Sok olvasónk kapta fel a fejét arra a hírre, hogy majdnem 300 ezer forint a magyarok átlagkeresete. Utánajártunk, hogyan jöhetett ki ilyen adat. Nem sok alkalom van, amikor a hvg.hu-t azzal vádolják, hogy kormánypropagandát terjeszt, de egy ilyen helyzet minden hónapban akad: amikor hírt adunk az aktuális átlagfizetésekről. A legfrissebb, a napokban kiadott számokról szóló cikk alatt is felháborodott kommentelők tucatjai kérdezték, hogyan jöhet ki egy olyan szám, hogy 297 ezer forint a magyarok bruttó átlagkeresete. Mi pedig statisztikusok segítségével kerestük a választ. Hol a francban van olyan munkahely, ahol bruttó 300 ezret adnak? Én nézegetem a hirdetéseket, de a legtöbb a garantált bérminimumos hirdetés – írta egy olvasónk. Más rögtönzött közvélemény-kutatást tartott:

Forrás: hvg.hu
Feltöltő: RonaGyuri
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

8 hozzászólásarrow_drop_down_circle

RonaGyuri
A lényeg:

amikor a kormány a kereseti adatokkal büszkélkedik, akkor a közmunkások nélküli adatról beszél, amikor pedig a munkanélküliségről, akkor már a dolgozók közé számítja ezeket az embereket.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
relatív
Az ilyen statisztikák egyértelműen bizonyítják azok hiteltelenségét, semmire sem érdemesek.

Mind a 'saját' statisztikában való, mind a milliónyi szervezetek által eszkábáltak csak valamilyen érvelés alapját képezhetik, hiszen - matematikailag egyértelműen bizonyítható - ezeket a kimutatásokat bármire-, és az ellenkező törekvésekre lehet használni.

Ezért a statisztikákat mindig erős kritikával kell értelmezni...
Eladott Ország
kettosmerce.blog.hu/2017/07/04/az_atlagkereset_mitosza_es_a_valosag
Egy egyszerű és szemléletes példával élve tételezzük fel, hogy Magyarországon csak Mészáros Lőrinc él és jómagam. Mészáros Lőrinc vagyona 2016-ban 100 milliárd forinttal nőtt, az enyém nullával. Ebből az következik, hogy átlagosan 50 milliárd forinttal gyarapodtunk (átlagos vagyonnövekedés = [100 milliárd + 0] / 2). Most már csak az a kérdés, hogy én tudok-e örülni a rám eső 50 milliárdos átlagnak, amikor valójában nulla forinttal lettem gazdagabb?
m.blog.hu/ke/kettosmerce/image/bf5.PNG...
Az ábra alapvetően a 2016-os minimálbér emelés várható hatásait mutatja, de szerencsére megjelenik benne a medián bér (160.000 forint) és az átlagbér (230.000 forint) is – lásd a fenti ábra. A jegybank által közölt számok ismeretében, vagyis azt tudva, hogy 2016-ban a keresetek fele havi bruttó 160.000 alatt van, felmerül a kérdés, hogy vajon hányan kerestek kevesebbet az átlagkeresetnél?
Eladott Ország
@Eladott Ország: ma, 11:15 2016-ban a keresetek fele havi bruttó 160.000 alatt van, felmerül a kérdés, hogy vajon hányan kerestek kevesebbet az átlagkeresetnél? A lemaradt grafikon:
m.blog.hu/ke/kettosmerce/image/bf5.PNG
Sziszifusz
A 70 éves nagyapa és a 10 éves unoka életkora átlagot számolva 40 év. Ez a legszebb férfi életkor.
Ám ha a tényeket nézzük egyik még, a másik pedig már nem igazi férfi.
Ennyit jelentenek a statisztikákban közölt adatok. Igaz-igaz, de valójában mégsem.
Yoda69
Gondolom meszaroslorinc havi 9 milliardos neto fizuja sokat nyom a latba

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.