Eddig összesen 34 500 család vette igénybe a családi otthonteremtési kedvezményt (csok) a tavaly júliusi bevezetés óta, ami összesen 81,5 milliárd forintos támogatást jelent – mondta Novák Katalin, az Emberi Erőforrások Minisztériumának család-, ifjúság- és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón.

A kormány képviselője kiemelte, a csok népszerűségének folyamatos növekedését jól mutatja, hogy a novemberi lezárt adatok szerint újabb 10 százalékkal bővült a támogatottak köre.

Novák Katalin hangsúlyozta továbbá, hogy a tízmillió forintos vissza nem térítendő támogatást megkapók 82 százaléka vállalt előre gyermeket, ami jól mutatja, hogy a csok az otthonteremtés mellett a gyermekvállalást is képes ösztönözni.

A kabinet szeretné, ha a magyar családok is éreznék, hogy Magyarország erősödik, ezért a következő évben több pozitív változás is történik az érdekükben – fejtette ki az államtitkár, kiemelve, hogy a 2017-es költségvetésben minden eddiginél nagyobb, összesen 211 milliárd forintos, felülről nyitott keret áll rendelkezésre az otthonteremtési programra.

Magyarország jövőre az OECD-átlag közel kétszeresét, a GDP 4,7 százalékát fordítja a családok támogatására – tette hozzá.

Novák Katalin emlékeztetett, az otthonteremtési program részét alkotja a csok vissza nem térítendő támogatása és kedvezményes hitelkonstrukciója mellett az áfavisszatérítés lehetősége, a 27-ről 5 százalékra csökkentett kedvezményes áfakulcs, a nemzeti otthonteremtési közösségek rendszere, továbbá az egyszerűsített építési eljárás.

Az államtitkár a kifizetett támogatásokra példaként említette, hogy eddig 4500 család vette igénybe az áfavisszatérítés lehetőségét, összesen 19 milliárd forint értékben.

Novák Katalin emellett megjegyezte, a családtámogatások fontos részét jelentik az adókedvezmények is, amelyeket több mint egymillió család vehet igénybe. Ráadásul 2017-ben tovább növekszik a két gyermeket nevelők adókedvezménye, ami évente 60 ezer forintos többletmegtakarítást jelent majd az érintett családoknak – fejtette ki az államtitkár, hozzátéve, az első házasok továbbra is két évig vehetik igénybe a havi 5 ezer forintos adókedvezményt, akkor is, ha közben gyermeket várnak, továbbá a minimálbér 15 százalékos emelésével a gyed maximális összege is emelkedik: a jelenlegi 155 400 forintról 178 500 forintra, ami mintegy 84 ezer gyermekes szülőnek jelent többlettámogatást.

15 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Eladott Ország
És akkor bolonduljunk meg örömünkkben.
Matolcsy György kiszámolta, hogy minden magyar családnak (ide értve a miskolci számozott
utcákból kiüldözött családokat és a békásmegyeri panelben lakókat, valamint a Mészáros, Orbán és Simicska családot is) 7,7 millió forint megtakarítása van. Én nem találom itthon, de még nem adtam fel a keresést.
Azon kívül, hogy a döglődő építőipart egy kicsit lehet kozmetikázni és néhány fiatal család – akik egyébként is megtehetnék – lakáshoz jut, ez nem sokat ér. Inkább bérlakásokat kellene építeni, hogy megfizethető és megfelelő lakhatást biztosítson mindenkinek, aki nem akarja (pláne hogy nem is tudja, pénz és stabil állás hiányában) egy ingatlanhoz láncolni magát egész életére, mert a társadalmi mobilitás jelenleg a nulla körül mozog.
A fiatalok egy része már elhagyta az országot, más része most csomagol. Élhető,
fejlődő országot azonban csupán egy generációra koncentrálva nem lehetséges felépíteni. Ideje lenne a nagy szavak helyett valódi munkahelyekkel, oktatással, normális bérekkel, a mobilitás elősegítésével, infrastruktuláris fejlesztésekkel, a gazdasági és jogi környezet
vállalkozó barátabbá tételével, az adóterhek csökkentésével próbálkozni, megcélozva minden korosztályba tartozó munkavállalót.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
karma1
@papa.49: Azert ebbol a cikkbol kiderul, hogy ez a CSOK egy olyan betonszilard konstrukcio, ami havonta valtozo felteteleket produkal... Tudod, en meg emlekszem arra, amikor 2 gyerekert adtak egy lakast...
Pedig az ugy muxik, hogyha egy gyereket ma nagy orommel megcsinalnak, akkor az 8 honap mulva enni ker, abban nincs mese... Ha ilyen utemben valtoznak a feltetelek, akkor jol neznek ki a szulok, akik meg hisznek ennek a piszkos kormanynak.
A 10 millios tamogatas pedig egy nephulyites, ebben a linkben meg lehet talalni a tenyleges tamogatasokat...
officina.hu/belfoeld/100-csok-2017-igenyles-feltetelei-rendelet-csok-2017-uj-hasznalt-lakas-hazra
karma1
@papa.49: Bocs, 9 honapot akartam irni, de vakon gepelek, hihi... (Ezek szerint NAGYON vakon, hihi...)
papa.49
@karma1: Igen ebben is tetten érhető a nyers hazugság!!!
papa.49
@karma1: Rá se ránts, én is sokszor javítok, mert kimarad betű, vagy mellé ütök, mert 2 ujjal írok ,, mint a villám, időnként lecsap,,))))))))))
namihami
Állandóan azon megy a zokogás, hogy a magyar munkavállaló nem elég mobil. A 10 milliós ingyenpénz (persze azt is velünk fizettetik) és a hozzáteendő saját tőke nagyban hozzájárul ahhoz, hogy ez méginkább így legyen és maradjon. Addíg, amíg a saját tulajdonú építkezés marad az állam alapvető elképzelése, addig a tulajdon röghöz fogja kötni a dolgozót is.
Ha legalább a nagyobb települések rendelkeznének azonos szintű és ÁRON bérelhető lakásokkal, sokkal egyszerűbb lenne a helyváltoztatás a munkahely változás-változtatás esetén. Ennek hiánya csak a meglévő helyzetet stabilizálja, sőt tovább rontja.
Katalina62
Csak nehogy sírás legyen a vége, mint a devizahitelnek!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.