A lakosság döntő többsége támogatja a kormány minimálbér-emelési terveit – derült ki a Századvég legfrissebb közvélemény-kutatásából.

A kutatóintézet MTI-hez hétfőn eljuttatott reprezentatív felmérése a nemzetgazdasági miniszter javaslatának társadalmi megítélését vizsgálta a felnőtt korú magyar lakosság körében.

Emlékeztetnek: Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter pénteki bejelentése alapján a kormány 15 százalékos minimálbér-emelést és 4 százalékpontos munkaadói járulékcsökkentést javasol jövőre, továbbá 25 százalékkal nőhet a garantált bérminimum is. Az alapvetően kedvező szakmai fogadtatás mellett a politikai és a gazdasági szereplők eltérően reagáltak a nemzetgazdasági miniszter bejelentésére.

A kutatóintézet egy korábbi, vállalatok körében készült kutatása arra is rávilágított, hogy a magyar vállalatok jelentős többsége szintén egyetértene a minimálbér emelésének koncepciójával.

A Századvég legfrissebb közvélemény-kutatása eredményei alapján elsöprő a minimálbér-emelés támogatottsága:

a válaszadók 93 százaléka reagált úgy, hogy egyetért a javaslattal.

Kiderült az is, hogy a terv megítélése lényegében független a politikai preferenciáktól; a kormány javaslata egyaránt népszerű a politikai önbesorolás szerinti bal- és jobboldali, valamint középen álló választópolgárok között.

Amellett, hogy kifejezetten magas a minimálbér-emelés lakossági támogatottsága, a Századvég októberben, a hazai vállalatok körében készített kutatásából az is kiderült: a vállalati szféra is üdvözölné a minimálbér emelését. A megkérdezett cégek több mint kétharmada, 69 százaléka értene egyet egy ilyen lépéssel. A kutatás rámutatott arra is, hogy bár minden cégtípus esetén a többség támogató, mégis leginkább a szolgáltató és a kereskedelmi cégek, valamint a legkisebb és a legnagyobb vállalatok körében népszerű a minimálbér emelésének koncepciója.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Nessy
Ki az az őrült, aki nem akar béremelést? A "miből' kérdését oldják meg a munkáltatók. Jók az ilyen kérdések!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
human
@nevemnick: Meg évelvonást úgy 20 évet.
Szókrakész
Ki az a barom a lakosságból, aki nem azt akarja?!?!?!
Desischado
Süket duma. Ha annyira rendezni akarnák a minimálbért, akkor adják vissza rá az adójóváírást! Erről persze szó sincs! Ennyit a nagy "segítségről"!
Jozefina
Ez már megint olyan hülyítés, mint a rezsicsökkentés!!! Nem minimálbérlől kell tárgyalni, hanem a nyugati béreket kell itthon is megfizettetni a munkáltatókkal!!! Ehhez kellene a hülye fidesz-ldnp-nek a feltételeket megteremteni!!! De a minimálbérrel etetik a szerencsétlen népet!!!
human
@Jozefina: Őszintén szólva én a nyugati bért túl magasnak tartom. Szerintem ők meg átestek a ló túloldalára.
eszegfu
Ezt az emelést nem a kormány fizeti a költségvetésből, tehát nyilván csak törvény kérdése, hogy meghatározzák a minimálbért. Persze ennek lehet ujjongani, tapsolni... de majd kiváncsi leszek, hogy hány alkalmazottat sorolnak át 8-ból 6 órásba, esetleg hánynak mondanak fel, vagy hány embert foglalkoztatnak majd feketén 2017-től a vállalkozók, azaz a munkáltatók?! És valóban: akik ezt nem gondolják át, csak azt látják, hogy emelik a bért, akkor igaza lesz a triciklistának: "Ha ezt megcsinálják, 2018-ban garantált lesz a 4/5."

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.