Az Országgyűlés elnöke nehezen tudja elképzelni, hogy az Európai Unió (EU) politikai értelemben figyelmen kívül hagyja egy tagállam szavazóinak véleményét, az október 2-ai népszavazással kapcsolatban pedig úgy véli: a magyar példa bátorítást adhat olyan országoknak, amelyek migrációügyben most "a magyar külpolitika farvizén eveznek".

Kövér László a Heti Válasznak adott interjújában – amely a lap csütörtöki számában jelent meg – arról beszélt, hogy egyes politikusok rendszeresen a demokrácia korlátozásával vádolták Magyarországot, és ugyanezen emberek most fanyalognak, amikor a létező legdemokratikusabb eszköz, a népszavazás útján nyilvánítanak véleményt az emberek az európai és hazai jövő szempontjából kulcsfontosságú kérdésben.

Arra a felvetésre, hogy Magyarország az unióból kihátrálást készíti elő, azt felelte:

"minden fenntartásunk ellenére ma is le kell szögeznünk: hazánk elemi érdeke a tagság".

Ezt egyebek mellett nemzetpolitikai érvekkel, továbbá a külföldi tanulás és munkavállalás lehetőségével indokolta.

Kövér László egyúttal azt is kijelentette: nagyon nem szeretné, ha idővel a nemzeti érzelmeket lefojtó birodalommá alakulna át az EU.

"Pedig vannak ilyen törekvések, ráadásul a baloldal ehhez az ideológiát is legyártotta"

- jegyezte meg, hozzátéve: ők azt az erőltetett ellentétpárt próbálják felállítani, hogy vannak az érdekmentes humanisták és a "korlátolt nacionalisták".

A házelnök beszámolt arról is, hogy előkészítés alatt van a közös visegrádi parlamenti közgyűlés alapszabálya. A testület egyebek mellett a közös uniós érdekérvényesítésben, infrastrukturális-gazdasági beruházásokban, oktatási-kulturális kooperációban lesz kompetens, és a házelnök reményei szerint az együttműködés napi gyakorlata olyan bizalmi alapot hoz létre, amelyen a nemzeti-kisebbségi kérdéseket is közös nevezőre lehet hozni.

Arra, hogy a Fidesz közpénzekért egymással versengő gazdasági holdingokra eshet szét, kijelentette: ilyen veszélyt nem lát.

"Amennyiben lenne a Fidesznél jobb politikai lehetőség, én is annak sikerén dolgoznék. De ez fel sem merül"

- szögezte le, kifejtve: a kormánypártnak nemcsak víziója van Magyarország sorsáról, hanem képes sikeres válaszokat adni a kihívásokra. Ezzel szembeállította, hogy meglátása szerint az ellenzéknek nincs értékrendje és jövőképe a "hatalomra kerülés elementáris vágyán kívül".

Kövér László vitatta azt a felvetést is, hogy a Fidesz fiatal miniszterei jobban "kopnak", mint a veteránok.

"Legfeljebb annyit róhatunk fel nekik, hogy nem készültek fel arra: gyarapodásukkal egyenes arányban nő a támadási felület – függetlenül attól, hogy tisztességesen szerezték vagyonukat, vagy sem"

- fogalmazott.

A házelnök az interjúban ismét tiltakozásának adott hangot amiatt, hogy a volt SZDSZ-es, ma DK-s Eörsi Mátyás kormánytámogatással lesz a Demokráciák Közössége nevű szervezet főtitkár-jelöltje. Értékelése szerint ez a lépés visszamenőleg relativizálja mindazon bűnöket, amelyeket "az Eörsi-félék" a magyarsággal szemben elkövettek.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

human
Most Kövér vagy ilyen lassú felfogású vagy már a fidesz is érzi, hogy a saját táborban is nagy a felháborodás és valamivel le kell nyugtatni őket. Szóval Kövér elmondja, hogy ejnye-bejnye és lopnak tovább a többiek.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
amaramaistanna
...amit szabad Jupiternek, nem szabad a kisökörnek...
Hellcat
Kövér...menj azt kösd már fel magad te barom.
magyarbakancs
Akkor ezek szerint mégis lopnak a Fideszes politikusok.
Beismerő vallomás a ki oktatás.
human
Most Kövér vagy ilyen lassú felfogású vagy már a fidesz is érzi, hogy a saját táborban is nagy a felháborodás és valamivel le kell nyugtatni őket. Szóval Kövér elmondja, hogy ejnye-bejnye és lopnak tovább a többiek.
justhpeter
Mi van a fideSS magyarsággal szemben elkövetett bűneivel ?
Hari
A népszavazás valóban az egyik legdemokratikusabb eszköz ... lenne, ha azt a hatalom nem alantas cél(értsd: félrevezetés féligazságok puffogtatásával) érdekében használná, mint ahogy az egész riport féligazságok gyűjteménye. Ez már totál a verükké vált.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.