Az LMP társelnöke szerint a négy alkotmánybíró-jelölt megválasztásával növekedhet az Alkotmánybíróság (Ab) azon tagjainak száma, akik a kormánytól függetlenül hozzák meg döntéseiket.

Hadházy Ákos csütörtökön Budapesten sajtótájékoztatón azt mondta, jelentős aggályok merültek fel az Alkotmánybíróság (Ab) jövőbeli munkája miatt.

Idén a 15-ből négy bírónak járt le a megbízatása. 11 alkotmánybíróval ugyan működképes az Ab, de az elmúlt hónapok tapasztalatai alapján "a testület elvesztette alkotmánybíróság-jellegét". Lelassult a testület működése, nem dönt olyan ügyekben, amelyekben a kormánypártoknak kellemetlen döntést hozna.

Azon vélemények is hangot adott, hogy ha az Ab a következő hónapokban a nyilvánosság ellen hoz döntéseket, azzal akár 10-20 évre is ellehetetleníti a korrupció felderítésében résztvevő újságírók, politikusok munkáját.

Hadházy Ákos tapasztalatokra, illetve jogászi véleményekre hivatkozva azt mondta, a jelenlegi 11 bíróból négyről lehet azt mondani, függetlenül hozza a döntéseit, a többi hét bíró kerüli a konfliktust a kormánnyal.

Véleménye szerint a jelenlegi helyzet csak a kormánynak jó, de remélik, a négy új bíró megválasztásával nyolcra nő azon bírák száma, akik a kormánytól függetlenül döntenek.

3 hozzászólásarrow_drop_down_circle

quadrocopter
Új csicskatámogatása van a hordának! Megnyaltátok már Orbán talpát?
justhpeter
Kár volt ezért. Az LMP bizalmi indexe elindult lefelé.
Béla333
"Schiffer András azt mondta az Indexnek, hogy tavaly decemberben már tárgyaltak a parlamenti frakciók az új alkotmánybírákról, és
februárban majdnem meg is született az egyezség – ugyanerről a négyesről.
Ám a Fidesz végül nem bólintott rá, feltehetően azt gondolták, hogy a jobbikosokkal jobb kompromisszumot köthetnek.
Májusban szintén volt egy tárgyalási kör, ám akkor sem sikerült megegyezni, míg végül most ősszel a Fidesz rábólintott az LMP feltételeire. Schiffer szerint számukra az volt a lényeg, hogy az összes alkotmánybíró elfogadható legyen. Tehát az LMP nem akart belemenni egy olyan felállásba, hogy mindenki külön jelöl, aztán megszavazzák egymás jelöltjeit. "
index.hu/belfold/2016/11/17/megallapodott_a_fidesz_es_az_lmp_az_alkotmanybirokrol/

Nem vagyok biztos abban, hogy ez rossz kiválasztás lett volna!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.