Nézzük is, miket tartalmaz a mák. Kalcium és foszfor: Ez a két ásványi anyag nagyon fontos a csontok erősítésében és egészségében. Ha nincs meg tartósan a szervezetben, akkor a csontok sűrűsége csökken, törékenyebbek és gyengébbek lesznek.

Feltöltő: Veress Máté
Felhasználói tartalom, A Propeller.hu felhasználók által feltöltött tartalmakkal pörög. A felhasználók által feltöltött tartalmak nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját, ezek valóságtartalmát nem áll módunkban ellenőrizni.

28 hozzászólásarrow_drop_down_circle

emerencia
A mákos süti egészséges, ha jó sok, megfelelően elkészített máktöltelék van benne. Karácsonykor tévedésből dupla adag máktölteléket készítettem a vékony héjú bejglihez. Simán elvolt a mélyhűtőben. Kb. egy hónapja használtam fel a saját készítésű vékony levelestésztás csodakifli töltelékeként. Egyetlen titka van. Nem szabad a mákot darálni, pláne nem kristálycukrozva. Az agyoncukrozott mák elveszíti jellegzetes, finom ízét. A kávédarálót és társait nyugodtan felejtsük el! A cukrozatlan mákszemeket préselni kell a hagyományos mákdarálónak nevezett eszközzel melyet olyan erősre állítsunk, hogy még bírjuk tekerni. (Legjobb ezzel a munkával egy férfiembert megbízni mert elég fárasztó.) Macerás de megéri vacakolni vele mert csak ekkor lesz finom olajos amennyiben sikerült jó minőségű étkezési mákhoz hozzájutnunk.

Igazán feltalálhatna már valaki egy elfogadható árú elektromos mákpréselőt otthoni használatra. Ja és a darálatlan mákszemek a sütőben megsülve nemcsak széppé, hanem nagyon finommá és egészségessé teszik a péksütik, kalácsok, édes és sós sütik felületét. Mindig legyen otthon mákunk a sok divatos egészségvédő magvak mellett. Egy jól záródó csatos üvegben jó sokáig eláll.
Ez itt az összes hozzászólás. Kattintson, ha csak a legfrissebbeket olvasná!
karma1
@RonaGyuri: Ugyan mire masra lenne jo??? Ja, remlik,... Makos bejgli, makos guba, makos teszta, ... de ilyen hitvanysagokra elpocsekolni ezt a nemes finomsagot???...:o)))))
RonaGyuri
@karma1: nem fogyasztok semmit, amibe mák van! Csak egyszerűen utálom! =))
RonaGyuri
bocs gyorsan küldtem el: nagyon kedvelem azokat a kicsi péksüteményeket, amit fonott mákosnak hívnak, de arról is lepergetem a mákot!
karma1
@RonaGyuri: Aha,... Szoval akkor csak a fonottat eszed, hihi,...Nem a fonott makost,...:o))) En szerettem, de itt kizarolag 4 dekas (40 gr-os) kis dobozokban lehet csak kapni, es ez is kb. 5-600 forintba kerul...
Amikor a magyar baratnom idejott 28 evvel ezelott, akkor meg nagyon akarta tartani a fiainak a karacsonyt, es persze bejglit sutni...:o)) Be kellett mennie kb. 3 varos osszes uzletebe, hogy 2-3 dobozzal vegyen egyes uzletekben, mert az eladok elegge ferdeszemmel neztek ra. Aztan talalt egy kavezot, ahol leteznek makkal diszitett sutik, es azokon keresztul rendelt meg az unnepek elott egy fel kilot, kilot...:o)))
RonaGyuri
@karma1: nem nem eszem. egyfelől ritkán lehet kapni, másfelől igyekszem minél kevesebb kenyérfélét fogyasztani. Én a 176/76-78-el nem érzem igazán jól magam. Mielőtt valaki viccelne 176cm magas vagyok és 76-78kg-ra is felmegy a súlyom.
Peller Anikó
A mák negatív hatásai.
Nézzük mit is tartalmaz a mák. Előszöris adót. Aztán higany, rugany, kadmium és plutónium (na ebből keveset). Igaz, a többiből is.

