Titkos szavazással választ a nap folyamán köztársasági elnököt a magyar Országgyűlés. Legkorábban fél 12-kor, legkésőbb délután 1 órakor hirdet eredményt az Országgyűlés. Fél 10 után kezdődött el a Parlamentben az ülés. Először Majtényi László majd Áder János mondhatta el beszédét 15-15 percben.

Majtényi László: Jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni

Majtényi köszöntőjében utalt az országgyűlésből kitiltott újságírókra, majd azt mondta, programja lényege egy mondatban összefoglalható:

mindnyájunknak jobb intézmények, mint emberek uralma alatt élni.

Köszönetet mondott azoknak, akik mellette álltak, közben valaki bekiabált, hogy:

… és Soros Györgynek.

Majtényi mosolyogva reagál: most neki nem köszöni meg, talán majd máskor.

Földrablásról és a szabadságjogok elvételéről beszél. Menekültügyben csak az a politika igazolható szerinte, amelyik megfelel az emberiesség alapvető feltételeinek.

Nem helyes, ha két Magyarországban gondolkodunk, ő egyben gondolkodik.

Két minta van a szeme előtt a kívánatos köztársasági elnöki pozícióban: Göncz Árpádé és Sólyom Lászlóé, akik személyes autonómiából jelesre vizsgáztak szerinte.

Áder János: Determinált volt a külpolitikai mozgástér

Ezt követően, a jelenlegi köztársasági elnök állhatott fel a pulpitusra.

Megtisztelő számára, hogy ismét jelölték, és megköszöni Majtényi Lászlónak, hogy vállalta a megmérettetést. Külpolitikai mozgástere determinált volt ugyan, de mégis úgy tekintett a diplomáciai találkozóra, mint a nemzetek közötti megbékélés lehetőségére. Példaként Tomislav Nikolić szerb elnökkel a magyarok kollektív bűnösségével kapcsolatos tárgyalásait és annak eredményét, az 1945-ös elmarasztaló határozat hatályon kívül helyezését említette.

Arról szólt, hogy az élet központi kérdéséve akarta tenni a teljesítményt, de nem csak a tudósokét vagy sportolókét, hanem azokét, akik úgymond névtelenül állnak helyt a hétköznapokban. Elnöki munkájának kiemelt témája a jövő generációjának sorskérdései.

Számos helyen felszólalt a klímaváltozás kérdésében, és politikai és kormányzati nemtörődömséget tapasztalt mindenhol.

Köszöni a képviselőknek, hogy a párizsi klímacsúcsot követően hazánk az EU-ban először ratifikálta a dokumentumot.

A köztársasági elnököt kétharmados többséggel lehet megválasztani az első körben, ha ez eredménytelen, akkor egy újabb szavazás során egyszerű többség dönt. A képviselők a folyosón vehetik át a szavazólapokat és az ott elhelyezett fülkékben kell kitölteniük. A szavazatok leadására 40 perc áll rendelkezésre. Kövér László elrendelte a szünetet, amely 80 percig tart – írja összefoglalójában az atv.hu.

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Jozefina
Nem írja be a teljes linket. A link végén levő pontok nélkül másoljad a böngészőbe és láss csodát!!!
eszegfu
@Jozefina: Kösz.! Meg tudtam nyitni... érdemes volt rá várni!:))
bakegya
Pontosan-mint egy marionett bábú-DE AZ EGÉSZ PARLAMENTI SZAVAZÓGÉPEZET MÖGÖTTI NARANCSKÖDÖS NAPSZEMÜVEGBEN NYOMJA A GOMBOT-ÚGY AHOGY AZ ORSOS VICCTOR MEGÁLMODJA-le se szarják ezek a Magyarországon élő magyarokat.
aZ ORBÁNB CSALÁD CSALÁSAINAK ZSEBHUSZÁRAI EZEK-ÁDER A PINCSI KUTYÁJUK.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.