A súlyos létszámhiány akár a karácsonyi bevásárlószezon forgalmát is veszélyeztetheti az áruházakban.

Mintegy 2 milliárd forint bevételkiesést okozhatott a Tescónak a múlt hétvégi sztrájk – írja a Magyar Időkre hivatkozva az NLCafé.

A létszámhiány már az Auchannál, Sparnál, Coopnál, OBI-nál és a Praktikernél is gondot okoz

A Tesco-sztrájk után az Auchan, a Spar, a Coop élelmiszerláncoktól, illetve az OBI és a Praktiker barkácsáruházakból is jelezték, hogy megoldást kell találni, különben a rendszer összeomlik. 

Kétmilliárdot bukhatott a Tesco a múlt hétvégi sztrájkok miatt

A súlyos létszámhiány akár a karácsonyi bevásárlószezon forgalmát is veszélyeztetheti az áruházakban. 

Palkovics Imre, a szakszervezeti konföderáció elnöke azt is elmondta, hogy mindenképp új helyzet várható: ha a Tesco nem teljesíti a dolgozók továbbra is érvényben lévő követeléseit, akkor amiatt, ha pedig teljesíti, akkor amiatt. Előbbi esetben sztrájkhullám indulhat, míg utóbbiban, ha a tescós bérek emelkednek, a többi áruházláncnál munkaerő-elszívó hatásra lehet számítani.

Fotó és clk: MTI / Krizsán Csaba

13 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Equus1
@Yoda69: mert szted ki fogja azt állni? Nyilván a vevők. Ez a 2 milliárd is áttételesen kár a volt Magyar Köztársaságnak. Veszteségként jelentkezik, amivel csökken az adóalap.

Multik nélkül az ország fele krumplihéjon és párizsivégeken élne.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Eladott Ország
A munkaerő hiány a béremelés kiharcolásának legfőbb eszköze. Sajnos másképpen nem emelnek sem a múltik sem az egyéb munkáltatók. Mészáros Lölönél még a KSH hivatalos átlagbérét sem kapják meg a dolgozók. Így zárkózunk fel Európához a szarházi cigány egyik strómanjával is.
emerencia
@Eladott Ország: A kereskedelemben akkor is volt munkaerőhiány amikor még nem indultak el sokan külföldre dolgozni és egy áruházi hirdetésre sok száz alkalmas munkavállaló jelentkezett. (Tipikus vásárlói élmény volt akkoriban is pl. a kompetens eladó megkeresése.)

A magyar gazdaság egészére jellemző, hogy függetlenül a szabad munkavállalók létszámától még a gazdaságilag sikeres cégeknél is kézenfekvőnek találják a vezetők a létszámmal való spórolást. Az így nyert többletpénz pedig valahogy kifolyik a cégből...
Eladott Ország
@emerencia: "Az így nyert többletpénz pedig valahogy kifolyik a cégből..." és befolyik a zsebekbe.
vanholnap.hu/mitol-mukodik-ausztria-miert-nincs-ott-kotelezo-minimalber-miert-ad-kisebb-bert-nalunk-ugyanaz-a-multi/
Mitől működik Ausztria? Miért nincs ott minimálbér? Miért ad kisebb fizetést nálunk ugyanaz a multi?
Ausztriában létezik 13. és 14. havi FIZETÉS! Ezt sem az állam biztosítja! Hanem a szakszervezetek a kollektív szerződésben! Ezért is érdemes szakszervezeti tagnak lenni!
A szakszervezetek harcolják ki ágazatonként a folyamatos béremelést is!
1magyar
Jobban járt volna ezt a 2 milliárdot kifizeti munkabérként. Németországban egy sztrájk 2 órát tart, mert nem kockáztatják meg a vezetők kiesett termelést.
1magyar
@Equus1: Én nem éltem krumplihéjon addig míg nem voltak itt a multik, sőt rendszerváltás, pardon gengszterváltás sem volt.Sőt!!!
Equus1
itt a módszerváltás az országnak közel felét juttatta koldusbotra. Akinek volt esze már Nyugaton van. Sőt.. olyanok is, akiknek kevés eszük van, de elunták az örökös birkózást a közüzemi számlákkal.
Van haverom, akit kirúgtak a szakmunkásképzőből, mert rühellt oda bejárni. Elment színpadi kellékmunkásnak, de onnan is kirúgták. Kőművesek mellett segédunkáskodott, kerti munkákat vállalt be, egyik napról a másikra élt. Egyik ismerőse a Faröer szigeteken dolgozott egy szállodában, kivitte a konyhára segédmunkára úgy, h egy kukkot nem tudott sem németül, sem angolul. Néhány hónap alatt rendezte az itthoni adósságait, anyjának is tudott pénzt küldeni és küld azóta is rendszeresen. Tavaly már nem járt Mo-n és nem is tervezi, h visszajönne. Jól beszél angolul, németül és még a helyi nyelvjárást is ismeri. Mára már szakácsként dolgozik...

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.