A Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME) február 17-én arról adott hírt, hogy Báró, az első jeladós fehér gólyánk, elindult Törökországból hazafelé. Báró gyorsan haladt, február 22-én a Boszporuszról, február 26-án pedig nagy kitérő után Észak-Görögországból, a görög-bolgár határ közeléből adott jelet. Február 28-án már Szerbiában, Bor város közelében pihent egy kicsit, majd elkezdte a hajrát. Március 2-án a Vajdaságban – két társával együtt – fotót is készítettek róla a szakemberek, akik közölték, hogy a kora délelőtti órákban a madarak felszálltak, így Báró megkezdte – légvonalban 330 kilométeres – útját végcéljáig, azaz őrhalmi fészkéig, ahová végül március 3-án verőfényes napsütésben érkezett meg.

2016 tavaszán sikerült műholdas jeladóval megjelölni a madarat, aminek köszönhetően kiderült, hogy a gólya nem a hazai állomány fő telelőterületére, Szudánba és Csádba, hanem csupán Kis-Ázsiába, Izrael térségébe vonul.

Ez a rövidítés jelentős, sok ezer kilométeres megtakarítást jelent, ezért tudott Báró – a többieknél jelentősen nagyobb kockázatot is vállalva – korábban megérkezni Magyarországra.

Az idei korai indulás jelentős kihívásokkal indult a fehér gólya számára. A madarat az Anatóliai-fennsíkon a magyarországi viszonyokat idéző hideg, nappal is tartós fagyok fogadták. Ennek ellenére jól haladt és a bekamerázott fészekben elfoglalta itthoni főhadiszállását a Nógrád megyei Őrhalomban.

A Báró fészkébe itt lehet bekukkantani, a többi jeladós magyar gólya fészkeit pedig itt lehet nézegetni. – írja a sokszinuvidek.24.hu

2 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Rossz állapotban van a fészek, nagy gödör tátong rajta. Beleeshet a tojás, vagy a kikelt kis fióka. Remélem Báró megjavítja.
Báró nagyon nézelődött, merről jön a Báróné.
eszegfu
"Csóri" kis Bárót lefujja a szél a fészkéről... Remélem, hogy nem lesz már tul hideg itthon, ha már szerencsésen megtette ezt a hosszu utat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.