Szél Bernadett, az LMP miniszterelnök-jelöltje lakossági fórumon beszélt arról, milyen irányba indítaná az országot a pártja, ha kormányra kerülnek.

Kormányra kerülése esetén a Lehet Más a Politika (LMP) tudásalapú társadalmat fog építeni, szemben Orbán Viktorral, aki munkaalapú társadalmat épít – hangoztatta az ellenzéki párt miniszterelnök-jelöltje csütörtökön Sopronban, sajtótájékoztatón.

Szél Bernadett kiemelte: a tudásalapú társadalommal "kis Svájc tudnánk lenni" Kelet-Közép-Európában; ehhez az innovációs és kutatás-fejlesztési szektort, valamint az oktatást kellene fejleszteni. Magyarországnak erre megvannak a lehetőségei – mondta.

Szél Bernadett: "kis Svájc tudnánk lenni"

Fotó: MTI/Máthé Zoltán

A politikus szerint egész Európa felült arra a vonatra, amely "iszonyatosan gyorsan száguld az okos forradalom szárnyain". A választás tétje pedig az – folytatta –, hogy Magyarország be tud-e csatlakozni vagy végérvényesen lemarad, és egy olyan harmadik világ lesz az EU-n belül, ahol a munkavállalók nem tudnak megélni, ezért folyamatosan mennek el az országból.

Hozzátette: pártja száz költségvetési forintból huszat az oktatásra szeretne fordítani, az oktatás átalakítása lesz a legfontosabb feladat kormányra kerülésük esetén.

Beszélt arról is, hogy az innovációra és kutatásfejlesztésre jutó forrásokat bővíteni kell. Kifejtette: jelenleg egy, legfeljebb két forintot költ erre a kormány száz költségvetési forintból, "aminek jelentős részét el is lopják". Az LMP minimum három forintot adna támogatásként, és "senki a piszkos kezét nem tenné rá". Ezeknek a vállalkozásoknak gazdasági stabilitásra is szükségük van, ehhez az ipari innovációs parkok és az inkubátor szolgáltatások jelenlétét kell erősíteni – mondta.

A miniszterelnök-jelölt szerint Orbán Viktor a "múlt embere", az ő megközelítései felett eljárt az idő. Példaként hozta fel, hogy az autógyártást milliárdokkal támogatja a kormány, pedig kutatások szerint öt éven belül 40-60 százalékkal kevesebb dolgozót tudnak majd ezek a gyárak alkalmazni a robotizáció miatt. Azokat a támogatásokat, amelyeket három évnél hosszabb időre kaptak ezek a cégek, várhatóan nem tudják majd az ország javára fordítani. Erre az időszakra már most el kellene kezdeni a felkészülést – mondta.

Hozzátette: a kormány megadóztatja a megújuló energiát, pedig az a legjobb befektetés a jövőbe. Egy korábbi programjukban kimutatták, hogy sok munkahelyet lehetne teremteni, ha teret kapnának a megújuló energiák, amelyek ráadásul a szuverenitásunkat is biztosíthatnák, mert az ország igényét képesek lennének fedezni.

A Szél-terv alapvető üzenete, hogy Magyarország sokkal többre képes, mint amennyit jelenleg kihozunk belőle – fűzte hozzá.

(MTI)

(Címlapi kép: MTI/Máthé Zoltán)

94 hozzászólásarrow_drop_down_circle

papa.49
Berni ahhoz kéne 200 év nyugalom, orbán és a csürhéje mentesen !!!
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
papa.49
@JAJMÁR: Lehet, de én nem bízom bennük, persze ez az én álláspontom, se megérteni, se elfogadni nem kötelező, az igaz ők még nem voltak hatalomban, így az is igaz nem tudjuk biztosan mit is tennének, de az idő majd megmutatja ...
karma1
@JAJMÁR: Dragam, ilyen alapon a Jobbiknak is meg kellene adni a lehetoseget, hiszen meg ok sem voltak soha kormanyon, es nem toltak el semmit. Raadasul ha azt nezzuk, akkor Vona mar regen balkozepen van, mert annyit szeliditett a partjan, levalasztotta a nagyon szelsosegeseket - legalabbis papiron. A fidesz az ocsenyi hozzaallasa ota sokkal fasisztabb, mint a jobbik.
Nincs semmi baj Bertalankaval sem - amiota Bela nem veszi a faradsagot a dk-sok pontos nevenek a leirasara, azota en sem - szoval Bercike alomvilagban el, foleg, hogy kijelentette, nem erdeklik a partra vonatkozo statisztikak (vagyis leszarja, hanyan ohajtananak hozza csatlakozni), es lelkesen helyesli a levelbeli szavazast, es kiall Szekelyfold autonomiajaert.
Akkor o miben mas es uj megis orbanhoz kepest??? Mert ez a ket sarkalatos pont eppen orban politikai programpontja. Szoval miert is keruljon Bercike a hatalomba?
Csizmás Kond
@Hellcat: ...gondolom már kipróbáltad ha ajánlani tudod...:))
amúgy munkahelyet ma is lehet kapni amennyit akarsz...hány kéne ?
JAJMÁR
@karma1: Olyan alapon igen, hogy mèg sosem voltak kormànyon, a jobbik is lehetne.
De nem ez az egy indok, ami miatt a Szèl alkalmasabb mindnèl.

Jelenleg.

Ès nem nagyon van idő se, meg vàlasztèk se vàlogatni.
A Gyurcsàny - ő mondta - nem is akar mini.elnök lenni, ès ez nagy szerencsènk.
JAJMÁR
@karma1: de maradorbàn, megnyugodhat mindenki.
advocat
Van egy rossz hírem. Nem fognak. Csak arra jók, hogy az esetleges zöld szavazatokkal még bekerülhetnek a parlamentbe, és ott tolhatják a fidesz szekerét. Azt viszont jól csinálják, mert elsőre észre se venni!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.