A brüsszeli kvótacsomag súlyos gazdasági, kulturális és biztonság kockázatokkal jár – hangsúlyozta szombaton Budapesten, sajtótájékoztatón a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára.

Dömötör Csaba úgy fogalmazott: nem várható el a magyar emberektől, hogy ezt a kockázatot vállalják, főleg úgy nem, hogy a migrációs válság előidézésében nekik semmilyen felelősségük nincs.

Ez akkor is igaz, ha tudjuk: a bevándorlók túlnyomó többsége áldozata "saját kormányának, az embercsempészeknek, a terroristáknak, de leginkább a betarthatatlan ígéreteket tevő brüsszeli politikának" – fogalmazott.

Dömötör Csaba azt mondta, sajnálatos, hogy az ellenzéki erők pártpolitikai célokra akarják használni a népszavazás ügyét, bojkottra, érvénytelen voks leadására buzdítva vagy a referendum tétjét elviccelő plakátokkal jelentkezve (Utóbbiak ugyebár a Magyar Kétfarkú Kutya Párthoz köthetőek – a szerk.). Pedig "most nem pártokról, hanem valami sokkal többről, Magyarország jövőjéről van szó" – tette hozzá.

Az államtitkár arra kért mindenkit: vegyen részt és szavazzon nemmel az október 2-ai referendumon, amelynek – mint kérdésre válaszolva hangsúlyozta – elsősorban politikai következményei lesznek, hiszen "október 3-ától Brüsszel térfelén pattog majd a labda", nem teheti majd meg, hogy "tovább erőltesse ezt a veszélyes politikát".

A népszavazásra azért van szükség, mert azt gondoljuk, hogy Brüsszel rossz választ adott a migrációs válságra. Miközben az európai állampolgárok azt várnák, hogy minden erővel védjük meg a határokat, Brüsszel elfogadott egy kvótacsomagot, amely ellentétes az európai és a magyar emberek akaratával és érdekeivel – fogalmazott.

Hangsúlyozta: Brüsszel úgy akarja kezelni a problémát, hogy a kvótacsomaggal szétteríti azt, bevándorlókat telepítve a tagországokba, miközben nyilvánvaló, hogy ez olyan kérdés, amiben nem lehet dönteni az emberek megkérdezése nélkül.

Az államtitkár a brüsszeli csomag három "különösen veszélyes eleme" közé sorolta a felső létszámkorlát nélküli kötelező elosztási mechanizmust, azt, hogy súlyos büntetéssel sújtanák azokat a tagokat, amelyek elutasítják a kötelező kvótát, valamint, hogy megkönnyítené a családegyesítéseket, tovább növelve a betelepítettek számát.

Menczer Tamás, a Külgazdasági és Külügyminisztérium sajtófőnöke az eseményen – kérdésre válaszolva – kitért a magyar hatóságoknál jelentkező, gyermekeivel Szíriában rekedt magyar nő ügyére. Elmondta: a damaszkuszi nagykövetség 2012 végi bezárása óta a Szíriával kapcsolatos ügyek a bejrúti (Libanon) képviselethez tartoznak, de ha valaki másik magyar követséghez – mint ebben az esetben az ammánihoz (Jordánia) – fordul, akkor is "egész biztos lehet benne, hogy megkapja a segítséget". A konkrét esettel kapcsolatos érdeklődést azzal hárította el, hogy nem rendelkezik az érintett beleegyezésével ahhoz, hogy nyilatkozzon. Annyit azonban elmondott, hogy ilyen esetekben ahhoz is hozzásegítik a magyar állampolgárokat, hogy beutazási engedélyt kapjanak abba az országba, ahol a képviselet el tud járni az ügyükben.

A Blikk pénteken írt egy, a mind veszélyesebb Szíriában rekedt, évek óta ott élő magyar anyáról, aki három gyermekével szeretne visszatérni Magyarországra. Szíriai férje egy közlekedési baleset miatt hosszú ideje börtönben van, az ő magyar útleveleik lejártak, szíriai papírjaikkal pedig csak menekülttáborokba juthatnának – idézte a lap az asszonyt.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Horizont
"valami sokkal többről, Magyarország jövőjéről van szó"
Na b+ az ország jövője nem a migránsok kezében van hanem a tietekében és az már úgy el van baccva, hogy nincs ember aki rendbe hozza...te...te kis huszadrangú ezredik államtitkárocska. Seggfej! Csak azt tudjátok tovább szajkózni amit Orbán kiokád magából.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
mekkelek
Meg egyébként is, mi a tétje ennek a népszavazásnak a pénzszóráson kívül?
magyarbakancs
"A Fidesznek a Kétfarkú Kutya Párt már ellenzéki erő."
Egy olyan erő kétfarkú kutyapárt , ti politikátokat pellengére állítja ,és nevetségesé teszi.
nezelodo
Na ez új dolog! Az észérveket sorra lesöprik Orbán hatalommániájának támogatói, a népszavazással megvitatandó ügyeket, ha kell a kopaszaival is megakadályozza az autokrata vezető. Más, az ország jövőjét alapjaiban befolyásoló dolgokról meg egy személyben dönt Orbán.
És láss csodát, a maró gúnyt nem bírja a lelkem!!! Ez ad némi reményt, drukkolok a Kétfarkú Kutya Pártnak!
kukac50
1296 menedékkérő ilyen nagy gondot okoz? A több mint 16 000 letelepedési kötvényt vásároló ember között több lehet a terrorista mint az 1296 között.
Gondolkodjunk józanul.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.