A tereprendezéssel december közepére befejeződnek a pécsi magasház bontási munkálatai.

A Csizi Péter pécsi fideszes országgyűlési képviselő és Fazekas Orsolya (Fidesz-KDNP) városrészi önkormányzati képviselő részvételével szervezett pénteki sajtóbejárásról kiadott közlemény szerint a kivitelezést szerződés szerint, az előírásoknak megfelelően végezte és végzi a Strabag MML Kft. – Land-Bau Kft. alkotta konzorcium.

Több évtizedes kálvária után bő fél esztendő elegendő volt ahhoz, hogy Pécs legnagyobb szégyenfoltja, a szocializmus utolsó mementója, egy letűnt kor szimbóluma éppen az '56-os forradalom 60. évfordulóján eltűnjön a föld színéről – idézték a közleményben Csizi Pétert.

A politikus kitért arra, az önkormányzat 134 millió forintból fejlesztéseket tervez az egykori "szellemház" területére, ehhez felszámoló általi értékesítési eljárás keretében próbálja megszerezni a telket a felszámolás alatt álló tulajdonostól.

A polgármesteri hivatal Fazekas Orsolyára hivatkozva azt írta, hogy az ősszel folytatott lakossági konzultáció eredményei szerint az emberek többsége parkot és játszóteret szeretne az épület helyén látni, és támogatnák egy magasház-emlékmű felállítását is.

Az egykor 80 méter magas, 20 ezer tonnányi betonból és ezer tonna acélból épült ingatlan bontási költségeinek 1 milliárd 256 millió forint összegű támogatásáról tavaly szeptemberben döntött a kormány.

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
simmering73
Már eltűnt, de még bontják. Akkor, amikor, ahol.
verőce21
A feszítőpászmák hornyait, és a pilléreken átmenő szakaszait nem injektálták ki ezért megette a rozsda a feszítő acélhuzalokat. Szinte nullára csökkent a feszítőerő a betonvasakban a mérések szerint, ami súrlódással volt hivatott összetartani az épületet!

Hála Maros Jóskának és csapatának, hogy megoldották ezt a mindenórás életveszélyt! Semmi pénzt nem sajnálunk tőlük ezért a teljesítményért.
(Sajnos még egy csomó ugyanilyen technológiával épült épület van az országban.)

Amúgy ez nem lipsiknek való hír, mert nem tudnak csak hülyeségeket hozzáirkálni, hogy meglegyen a napi darabszámú kommentjük.
1magyar
@verőce21: Természetesen nem vitatva a bontás nagy szükségességét.
verőce21
@1magyar (18:45) : ...és életmentő, katasztrófaelhárító voltát!
Eladott Ország
@verőce21: A Jugoszláviából importált, máshol jól működő IMS-technológia Pécsett csődöt mondott. 490 ezer négyzetméter épület készült IMS-technológiával, abból legalább 450 ezret megerősítettek, és azok a mai napig köszönik szépen, jól vannak. Ahol nem utólagos feszítéses eljárással erősítették meg ezeket az épületeket, ott semmi probléma nincsen, azok a házak még ma is állnak. Csak felelőse annak van, amit a politikusok is jónak látnak.
verőce21
@Eladott Ország: (08:03) Jól tudod, a Dél-Dunántúlon 1990-ig kb. 130 darab ilyen technológiájú épület készült el. A technológia reklámja a pécsi magasház volt, amely 1974-re épült meg. A többi épület nem ilyen magas, található közöttük lakóépület, kórház, óvoda, iskola, kollégium, üzlet. A megoldással változatos alaprajzú és magasságú házak építhetők, amelyek előnye az alul-felül sík födémek és a tágas belső terek.

A dolog úgy kezdődött, hogy a Baranya megyei ÁÉV. főmérnöke az Adrián nyaralt. A tengerparti homokon leterítette a törölközőjét és letelepedett. Hogy véletlen volt-e, vagy szándékos a találkozás homály fedi, de beszédbe elegyedett a mellette napozó férfival, aki éppen egy jugoszláv mérnök volt, ennek a feszített technológiának a kitalálója. Rövid eszmecsere után kisütötték, hogy ha már a szellemi háttér adott, a döntési helyzetben lévő főmérnök adott, az BÉV megvásárolja a találmányt és ezzel a viszonylag egyszerűbb, olcsóbb technológiával építenek Magyarországon. Sok pénz van benne, a megépült m2 után jár a szabadalmi díj.
Nálunk azonban az BÉV néhány újítást vezetett be. Valamiféle sztahanovista munkaverseny szellemében a betonba egy kötésgyorsító anyagot kevertek, a drága ragasztó helyett, hogy az épületek gyorsabban elkészüljenek. Erről az anyagról később kiderült, hogy miatta rozsdásodtak az acélpászmák. A felelős építőipari vállalatot azonban 1990-ben felszámolták.

Amely épületeket pedig azóta megerősítettek, "azok jól vannak". Egyelőre több épület bontását nem tervezik.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.