De nézzük mit tartalmaz például a konyhasó. Nátriumot és klórt. A klór harcigáz, rendkívül agresszív oxidáló hatású irritáló anyag. A nátriumot meg ha megeszed kigyullad a beled.

Tehát összefoglalva, ha nincs meg tartósan a mák a szervezetedben akkor kigyullad a hajad.
RonaGyuri
@Peller Anikó: engem ilyen veszély csak kevés részben érhet, nagyon kevés a hajam! =))
karma1
@RonaGyuri: Akkor sportos vagy...:o))) Errefele se nagyon van makos peksuti,... Tulelem... Azert annyira nem szeretem a bejglit...:o)))
Most kezdek viszont a soskatermesztesbe: sajnos az otthonrol importalt magok nem sikeresek itt, viszont SORREL neven talaltam ket csomaggal a novenyboltban. Az elado csajszi megkerdezte, hogy mit csinalok ezzel a gazzal? (Hat o weed-et mondott, de nem ARRA a weed-re gondolt, hanem a gyomra,...:o))) Mikor mondtam neki, hogy ez az egyik legfincsibb zoldszosz, rogton izgatott lett, ugyhogy legkozelebb viszem neki a kinyomtatott receptet...:o)))
RonaGyuri
@karma1: szerintem a gaz és a gyom nem azonos, egyébként milyen weed-ről nincs szó, én csak gyomként ismerem
Peller Anikó
A sóska negatív hatásai.
Nézzük mit is tartalmaz a sáska, bocs sóska. Teli van oxálsavval. Sokat nem is szabad enni belőle, hasonlóan a mákhoz. Az oxalát kristályok nagyon rosszul oldódnak, a vesekövek alkotórésze. Spenótban is van. Viszont nincs a spenótban vas. Egy vasa sincs.

A fagyálló is így mérgez, oxálsav képződik belőle, rendkívül halálos emiatt (a kristályok).
emerencia
A mákos süti egészséges, ha jó sok, megfelelően elkészített máktöltelék van benne. Karácsonykor tévedésből dupla adag máktölteléket készítettem a vékony héjú bejglihez. Simán elvolt a mélyhűtőben. Kb. egy hónapja használtam fel a saját készítésű vékony levelestésztás csodakifli töltelékeként. Egyetlen titka van. Nem szabad a mákot darálni, pláne nem kristálycukrozva. Az agyoncukrozott mák elveszíti jellegzetes, finom ízét. A kávédarálót és társait nyugodtan felejtsük el! A cukrozatlan mákszemeket préselni kell a hagyományos mákdarálónak nevezett eszközzel melyet olyan erősre állítsunk, hogy még bírjuk tekerni. (Legjobb ezzel a munkával egy férfiembert megbízni mert elég fárasztó.) Macerás de megéri vacakolni vele mert csak ekkor lesz finom olajos amennyiben sikerült jó minőségű étkezési mákhoz hozzájutnunk.

Igazán feltalálhatna már valaki egy elfogadható árú elektromos mákpréselőt otthoni használatra. Ja és a darálatlan mákszemek a sütőben megsülve nemcsak széppé, hanem nagyon finommá és egészségessé teszik a péksütik, kalácsok, édes és sós sütik felületét. Mindig legyen otthon mákunk a sok divatos egészségvédő magvak mellett. Egy jól záródó csatos üvegben jó sokáig eláll.
emerencia
@Peller Anikó: Gyerekkoromban alig vártuk, hogy sóskát szedhessünk. Anyu fincsi főzeléket csinált belőle, mi pedig mosva, apróra vágva szórtunk rengeteget a zsíros kenyérre de elrágcsáltuk magában is. Azóta az egyik kedvencem a sóska és spenótfőzelék. Eddig még semmi bajunk nem lett ezektől az ételektől, sőt úgy tudom nagyon egészségesek. A másik mostanában veszélyesnek tartott mag a sárgabaracké. Gyerekkoromban mindig az ablakpárkányon szárítottuk. Rengeteged megettünk belőle mégsem lett semmi bajunk.
kokopelli
@RonaGyuri: Igen! A mákostészta után mindik szívok egy "Joint"-ot@emerencia:
Peller Anikó
@emerencia: nincsenek egészséges tápanyagok. Csak olyan van amiből többet lehet enni és másokból meg kevesebbet. A mérgekből meg még (sokkal) kevesebbet.

