Eléggé a lista végén kullog Magyarország, ha az egészségügyre fordított 2015-ös GDP-t vetik össze az uniós államok között. De akkor sem jobb a helyzet, ha az egy főre jutó ráfordítást vesszük alapul.

Az Eurostat, az unió statisztikai hivatalának adatai szerint a bruttó hazai termékhez (GDP) viszonyítva Cipruson 2,6 százalék, Lettországban 3,8 százalékot, Romániában 4,2 százalékot, Görögországban 4,5 százalékot, Luxemburgban 4,6 százalékot, Lengyelországban 4,7 százalékot, Magyarországon pedig 5,3 százalékot költött az állam egészségügyi kiadásokra 2015-ben. Ezek voltak a legalacsonyabb költések a Privátbankár.hu cikke szerint, az uniós átlag 7,2 százalék.

Ezzel szemben Dánia (8,6 százalék), Franciaország (8,2 százalék), Ausztria és Hollandia (mindkettő 8 százalék) az unió átlagánál többet fordított az egészségügyre.

A cikk szerint ugyanakkor nem elég csak ezt nézni, hanem az adott országok lakosságszámát is figyelembe kell venni. 

Az egy személyre jutó egészségügyi kiadások uniós átlaga 2000 euró/lakos.

A cikk szerint az ebbéli összehasonlításban a rangsor teljesen máshogy alakul. 

Luxemburgban 4112 euró, Dániában 4094 euró, Hollandiában 3194 euró, Svédországban 3170 euró, Ausztriában 3149 euró, Írországban 3138 euró, az Egyesült Királyságban 3020 euró jut – ezek az államok az uniós álag feleltt költenek.

Az uniós országok másik végén Románia (340 euró), Bulgária (343 euró), Lettország (468 euró), Lengyelország (520 euró), Ciprus (532 euró) és Magyarország (592 euró) áll. 

(Címlapi kép: pixabay.com CCO)

5 hozzászólásarrow_drop_down_circle

CsipkeRózsa
Arról szó sem volt, hogy a kormány sokat költ Magyarország egészségügyre, ezért jobb lett volna a cím, úgy, hogy: Uniós összehasonlításban is keveset költ Magyarország egészségügyre.
CsipkeRózsa
Arról szó sem volt, hogy a kormány sokat költ Magyarország egészségügyre, ezért jobb lett volna a cím, úgy, hogy: Uniós összehasonlításban is keveset költ Magyarország egészségügyre.
Nessy
Majd valamelyik ügyeletes szócséplő megcáfolja! Na, nem tényadatokkal! Egy kis emúttnyócév, Gyurcsány,Soros, migráncs, oszt jó napot!
division
Én viszont sokat költök az egészségügyre a magánklinikákon ha a családban valakinek baja van:-)
F_Viktor
Itt Daniaban pl. egy nover kiosztja az iPad-et, amin a beteg megrendeli a masnapi etkezesi menujet.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.