Az ország nagy részén tovább nőtt a légszennyezettség, a magas szálló por tartalom miatt vasárnap már tizenhét település levegőjét minősítette veszélyesnek az Országos Közegészségügyi Központ (OKK).

17 településen romlott a levegő minősége

Az OKK térképén vasárnap Budapest, Tököl, Dorog, Vác, Esztergom, Győr, Sopron, Szeged, Szolnok, Debrecen, Nyíregyháza, Oszlár, Miskolc, Kazincbarcika, Sajószentpéter, Eger és Salgótarján szerepelt a veszélyes levegőminőséget jelző piros színnel.

Emellett Mosonmagyaróvár, Szentgotthárd, Várpalota, Pécs levegőjét egészségtelennek minősítették.

A levegő szennyezettségének egészségügyi értékelése egy index alapján történik. Az OKK a légszennyező anyagok legfontosabb egészségkárosító hatásai alapján négy szintet különít el: kék (elfogadható), zöld (kifogásolt), narancssárga (egészségtelen), piros (veszélyes). Az önkormányzatok az utóbbi két kategória alapján rendelhetik el a szmogriadó tájékoztatási, illetve riasztási fokozatát.

A hétvégén több helyen – a fővárosban, Miskolcon és Salgótarjánban – is elrendelték a szmogriadó valamely fokozatát.

Budapesten hétfő reggel 6 órától tilos olyan gépjárművel közlekedni a fővárosban, amelynek forgalmi engedélyében a környezetvédelmi osztályt jelölő kód 0, 1, 2, 3, 4, vagy amelynek forgalmi engedélye nem tartalmaz környezetvédelmi osztályt jelölő kódot.

Felhívják a figyelmet, hogy a szmogriadó riasztási fokozatában elrendelt gépjárműforgalmat korlátozó intézkedések betartását a rendőrség ellenőrzi, és annak megszegőivel szemben 150 ezer forintig terjedő bírságot szabhat ki.

Miskolc város polgármestere arra kéri a lakosságot, hogy ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, utazzanak autóbusszal, villamossal, ha lehetséges, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát. 

A riasztási fokozat alatt tilos az avar és kerti hulladék nyílt téri égetése, valamint bármilyen egyéb nyílt téri égetés.

Az ÁNTSZ arra figyelmeztet, hogy a levegő magas szálló por tartalma miatt az arra érzékenyeknél légzőszervi tünetek jelentkezhetnek (köhögés, nehezebb légzés), panaszaik súlyosbodhatnak.

A meteorológiai szolgálat továbbra is arra figyelmeztet, hogy a hideg mellett többfelé lehet köd, amely tartósan is megmaradhat. Emellett az ország nagy részén szél sem várható, amely tisztíthatná a levegőt. Hétfőn is csak a Dunántúlon élénkülhet meg a légmozgás. Kedden lehetnek többfelé élénk, a Dunántúl északi felén erős széllökések.

Az ország légszennyezettségi térképét itt nézheti meg>>

20 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus
ehhez nincs mit hozzátenni:
"Pál György · Itt dolgozik: Self-Employed
köszönjük néked rezsi zsilárd és orbán NERtárs. Köszönjük, h segítettél a vegyestüzelésű kazánok elterjesztésében a kétszeres áron értékesített földgázzal. Dicsőség és hála neked, h a gépkocsiforgalom korlátozásával már megint a csóróbb réteget, a kisvállalkozókat lehetetleníted el, ahelyett, h fagyhalálra ítélnéd a bútoraikat is kényszerből eltüzelő még szegényebbeket.
Köszönet, h nem támogatod a napelemes megoldásokat.

Ha lesz egy csepp időtök a gazdagodásotok intézése mellett, nemes uraim, basszátok meg a jó kurva anyátokat!"
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
Lepényleső
A közösségi buszok nagy része helyett mi közlekedik majd,omnibusz? A mentők,tűzoltók autóparkja? A város élelemmel való ellátása? Ezek mind legalább E 5-ös motorral hajtva?
eugen4402
Imádkozzunk a globális felmelegedés erősödéséért! Mert a PET-palackok, kartondobozok, bálásrongyok füstjét nem tilthatja be a Mérnök úr sem, mivel több tízezer fagyhalott áldozatot nem tudnák hova eltemetni...
nemkati
Tudja valaki, hogy ezt a környezetvédelmi kódot hogy kell érteni? Merthogy az kétjegyű szám, a felsoroltak pedig egyjegyűek. Pl a 06 vagy a 14 az most tiltva van, vagy nem?
Nessy
Biztos a dohányzók is hozzájárultak ehhez a szmog helyzethez!
Szép ez a tiltás, de talán a saját közlekedéssel, szállítással, katasztrófa elhárítással foglalkozó cégeinek a kocsi parkját kellene felmérnie!
Tökéletesen igaza van Lepénylesőnek!
Egy "karbantartott" öreg busz akkora szmogfelhőt csinál, mint tíz személygépkocsi egyszerre. És ezeket akarják még nagyobb számban elővenni a metro felújitás idejére.
Cicamama55
Szeged-Budapest vonalában gyakran utazok. Amit Kecskeméthez közelítve az ember lát, hát szörnyű! S nincs itt feltüntetve a szennyezett városok közé?! Vastag fekete réteg ül már hetek óta a város felett, reggel és délután is,-valószínű egész nap-félelmetes ahogy közelít az ember a városhoz...Ott nem mérnek ezek szerint, s azért tiszta?
Equus
ehhez nincs mit hozzátenni:
"Pál György · Itt dolgozik: Self-Employed
köszönjük néked rezsi zsilárd és orbán NERtárs. Köszönjük, h segítettél a vegyestüzelésű kazánok elterjesztésében a kétszeres áron értékesített földgázzal. Dicsőség és hála neked, h a gépkocsiforgalom korlátozásával már megint a csóróbb réteget, a kisvállalkozókat lehetetleníted el, ahelyett, h fagyhalálra ítélnéd a bútoraikat is kényszerből eltüzelő még szegényebbeket.
Köszönet, h nem támogatod a napelemes megoldásokat.