A keserűmandula magja a veszedelmes, abból néhány szem cianózist okozhat az amigdalin tartalma miatt, ami egy cianid tartalmú glikozid. Baracmagból többet lehet enni, de azért nem ajánlanám nagykanállal enni.

A mákkal sem árt vigyázni mert egyrészt szorul, másrészt a túl nagy mennyiség bódító hatású. Régen a csecsemőknek mákteát adtak hogy nyughassanak már és mákonyosak is lettek tőle.

Én szeretem a mákot, mákos tészta, mákoskalács, mákos palacsinta, hhhmmmm.
emerencia
@Peller Anikó: A máktea nem egyenlő a mákkal. Az a mák amit mi eszünk nem bódít. A préselt mák nagy mennyiségben szorul de a sima mákszemek inkább hajtanak nagy mennyiségben az arra hajlamos egyéneknél.
kokopelli
@Peller Anikó: Ami jól esik,az vagy erkölcstelen,vagy egészségtelen! :--(((
quadrocopter
"Na ugye!" Az afgán máktermesztők se hülyék!
Peller Anikó
@emerencia: persze, a bódítást úgy értettem, hogy ha jól bemákozok akkor álmos leszek tőle.

Ja és amit a préselésről mondtál az úgy igaz, a kávédarálóval szétveretett mák bűn. Valóban meg kell érte szenvedni, régebben volt a boltokban hengerlő mákdaráló, de szerintem is szépen le kell darálni csigás mákdarálóval. Egy két kanál kristálycukor hozzákeverése jót tesz a darálásnak, nem ragad annyira össze.
JAJMÁR
@Peller Anikó: Nem a màk, hanem a màkgubò -:amiben a mák lakik - forràzata bòdìtò hatàsù.
kamazuka
plö.
Ha plö mákod van az jelenzhet jót is.
A su-mák már baljós.
A rozsomák meg 1 n s n veszélyes.
Zsákomban a mákom...
Kérdés?
A szomszédom mit szól mindehhez.
Mondjuk a feleségének mákja van,a tuti.
karma1
@RonaGyuri: A "weed" "fuvet", marihuanat, cannabist jelent...:o))))Mindegy, a makbol finom opiumot lehet csinalni, a "weed"-et meg elszivni,... (Nem a gyomot, gazt, hanem a marihuanat, lol)...:o)))))
verőce21
A máknak pozitív hatásai vannak az egészséges életvitelben. A vastartalmát még nem is emelte ki a cikk elég hangsúlyosan. Az erőnlétben és a kitartó munkában segít. A véradóknak pedig kifejezetten ajánlják. Segít a vér elvesztett haemoglobinjainak gyors újratermelődésében.
Azon nagyon csodálkozom, hogy vannak vidékek, ahol szinte patikamérlegen árulják, mert nem a mákszem az igazi kábítószer.

A kábítószertermelők nem a mákszemekért, hanem a gubójáért termesztik. Érés közben megkarcolják a mákgubókat és a lecsorgó ópiumot gyűjtik.
Peller Anikó
@verőke: azért ne essünk túlzásba, a mákot nem fogja a mágnes. :)

Ha vasat akarsz enni akkor ne spenótot vagy mákot egyél hanem véreshurkát, csirkevért, májat esetleg lépet, de itt nem a mézes lépre gondolok (igaz, ezeket sem fogja a mágnes). A többi stimmel.
papa.49
@karma1: Nekem most hogy olvasom amit írtok eszembe jutott a Tejbüfében milyen frankó mákos kiflit lehet venni meg egy pohár kakaó, és megvolt a reggeli )))))))
karma1
@papa.49: Ne is mondd,...:o))) A magyar peksutiknek nincs parja (ill. a MULTBELI peksutiknek. A mai "latvanypekseges" sutik fel ora alatt kopogosra szaradnak, semmi izuk, illatuk.)
verőce21
@Peller Anikó: A máj sem rossz, de ha azt akarod, hogy Téged a mágnes fogjon meg, akkor a vasbort, akarommondani a vasport ajánlom fogyasztani.
(Naponta 2x1 kávéskanállal egyelőre elegendő lesz.) :)

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.