Csökkenő tendenciát mutat a bűnözés alakulása Magyarországon – mondta Sinku Pál, a Legfőbb Ügyészség (LÜ) főosztályvezetője a LÜ tavalyi tevékenységéről szóló parlamenti beszámolót ismertető sajtótájékoztatón pénteken Budapesten.

A Legfőbb Ügyészség szerint egyre kevesebb a bűntény Magyarországon
Fotó: Pixabay

A regisztrált bűnelkövetők száma 2016-ban az előző évihez képest némileg csökkent, 101 494-ről 100 933-ra. Az ismertté vált bűncselekmények aránya pedig csupán azért emelkedett 2015-ről 2016-ra 3,8 százalékkal – 280 113-ról 290 779-re –, mert egy hamis bankkártyák felhasználásával elkövetett Zala megyei csalás a bűnügyi statisztikában húszezerrel növelte az esetszámot – mondta a szakember.

A sajtótájékoztatón ismertetett statisztikák szerint a rendszerváltást megelőző utolsó évben, 1989-ben 225 393 ismertté vált bűncselekmény volt, azóta pedig 1998-ban volt kiugróan a legtöbb, 600 621.

Sinku Pál hangsúlyozta, hogy a büntetőeljárások elhúzódása soha nem az ügyészségen múlik. A hivatali vesztegetések számának két év alatti hatszoros emelkedéséről szólva pedig azt emelte ki, hogy a korrupciós ügyek száma sem az ügyészségtől függ, az ügyészség azzal tud foglalkozni, amit elé hoznak. A hivatali vesztegetések száma 2014-ben 141, 2015-ben 333, 2016-ban 835 volt.

A lopás a leggyakoribb

A leggyakoribb bűncselekmény Magyarországon a lopás, ám ez is csökkenő tendenciát mutat: 2014-ben 141 469, 2015-ben 111 446, 2016-ban 92 149 ilyen eset volt. Általában a vagyon elleni bűncselekmények részaránya szintén csökken az összbűnözésen belül a korábbi 60-70 százalékról 52-re.

Az embercsempészések száma a 2015-ös 662-ről tavaly a felére, 363-ra csökkent, ami a határzárhoz köthető. Nőtt ugyanakkor az ittas vezetések száma, de ez feltehetően az erősödő rendőri ellenőrzés következménye – mondta a szakember.

A főosztályvezető azokkal a sajtóhírekkel kapcsolatban, amelyek szerint az ügyészség nem kellő intenzitással foglalkozik az EU Csalás Elleni Hivatala, az OLAF jelzéseivel, azt mondta: mind a tíz tavalyi ajánlásra pozitívan reagált a magyar ügyészség. A tíz ügy között volt például az Alstom-ügy, az Öveges-program és a fiatal gazdák támogatásával kapcsolatos visszaélések. A tíz ügyből négyben már folyt nyomozás, hatban elrendelték az OLAF-ajánlás nyomán, és azóta az egyik esetben bűncselekmény hiányában megszüntették.

Majdnem 100 százalékos a váderedményességi mutató

Bodonyi István, a LÜ bírósági főosztályának helyettes vezetője elmondta, hogy a váderedményesség 97,5 százalék, ami azt jelenti, hogy a vádemelésig jutó ügyek ekkora részében állapított meg valamiféle bűnösséget a bíróság, az ügyek 81,5 százalékában pedig a váddal egyező volt az ítélet a bűncselekményeket és a minősítésüket illetően is. (A sajtótájékoztatón ismertetett statisztika szerint 2013 óta 96 százalék, 2015 óta 97 százalék fölötti a váderedményességi mutató.)

A szakember elmondta, hogy kedvezően hat az eljárások gyorsítására a bíróság elé állítások és a tárgyalás mellőzésével lefolytatott eljárások számának növekedése, továbbá, hogy tavaly az azt megelőző évhez képest mintegy 20 százalékkal csökkent a felsőbb bíróságok hatályon kívül helyező döntése miatti megismételt eljárások aránya.

Judiné Vida Angéla, a közérdekvédelemmel foglalkozó főosztály vezetője beszélt a bántalmazott hozzátartozók védelmében elrendelt távoltartások, gyermekvédelmi, környezetvédelmi és fogyasztóvédelmi ügyek kapcsán végzett ügyészségi tevékenységről.

A korrupciós szűrésekről szólva a szakember elmondta: 743 úgynevezett megbízhatósági eljárás nyomán 26 feljelentés született, 13 rendőr, 5 büntetés-végrehajtási, 4 kormányhivatali, 2 adóhivatali és 1-1 bevándorlási hivatali, illetve katasztrófavédelmi dolgozó ügyében. (Ezekben az eljárásokban mesterségesen létrehozott élethelyzetekben idéznek elő vesztegetési szituációkat, és azt vizsgálják, hogy hivatali kötelezettségeiknek megfelelően járnak-e az érintettek.)

Nagy Tibor főosztályvezető az ügyészség informatikai fejlesztéseit ismertette.

Belovics Ervin a legfőbb ügyész büntetőjogi helyettese kérdésre válaszolva elmondta: a felcsúti kisvasút ügyében az EU Csalás Elleni Hivatala nem tett ajánlást, nem is vizsgálódott.

