November 7-én az amerikai külügyi tárca közzétette: az objektív média támogatása Magyarországon (Supporting Objective Media in Hungary) pályázatot ír ki, 200 millió forint értékben.

A felhívást a 444.hu szemlézte először, a tendert az amerikai külügyben működő demokrácia és emberi jogok hivatala hirdette meg, hogy segítse objektív hazai és nemzetközi információkhoz jutni a magyar olvasókat.

200 millió forintot szánna jövőre Washington a független magyar sajtóra

A pályázat kimondottan a fővároson kívüli, tény alapú rádiók, híroldalak és lapok fejlesztését vagy akár létrehozását célozza, az egyetlen nyertes pedig 500-700 ezer dollárt, vagyis mintegy 187 millió forintot kaphat médiumépítésre.

A dokumentum szerint 2018 májusától megvalósított projekteket támogatnának, így a magyar országgyűlési választást már nem érintené az új vidéki médiafelület megjelenése.

A 444.hu információi szerint a pályázat szoros összefüggésben van David Kostelancik budapesti amerikai ügyvivő három hete elmondott beszédével.

Kostelancik a MUOSZ székházában többek között arról beszélt, hogy

„a kormány szövetségesei fokozatosan átvették az ellenőrzést és a befolyást a médiapiac felett anélkül, hogy a monopóliumok létrejöttét megakadályozni hivatott szabályozó testület kifogást emelt volna ez ellen. (...) A közelmúltban a kormányzatot támogató személyekhez kötődő vállalatok megszerezték az ellenőrzést az utolsó, még megmaradt független megyei lapok felett.”

A magyar külügy elég élesen reagált a Magyarországon lévő legmagasabb rangú amerikai diplomata szavaira, azt mondták, hogy „kéretlen beavatkozás a magyar belpolitikába az amerikai ügyvivő sajtószabadságról tett nyilatkozata”.

(444.hu, mno)

Fotó: Pixabay.com

14 hozzászólásarrow_drop_down_circle

justhpeter
Majd a Tarajos berendeli az ügyvivőt egy kis irgum-burgumra.
Ez itt nem minden hozzászólás, csak az utolsó néhány. Kattintson, ha mindet olvasná!
verőce21
"...a tendert az amerikai külügyben működő demokrácia és emberi jogok hivatala hirdette meg" - akkor ezt nem Lölő sajtója nyeri meg.
Hanem a szadesz romjain felépülő új sajtó, aki egyszerűen lefordítja az amerikai nyomtatott sajtó termékeit. Továbbá, aki "menekültnek" nevezi a betolakodó hordákat.
lampa laz
@karma1: Igazad van, nem gondolom komolyan, mert ahol csak lehet keresztbe tennének, de tudod a remény hal meg utoljára és én próbálkozom hinni. Mondjuk leginkább abban, h ez a csutirém és bandája nem nyer 2/3-dal jövőre, mert az ellenzék győzelme tényleg hiú ábránd, hacsak a csutipatkány ki nem nyúvad addig.
vadnarancs
Na Pénztáros köcsög egy nagy kihívás: Ezt vedd meg ha tudod, GECI!
simmering73
Lassan itt az ideje a Szabad Európa rádió ujraélesztésének is.
moiszikf
:-DDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDDD Ekkora baromságot! Gigászi indulótőkéből kipattintott sajtó, ami "független" lesz! Tutira nem annak a szekerét tolja majd, aki létrehozza és fenntartja, hanem TOTÁL független lesz!
Rockxy
Azok beszélnek szabadságról, akik sokmillió indián bennszülött sírhelyén alapítottak hazát és lassan végigbombázzák a fél világot?
scontent.fbud1-1.fna.fbcdn.net/v/t1.0-9/22688850_10155968819300039_5313023459909487945_n.jpg?oh=57bb05489db5b8d565804dbaebc43e9e&oe=5AAD627D

Új hozzászólás

Hozzászólás írásához regisztráció szükséges. Regisztráljon vagy használja a belépést!


Még karakter írhatElolvastam és elfogadom a moderálási elveket.