Ha lesz egy csepp időtök a gazdagodásotok intézése mellett, nemes uraim, basszátok meg a jó kurva anyátokat!"
verőce21
A fenti hozzászólónak írom, nem a "napelemes megoldásokat", a szélerőműveket nem támogatja a kormány. Azt is csak azért nem, mert nemigen van az országban olyan hely, ami lakótelepüléstől 12 km távolságban van. (és még a széljárás is kedvező) :)
nemkati
@Cicamama55: Hát nem csodálom, de ahogy látom, Szolnokon még sötétebb a helyzet.
www.idokep.hu/szmog
Eladott Ország
"Majd Lázár János elmagyarázza, hogy az nem is úgy volt.
A hír: az Európai Bizottság álláspontja szerint a magyar állam a kormányzati állításokkal
szemben kifejezetten a lakások energiahatékonysági korszerűsítésére kért és kapott uniós
forrásokat, ebből a pénzből legalább 50 ezer otthon korszerűsítését kell elvégezni. Ehhez képest Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter október végén azt hazudta mondta, hogy a kormány csak az államra tervez költeni az energetikai korszerűsítésre fordítható EU-­s
pénzekből, lakossági energetikai korszerűsítésre viszont egyáltalán nem, mert ilyen célra az EU nem ad magánszemélyeknek vissza nem térítendő támogatást, ráadásul elegendő forrás sem lenne rá. Röviden: ha az Európai Unió nem hazudik, akkor Lázár János hazudott. És ha Lázár János hazudott, vagyis Magyarország nem tud felmutatni 50 ezer korszerűsített háztartást, akkor mindent vissza. De legalábbis 37,7 millió eurót. Komolyra fordítva: mióta kiderült, hogy a korrupció elleni harcra kapott uniós támogatást is képesek voltak lenyúlni, érdekelhet még valakit, hogy átfúj a szél a házon, ha a polgármesteri hivatalon meg hála a Jóistennek nem? Igaz, hogy a nép külön bejáratú magánnyomorát kellene
szigetelni a sok milliárdokból, de a magyar ember már csak ilyen: szereti, ha becsapják és olcsó hazugságok kíséretében elmagyarázzák, miért lesz jó ez neki. A magyar ember nem hagyja, hogy Brüsszel beleszóljon. A magyar ember igenis ragaszkodik hozzá, hogy a kormány magára költse ezt a pénzt (is). És az sem baj, ha minden olyan pénzt, amit egyáltalán nem magára kellene."
coni
A légszennyezettségből adódó megbetegedés és elhalálozás a statisztikák szerint nálunk évek óta nagyon magas, kína után következünk a rangsorban. Lehet világelsők szeretnénk lenni?
www.webbeteg.hu/cikkek/legzoszervi_betegseg/19484/legszennyezes-magyarorszagon
papa.49
@nemkati: Úgy kell érteni ahogy a forgalmiban van, az egyjegyű számok elé a nullát nem írta ki a firkász, tehát amit kérdeztél a 06, meg a 14 nincs tiltva...
nemkati
@papa.49: Jé, válaszoltam, csak elveszett. :(
Valami olyasmit írtam, hogy az ilyen hülyéknek, mint én, nyugodtan írhatta volna, hogy 01,02,03,04 nem mehet, megspórolt volna nekem egy kis fejtörést.
papa.49
@nemkati: Ne idegeld magad ezért vagyunk, hogy segítsünk egymáson amiben tudunk...
nemkati
@papa.49: Köszi.
Mi lenne velem, ha te nem lennél???
papa.49
@nemkati: Szívesen, de biztos akadna más is aki tudna segíteni...
Lepényleső
Most vették észre ami csaknem hét éve tart,és csak 17 településen?
wpym
,,Miskolc város polgármestere arra kéri a lakosságot, hogy ne használják személyautójukat, főleg a dízelüzeműeket, mérsékeljék a szén-, fa- és olajtüzelésű fűtőberendezések használatát.''

Keri??? Minek??? Ezen termekek megfelelo arszabalyozasaval azonnal meg lehetne oldani a legszennyezes kerdeset.
nyanya001
Kíváncsi leszek, a BKV mennyire készült fel a megnövekedett utasforgalomra.
Úgy tűnik, jelenleg Budapest a legszennyezettebb.
www.idokep.hu/szmog
Apatszerek
@nyanya001: Tökéletes:, valódi megállapítás de nem csak jelenleg, hanem mindég folytatólagosan, minden tekintetben Budapest a legszennyezettebb, fertő.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.