Arra a kérdésre, hogy mi a szakmai véleménye az uniós ügyészségről, a szakember annyit mondott, hogy ha megfelelően működik az OLAF és az Eurojust – az EU tagállami közti büntetető igazságszolgáltatási együttműködés –, akkor az ki tudja váltani az uniós ügyészséget.

A legfőbb ügyész helyettese arra a kérdésre, hogy Polt Péter legfőbb ügyész miért nem vett részt a beszámolójáról szóló sajtótájékoztatón, annyit mondott: a legfőbb ügyész úgy döntött, "minket kér meg a tájékoztatásra".

A LÜ benyújtotta 2016. évi tevékenységéről szóló beszámolóját a parlamenthez, amelynek honlapján lesz megismerhető a dokumentum.

19 hozzászólásarrow_drop_down_circle

volvós
Ez csak természetes, amikor Polt fiókjaiban henteregnek
a meg sem kezdett feljelentések tucatjai...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Equus1
@maci0427: történelmi időket élünk!
A hazai cigányok most eőször kérnek területet az ország testéből.
Ez egyébként nem is lenne olyan nagy baj: lenne hová összeterelni őket, ahol élhetnének a maguk törvényei szerint. Ezt az USA megoldotta a rezervátumokkal. A rezervátumokon kívül eső területeken mindjárt csökkenne a markec, besurranásos lopás, mezei terménylopás, idősek sérelmére elkövetett lopás száma is.
maci0427
@Equus1: -- Magyarország területe kicsi ahhoz hogy meglehessen valósítani egy önálló területet úgy,hogy a többségi társadalmat ne zavarják ! Ez Lehetetlen és nem megvalósítható ! Ez nem Oroszország vagy USA. ! A börtönökkel is ez a baj ! Lakott területen vannak és az UNIÓ - Brüsszel mindenbe beleszól kapják a nagy kártérítést a rabok mindenféle hülye bepanaszolás után ! -- A múltkor a National Geographic csatornán volt egy film a címe ..." Oroszország legkeményebb börtönei " ...! Amerikai forgatósportoknak engedélyeztek egy kis betekintést,hát elvoltak szörnyedve ! Azt mondták,hogy az USA. -ban nincsen ilyen szigorú körülmény ! Ott nem voltak tesó haverok,míg Magyarország összes börtöneiben ismerősek...! Na és a területük nagysága olyan,hogy egy önálló népcsoport újra elhelyezése sem okozna gondot ! Illeszkedjenek be ami évszázadok óta nem sikerült nekik ! Sajnos a normális tisztességes cigányok sem képesek rájuk hatni,mert ők vannak kisebbségben ! De ha akarnák akkor kivívhatnák a többségi társadalom elismerését és megbecsülését ! Vajon a börtönökben miért cigány majdnem minden elítélt ! Sokuknak ez az életforma a menő a "látsó" ,sőt még ezzel dicsekszenek is és vívnak ki elismerést maguk között !
Equus1
@maci0427: külön erkölcsi világ a cigányoké. Erről ezer oldalas tanulmányt lehetne írni. Ebben szerepelhetne a nagyon elhallgatott genetikai örökség is... nincs ország, ahol be tudtak volna illeszkedni, de nem is akarnak: tiltja a genetikai sajátosságuk. A rohingyákkal rokon népesség. A sorsuknak is az kellene legyen a vége, ahogy az arab népek cigányainak, a palesztinoknak is.
Hosszú, nem is idevaló az etnikum elemzése.
Equus1
@maci0427: Voltaképpen a cigányoknak is kellene egy István király, aki véres kézzel ugyan, de beszorítaná őket a törvények tiszteletére. Kellene még valaki, aki utat mutat a féreg állapotból való kitörésre. Előbbiben Vona Gábort látom, utóbbiban Bogdán Lászlót, Cserdi polgármesterét, akit a mainstream sajtó azzal tisztel meg, h csodás eredményeit agyonhallgatja.
Eladott Ország
A baj csak az, hogy soha nem egymástól lopnak, hanem tőlünk. Micsoda? Hogy Peti főügyészünk bűncselekményt észleljen, na az kizárt kérem! Mégis ezt hogyan képzelheti valaki? Ez képtelenség lenne, hiszen megvádolni valakiket a saját nyájból, az egyenlő lenne a hazaárulással. Képzeljük csak el ha egy pap kiadná a gyóntatott személy bűnét, ez egyszerűen képtelenség. Ilyen még anno az úgynevezett békepapok idejében se fordulhatott elő! Akinek ilyen marhaság jutna az eszébe, gondoljon csak arra, hogy mindenki szem a láncban! Végére egy találós kérdés: Peti ügyész felesége, lánya hol dolgozik? Na ugye!
A mai nap kommentje:
Minden nehéz sorsú kisgyerek, aki sanyarú körülmények közé születik, sokat veri az apja, stb., kitartó, kemény munkával építhet magának akár saját kisvasutat is. Én láttam ilyet Felcsúton. Tessék példát venni róla.
index.indavideo.hu/video/Kosa_Bulvar_fogas_atlathatatlansaggal_vadolni_a_kormanyt
Borsodi
Ugyan mit szívott a Pali? Tuti jó cucc ha így látja a dolgokat.

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.