Kiderül, mekkora terhet jelent a világ egyik legmagasabb áfakulcsa a magyar háztartások számára.

A Napi.hu szerkesztőségi blogja a magyar háztartások hivatalos adatokon alapuló, ám hipotetikus számítás alapján azt nézte meg, hogy egy átlagember és átlagos család körülbelül mennyi áfát fizet a mindennapi kiadásai után.

Kiszámolták, mennyi áfát fizet havonta

A számítás azért hipotetikus, mert bár az általános áfakulcs 27 százalékos, vannak termékek és szolgáltatások, amelyekre kedvezményes áfakulcs vonatkozik. Ugyanakkor egy-egy háztartásra vetítve nem lehet pontosan megmondani, hogy mennyi fogyott a kedvezményes áfakulcsos tejből vagy a 27 százalékos áfával terhelt tejből.

Egy-egy átlagos magyar háztartás tagjai fejenként átlagosan közel 980 ezer forintot költenek el évente.

A 27 százalékos kulcs miatt évente a fogyasztásukra több mint 200 ezer forintot áfát fizetne minden egyes családtag, ennél azonban kevesebb ez az összeg a már említett kedvezményes áfás termékek és szolgáltatások miatt.

Mindenesetre a nagyságrendek alapján évi 180-200 ezer forint körül lehet az egy főre jutó áfakiadás, ez pedig havonta 15-16 ezer forintot jelent.

Cikk- és címlapkép: Youtube

9 hozzászólásarrow_drop_down_circle

Hellcat
Az a kurva nagy baj, hogy amikor emelte az áfát ez a tetevs kormány akkor az ár azonnal szökken felfelé, és az ember ugyan úgy megveszi mert enni/inni kell stb, tehát a piac gondolom konstatálta, hogy nézd már baszki ezek megveszik drágábban is...viszont amikor csökkentik az áfát akkor az ár rövid ideig lesz alacsonyabb mert pillanatok alatt visszaáll, hiszen megvette mindenki drágábban is...lásd a hús áfacsökkenése 3 hónap alatt elvesztette hatásást. Szóval az áfaemeléssel tartós emelkedést okoztak...
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
Sámannus
Vannak ahol valósággal áfával tüzelnek télen is.,rezsiszilár helyett.
kokopelli
Egy kicsit sántít a táblázat,mivel Germany-ban kétféle Áfa vagyon,éspedig
az írott 19% általános,és az élelmiszerre 7% bizonyos kevés megkötéssel!
Miből fogyaszt a magyar királyi átlagmelós az alamizsnájából? Kaját! Bingó!
mackoka46
Na most korábban az élelem, a, a víz, gáz, energia után 12 % volt az áfa. Azóta az áfán felül is vannak rejtett adók. Hova tűnik az a rengeteg beszedett adó pénz, amivel megfejnek bennünk, mert mi polgárok 1 vasat látunk, hogy fordítana ránk az állam. Kátyus utak (ebből is szép haszna van ennek a szégyentelen botrány ország kontár kormányának) harmadik országbeli eü. ellátás, jog fosztottság, törvény előtti egyenlőtlenség, erősen vitatható frivol bírságok fináncokkal az élen, ocsmány durva kioktató hangnem a hivatalban etc Szégyenben és gyalázatban megöregedett vén antidemokraták g€ci galerija hol a lé, amikor az adósság is nőtt ?!
Zeta
Valahogy érdekesen számoltak, kíváncsi lennék a kosárra. Jó néhány hónapja írom a vásárlásaimat. A számlak eltéve. 20 ezer forint alá még nem ment az áfa . Az pedig 240000 ft évente. 12 hónap = 10 hónap a nyúgdíj. De kivan ez találva. O. V szemelyesen így találta jónak . Ő és nem más! Dicsekedett vele.
papa.49
Mivel mink ketten élünk nekünk az élelmiszer, a takarítószer, az egyéb megvenni valók havi 60-70 ezret tesznek ki ennek pont a 27 % az áfa, mert amit leengedtek áfát ott felment az ár a tojás, a hús stb. de így kb. ennek az összegnek 1/3 megy áfára !!!Ha csak az alsó hangon a 60 ezret veszem az is közel havi 20 ezer, ja és a kettőnk nyőgdía 130 ezer, ehhez jön még a rezsi, meg a gyógyszer, na kösz vízfejű fütyisz !!!

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.