Péntek délután derült ki, hogy az Opimus cég legnagyobb részvénytulajdonosai között hivatalosan is feltűnt Mészáros Lőrinc, felcsúti polgármester. A tényt nem is rejtették cégek mögé.

A hvg.hu újraolvasta a médiatörvényt, és felhívott több jogászt is, és arra jutott, hogy: Mészáros tulajdonszerzésével semmilyen "jogi helyzet" nem alakult ki a jelenleg hatályos előírások alapján. A médiában ugyanis nem tiltott a kereszttulajdonlás.

Tavaly decemberben jelentették be a Magyar Hírlap hasábjain, hogy Mészáros Lőrinc megvette Széles Gábortól az Echo tévét. Ebben az időben még tagadta, hogy ezzel párhuzamosan az Opimusban is tulajdona lenne. A tőzsdén jegyzett cég októberben vásárolta fel a Mediaworks csoportot, amely bezárta a Népszabadságot, majd rohamtempóban tette a kormányzati médiafelület részévé a Világgazdaságot, a Nemzeti Sportot és tizenkét megyei napilapot.

Bő négy hónappal a Mediaworks megvásárlása után tehát most jött a beismerés, amelyet Mészáros annak idején a Borsnak még tagadott: a felcsúti polgármester tulajdonában van a Liszkay Gábor által irányított kiadóvállalat.

Mészárosnak azzal, hogy az Opimust a nevére vette, nem keletkezik semmilyen bejelentési kötelezettsége, vizsgálódás sem lesz. A GVH-nak és a Médiahatóságnak csak egyesülésnél vagy felvásárlásnál lenne feladata. Itt ez nem áll fenn.

Ugyanakkor a hvg.hu-nak nyilatkozó szakértők szerint:

Mészáros megszerezte a médiában, ami számára ki volt jelölve, tulajdonát most már hivatalosan is konszolidálja, de tovább nem növeli. Az ugyanis mostantól nehezebben menne át a GVH-n és a Médiahatóságon, és a külvilág felé is kínosabbá válna.

Tehát az Index már nem lehet Lőrincé – mondta a hvg.hu-nak az egyik szakértő.

A cikk szerint, mindebből kiolvasható Orbán Viktor hatalmi logikája:

Mióta összeveszett Simicska Lajossal, a legtöbb területen igyekszik megosztani a tulajdoni viszonyokat a hozzá hű vállalkozók között. Nincs többé egyeduralkodó a piacon, azt felosztják 3-4 szereplőre (Mészároson kívül Habony Árpád, Andy Vajna, Schmidt Mária).

12 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Lepényleső
...helyesebben;a mészárosé nem az Index lesz?
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Rockxy
Neveket akarok hallani!
A szakértők nevét,
Ja, vagy az titok? :)
laja70
@RonaGyuri: Filigrán jelentése: törékeny, apró termetű, kicsiny, finom, kecses. Mészárosról mindez elmondható, ha gúnyként szerepel a kifejezés.
laja70
@RonaGyuri: Rá is ugyanaz vonatkozik!
cikicakk55
@justhpeter: Sajnos nekem van egy olyan érzésem,hogy ha bukik a Fidesz,a tolvajok akkor is megússzák.2 módon tehetik ezt meg
1., Úgy mint az elmúlt 20 év alatt sem lett egyik megbukott párt sem elszámoltatva,ugyan úgy most sem lesz.persze ígérik minden egyes választás előtti kampányban,de valahogy eddig még mindig elmaradt.
2., Orbánéknak nagyon jól működik a besúgó rendszerük,így nagyon is időben megtudják,hogy vége,olyan jön ami alól már nem tudnak kibújni. Akkor viszont mire a nép feleszmél,Ők már rég oda lesznek valami olyan országban,ahol nincs kiadatási szerződés.Azt,hogy kit visz magával a családján kívül nem tudható,De a nemzet gázszerelője annyira hülye,hogy azt biztos nem kockáztatja meg,hogy velük menjen.A 7 év alatt ellopott milliárdok,amiről mi azt hisszük,hogy Mészáros Lőrinc tulajdonában van,az már rég nincs az országban.Várják a köpcöst és családját,miközben csak a kamataiból megélnek még az ükunokák is..
tothjani
Tízparancsolat kezdő diktátoroknak. (Sylvain Timsit 2002)
1.) Az emberek agyát és figyelmét le kell foglalni másod- és harmadrangú problémákkal. Ennek érdekében figyelmüket el kell vonni a valós és súlyos szociális gondokról, mégpedig olyan hírekkel, amelyek társadalmi jelentősége kicsi ugyan, de érzelmileg erősen megérintik őket. Támaszkodjunk a bulvársajtóra, amely hű szolgánk lesz.
2.) A népnek úgy kell tekintenie politikai vezetőire, mint a nemzet megmentőire. Ennek érdekében (elsősorban a média segítségével) hamis riasztások és nemlétező fenyegetések tömkelegét kell rájuk zúdítani, amelyek miatt aggódni, később szorongani kezd. Ha a szorongás elérte a kritikus szintet, lépj közbe és oldd meg a (máskülönben nemlétező, illetve általad gerjesztett) problémákat. Hálásak lesznek, s önmaguk fogják kérni szabadságjogaik csorbítását.
3.) A nemzetnek mindig készen kell lennie arra, hogy valami rosszabb következik. Ennek sulykolása érdekében használd fel a „fehér” propagandát (vagyis nyíltan a kormány irányítása alatt álló médiumokat), a „szürkét” (azokat a sajtótermékeket, amelyek csak részben állnak kormánybefolyás alatt), s a „feketét” (amelyekről senki sem gondolná, hogy valójában a hatalom szolgálatában állnak). Ezeknek karöltve azon kell munkálkodniuk, hogy egy olyan kormány képét vetítsék a lakosság szeme elé, amely minden erejével azon munkálkodik, hogy a jövő egét beárnyékoló sötét fellegek legalább egy részét elhessentse a nemzet feje felől. A kemény, megszorító intézkedéseket fokozatosan kell bevezetni, mert így az emberek hozzászoknak a rosszhoz, sőt: örülnek, hogy még mindig nem a legrosszabb következett be.
...
8.) A népet el kell zárni az objektív, korrekt és teljes tájékozódás/tájékoztatás minden forrásától. Ennek érdekében pénzügyileg támogatni kell azokat a médiumokat, amelyek butítják és félretájékoztatják az embereket, s gazdaságilag el kell lehetetleníteni azokat, amelyek ennek ellenkezőjét próbálják elérni.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.