne a migráncsoktól félj első sorban te takony, hanem a népharagtól!!!
nyanya001
@Apatszerek: Nem az ellenzék árulja lelepedési kötvényt amit bárki megvehet
ha van pénze !
Tódor
Szerintem pedig az intelligens emberi létforma van veszélyben, amíg egy ilyen falra kivert, napfényre kikelt geci egyáltalán ilyen szerepet tölthet be. Ez egy gennyes tályog a társadalom testén. Rajta scak egy dolog segíthet, a napalm.
Desischado
Az európai életformára ti jelentitek a legnagyobb veszélyt, te mocskos féreg!
1magyar
Az már biztos! Nincs nyugalom még a buszra, metróra sem szállhatnak fel nyugodtan, ki tudja mikor robbantanak az odavándoroltak és halnak meg az állampolgárok.
Persze a részükről érthető, csinálják a helyet maguknak.
teuton
@1magyar: Valamit nagyon felreolvastal! A BKV-buszsoförök kertek vedelmet maguk melle, nem Nyugaton... Na igy van ez, ha az egybitesek csak a magyar tömondatos plakatlozungokat tudjak kiszotagolni...
1magyar
@teuton: Lehet,hogy nyugaton már így vannak kialakítva a buszok.(Nyugatot nem kell nagybetűvel írni.)
teuton
@1magyar: Te sem jartal meg Nyiuagaton, de okoskodni kivülröl tudsz... Ott az ellenörök sem jarnak közterületesekkel együtt, mert nincs ra szükseg! Csak tajekoztatasul közlöm, mert az analfabetaknak a neten utananezni is problema, a Kosa-fele kupakosok meg barmit be tudnak adni a birkaknak. Egyebkent a buszokon a soför meg plexifallal sincs levalasztva...
Szókrakész
Hogy állíthat ilyet?!?!?!

Naponta csak egy robbantás, vagy öngyilkos merénylet történik!
Még nincs veszélyben semmi.
Mi európaiak vagyunk vagy 500 millióan.
Van miből elvenni.
kukac50
De csak azért mert Ti vagytok hatalmon.
Január
@Szókrakész: Szellemes, de a szellem maradjon a palackban.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.