Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szálló por tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

17 településen romlott a levegő minősége

Az OKK térképén vasárnap Budapest, Tököl, Dorog, Vác, Esztergom, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Oszlár, Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Eger és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Emellett Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Várpalota, Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A hétvégén több helyen – a fővárosban, Miskolcon és Salgótarjánban – is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát.

Budapesten hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Felhívják a figyelmet, hogy a szmogriadó riasztási fokozatában elrendelt gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és annak megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Miskolc város polgármestere arra kéri a lakosságot, hogy ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak autóbusszal, villamossal, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. 

A riasztási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak.

A meteorológiai szolgálat továbbra is arra figyelmeztet, hogy a hideg mellett többfelé lehet köd, amely tartósan is megmaradhat. Emellett az ország nagy részén szél sem várható, amely tisztíthatná a levegőt. Hétfőn is csak a Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás. Kedden lehetnek többfelé élénk, a Dunántúl északi felén erős széllökések.

Az ország légszennyezettségi térképét itt nézheti meg>>

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
ehhez nincs mit hozzátenni:
"Pál György · Itt dolgozik: Self-Employed
köszönjük néked rezsi zsilárd és orbán NERtárs. Köszönjük, h segítettél a vegyestüzelésű kazánok elterjesztésében a kétszeres áron értékesített földgázzal. Dicsőség és hála neked, h a gépkocsiforgalom korlátozásával már megint a csóróbb réteget, a kisvállalkozókat lehetetleníted el, ahelyett, h fagyhalálra ítélnéd a bútoraikat is kényszerből eltüzelő még szegényebbeket.
Köszönet, h nem támogatod a napelemes megoldásokat.

Ha lesz egy csepp időtök a gazdagodásotok intézése mellett, nemes uraim, basszátok meg a jó kurva anyátokat!"
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
nemkati
@papa.49: Köszi.
Mi lenne velem, ha te nem lennél???
papa.49
@nemkati: Szívesen, de biztos akadna más is aki tudna segíteni...
Lepényleső
Most vették észre ami csaknem hét éve tart,és csak 17 településen?
wpym
,,Miskolc város polgármestere arra kéri a lakosságot, hogy ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.''

Keri??? Minek??? Ezen termekek megfelelo arszabalyozasaval azonnal meg lehetne oldani a legszennyezes kerdeset.
nyanya001
Kíváncsi leszek, a BKV mennyire készült fel a megnövekedett utasforgalomra.
Úgy tűnik, jelenleg Budapest a legszennyezettebb.
www.idokep.hu/szmog
Apatszerek
@nyanya001: Tökéletes:, valódi megállapítás de nem csak jelenleg, hanem mindég folytatólagosan, minden tekintetben Budapest a legszennyezettebb, fertő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.